hirdetés

HÍREK

Már el is fogadta az orvosi béremelést is tartalmazó törvényt a Parlament

Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremelését kapnak.
Fotó, fotó: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2020. október 06.

hirdetés

A parlament egyhangúlag, 165 igen szavazattal fogadta el a jogszabályt, amely az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremelését tartalmazza. A törvény büntethetővé tette a hálapénzt - írja az MTI.

Hétfőn esti ülésén - a kormány javaslatára - a Magyar Orvosi Kamara összes, törvényi szinten kezelendő módosító javaslatát elfogadta a parlament törvényalkotási bizottsága. Így a törvényalkotási bizottság végül egyhangúlag támogatta a kormány által hétfő reggel benyújtott, az orvosi bérek emelését is tartalmazó egészségügyi törvényjavaslatot, mely kedden került a Parlament elé.

A törvény alapján az állami vagy önkormányzati fenntartású egészségügyi ellátóhelyeken dolgozó orvosok munkabére 2023-ra - a szakmában töltött évek számától függően - bruttó 687 ezer és 2,38 millió forint közötti összegre emelkedik, ettől csak felfelé lehet majd eltérni.

A Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere által benyújtott, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt egyhangúlag, 165 igen szavazattal fogadta el a parlament.

hirdetés

A jogszabály egyik újdonsága, hogy létrehozza az egészségügyi szolgálati jogviszonyt. A jövőben állami vagy önkormányzati egészségügyi szolgáltatónál csak ilyen jogviszony keretében lehet egészségügyi tevékenységet végezni.

Rögzítették a béremelés, az illetményszámítás és minősítés kereteit, továbbá a jogviszonnyal járó szolgálati elismeréseket, a szabadságra, a munkaidőre, a nyilvántartására vonatkozó szabályokat.

A foglalkoztatást, a fizetést, a minősítést, az illetményen kívüli juttatásokat érintő részletszabályokat a kormány rendeletben határozza meg.

Az összeférhetetlenségi szabályok között szerepel, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy csak a kormány által kijelölt szerv előzetes engedélyével létesíthet további munkavégzésre irányuló jogviszonyt, ideértve más keresőfoglalkoztatást, valamint díjazás ellenében folytatott tevékenységet is.

Kivételt képez ezen szabály alól a tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység, a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony. De ezen tevékenységekhez is szükséges a kormányzati szerv előzetes engedélye, ha a munkavégzés időtartama részben azonos az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy munkaidejével.

A betegek részére nyújtott ellátások nyomon követhetőségével magyarázzák azt a szabályt, hogy sürgős eset kivételével az orvos nem láthat el olyan beteget, akinek - más jogviszonya keretében - már kezelte ugyanazt a betegségét. Ezen korlátozás alól is felmentés adható azonban egyes kormányrendeletben meghatározott esetekben, például a szülészeti-nőgyógyászati szakterületen.

A törvény szerint a jövőben az orvos az őt foglalkoztató egészségügyi szolgáltató székhelyén vagy telephelyén nem végezhet olyan egészségügyi tevékenységet, amire az egészségügyi szolgálati jogviszonya nem terjed ki.

A gyakorlati időt figyelembe vevő, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) javaslatán alapuló béremelés 2021. január 1-jén kezdődik és 2023-ig tart, érinti az orvosokat, szakorvosokat, fogorvosokat, szakfogorvosokat, gyógyszerészeket, szakgyógyszerészeket, továbbá a kormányrendeletben meghatározott munkakörben foglalkoztatott, egyéb, nem egészségügyi végzettséggel egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatottakat.

Egy kezdő orvos jövőre bruttó 481 ezer forintot kap, egy 16-20 éve a pályán lévő társa már több mint egymillió forinttal számolhat, míg egy több mint 41 éve a pályán lévő kollégájuk fizetése 1,6 millió forint lesz.

2022-től egy kezdő orvos fizetése 619 ezer forint lesz, egy 16-20 éves gyakorlati idővel rendelkező orvos 1,3 millió forintot kaphat, míg több mint 41 év orvoslás után 2,1 millió forint lehet a fizetés.

2023 januárjától 687 ezer forintra emelkedik a kezdő orvosok - jelenleg 255 ezer forintos - bére, 16-20 év orvosi pálya után közel másfél millió forint lesz a fizetés, míg több mint 41 év gyakorlati idő esetén 2,3 millió forint az illetmény.

A MOK tiltakozott miatta, majd az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága javaslatára törölték az előterjesztésből azt a rendelkezést, hogy például minősítés alapján 20 százalékkal csökkenthető az orvosok fizetése.

A törvény büntethetővé tette a hálapénzt oly módon, hogy a vesztegetés és a vesztegetés elfogadása büntető törvénykönyvbeli tényállását kiegészítették a jogtalan előny adásával és elfogadásával. A módosítás szerint aki jogtalan előnyt ad vagy ígér, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Arról, mi számít jogtalan előnynek, az egészségügyről szóló törvény rendelkezik. Ez alapján az egészségügyi dolgozó, az orvos semmilyen pénzbeli, gazdasági vagy természetbeni ellenszolgáltatást nem kérhet, illetve nem fogadhat el.

A kezelés után az egészégügyi dolgozó elfogadhat egy alkalommal olyan tárgyat, amelynek értéke nem haladja meg a mindenkori minimálbér havi összegének 5 százalékát (jelenleg a nyolcezer forintot).

Lehetővé tették a határozott időre, legfeljebb egy évre történő kirendelést. Ez egy évvel meghosszabbítható. A kirendelésről legalább tíz munkanappal korábban, írásban kell tájékoztatni az érintettet, annak várható időtartamával együtt.

A törvény november 18-án lép hatályba, legtöbb rendelkezését január elsejétől kell alkalmazni, így az érintettek jogviszonya is ekkorra alakul át egészségügyi szolgálati jogviszonnyá.

Az engedélykötelessé váló tevékenységek további folytatása érdekében március 1-jéig kell kérvényt benyújtani.

Az egészségügyi szolgáltató vezetője dönthet arról, hogy az általa vezetett intézményben nem január elsején, hanem később kezdik el alkalmazni a törvényt, de április 1-jénél ez nem lehet későbbi időpont. Ebben az esetben az orvosok korábbi illetménye és az új illetménye közötti különbözetet a 2020. márciusi fizetéssel egyidejűleg, legkésőbb 2021. április 5-én kell kifizetni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Az idősek is hibásak a szombathelyi oltóponton kialakult káoszért a kormányhivatal vezetője szerint

Harangozó Bertalan szerint a fegyelem hiánya is közrejátszott abban, hogy az oltásra érkező időseknek tömött sorokban, a tervezettnél többet kellett várakozniuk az épület előtt.
Címkép: ugytudjuk.hu/Facebook - szmo.hu
2021. február 24.

hirdetés

Mint megírtuk, hatalmas káosz alakult ki szerda reggel Szombathelyen a régi SZTK épületénél, ahol négy oltópont is működik.

Az oltásra érkező idősek tömött sorokban várakoztak a bejárat előtt, a sor pedig csak lassan haladt. Azért volt fejetlenség, mert hiába érkezett mindenki időpontra, csúszás lépett fel, így mindenkinek a tervezettnél többet kellett várnia.

A káosz után a Vas Megyei Kormányhivatal vezetője szerda délután sajtótájékoztatót tartott, amin előbb türelmet, együttműködést és fegyelmet kért az oltásra váró emberektől, majd egy újságíró kérdése után elnézést is kért azoktól, akiknek szerdán káoszban kellett várakozniuk a vakcina beadására.

Harangozó Bertalan elmondta, hogy ez azért történhetett meg, mert az oltás megszervezéséhez sok szereplő együttműködése szükséges, a háziorvosoktól kezdve a páciensekig.

Az emberektől azt kérte, hogy pontosan akkora menjenek az oltópontra, amikorra az időpontjuk szól, mert azzal nem segítenek, ha órákkal előbb már ott várakoznak. Szerinte ugyanis a fegyelem hiánya is közrejátszott abban, hogy ilyen tömeg és fejetlenség alakult ki.

Ugyanakkor elismerte, hogy szervezési hiányosság és probléma bármikor felléphet, a reggeli káosz pedig elkerülhető lett volna, ha "több szintre bontják az oltásra érkezők fogadását". Újságírói kérdésre azt mondta,

hirdetés
a jövőben az oltópontokon katonák egyfajta előszűréssel segítik majd az oltásra érkezők eligazítását.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Megkezdődött az oltás a kínai vakcinával, egyelőre nagy a bizalmatlanság vele szemben

Volt olyan háziorvos, akinek 168 pácienst kellett felhívnia, akik közül 55 elfogadta.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 24.

hirdetés

Megérkezett az első szállítmány kínai vakcina a háziorvosokhoz, amellyel itthon az időseket kezdték oltani - számolt be az ATV Híradója.

Egy háziorvos a televíziónak arról számol be, hogy azok közül, akikkel előzetesen egyeztette a kínai vakcinát, sokan végül lemondták. Szerinte a lakosság nagy része nyugati oltóanyagot szeretne.

Orbán Viktor korábban azt mondta, „fontos nap a mai, mert ma kezdünk oltani a kínai vakcinákkal, nekem is reményt ad ez, hogy talán valamikor a jövő héten a védekezés irányítói sorra kerülhetnek”.

A háziorvosokhoz praxisonként átlagosan 55 embernek elegendő mennyiségű vakcina érkezik, Nagyivánban ennél kevesebbet kaptak. A rendelőbe a híradó stábjával szinte egy időben érkezett 31 darab kínai vakcina.

Az ATV által megszólaltatott, egyik beteg azzal viccelődött, hogy mivel Orbán Viktor is ezzel akarja beoltatni magát, így ő is. De visszakérdezésre elárulta, hogy nem gondolta komolyan, de ezt kapta.

hirdetés
Az idősebb korosztály az összes gyerekkori betegség elleni vakcinálást pont ilyen típusú vakcinával kapta meg. Tehát a szervezetünk ehhez hozzá van szokva, van hosszú távú tapasztalatunk vele, és véleményem szerint teljes biztonsággal alkalmazható

- mondta el a kínai Sinopharm oltóanyagról Szalay Viktor, Nagyiván háziorvosa.

Budapesti kollégája, Tóth Ildikó azt mondta „igazándiból egyik vakcinát sem ajánlom egyik betegemnek sem, mindenkinek elmondjuk, melyik milyen típusú vakcina, és mindenki eldönti, hogy mit szeretne.”

A doktornő és asszisztense 168 pácienst hívott fel, mire sikerült 55-öt találni, aki elfogadta a kínai oltást, ám végül közülük is sokan meggondolták magukat.

„Korosztály szerint kaptuk meg a NEAK-tól a listát, aki nem kéri az általunk most felkínált kínai vakcinát, annak azt mondtuk, hogy hát akkor most el tetszik ballagni a sor végére, majd ha kapunk Pfizer vakcinára lehetőséget, ami jelenleg hetente 10 ember az oltópontban, akkor egyszer majd sorra tetszik kerülni”

- tette hozzá Tóth Ildikó.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

„Itt valószínűleg megint egy halottat visznek át” - Dokumentumfilm készült a dunaszerdahelyi kórház koronavírus elleni harcáról

A 'drámai' jelző kevés a képsorokhoz, amiket a szlovákiai kórházban láthatunk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 24.

hirdetés

Korábban mi is írtunk róla, hogy rendkívül rosszul áll Szlovákia a koronavírus halálozási adataival, februárra az egy főre eső halálesetek számában világelsők lettek. Az ország egyik legrosszabb adataival rendelkező régiója a Dunaszerdahelyi járás.

Most a Paraméter stábja dokumentumfilmet forgathatott a dunaszerdahelyi kórházban. 2020 októberétől 2021 február közepéig 757 covid-beteg fordult meg itt.

A halálozási arány pedig egészen kiábrándító: a kórházba került betegek harmada elhunyt.

Az egészségügyi személyzet éjjel-nappal harcol a kilátástalan helyzettel, ám a járvány egyre súlyosbodik.

A filmben szereplő egészségügyi dolgozók arról beszélnek, hogy elérkeztek teljesítőképességük határára: gyakran 24 órás ügyeletben dolgoznak, és két műszak között alig van idejük pihenni. Egy orvos pedig még így is azt nyilatkozta: „Nem tudunk minden betegnek olyan ellátást adni, amilyet akarunk”.

hirdetés

Itthon is ismerősnek hat az a probléma, hogy hiába van elég lélegeztetőgép, nincs szakembergárda, aki kellő mennyiségben kezelni tudná azokat.

A filmben a legmegrázóbbak talán a dolgozók mondatai, és hogy sok szinte teljes természetességgel jön. Az első néhány perc sokban emlékeztet a közel egy évvel ezelőtti olaszországi drámai helyzetre. Laczkó Balázs orvos elmondja, „a kiszámíthatatlanba megyek sajnos mindennap” [...] Fennáll a veszélye, hogy nem tudunk minden betegnek olyan ellátást adni, amilyet szeretnénk”.

A filmből kiderül az is, hogy már mindössze egy emeleten tudják ellátni a nem koronavírussal küzdő betegeket. Miközben az orvos beszél, egy oldalról jövő zajra csak annyit mond,

„itt valószínűleg megint egy halottat visznek át”.

Később arról is beszél, hogy sok az "életerős fiatal" is, de tény, hogy „akinek a születési évtizede 5-tel vagy 4-gyel kezdődik, őket még nem sikerült visszahozni”.

Szó van a filmben arról is, hogy a mutáns vírusok miatt a betegek 2-3 hetente máshogy reagálnak a kezelésekre, ahogy azt is elmondják, hogy az emberek jellemzően családi összejöveteleken, rendezvényeken fertőződnek meg - a korlátozások ellenére.

Egy orvos arról is beszél, hogy ebben a szezonban ugyan a hagyományos influenza visszaszorult, de sem a számokat, sem a betegség lefolyását nincs értelme összehasonlítani a hagyományos vírussal.

„Mindenkinek azt üzenem, tartsa be az előírást, mert ha bekerül ide, megtanulja, mi a magyarok istene”

- mondja el a filmben egy idősebb beteg.

Közben tovább romlik a szlovákiai járványhelyzet. Kedden több mint 3500 új igazolt fertőzöttet regisztráltak, ami január eleje óta a legmagasabb napi esetszám. A kórházakban kezelt betegek száma továbbra is 4 ezer körül mozog, lélegeztetőgépre mintegy 350-en szorulnak. A halálos áldozatok száma 104-gyel emelkedett, és már a hétezerhez közelít.

via Telex

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Napjaik vannak hátra az orvosoknak, hogy a jövőjükről döntsenek

Dönteniük kell valódi döntési lehetőségek nélkül: február 28-ig kell aláírniuk az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződésüket, amely jócskán megváltoztatja a magyar egészségügyet a harmadik hullám kellős közepén.
Fotó: MTI/Ujvári Sándor - szmo.hu
2021. február 24.

hirdetés

Csupán néhány napja maradt a magyar egészségügyi dolgozóknak arra, hogy aláírják az közalkalmazotti létet felváltó egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, a káosz pedig az utolsó napokra nagyobb, mint volt. Holott a kormány azzal a céllal változtatta január 1-ről március 1-re a határidőt, hogy legyen elegendő idő az előkészítésre és a szerződések aláírására is, a beszámolók alapján számos intézményben erre nem került sor.

A kormány nagyszabású struktúraváltásának egyik fontos megállójához ért a magyar egészségügy: a tavaly októberben bejelentett háromlépéses béremelés egyik szakaszába értünk, és ahogy az már októberben látszott, a jókora béremelés meglehetősen kemény feltételek mellett valósul meg, az orvosoknak pedig nincs túl sok választási lehetősége, ha dolgozni akarnak. Azoknak ugyanis, akiknek nem tetszik a sokak szerint alapjogokat sértő új rendszer, emiatt nem írják alá az új munkaszerződésüket, azoknak március 1-től megszűnik a munkaviszonya.

Több érintett állami, illetve önkormányzati fenntartású intézményről derült ki, hogy ugyan a határidő már a küszöbön áll,

sok dolgozó még a szerződést sem kapta meg, így sokan még azt sem tudják, milyen feltételekkel kéne folytatniuk a munkát március 1-től, azaz jövő hét hétfőtől.

Az aláírásra és a döntésre mindössze néhány nap maradt, a rövid időkorlát miatt pedig sokan úgy kénytelenek aláírni a szerződést, hogy nem volt elég idejük az értelmezésére, a pótlékok és egyéb juttatások kiszámítására, ebből fakadóan a felelős döntésre.

hirdetés

A közösségi oldalakat elárasztották az orvosok ezekkel kapcsolatos posztjai, Facebookon Összefogás az egészségügyi szolgálati jogviszony ellen címmel csoport alakult, ahol az érintettek megoszthatják tapasztalataikat és kérdéseiket: többen posztolják a munkáltatótól kapott szerződéseket, még többen kérnek tanácsot – az ügyet jól érzékelhető bizonytalanság és düh lengi körül. Sokan azt írják, hogy

hiába érzik igazságtalannak a helyzetet, nincsen más választásuk, hiszen a családjukat el kell tartani, az pedig sokak számára nem opció, hogy hétfőtől munkanélküliek legyenek.

A dolgozóknak rendkívül rövid idő alatt kell tehát olyan súlyos döntést hozni, amely saját szakmai és anyagi helyzetüket is döntő mértékben befolyásolja, ám az idő rövidsége mellett a szerződések tartalma sem könnyíti meg a megalapozott döntést, bizonyos pontok ugyanis kifogásolhatók és ellentmondásosak.

Ezek többek közt:

A sürgősségi és egyéb pótlékok sorsa

Ez a kérdés osztja meg a leginkább a dolgozókat, a megemelt alapbér mellett ugyanis a különböző pótlékok mértékétől függ, mennyivel is emelkedik valójában az orvosok fizetése. Egy sor pótlék tartozik ide (pl.: ügyeleti, készenléti, önként vállalt többletmunkavégzésért járó, szakterületi, képesítés, műszakpótlék, helyettesítési, kirendelési, vezetői juttatás).

Van azonban olyan terület, ahol a pótlék összege még az alap órabért sem éri el,

a leglátványosabban ez az ügyeletek esetében látható: az Országos Kórházi Főigazgatóság százalékos juttatást határozott meg a kötelező ügyeletek órabéreivel kapcsolatban, amely szerint hétközben 70%, szombaton 80%, vasárnap és ünnepnapon 90%-át kapják meg órabérüknek. A Magyar Orvosok Szakszervezete ezt egyenesen „megalázónak” nevezte, mondván, hogy embertelen az órabérüknél kevesebb pénzért dolgoztatni az orvosokat többek közt karácsonykor vagy éjszakánként.

A kirendelés kérdése

Bár van konkrét utalás erre, két, egymásnak ellentmondó szám. Nem világos ugyanis annak az időtartalma, mennyi időt töltsön a dolgozó egy másik egészségügyi szolgáltatónál: a törvény szövege szerint 1+1 évre lehet kirendelni a dolgozókat, a rendelet viszont 44 napról beszél évente.

A másodállás

Az új jogszabály abban is megköti az orvosok kezét, hogy másodállással, magánrendeléssel egészítsék ki keresetüket, amely bevett módszer az állami intézményekben dolgozó orvosok esetében. Egy második állás vállalása – amelyet legtöbbször egyéni vállalkozóként vagy kft-ként valósít meg – ugyan engedélyezett, ám a kijelölt szerv vagy személy engedélyéhez kötött, kizárólag azzal lehet végezni. További nagy kérdőjel a témában, hogy ennek elbírálása hogyan és milyen gyorsan történik, hiszen vélhetően hétfőn több ezer kérvény fog érkezni az illetékes szervekhez, így a legjobb esetben is napok fognak eltelni a másodállásban dolgozók számára úgy, hogy a másik munkájukat nem végezhetik.

A szerződések hiányossága

A hagyományos munkaszerződésekhez képest az új szerződések meglehetősen rövidek, lényeges pontok hiányoznak belőlük – ilyenek lehetnek a pótlékok kérdése vagy a felmondás feltételei. Ugyan a Társaság a Szabadságjogokért Jogvédő Civil Szervezet (TASZ) szerint jogilag rendben van, hogy nem térnek ki minden elemre a szerződésben, ám később meglehet a veszélye annak, hogy a jogalkotó úgy módosítja a szerződés lényeges tartalmi elemeit, hogy ahhoz a munkavállaló hozzájárulása nem szükséges. Ennek tükrében

még nehezebb úgy dönteni a dolgozóknak saját jövőjükről, hogy nem tudják, valójában mire bólintanak rá, különösen úgy, hogy a koronavírus miatti veszélyhelyzet végéig jogszabály tiltja az egészségügyi dolgozók felmondását.

A szakmán belül általános háborgás és elégedetlenkedés fogadta a helyzetet. Több szervezet is azért harcol, hogy helyezzék revízió alá az új intézkedéseket. Országszerte több intézményben tagadták meg az orvosok a szerződések aláírását arra hivatkozva, hogy nem méltányosak a feltételek. Többek közt Nyíregyházán, Szombathelyen és Debrecenben is - az utóbbinál, ahol a traumatológia leállását helyezték kilátásba az orvosok - végül sikerült megegyezésre jutni. A legtöbb helyen azonban továbbra is nagy talány, mi lesz hétfőtől, egyes becslések szerint több ezren hagyhatják el a pályát. Mindezt a koronavírus harmadik hullámjának kapujában, amikor mindennél nagyobb súly nyugszik az egészségügyi dolgozók vállán.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: