hirdetés

HÍREK

Meghalt Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező

A Balázs Béla díjas kiváló művész április 7-én otthonában, szerettei körében hunyt el.
MTI, fotó: MTI Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2021. április 08.

hirdetés

Életének 81. évében elhunyt Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező - tudatta a család kérésére a Magyar Filmművészek Szövetsége csütörtökön az MTI-vel.

A Balázs Béla díjas kiváló művész április 7-én otthonában, szerettei körében hunyt el. Szűk családi körben helyezik végső nyugalomra - olvasható a közleményben.

A filmszövetség felidézi, hogy Szomjas György nagy sikerű filmjeivel - Talpuk alatt fütyül a szél, Rosszemberek, Kopaszkutya, Falfúró, Könnyű vér, Roncsfilm, Csókkal és körömmel, Gengszterfilm, Vagabond - műfajt teremtett Magyarországon.

Megszállott híve volt a táncházmozgalom és az autentikus népi zene megörökítésének. Kezdetektől fogva részt vett benne és hitelesen közvetítette a nézők felé - írták.

Szomjas György 1940. november 26-án született Budapesten. Először a Budapesti Műszaki Egyetem Építészetmérnöki Karát, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolát végezte el. 1969 és 1974 között a Balázs Béla Stúdió (BBS) vezetőségének tagjaként dolgozott, a szociológiai filmprogram egyik kezdeményezője volt. Ezalatt rövidfilmeket készített és asszisztensként tevékenykedett. 1995 óta a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkára, 1999-től az Európai Filmakadémia tagja volt.

Ironikus hangvételű, könnyen érthető, szellemes párbeszédekkel tűzdelt filmjei - mély tartalmuk és igen kemény, komoly mondandójuk ellenére - mindig nagy közönségsikert arattak. A magyar prolivilágról szóló rockfilmje, a Kopaszkutya az 1980-as évek egyik legmeghatározóbb alkotása.

Több elismeréssel és kitüntetéssel jutalmazták: A filmszemle díja (1984, 1986, 1990, 1993, 1995), brüsszeli Aranykor-díj (1985), Balázs Béla-díj (1986), a filmkritikusok díja (1987, 1989), a filmkritikusok B. Nagy László-díja (1993), 1996-ban megkapta a kiváló művészi címet. 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki következetes és folyamatos, magas művészi színvonalon elkészített hiánypótló, közönségsikert arató játékfilmjeiért, a művészeti közéletben betöltött tevékenységéért.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Válaszolt a Belügyminisztérium arra, mire jó a védettségi igazolvány

Egy országot tart lázban a kérdés, hogy mégis mit kezdhetünk a plasztikkártyával.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 15.

hirdetés

Az ATV Híradója tette fel azt a kérdést a Belügyminisztériumnak, amely hetek óta az ország nagy részét erősen foglalkoztatja: mire is használható a védettségi igazolvány, miért kapják meg a beoltottak már az első vakcinaadag után, és miért nem szerepel rajta a beadott vakcina típusa.

A csatorna munkatársait először a koronavirus.gov.hu ezzel kapcsolatos oldalára irányították - ahol nincsenek meg a konkrét válaszok ezekre a kérdésekre -, majd annyit tettek még hozzá, hogy

"az igazolvány felhasználhatóságára vonatkozó kérdés idő előtti".

A valódi válasz nélkül hagyott kérdés azért is egyre égetőbb, mert immár átlépte az országban a legalább az első adag vakcinát megkapók száma a hárommilliót, a védettségi igazolványt pedig már az első után postázzák. Bár a plasztikkártya szerepéről már Gulyás Gergely is nyilatkozott - egy korábbi kormányinfón elmondta, hogy az idei foci EB meccseinek látogatásához szükség lesz majd az igazolványra -, az operatív törzs tegnapi sajtótájékoztatóján például az hangzott el, hogy az oltottságot igazoló kártya a karantén alól például nem mentesít.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

PDSZ: a kormány beismerte, hogy nem hajlandó támogatni a rászorulókat

A szakszervezet szerint hiába kezdték oltani a pedagógusokat, nem alakulhat ki a megfelelő védettség az alsótagozatok és az óvodák újranyitásáig, április 19-ig.
Fotó: Illusztráció (Pexels / Artem Podrez) - szmo.hu
2021. április 15.

hirdetés

Nem sikerként könyvelik el azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tegnap bejelentette: a felsős diákok számára mégsem nyílik meg az iskola április 19-én, az alsósok és az óvodások számára viszont igen. Ezzel valójában azt ismeri be a kormány, hogy nem hajlandó támogatni a rászorulókat - írja közleményében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

A szakszervezet Orbán Viktor tegnapi bejelentésére reagált, amellett érvelnek, hogy a járvány történelmi csúcsán érthetetlen döntésnek tartják az iskolák alsó tagozatai és az óvodák újranyitását.

"Nem is csak azért utasítjuk el ezt a felelőtlen döntést, mert az súlyosan sérti az Alaptörvényt is: ha a szülő kényszerből beviszi a gyerekét az intézménybe, mert nem tud rá vigyázni, nincs módja otthon maradni, akkor gyermeke élethez és egészséghez való joga, ha otthon marad és nem viszi be, a tanuláshoz való joga sérül. A kormánynak nem szabadna ilyen választás elé állítania a magyar családokat."

- írják a közleményben.

Azt is aggályosnak tartják, hogy

sok óvodapedagógust csak a napokban oltottak be, így ki sem alakulhat a védettség bennük jövő hétig.

Kiemelik, hogy pont a legkisebbek esetében a legnehezebb a járványügyi szabályok betartása: jóformán lehetetlen a távolságtartás és a maszkviselés is, ráadásul oltás sincs számukra.

hirdetés
"Ahelyett, hogy támogatná a kormány a gyermekeikkel otthon maradókat, a legérzékenyebb, legsérülékenyebb korosztályt teszi ki a veszélynek – a legdurvább járványhullám közepén."

A PDSZ javaslata, hogy tartsák zárva a köznevelési intézményeket egészen addig, amíg a harmadik hullám számai nem mérséklődnek. Javaslatuk szerint az uniós forrásokat arra kéne használni, hogy támogassák az otthonmaradni kényszerülő diákok szüleit.

A jövő heti újranyitás közel 660 ezer gyermeket, 330 ezer óvodást és nagyjából ugyanannyi alsóst érint, ám a valós érintettek száma ennél sokkal több: a szülőkkel együtt 1,2 millió fiatal felnőttet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

A vendéglátóhelyek már készülnek a teraszok nyitására

A vendéglátók szövetségének elnöke azt mondja, arra készülnek, hogy hasonló keretek mellett fogadhatnak vendégeket az éttermek, mint a novemberi szigorításokat megelőzően.
MTI, Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. április 14.

hirdetés

A vendéglátóhelyek készülnek a teraszok közeledő nyitására. A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke az MTI érdeklődésére szerdán elmondta, hogy

a munkaerőt viszonylag gyorsan mozgósítani tudják az egységek, a zökkenőmentes indulást folyamatosan készítik elő a teraszokat üzemeltetők, és jó hírnek nevezte a teraszdíj eltörlését.

Gál Pál Zoltán hozzátette, hogy a szövetség a társszervezetekkel és a turisztikai ügynökséggel közösen szabályrendszert alkotott a fokozatos újraindítás biztonsága érdekében.

Gál Pál Zoltán az MTI-nek úgy fogalmazott, a teljes ágazatra jellemző lehet a szigorú szabályozás, az újraindulás csak fokozatosan és bizonyos feltételek mellett jöhet létre biztonságosan.

Arra készülnek, hogy hasonló keretek mellett fogadhatnak vendégeket az éttermek, mint a novemberi szigorításokat megelőzően, távolságtartással, fertőtlenítéssel, kötelező maszkviseléssel, a személyes kontaktok minimalizálásával.

Arról is beszélt, hogy a hosszabb távú kilábalás érdekében a szövetség olyan újraindítási rendszert készített elő, ami biztosítja a versenyképességet a munkaerő főbb piacaival szemben, hogy ne induljanak el ismét tömegesen az első adandó alkalommal az osztrák, német vagy olasz versenytársakhoz. Ehhez javasolták egyebek mellett az ágazati bértámogatás folytatását és az adókedvezmények meghosszabbítását, illetve a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás átmeneti felfüggesztését.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Koronavírus: ismét megugrott a fertőzöttek száma, 256-an haltak meg

Újra 5000 fölött jár a napi új fertőzöttek száma, a beoltottaké kis híján 3,1 millió.
Fotó: MTI/Varga György - szmo.hu
2021. április 15.

hirdetés

5307 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak tegnap Magyarországon, 256-en haltak bele tegnap a betegségbe - derül ki a koronavirus.gov.hu legfrissebb statisztikáiból.

Folyamatosan zajlik az oltás,

a beoltottak száma 3 090 994 fő, közülük 1 325 587 fő már a második oltását is megkapta.

5307 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 736 982 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 256 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 24 521 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 440 498 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 271 963 fő. 9 848 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 156-an vannak lélegeztetőgépen. A járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de még most is nagyon sokan fertőződnek meg, ezért a védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos. A háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon folytatódik a regisztráltak oltása,

most már bármely regisztráltnál csöröghet az oltásra hívó telefon.

A kormány szerdai ülésének döntéseiről a mai Kormányinfón adnak tájékoztatást.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: