HÍREK
A Rovatból

Medvét fotóztak Szatmárban, mindössze négy kilométerre Fehérgyarmattól

Épp egy automata etetővel ismerkedett, amikor a vadkamera lekapta. A nyomait már korábban is látták, de most bizonyíték is van rá, hogy egy medve bóklászik a környéken.

Link másolása

Medvét fotózott le egy vadkamera szombaton kora reggel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmat közelében - számolt be róla szon.hu. A megyei hírportál az egyik fotót is leközölte, amelyen a maci éppen egy automata etetővel ismerkedik.

A fehérgyarmati Ravasz Róka Földtulajdonosi Vadásztársaság elnöke a lapnak megerősítette, hogy valóban az ő területükön készült a fénykép.

„A térségben dolgozó egyik hivatásos vadász már mutatott nekem áprilisban olyan fényképet, amelyen medvetalpnyomok láthatóak. Az egyik község kocsmájában ment a mendemonda arról, hogy egy medve él a közelben, de mindezt eddig senki sem vette komolyan.

Eddig nem látta senki sem, csak észlelték, a nyomaival találkoztak az erdőt járó emberek. Ez a vadkamerával készített fénykép az első tényszerű bizonyíték arra, hogy valóban idekeveredett Szatmárba egy medve”

- mondta Gyújtó Attila.

A vadásztársaság elnöke azt is hozzátette, hogy az utóbbi években, évtizedekben nagymértékben megnövekedett az erdősített terület nagysága, szerinte ennek köszönhető a medve felbukkanása.

„A térségünkben is több ezer hektár friss telepítésű erdő van, így prognosztizálható, hogy előbb-utóbb megjelennek a ragadozók is a térségben, gondolok például a farkasra. A szatmári erdők vadregényesek, nyugodt pihenőhelyet jelentenek a vadnak, s ezt látjuk is a fényképen. S az ilyen helyszíneken megjelenhet az olyan vadon élő állat is, mint a barnamedve” - mondta.

Gyújtó Attila szerint

a medve által meglátogatott etető körülbelül négy-négy kilométerre fekszik Fehérgyarmattól és Nábrádtól.

A medvéről készült képet itt tudod megnézni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Pankotai Lili: „Ez egy nyugati országban elég lenne ahhoz, hogy lángoljon a főváros”
Idén először egy új kategóriában is hirdettek győztest a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) díjátadóján, ahol a szabadabb országért küzdő bátor civileket jutalmazzák. A 18-25 évesek között Pankotai Lili nyert.

Link másolása

„Az, hogy a tanévkezdés előtt egy nappal ideiglenes órarendeket adnak, mert nem lehet tudni, milyen tanári állások betöltetlenek, egy nyugati országban önmagában elég lenne ahhoz, hogy lángoljon a főváros” – mondta Pankotai Lili aktivista az oktatás helyzetéről a Reggeliben.

Idén először egy új kategóriában is hirdettek győztest a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) díjátadóján, ahol a szabadabb országért küzdő bátor civileket jutalmazzák.

A 18-25 évesek között Pankotai Lili nyert. Lili a Reggeliben elmesélte, nem számított a TASZ díjára, mégis készült köszönőbeszéddel, hogy tudjon mit mondani, ha őt tüntetik ki.

A fiatal aktivista mesélt az utóbbi évek tüntetéseiről is – a diákok másfél éve küzdenek a tanárok és az oktatás helyzetének javításáért.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Beszólt Orbán Matolcsynak: „a jegybank nem tud megbirkózni” az infláció megfékezésével, ezért a kormány ezt átvállalta tőle
A parlamentben folytatódott a jegybank és a kormány közötti adok-kapok. Négy napja Matolcsy nevezte kalandornak a kormány inflációkezelését, most Orbán szólt vissza a jegybank elnökének.

Link másolása

Ahogy az lenni szokott, a parlamenti ülésszakát most is a kormányfő beszéde nyitotta meg.

A miniszterelnök beszélt az energiahelyzetről, az ukrán gabonaválságról, megemlékezett az atlétikai világbajnokság sikeres megrendezéséről és persze foglalkozott a migránshelyzettel is.

Minden bizonnyal legérdekesebb része a beszédének azonban az volt, amikor a Nemzeti Bankról beszélt. Mint ismeretes, a jegybank vezetője is egyre határozottabban bírálta az elmúlt jó egy évben a kormányt,

most a kormányfő mondta el a véleményét a Matolcsy György vezette intézményről.

Azt mondta, hogy a jegybank komoly adósságot halmozott fel az elmúlt években. A költségvetés képes lenne ezt kifizetni, de csak akkor, ha súlyos pénzeket vonnak el egyéb területekről. Orbán úgy fogalmazott, hogy a kormány ezért azt javasolja, hogy ne ezt tegyék, és

inkább törvénymódosítással menti ki a jegybankot a szorult helyzetéből.

Orbán elismételte, hogy az a céljuk, még idén egyszámjegyűre csökkenjen az infláció. A miniszterelnök szerint

ezzel a feladattal „a jegybank nem tud megbirkózni”, ezért a kormány ezt átvállalta tőle.

További pénzügyi kérdésekről szólva Orbán szerint a kormány olyan döntéseket is hozott, amelyekkel érdekeltté tenné a magyarokat, hogy fektessenek állampapírba. A kormányfő arról beszélt, a magyar államadósság egyharmada magyarok, kétharmada külföldiek kezében van.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Halálos csapda várta a rendőröket Esztergomban, a robbantó egy 38 méter hosszú alagutat épített magának
Az ingatlan teli volt robbanásveszélyes vegyi anyaggal, amely végül fel is robbant. A férfi egyértelműen arra törekedett, hogy megölje az intézkedő rendőröket.
Forrás: Ügyészség, fotó: MTI/Koszticsák Szilárd - szmo.hu
2023. szeptember 25.


Link másolása

Napokig katasztrófavédelmisek, rendőrök és tűzoltók dolgoztak Esztergom Búbánatvölgy városrészének azon háza előtt, ahol szerda este egy zavart férfi felrobbantott egy gázpalackot, megölve ezzel saját magán kívül a Terrorelhárítási Központ (TEK) egyik munkatársát is. A robbantásban 11-en megsebesültek, köztük négyen súlyosan.

A nyomozó ügyészség most közleményt tett közzé, amelyben sok, eddig nem ismert, megdöbbentő körülményt tisztázott az esettel kapcsolatban.

Az ügyészség több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt indított nyomozást az ügyben - írták.

Az elkövetést követően rövid idő elteltével megkezdett szemlét – a nyomozó ügyészség felkérésére – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Műveleti Szolgálatának Bűnügyi Technikai Főosztálya nagy erőkkel, szakértők és tűzvizsgáló szaktanácsadó bevonásával folyamatosan végezte, több napig tartó megfeszített munkával.

A szemle megállapította, hogy

az elkövető egy 38 méter hosszú alagutat épített magának a házból kiindulva, amely a robbanás ellenére épségben maradt.

Az eddig beszerzett adatok szerint az elkövető olyan - Magyarországon engedély nélkül nem beszerezhető - nagy mennyiségű vegyi anyagot tárolt légmentesen az ingatlanban, amely szoba-hőmérsékletű levegőn illékonnyá válik, és nagy erejű robbanás előidézésére alkalmas - tették hozzá.

Az elkövető a rendőrségi akció idején a vegyi anyagot tartalmazó tartályt felnyitotta – nem kizárhatóan szándékosan a nagyobb robbanás érdekében felborította –, majd a cseppfolyós anyag a levegővel keveredett.

A rendelkezésre álló adatok alapján az is megállapítható, hogy

a férfi gázmaszkot viselt a házban, amelyet csak akkor vett le, amikor az épületből kilépve a rendőrökkel tárgyalt. A férfi a gázmaszkot a robbanáskor is viselte. Az elkövető szándéka kétséget kizáróan az intézkedő rendőrök életének kioltására irányult.

A helyszínen jelenleg is dolgoznak a nyomozók.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
72 tragikus állapotban lévő, a saját ürülékükben tartott kutyát találtak Pusztavámoson
A házban 20-30 centi vastagon állt az ürülék, az állatok férgesek, bolhásak, soványak voltak. A gazdájuk meg volt róla győződve, hogy jót tett a kutyákkal.

Link másolása

72 tragikus állapotban lévő kutyát találtak Pusztavámon az ASKA Alapítvány munkatársai szombaton. Az állatokat ürülék borította, soványak, bolhásak voltak és több megvakult a sötét épületben.

Az alapítvány szombaton délután kapott egy hívást a katasztrófavédelemtől, hogy bedőlt egy ház oldala, és az épületben körülbelül 70 kutya van. A szervezet munkatársai „enyhe túlzásnak” gondolták a becslést, egészen addig, amíg meg nem érkeztek az épülethez Pusztavámosra.

„Az Alpha-vet Ebrendészei és az ASKA munkatársai, 4 szállító autóval érkeztünk Pusztavámra. A kutyák állapota borzalmas, vastagon áll rajtuk az ürülék, soványak, bolhásak. A további vizsgálatok ma indulnak, este 9-re tudtuk elhelyezni őket. Valószínűleg beltenyészet, hiszen most is sok a vemhes közöttük, illetve szoptatós anya. Vannak, akik megvakultak a sötét házban”

- írta az ASKA vasárnapi bejegyzésében.

A szervezet a bejegyzésében segítséget kért, többek között kutyaházakra, bolhanyakörvekre, kutyatápra, konzervekre van szükségük, és ideiglenes befogadókra.

„72 kutya, egy nap alatt, ez iszonyatos szám, úgy, hogy ott vannak mellettük az eddigi kutyáink is. Most karanténba kerülnek, és folyamatosan próbálunk kutyát csinálni belőlük”

- írták.

Egy későbbi bejegyzésből kiderül, hogy a kutyák közül 20 hím, 52 pedig nőstény.

„Ez nagyon nem jó arány, feltételezhető nagyon sokan vemhesek a szukák közül, olyanok is akiket eddig még nem láttunk.”

Molnár Tamásné Zsazsa, az ASKA menhelyének vezetője később a Fehérvár TV-nek azt mondta, hogy az állatok, férgesek, bolhásak, soványak, oltása pedig egyiknek sincs. Ahogy fogalmazott, a helyiségben 20-30 centiméter vastagon állt az ürülék, és vélhetően a fal is azért dőlt ki, mert „szétázott teljesen”.

Az állatvédő az eset kapcsán arra is felhívta a figyelmet: ha valakinél tíznél több kutyát látnak, de az állatok nincsenek kint a kertben, nem látható rajtuk, hogy egészségesek, akkor ott már baj van, „állatgyűjtögetésről van szó”.

„Pontosan az történt, amire számítottunk: a gazda meg volt róla győződve, hogy ő segített az állatokon, jót akart, hogy ne az utcán éljenek”

- mondta Molnár Tamásné Zsazsa. A menhely vezetője azt is hozzátette, hogy a kutyákat elhozták, vállalták őket, és ezt meg is fogják oldani. Ebben pedig számítanak a támogatóik segítségére is.

Link másolása
KÖVESS MINKET: