HÍREK

Már a magyar minimálbér a második legalacsonyabb az unióban

Egy ével ezelőtt még három országot előztünk meg. Most azonban már Romániában is többet keres egy minimálbéres dolgozó, még nettóban is.

Link másolása

Az Eurostat friss adatai alapján

2023 elején a magyar minimálbér átszámítva 578,74 euró volt, ami a kötelezően fizetendő legkisebb bérrel rendelkező tagállamok sorában a második legalacsonyabb.

Egyedül Bulgáriában kisebb ez az összeg, ahol 398,81 euró a minimálbér - közölte az mfor.

Egy évvel ezelőtt még három uniós országot, Romániát, Lettországot és Bulgáriát is lehagyta a magyar minimálbér. Azóta viszont Románia is megelőzött minket: ott 606,12 euró a minimálbér egy hónapban. A forint folyamatos gyengülése mellett ehhez az is hozzájárult, hogy Romániában az elmúlt években a bérek felzárkóztatásán dolgoztak.

Nettó bér terén is lehagynak a románok, annak ellenére, hogy náluk a dolgozókra hárul a 35 százalékos társadalombiztosítási járulék, a magyar dolgozóknál ugyanez az összeg 33,5 százalék.

Nálunk a nettó minimálbér 152 950 forint, Romániában pedig 157 ezer forint.

A béremelések ellenére a forint folyamatosan gyengülő trendje, valamint a régiós országok bérfelzárkóztató politikája miatt nemzetközi összehasonlításban egyre kisebb összeget képvisel a magyar minimálbér.

Ez annyiból hasznos lehet az Orbán-kormány számára, hogy nemzetközi vállalatok szempontjából vonzóbb Magyarországon befektetni, mert egyre olcsóbb a magyar munkaerő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET: