News here

HÍREK

Maradhatnak a hevítéses dohánytermékek, csak a jellegzetes ízesítésűeket száműznék az EU-ból

A dohányirányelv alapján megszüntetnék az olyan eszközök forgalmazását, ahol az ízesítés elfedi a dohány természetes ízét.

Link másolása

Korábban mi is írtunk róla, hogy az Európai Bizottság a hevítéses dohánytermékek betiltását javasolta.

A 24.hu piaci forrásokra hivatkozva kiderítette, hogy valójában csak a jellegzetes ízesítésűekkel számolnának le, nem minden hevítéses dohánytermékekkel.

Az Európai Unióban jelenleg a 2014-ben elfogadott dohányirányelv a hatályos, amelynek hetedik cikkében szerepel, hogy a meghatározó, jellegzetes ízesítésű dohánytermékek forgalmazása tilos. Ennek áldozatául esett évekkel ezelőtt a mentolos cigaretta, mert elnyomták vele a természetes dohányízt – ezáltal vonzóbbá téve az egészségtelen terméket.

A dohányirányelvben ugyanakkor tettek kivételeket, ennek értelmében következő intézkedésig a hagyományos cigarettákon és a vágott dohánytermékeken kívül minden másra felmentést adtak. Ezek a mentességek bizonyos feltételek meglétéig voltak érvényben, ezek közül az egyik az volt, hogy az érintett dohánytermékek piaci részesedése nem érheti el a 2,5 százalékot. Mivel a hevítéses dohánytermékek esetében ez megtörtént, Brüsszel a jogával élve változtatást eszközölne.

Ez praktikusan azt jelenti, hogy nem minden dohánytermék szűnne meg, csak azok, amelyekben az ízesítés elnyomja a dohány ízét.

A jelenlegi tervezet szerint onnantól, hogy az Európai Bizottság jóváhagyja az új irányelvet, a tagállamok kormányainak nyolc hónap áll rendelkezésükre, hogy átültessék azt a saját jogrendjükbe. Ezt követően újabb 11 hónapos türelmi idő következhet arra, hogy kivonják a forgalomból a meghatározó ízesítésű dohánytermékeket — írja a 24.hu.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET: