News here
hirdetés

HÍREK

Már saját pártjának vezetői is szabadulnának Donald Trumptól

Könnyen meglehet, hogy a leköszönő elnöknek már nemcsak a Fehér Házban, hanem a Republikánus Pártban is meg vannak számlálva a napjai, miután több párttársa is megszavazta ellene a vádeljárást.

Link másolása

hirdetés

Mint azt megírtuk, másodszor is vádeljárást indítottak Donald Trumppal szemben, ezúttal "lázadás felbujtása", vagyis a Capitolium ostroma miatt.

Ezzel ő lett az első elnök, aki ellen kétszer is impeachmentet szavazott meg a kongresszus.

Beszédes, hogy az amerikai képviselőházból 10 republikánus is Trump felmentésére szavazott, ami újabb jel arra, hogy már a pártján belül sem nézik jó szemmel a leköszönő elnököt. A New York Times még kedden, az impeachment megszavazása előtt írt arról, hogy a Republikánus Párt szenátusi frakcióvezetőjének is kezd elege lenni Trumpból, főleg a Capitoliumnál történtek miatt. A lap forrásai szerint

Mitch McConnell is úgy gondolja, hogy az elnököt felelősségre kellene vonni, ráadásul az eljárás megkönnyítheti Trump menesztését a pártból.

A CNN is hasonlóról számolt be informátorai alapján: szerintük McConnell és Trump kapcsolata teljesen "összeomlott", a szenátort ugyanis nagyon feldühítette a Capitolium ostroma, és ahogy az elnök (nem) kezelte ezt a helyzetet. Egy hozzájuk közel álló forrás szerint

a két párttárs már december óta nem is beszélt egymással, sőt más bennfentesek szerint McConnell ki is jelentette, hogy nem is akar többé szóba állni Trumppal.

Márpedig McConnell véleménye rendkívül sokat számít, hiszen ő a legnagyobb hatalommal rendelkező republikánus politikus a kongresszusban. Ráadásul Kevin McCarthy, a Republikánus Párt alsóházi vezetője is hasonló állásponton van. Igaz, egyikük sem jelentette ki nyilvánosan, hogy támogatja a felelősségre vonást. A New York Times szerint azonban

hirdetés
a két legjelentősebb republikánus és a párt többi vezetői, akik négy éven át minden lépésében támogatták Trumpot, és kitartottak mellette az olykor szélsőséges magatartása ellenére is, most elhatárolódtak a távozó elnöktől, sőt politikai és alkotmányos fenyegetésnek tekintik őt.

De nemcsak politikai szempontból okoz károkat Trump a Republikánus Pártnak, hanem anyagilag is. A Capitoliumnál történtek után ugyanis tíz nagy cég jelentette be, hogy visszatartja a republikánusoknak folyósított pénzt. Egyesek teljesen megvonták az anyagi támogatást a párttól, míg mások, például a Hallmark, a MasterCard vagy az American Express csak azoknak a törvényhozóknak nem fizet, akik vitatták az elektori szavazás eredményét. A washingtoni zavargás miatt ráadásul a párt a fehérgalléros vállalatok vezetőinek és dolgozóinak a támogatását is elveszíthetik a Politico szerint.

Ez pedig a republikánusok vezetőinek nagyon nem tetszik, mert könnyen óriási hátrányba kerülhetnek az adományok terén a demokratákkal szemben. Márpedig kelleni fog nekik a pénz, ha a következő időközi választáson vissza akarnak vágni a rivális pártnak.

Mindezek miatt nem lenne csoda, ha az elnökváltás után a Republikánus Párt elengedné Trump kezét, aki, ha az impeachment során szankcionálják, akár teljesen eltűnhet az amerikai politikai életből.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Hatalmas nemzeti sorstragédiát kockáztat az MSZP a népszavazás-ötlettel a momentumos politikus szerint
Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről? – ezt a kérdést tenné fel egy népszavazáson a magyaroknak Ujhelyi István.

Link másolása

hirdetés

„Magyarország az EU teljes jogú tagja. Ennek a tagsági viszonynak a megkérdőjelezését bedobni a politikai aréna napirendjének kellős közepébe, és valós, súlyos téttel bíró vita tárgyává tenni, több mint bűn - óriási hiba” - írta a Facebookon Kele János, a Momentum elnökségi tagja.

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről? - ezt a kérdést tenné fel egy népszavazáson a magyaroknak Ujhelyi István. Az MSZP-és európai parlamenti képviselő szerint ugyanis „soha ilyen komoly és valódi veszély nem fenyegette még Magyarország uniós tagságát, mint most, amikor világos és egyértelmű lett, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz-kormány képtelen teljeskörű kompromisszumra jutni az Európai Bizottsággal és a hazánknak járó források egy részét bizonyosan elveszítjük”.

Erre írta Kele válaszul, hogy

„egyszerűen nem éri meg egy hatalmas nemzeti sorstragédia kockázata pusztán azért, mert néhány, az irrelevánssá válástól rettegő politikai szereplő ebben az ügyben most saját visszakapaszkodásának lehetőségét látja.”

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
80 ezer turista rekedt egy üdülőszigeten, amit lezártak a koronavírus terjedése miatt Kínában
Twitter-videók tanúsága szerint sok turista nem hajlandó elhagyni a repülőteret, azt kiabálták, haza akarnak menni.

Link másolása

hirdetés

Nyolcvanezer turista rekedt a kínai Hajnan szigeten, mivel a hatóságok a koronavírus terjedése miatt leállították a tömegközlekedést, vasúti- és légi közlekedést is - írja a CNN.

A kínai Hawaii-nak is nevezett nyaralósziget legnagyobb városában, Sanyában

múlt héten összesen 827 megbetegedést regisztráltak a hatóságok,

ezért zárták le a szigetet. A hatóságok szerint a fertőzéseket a vírus Omicron BA.5.1.3 variánsa okozta, amely Sanya Jazsu nevű kikötőből terjedt el a szigeten.

A Twiterre feltöltött videók szerint

sok turista nem hajlandó elhagyni a repülőteret, azt kiabálták, haza akarnak menni.

A hatóságok ezért hangosbemondókkal szólították fel őket arra, hogy térjenek vissza a szállodákba.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Milliós juttatást kap Varga Judit és Szijjártó Péter azért a munkáért, amit eddig ingyen végeztek
Velük együtt összesen öt miniszternek jár juttatás azért, mert tagok alapítványi állami egyetemek kuratóriumaiban.

Link másolása

hirdetés

Több miniszter is milliós juttatást vesz fel a modellváltáson átesett állami egyetemi kuratóriumi tagságáért - számolt be róla az RTL Híradó a friss vagyonnyilatkozatok alapján.

Varga Judit igazságügyi miniszter az alapítványi tulajdonba kiszervezett Miskolci Egyetem kuratóriumának elnöke. Eddig ezért semmilyen juttatást nem kapott, ám a most megjelent vagyonnyilatkozata szerint

júliustól milliós fizetést kap az alapítványtól.

Mivel az új rendszerben csak sávosan kell megjelölni a bevételeket, így a pontos összeget nem tudni, csak annyit, hogy 1-5 millió forint közötti bevétele származik ebből.

Szijjártó Péter külügyminiszter is minimum egy-, legfeljebb ötmillió forintot kap júliustól a győri Széchenyi István Egyetem kuratóriumának tagjaként.

Azt sem Varga, sem Szijjártó nem árulta el az RTL Híradó megkeresésére, hogy pontosan mekkora összeg jár nekik, és miért kapnak egyáltalán juttatást azért a munkáért, amit eddig ingyen végeztek.

Rajtuk kívül még három miniszter, Lázár János, Nagy István és Varga Mihály kuratóriumi tagok alapítványi állami egyetemeknél, ők fél-egymillió forint közötti összeget keresnek ezzel a pozíciójukkal.

hirdetés
Az RTL Híradó riportja:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Záporokkal, zivatarokkal indul a hét: nagy hőség nem lesz, de napokig erős szél fog fújni
Hétfőn még 33 fok is lehet, a hét közepén viszont már csak 25-30 fokig melegszik az idő, éjszakánként pedig kellemesen felfrissül a levegő.

Link másolása

hirdetés

A jövő hét első felében szeles nyári időre van kilátás, nagy hőségtől nem kell tartani - írja előrejelzésében az Időkép.

Hétfőn nyugaton felhősen indul a nap, eső, záporok, délnyugaton zivatarok indíthatják a reggelt, majd délután a Tiszántúlon is kialakulhatnak elszórtan záporok, zivatarok. Élénk marad az északi-északkeleti szél. Délutánra 25 és 33 fok közé emelkedik a hőmérséklet, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb.

Keddtől csütörtökig is marad a szeles idő, az északkeleti szelet többfelé kísérhetik erős, a Dunától keletre többször 50 km/órát meghaladó lökések.

Kedden még a keleti, délkeleti és déli határ mentén alakulhat ki helyenként zápor, zivatar, szerdán nem várható számottevő csapadék. Csütörtökön főként az ország keleti felén elszórt jelleggel ismét előfordulhatnak záporok, zivatarok.

Nagy területet érintő jelentős csapadék továbbra sem várható, csupán lokálisan, azaz kis területekre koncentrálódva hullhat számottevő mennyiség.

Kedden az Alföldön és délen továbbra is mérhetünk 31-32 fokos maximumokat, szerdán és csütörtökön az ország nagy részén 30 fok alatt maradunk, 25 és 30 fok közötti csúcsokat mérhetünk. Éjszakánként kellemesen felfrissül a levegő.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: