HÍREK

Még mindig félkészen áll a Tiborcztól Szíjj Lászlóhoz került visegrádi luxushotel

Szinte rekordnak számító 17 éve tart az építkezés.

Link másolása

A legutóbbi tulajdonosváltás, illetve a munkákat segítő jókora állami támogatás ellenére sem haladnak a Visegrádra tervezett – egykori Löffler-bánya területén épülő – eredetileg ötcsillagos luxushotel munkálatai. Ezt a Városi Gorillák nevű urbexes csoport Facebook-oldalára feltöltött képek is bizonyítják – szúrta ki a 24.hu.

Az elhagyott helyeket bemutató közösségi oldal képes beszámolója mellé azt írja:

„A szálloda különlegessége hogy két sziklára épült amik az aula részét képzik. Visegrádon a Dobos-hegynél 2007-ben kezdték építeni a mintegy 230 szobás, több mint 12 szintes 5+1 csillagos szállodát. Az épület a 2009-es évben már szerkezetkész volt, a gépészeti és elektromos alapszerelések, a hidegburkolás már folyamatban volt amikor a gazdasági válság miatt az építkezést felfüggesztették”.

A lap beszámolója szerint tizenhét éve húzódik a szálloda építése, ezalatt számos tulajdonosa volt már.

Jelenleg – négy éve – a Minerva V50 Ingatlanfejlesztő Alap (hátterében a 100 százalékban Szíjj László tulajdonában lévő MINERVA Befektetési Alapkezelő) kezében van, de a befejezésig ők sem jutottak el. Az eredeti tervek is többször módosultak, legutóbb tavaly augusztusban, a legújabbak pedig még nem kapták meg az engedélyt. A rekordhosszú kivitelezésnek számos oka van, többek között a gazdasági válság, a covid-járvány és a tulajdonosváltások is lassították azt. Ez utóbbiakat a 24.hu. részletesen fel is sorolja. Emellett a tervekben az épület és környezetének funkciói is folyamatosan változtak, melyek miatt többször is át kellett tervezni azt.

A négy éve átalakított tervek szerint az építkezés és a szálloda környezetbarát lett volna, a fákat is megóvták és zöldhomlokzati sávok, intenzív zöldfal, zöldfelületek, zöldtetők és futtatott zöldfalak is megjelennek majd a terv szerint. A sziklák a tér részét képeznék, miközben a hét kültéri medencével, tetőkerttel rendelkező hotelhez napenergiát hasznosító paneleket is beépítenének, melyek ellátnák a tíz konferenciaterem, az 5200 négyzetméternyi wellness-részleg, illetve az 1800 négyzetméternyi bár- és étteremtér energiaszükségletének egy részét.

Ám ezek megvalósulása még várat magára – a képek is ezt bizonyítják. Pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség hárommilliárd forintos, vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a projektnek, így a Minerva a korábban kifizetett vételár jó részét visszatehette a kasszájába – jegyzi meg a lap. Kardos Imre, a cég korábbi vezérigazgatója a támogatás megítélése előtt arról beszélt nekik, hogy az ingatlanon állagmegóvási feladatokat hajtanak végre, amit a kiviteli tervek elkészítése, illetve a kivitelezői ajánlatok bekérése követ majd. Ebből azonban mostanra csak a véglegesnek szánt kiviteli tervek készültek el. Ez megint újabb módosításokat tartalmaz, a felső épületrész két szárnyán, a 11. emeleten tetőteraszokat hoznak létre, míg a középrészen zöldtető bukkan fel, az alsó részben pedig a hetedik emeleti tetőterasz mellé a második és a negyedik emeleten társul zöldtető.

Helyreigazítás

A www.szeretlekmagyarorszag.hu internetes újságban 2023.01.30. 18:39 napján "Még mindig félkészen áll a Tiborcztól Szíjj Lászlóhoz került visegrádi luxushotel” címmel megjelent újságcikk valótlanul híresztelte hogy „a munkákat segítő jókora állami támogatás ellenére sem haladnak a Visegrádra tervezett — egykori Löffler-bánya területén épülő — eredetileg ötcsillagos luxushotel munkálatai.” valamint „a Magyar Turisztikai Ugynökség hárommilliárd forintos, vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a projektnek, így a Minerva a korábban kifizetett vételár jó részét visszatehette a kasszájába."

A valóság az, hogy a 2019 óta a MINERVA V50 Ingatlanfejlesztő alap tulajdonában álló Visegrád, belterület 1289 hrsz.-ú ingatlanhoz kapcsolódóan sem a MINERVA V50 Ingatlanfejlesztő alap, sem a képviseletében eljáró MINERVA Befektetési Alapkezelő Zrt. nem részesült és nem is vett igénybe hárommilliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást, vagyis a cikk valótlanul híresztelte ennek ellenkezőjét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Rejtélyes tárgyat találtak a dánok a felrobbantott Északi Áramlat közelében
A Dán Energiaügynökség egy hengerszerű tárgyról készült képet hozott nyilvánosságra.

Link másolása

Rejtélyes tárgyat találtak az Északi Áramlat felrobbantott vezetéke közelében, ezért a dán hatóságok felvették a kapcsolatot a gázvezeték tulajdonosával - írja a DW.com.

Mint arról mi is írtunk, a vezetéket szeptember végén robbantották fel. Az elkövetők kiléte mág nem tisztázott.

A héten, csütörtökön a Dán Energiaügynökség egy hengerszerű tárgyról készült képet hozott nyilvánosságra. Az is lehet, hogy egy hajókon használt bója, de ezt még vizsgálni kell.

A Kreml-szóvivő szerint: „Mindenképp pozitív fejlemény, hogy a vezeték tulajdonosát is bevonják a nyomozás fontos szakaszába”.

A fotó ITT ltható.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Medvegyev: Oroszország kész atomfegyvert használni a Krím védelmében
Az orosz politikus arra figyelmeztetett, hogy az orosz és az amerikai hadsereg közötti összecsapás következményei borzalmasak lennének. Szerinte egy ilyen háborúnak nem lenne győztese.

Link másolása

Oroszország nem akar közvetlen konfliktusba lépni a NATO-val, és az az érdeke, hogy tárgyalások útján oldja meg az ukrajnai válságot - közölte Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, volt államfő és miniszterelnök.

A politikus arra figyelmeztetett, hogy bármilyen ukrán kísérlet a Krím félsziget visszavételére alapot szolgáltatna Oroszországnak „bármilyen fegyver” bevetésére

- írja a Sky News.

"Az állam egy részének elszakítására irányuló bármilyen kísérlet az állam létezésének megsértése. Eléggé nyilvánvaló, hogy ez

felhatalmaz bármilyen fegyver bevetésére, beleértve azokat, amelyeket a nukleáris doktrína előír.

Remélem, hogy az óceánon túli barátaink megértik ezt"

– figyelmeztetett.

Közölte, hogy az Ukrajnába érkező külföldi fegyverekkel együtt a velük érkező szakértők is legitim célpontokká válnak az orosz hadsereg számára, amelyeket el kell pusztítani.

"Meg kell érteniük, ha egy amerikai vagy lengyel katonát találunk ott, meg kell ölnünk"

– mondta.

A külföldi országoktól kapott katonai segítség nélkül Ukrajna csak néhány napig tartana ki, száz százalékban függ ettől a segítségtől - vélekedett, hozzátévem hogy Ukrajna teljes egészében külföldi pénzből él.

Mi történik, ha véget érnek a harci cselekmények? - kérdezte. "Ukrajnában nemcsak csőd van, hanem teljes egészében külföldi eszközökből élnek, ez egy nem létező állam. (...) Nem tudom, fogják-e őket majd tovább támogatni" – mondta.

Ukrajna esetleges európai uniós tagságát Medvegyev „százszázalékos hazugságnak” nevezte: "Kinek kellenek így? Csak azért mondják, hogy megnyugtassák az embereket és a kijevi klikket"

- válaszolta.

Medvegyev arra figyelmeztetett, hogy az orosz és az amerikai hadsereg közötti összecsapás következményei borzalmasak lennének. Mint mondta, egy ilyen háborúnak nem lenne győztese.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Tiborcz István: Fel kell emelni az ötcsillagos szállodák átlagárait
„Nem helyes, hogy csak azért jönnek ide az emberek, mert Budapestet olcsó úti célnak gondolják” – mondta az üzletember.

Link másolása

A Budapest Business Journal a BDPST Group első emberével késztett interjút a csoport üzleti jövőjéről valamint a magyar turizmusról. Az interjúban Tiborcz István elmondta, hogy azt szeretnék, ha Budapest luxuscélponttá válna – írja az Index.

A cégcsoport többségi tulajdonosa elmondta, hogy a cég arra törekszik, hogy a portfólióját olyan szállodák tegyék ki, amelyek egész évben kínálnak attrakciót a vendégek számára.

Szerinte Magyarország fő turisztikai vonzereje nem lehet az, hogy olcsó. Szerinte Budapest óriási kiaknázatlan potenciállal rendelkezik a prémium turizmusban, a régió fővárosai pedig sokkal előbbre járnak ebben a szegmensben.

„A város arra hivatott, hogy több olyan vendéget csábítson, akik hosszabb ideig maradnak, komoly vásárlóerővel bírnak és érdeklődnek a kultúra iránt. Ezen turisták bevonzása érdekében pedig prémium kategóriás szállodákra, minőségi gasztronómiára és kulturális programokra van szüksége Budapestnek, hiszen jelenleg a regionális riválisok megelőznek minket”

– mondta, hozzátéve, hogy „nem helyes, hogy csak azért jönnek ide az emberek, mert Budapestet olcsó úti célnak gondolják”.

Úgy vélte, hogy

az ötcsillagos szállodák átlagárait is fel kell emelni, hogy felzárkózzanak a nyugati árakhoz és tükrözzék azt a minőséget, amelyet leginkább az új fejlesztések képviselnek.

Ennek következtében a kereskedelmi szegmensnek is alkalmazkodnia kell majd a turisztikai szolgáltatók emelkedő színvonalához – vélekedett.

Példaként említette a Botaniq Turai Kastélyt, ahol már több alkalommal a Forbes Global Top 100-as lista szereplőit fogadhatták.

A cégcsoport prémium lifestyle brandjét, a Botaniq Collectiont is azért hozták létre, hogy ebben a piaci szegmensben is jelen legyenek. „A BOTANIQ Collection négy pilléren áll: ötcsillagos szállodák és luxuslakások fejlesztése (mindkettő a legjobb helyeken), csúcskategóriás kereskedelmi projektek, valamint F&B egységek létrehozása, amelyek javítják ezen ingatlanok ismertségét és hírnevét.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
A böllérfesztivál azt állítja, álhír, hogy élve megperzseltek egy disznót
A fesztivál szervezői közleményt adtak ki a pénteki videó kapcsán.

Link másolása

Korábban írtunk róla, hogy élve perzseltek meg egy disznót egy nyíregyházi böllérfesztiválon.

Az eset a nyírségi böllérfesztiválon történt: egy csak erős idegzetűeknek és 18 éven felülieknek ajánlott videón az látható, hogy egy még élő disznót perzselnek meg, és ez a tett minden bizonnyal kimeríti az állatkínzás törvényi tényállását. Az Állatmentő Szolgálat Alapítvány és még sok más állatvédő szervezet közös közleményt adott ki az eset miatt.

A XXI. Nemzetközi Böllérverseny és V. Nyírségi Disznótoros Fesztivál főszervezője, Támba Miklós péntek délután reagált a cikkekre, és azt írta, hogy a rendezvényen minden az állatvédelmi jogszabályok betartásával történt, minden más „félrevezető álhír, illetve aggodalmat keltő információ.”

A fesztivál az alábbi közleményt adta ki az eset kapcsán:

„2023. március 4-én a húsfeldolgozás teljes folyamata (beleértve a szúrást is) az állategészségügyi és állatvédelmi jogszabályokban foglaltaknak megfelelően történt. Mind a jelenlévő 17 csapat követte a főszervező Napkorona Hagyományőrző Lovas és Lövész Egyesület versenykiírását. A rendezvény kezdetétől a helyszínen hivatalból tartózkodó Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály ellenőre semmilyen kifogással nem élt – kiemelt figyelmet fordított a kábítás, s kivéreztetés folyamatára-, mindent a jogszabályokban leírtaknak megfelelőnek talált”

– írta a fesztivált szervező egyesület a közleményében.


Link másolása
KÖVESS MINKET: