hirdetés

HÍREK

Már saját pártjának vezetői is szabadulnának Donald Trumptól

Könnyen meglehet, hogy a leköszönő elnöknek már nemcsak a Fehér Házban, hanem a Republikánus Pártban is meg vannak számlálva a napjai, miután több párttársa is megszavazta ellene a vádeljárást.
Fotó: MTI/AP/Jacquelyn Martin - szmo.hu
2021. január 14.

hirdetés

Mint azt megírtuk, másodszor is vádeljárást indítottak Donald Trumppal szemben, ezúttal "lázadás felbujtása", vagyis a Capitolium ostroma miatt.

Ezzel ő lett az első elnök, aki ellen kétszer is impeachmentet szavazott meg a kongresszus.

Beszédes, hogy az amerikai képviselőházból 10 republikánus is Trump felmentésére szavazott, ami újabb jel arra, hogy már a pártján belül sem nézik jó szemmel a leköszönő elnököt. A New York Times még kedden, az impeachment megszavazása előtt írt arról, hogy a Republikánus Párt szenátusi frakcióvezetőjének is kezd elege lenni Trumpból, főleg a Capitoliumnál történtek miatt. A lap forrásai szerint

Mitch McConnell is úgy gondolja, hogy az elnököt felelősségre kellene vonni, ráadásul az eljárás megkönnyítheti Trump menesztését a pártból.

A CNN is hasonlóról számolt be informátorai alapján: szerintük McConnell és Trump kapcsolata teljesen "összeomlott", a szenátort ugyanis nagyon feldühítette a Capitolium ostroma, és ahogy az elnök (nem) kezelte ezt a helyzetet. Egy hozzájuk közel álló forrás szerint

a két párttárs már december óta nem is beszélt egymással, sőt más bennfentesek szerint McConnell ki is jelentette, hogy nem is akar többé szóba állni Trumppal.

Márpedig McConnell véleménye rendkívül sokat számít, hiszen ő a legnagyobb hatalommal rendelkező republikánus politikus a kongresszusban. Ráadásul Kevin McCarthy, a Republikánus Párt alsóházi vezetője is hasonló állásponton van. Igaz, egyikük sem jelentette ki nyilvánosan, hogy támogatja a felelősségre vonást. A New York Times szerint azonban

hirdetés
a két legjelentősebb republikánus és a párt többi vezetői, akik négy éven át minden lépésében támogatták Trumpot, és kitartottak mellette az olykor szélsőséges magatartása ellenére is, most elhatárolódtak a távozó elnöktől, sőt politikai és alkotmányos fenyegetésnek tekintik őt.

De nemcsak politikai szempontból okoz károkat Trump a Republikánus Pártnak, hanem anyagilag is. A Capitoliumnál történtek után ugyanis tíz nagy cég jelentette be, hogy visszatartja a republikánusoknak folyósított pénzt. Egyesek teljesen megvonták az anyagi támogatást a párttól, míg mások, például a Hallmark, a MasterCard vagy az American Express csak azoknak a törvényhozóknak nem fizet, akik vitatták az elektori szavazás eredményét. A washingtoni zavargás miatt ráadásul a párt a fehérgalléros vállalatok vezetőinek és dolgozóinak a támogatását is elveszíthetik a Politico szerint.

Ez pedig a republikánusok vezetőinek nagyon nem tetszik, mert könnyen óriási hátrányba kerülhetnek az adományok terén a demokratákkal szemben. Márpedig kelleni fog nekik a pénz, ha a következő időközi választáson vissza akarnak vágni a rivális pártnak.

Mindezek miatt nem lenne csoda, ha az elnökváltás után a Republikánus Párt elengedné Trump kezét, aki, ha az impeachment során szankcionálják, akár teljesen eltűnhet az amerikai politikai életből.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Este 8 után is kimehetnének az utcára, akik igazolni tudják, hogy védettek a koronavírus ellen

Egy plasztikkártyát kaphatnak majd hamarosan az érintettek – hangzott el a kormányinfón.
Fotó: Markovics Z. Kristóf - szmo.hu
2021. január 21.

hirdetés

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón beszélt róla, hogy hamarosan védettséget igazoló okiratot kaphatnak azok, akik megkapták a koronavírus elleni oltást vagy már átestek a betegségen.

"A védettség tényéről mindenki egy plasztikkártyát fog kapni"

- mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely azt is hozzátette, hogy

"az ő esetükben például majd az este 8 óra utáni kijárási tilalom fenntartásának semmilyen ésszerű indoka nincs és nem lesz".

Azt azonban kiemelte, hogy erről a kormány hivatalosan még nem döntött. Emellett Gulyás arról is beszélt: még az is kérdéses, hogy az egyes oltások milyen hosszú ideig biztosítanak védelmet, illetve, hogy akik már kigyógyultak a koronavírusból, meddig maradnak védettek.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Biden néhány tollvonással semmisítette meg Trump leghíresebb intézkedéseit

Az új elnök már első munkanapján 17 rendeletet írt alá, köztük egy sor olyat is, ami 180 fokos fordulatot jelent elődje politikájához képest.
Kép: Doug Mills / Pool via CNP /MediaPunch / Northfoto - szmo.hu
2021. január 21.

hirdetés

Nem tétlenkedett Joe Biden amerikai elnök, aki beiktatása után azonnal munkába állt, és 17 intézkedést írt alá - korábbi ígéretéhez híven sok olyat, amelyek bevezetése miatt Donald Trump korábbi elnök sok kritikát kapott - írja a CNN.

Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy visszaléptette az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezménybe, amelyről bővebben itt írtunk:

Emellett Biden legtöbb új rendelkezése arra irányult, hogy a Trump által hozottakat visszavonja.

  • Visszalépteti az Egyesült Államokat az ENSZ Egészségügyi Világszervezetébe (WHO), Dr. Anthony Faucit pedig kinevezi az USA-delegáció vezetőjének.
  • Visszavonta a Trump által aláírt Keystone XL vezeték építési engedélyét - amely kanadai olajat vinne Nebraskába, majd Mexikóba - egyben arra utasítja majd a zöldenergiával foglalkozó ügynökségeit, hogy vizsgálják felül Donald Trump nagyjából 100, klímaváltozás elleni küzdelmet érintő intézkedését.
  • Feloszlatta a Trump által létrehozott 1776 Testületet, amelynek a „hazafias oktatás” megtervezése lett volna a célja a következő generációk számára, ám a csupán három hónapot megélt testület működése alatt csak egyetlen jelentést adott ki.
  • Trump bevándorlóellenes politikáját sem kímélte: visszavonta a bevándorlás-ellenőrzési hivatalokat erősítő intézkedéseit, feloldotta a hét muszlim államot érintő beutazási tilalmat, egyik új rendelete szerint mostantól az illegális bevándorlók is beleszámítanak a népszámlálásba, és kongresszusi képviseletet is ad nekik. Emellett megerősíti az illegális bevándorlók gyerekeinek jogokat biztosító DACA-t (Deferred Action for Childhood Arrivals), amelyet még Obama hívott életre, és Trump szüntetett meg.
  • Leállította a Trump által emeltetett mexikói határfal építésének finanszírozását
  • A járványhelyzet kezelése is más irányt vesz a Biden-kormányzat alatt: Covid-19 elleni intézkedésekért felelős koordinátori pozíciót hozott létre, amelynek betöltője közvetlenül az elnöknek felel majd. Emellett 100 napra kötelezővé tette a maszkviselést a szövetségi épületekben, és arra kéri az államokat, hogy kövessék ők is ezt a példát.

Biden beavatása után a Fehér Házban dolgozók számára is előrevetítette, hogy más lesz a helyzet, mint eddig volt: az elnök videocseten üzente meg a mintegy 1000 alkalmazottnak, hogy velük együtt szeretné visszaállítani az állampolgárok kormányzatba vetett hitét, amely kemény munka lesz, ám mindenkire számít. Az egyébként lelkesítő és pozitív kicsengésű beszédében azonban ellentmondást nem tűrő hangon hívta fel a dolgozók figyelmét, hogy mit nem tűr el:

hirdetés
"Nem viccelek, mikor azt mondom: ha velem dolgozol, és meghallom, hogy egy másik kollégával tiszteletlenül vagy lenézően beszéltél, megígérhetem, hogy ott helyben kirúglak."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Óriási tűz ütött ki a világ legnagyobb vakcinagyárában

Az indiai Serum Intézetben több millió adagot gyártanak az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem oltóanyagából.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 21.

hirdetés

Tűz ütött ki a világ legnagyobb koronavírus-vakcinagyárában. Az indiai Pune nyugati városrészében található gyárből óriási füstfelhő gomolyog - adta hírül a Metro.

A kigyulladt Serum Inétezetben gyártják az AstraZenca és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett oltóanyagát.

A helyi hírügynökségek szerint a gyár bővítés alatti szárnya gyulladt ki, így a tűz nem érinti a vakcinákat, de a társaság eddig még nem nyilatkozott az ügyben.

Az intézet egyébként az oltóanyagot Indiának és az alacsony vagy közepes jövedelmű országoknak gyártja, de az amerikai Novavax Inc. vállalat által kifejlesztett vakcina előállítására is készülnek.

A punei tűzoltóság öt rohamkocsiját küldte a helyszínre. Áldozatokról egyelőre nem tudni, ahogy a tűz okáról sem.

VIDEÓ: Lángokban az indiai vakcinagyár


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Február 1-je után is marad a távoktatás az egyetemeken Gulyás szerint

Az erre vonatkozó szabályokról is dönt majd a kormány jövő héten, de egyelőre nem valószínű, hogy bármi is változni fog.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. január 21.

hirdetés

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón többek között arról is beszélt, hogy nincs lehetőség a korlátozások enyhítésére, amíg nem indul meg a tömeges oltás, vagy nem csökken jelentősen a fertőzöttek száma.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: jövő héten újratárgyalják a korlátozásokat, de aligha várható változtatás február 1-től.

Ez pedig az egyetemek esetében is így lesz.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kormány dönteni fog a február 1. utáni szabályokról az egyetemekre nézve is, de változtatás egyelőre nem várható. Tehát nagy valószínűséggel

hirdetés
az egyetemek februártól továbbra is távoktatásban oktatnak majd

a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: