HÍREK

Még mindig félkészen áll a Tiborcztól Szíjj Lászlóhoz került visegrádi luxushotel

Szinte rekordnak számító 17 éve tart az építkezés.

Link másolása

A legutóbbi tulajdonosváltás, illetve a munkákat segítő jókora állami támogatás ellenére sem haladnak a Visegrádra tervezett – egykori Löffler-bánya területén épülő – eredetileg ötcsillagos luxushotel munkálatai. Ezt a Városi Gorillák nevű urbexes csoport Facebook-oldalára feltöltött képek is bizonyítják – szúrta ki a 24.hu.

Az elhagyott helyeket bemutató közösségi oldal képes beszámolója mellé azt írja:

„A szálloda különlegessége hogy két sziklára épült amik az aula részét képzik. Visegrádon a Dobos-hegynél 2007-ben kezdték építeni a mintegy 230 szobás, több mint 12 szintes 5+1 csillagos szállodát. Az épület a 2009-es évben már szerkezetkész volt, a gépészeti és elektromos alapszerelések, a hidegburkolás már folyamatban volt amikor a gazdasági válság miatt az építkezést felfüggesztették”.

A lap beszámolója szerint tizenhét éve húzódik a szálloda építése, ezalatt számos tulajdonosa volt már.

Jelenleg – négy éve – a Minerva V50 Ingatlanfejlesztő Alap (hátterében a 100 százalékban Szíjj László tulajdonában lévő MINERVA Befektetési Alapkezelő) kezében van, de a befejezésig ők sem jutottak el. Az eredeti tervek is többször módosultak, legutóbb tavaly augusztusban, a legújabbak pedig még nem kapták meg az engedélyt. A rekordhosszú kivitelezésnek számos oka van, többek között a gazdasági válság, a covid-járvány és a tulajdonosváltások is lassították azt. Ez utóbbiakat a 24.hu. részletesen fel is sorolja. Emellett a tervekben az épület és környezetének funkciói is folyamatosan változtak, melyek miatt többször is át kellett tervezni azt.

A négy éve átalakított tervek szerint az építkezés és a szálloda környezetbarát lett volna, a fákat is megóvták és zöldhomlokzati sávok, intenzív zöldfal, zöldfelületek, zöldtetők és futtatott zöldfalak is megjelennek majd a terv szerint. A sziklák a tér részét képeznék, miközben a hét kültéri medencével, tetőkerttel rendelkező hotelhez napenergiát hasznosító paneleket is beépítenének, melyek ellátnák a tíz konferenciaterem, az 5200 négyzetméternyi wellness-részleg, illetve az 1800 négyzetméternyi bár- és étteremtér energiaszükségletének egy részét.

Ám ezek megvalósulása még várat magára – a képek is ezt bizonyítják. Pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség hárommilliárd forintos, vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a projektnek, így a Minerva a korábban kifizetett vételár jó részét visszatehette a kasszájába – jegyzi meg a lap. Kardos Imre, a cég korábbi vezérigazgatója a támogatás megítélése előtt arról beszélt nekik, hogy az ingatlanon állagmegóvási feladatokat hajtanak végre, amit a kiviteli tervek elkészítése, illetve a kivitelezői ajánlatok bekérése követ majd. Ebből azonban mostanra csak a véglegesnek szánt kiviteli tervek készültek el. Ez megint újabb módosításokat tartalmaz, a felső épületrész két szárnyán, a 11. emeleten tetőteraszokat hoznak létre, míg a középrészen zöldtető bukkan fel, az alsó részben pedig a hetedik emeleti tetőterasz mellé a második és a negyedik emeleten társul zöldtető.

Helyreigazítás

A www.szeretlekmagyarorszag.hu internetes újságban 2023.01.30. 18:39 napján "Még mindig félkészen áll a Tiborcztól Szíjj Lászlóhoz került visegrádi luxushotel” címmel megjelent újságcikk valótlanul híresztelte hogy „a munkákat segítő jókora állami támogatás ellenére sem haladnak a Visegrádra tervezett — egykori Löffler-bánya területén épülő — eredetileg ötcsillagos luxushotel munkálatai.” valamint „a Magyar Turisztikai Ugynökség hárommilliárd forintos, vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a projektnek, így a Minerva a korábban kifizetett vételár jó részét visszatehette a kasszájába."

A valóság az, hogy a 2019 óta a MINERVA V50 Ingatlanfejlesztő alap tulajdonában álló Visegrád, belterület 1289 hrsz.-ú ingatlanhoz kapcsolódóan sem a MINERVA V50 Ingatlanfejlesztő alap, sem a képviseletében eljáró MINERVA Befektetési Alapkezelő Zrt. nem részesült és nem is vett igénybe hárommilliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást, vagyis a cikk valótlanul híresztelte ennek ellenkezőjét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Lemondott a fővárosi állatkert megvádolt operatív igazgatója
A Fővárosi Önkormányzat „a sajtóból értesült arról, hogy állítólagosan vádat emeltek az igazgató ellen”, aki többszöri felszólítás ellenére sem cáfolta ezt, illetve nem kért helyreigazítást.

Link másolása

Lemondott Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója kedden, mert sajtóhírek szerint vádat emeltek ellene - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Azt írták:

a Fővárosi Önkormányzat "a sajtóból értesült arról, hogy állítólagosan vádat emeltek" az igazgató ellen, aki többszöri felszólítás ellenére sem cáfolta ezt, illetve nem kért helyreigazítást. A főpolgármester ezért megtette a szükséges lépéseket, hogy a Fővárosi Közgyűlés Szabó Rolandot visszahívja. Az igazgató kedden benyújtotta a lemondását.

"A főváros mindent megtesz intézményei jogszerű és átlátható működése érdekében, így a Fővárosi Állat- és Növénykert esetében is" - áll a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

A Magyar Nemzet március 24-én azt írta, hogy az Egri Járási Ügyészség március 10-én csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emelt a fővárosi állatkert igazgatója ellen.

Szabó Roland 2019 novemberében lett az állatkert operatív igazgatója, majd Persányi Miklós főigazgató 2020. februári lemondása után megbízott főigazgató, és pályázott a főigazgatói posztra, ám 2020 végén pályázatát visszavonta és főigazgató-helyettesként dolgozott tovább.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Jelentősen olcsóbb lesz a sonka, a kalács és a torma húsvét előtt az Aldiban
Március 30-tól több termék ára is csökken, mutatjuk a listát.

Link másolása

Jelentősen csökkenti az Aldi is a húsvéti termékek árát, március 30-tól olcsóbb lesz a kalács, sonka és a torma is az üzleteikben - írja a Telex az üzletlánc közleménye alapján.

Komoly akciókkal fordulnak rá a hazai kereskedelmi láncok a húsvét előtti időszakra. Hétfőn a Tesco jelentette be, hogy több termék - például a csirkemell, a búzafinomliszt és napraforgó étolaj esetében megemelik az egy vásárlás alkalmával maximálisan megvehető mennyiséget, a tojás esetében esetében pedig minden vásárlási korlátozást megszüntetnek az ünnepi időszakban.

A Tesco akkor azt is kiemelte, hogy kínálatukban január óta már több mint 2000 termék ára csökkent, február vége óta pedig több mint 400 termék áránál volt további mérséklődés. Ezen a héten pedig szerdáig pedig több termék, például a sertéslapocka, a pulykaszárny és több zöldség, árából is jelentős kedvezményeket adnak.

Szerdán az Aldi is közölte, hogy

csökkentik a húsvéti kalács, a sonka, a torma, a tarja, a lapocka árát is.

Az Aldi szerint így egy vendégváró húsvéti ünnepi asztal akár 3500 forintból is összeállítható - ennyiből egy kiló főtt, füstölt tarja, egy sós kalács és egy torma jön ki.

Az akció náluk március 30-tól április 8-ig, illetve a készlet erejéig tart majd. Az alábbi termékek árai így alakulnak majd:

 • a 500 grammos húsvéti sós kalács és az 500 grammos húsvéti koszorúkalács darabja 399 forint,
 • az Aldi saját márkás, 200 grammos tormája 235 forint,
 • a füstölt comb kilója 2999 forint,
 • a főtt, füstölt tarja kilója 2 299 Ft/kg,
 • a füstölt, kötözött lapocka kilója pedig 1989 forint lesz.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


 • HÍREK
  Legyengül a szél, fagyos éjszaka jön, akár -10 fok is lehet
  Péntekre javul az idő, majd újabb lehűlés érkezik.

  Link másolása

  Szerda hajnalban szinte mindenhol fagyni fog, a derült, fagyzugos, szélvédett északi és északkeleti tájakon nem kizárt a -10, -8 fok. Napközben nyugaton megnövekszik a felhőzet, számottevő csapadék ugyanakkor nem várható, hosszabb szűrt napsütéses időszakokra keleten számíthatunk. A többfelé élénk nyugati-délnyugati szélben 8-13 fokot mérhetünk - írja Időkép.

  Csütörtökön a felhős időben rövid napos időszakokra számíthatunk. Több helyen kialakulhat eső, zápor. Többfelé élénk, délnyugaton erős lesz a déli-délnyugati szél. Hajnalban -5, +6 fokig csökken a hőmérséklet. Elsősorban északon, északkeleten várható még fagy. Délután 9 és 20 fok között alakulhatnak a maximumok. Nyugaton, délnyugaton érhetjük el a 20 fokot.

  Pénteken kezdetben keleten várható eső, majd napközben a napos, fátyolfelhős időben többfelé fordulhatnak elő záporok, néhol zivatar is lehet. Élénk, több helyen erős lesz a délnyugati szél. Hajnalban már nem lesz fagy, délután pedig 16-21 fok közé melegedhet a levegő.

  Szombaton a változóan felhős-napos időben ismét többfelé alakulhatnak ki záporok, helyenként zivatarok is. Az északnyugatira forduló szelet sok helyen erős, a Kisalföldön viharos lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet 13-19 fok között valószínű.

  Vasárnap többfelé felhős, esős időre van kilátás. Erős, viharos lökések kísérhetik az északias szelet. Délután 8-16 fok közötti maximumok várhatóak.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  80 milliárd forintból épült a hódmezővásárhelyi Tram-Train, eddig a várt bevétel felét hozta
  A MÁV szerint az utasforgalom emelkedése megfelel a vártnak.

  Link másolása

  2022 augusztusa óta fizetős a több mint 80 milliárd forintból megépült tram-train. Az Átlátszó közadatigénylésben kért a MÁV-tól információt a jegy- és bérleteladásokról. A számokból az derül ki, hogy a megvalósíthatósági tanulmányhoz képest a tervezett jegybevétel harmadát sikerült eddig elérni. De más érdekességeket is ki lehet olvasni az adatokból - írja a portál.

  Korábban a megvalósíthatósági tanulmány a jegyeladásokból évente 800 millió forintos bevétellel számolt, de fél év alatt a várt összeg alig felét hozta a hódmezővásárhelyi tram-train. Azaz a bevétel a 45 százaléka a tervezettnek – derül ki a MÁV-tól kapott adatok alapján.

  A több mint 80 milliárd forintból és uniós támogatással megépült villamosvasút jegyeladásait két időszakban vizsgálták meg: a 2022. szeptember 1. és november 7., valamint a 2022. november 7. és idén február 2. közötti intervallumokat.

  Az első időszakban napi átlagban 987, a másodikban 1315 jegyet adtak el.

  Az utasok közel fele utazik teljes árú jeggyel, a vásárlók 46 százaléka kedvezményes jegyet vett mindkét időszakban. A bérletesek száma a második időszakra közel 20 százalékkal csökkent.

  A jelenlegi bevétel az adatok szerint messze elmarad a tervezettől.

  Tavaly szeptember-november között napi 995 ezer forint, a második időszakban 1,03 millió volt a bevétel, ami az előrejelzett bevétel felét sem teszi ki.

  A MÁV szerint az utasforgalom emelkedése megfelel a vártnak:

  „folyamatosan emelkedett a napi átlagos bevétel”, az utasok pedig egyre inkább választják a TramTraint. Szerintük a bevételi szint megfelel a jelenlegi közlekedési gyakoriságnak és a várakozásoknak. A társaság szerint az adatok nem tartalmazzák a díjmentesen utazókat, valamint a buszsofőröknél helyben vett jegyek számát sem. Hozzátették, hogy az ünnepi időszak, továbbá az év eleji iskolai és közigazgatási szünet is befolyásolta az utazási szokásokat.

  A portál megjegyzi, hogy a megvalósíthatósági tanulmányban az is benne volt, hogy a két város között ritkábban fognak a járni a buszok. A Volán szerint 2022 októberére 639-cel kevesebb busz közlekedett, és egyes járatokon 20 százalékkal kevesebb utas volt, mint korábban.

  Az Átlátszó emlékeztet rá, hogy a Hódmezővásárhely és Szeged belvárosait összekötő fejlesztés előremutató, és jóval olcsóbbá teszi a két város között utazást. De mivel a beruházás EU-s támogatást kapott, fontos lenne tudni, fenntartható lesz-e a működése hosszú távon.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: