hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Magyarország lehet az első a Covid-halálozásban a világon a jövő héten, vasárnap pedig átlépjük a 25 ezres határt

Napi halálozási arányban már hetek óta elsők vagyunk. Az összhalálozásban jelenleg első Csehországban 27, nálunk 217 halottat jelentettek ma. Mivel nálunk továbbra is sok a fertőzött, és sokan kerülnek kórházba, még egy ideig magas marad a halálozások száma is.
SZM, fotó: MTI/Balázs Attila - szmo.hu
2021. április 17.

hirdetés

Magyarországon jelenleg a második legmagasabb az összes Covid-halálozás a világon lakosságarányosan. Ez azt jelenti, hogy egymillió főre vetítve csak Csehország előz meg minket az egymillió főnél népesebb országok közül. A kisebbek közül is csak Gibraltár áll előttünk, de a miniállamokat nem szokták számítani.

Hivatalosan most Magyarországon 24 979 halott van, ez az a szám, amit minden nap jelentenek, sokak szerint azonban ez jóval nagyobb is lehet, hiszen a kegyeleti cégek, kórházak átfutási ideje miatt, a KSH összesítése után még hetekkel-hónapokkal később is emelkedhet egy adott időszakra nézve a halottak száma, és mint ahogy azt a múlt év adatai alapján látjuk, a második hullámban is jókora többlethalálozás van, aminek a nagy része minden bizonnyal a Covid számlájára írható.

Magyarország tehát nagy valószínűséggel vasárnap túllépi a 25 ezres határt. Sajnos a mai számok azt mutatják, hogy még mindig 200 felett van a napi halálozás, ami a járvány platózását jelzi, bár némileg csökkenő tendencia figyelhető meg.

Mindeközben például az előttünk lévő Csehországban egyértelműen zuhantak az adatok (Csehország népesebb valamivel nálunk), ott 27 halottat jelentettek tegnapra, ami a fentebb említett számot mindössze 3-mal dobta meg, nálunk a 217 ember az 23-mal nagyobb számot eredményezett az arányosítás után. Ott 2648, nálunk 2591 halott jut egymillió főre.

Ezt az ütemet figyelembe véve azt lehet mondani, hogy sajnos jó esély van arra, hogy a jövő héten nemhogy beérjük a cseheket ebben a szomorú statisztikában, de meg is fogjuk előzni, és egy ideig biztosan nálunk lesz a legmagasabb ez a halálozási mutató is.

Érdemes megjegyezni, hogy hol állnak ebben más, a járványtól korábban durván sújtott országok. Az olaszoknál ez a szám 1932, a briteknél 1867, USA: 1744, Brazíliában, ahol tomboló járványról hallunk minden nap 1726, Románia 1362, Svédország 1359. A laboratóriumnak tekintett Ausztria 1091, Németország 958, Izrael 687.

hirdetés

Az ábrán látszik, hogy sok országban már lefelé megy a halálozási görbe, nálunk is, kérdés, hogy a nyitás mennyiben fogja ezt befolyásolni. A cseheknél jó ideje tart az esés, ők már kijelenthetik, hogy lassan túl vannak a harmadik hullámon. A balkáni országok közül van néhány, ahol szintén tragikus helyzet alakult ki, de mintha azokban is tetőzne a járvány, és elkezdene csökkenni a halálozás.

Napi halálozás:

Magyarország sajnos ebben a mutatóban ,a napi halálozásban is az ábrán látható módon hetek óta világelső, a napi halálozási görbe nálunk a legmagasabb. És ahogy látszik, vélhetően ez így is marad még egy ideig.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Már több mint 40-en haltak meg, éjjel is folytatódtak a rakétatámadások Izrael és Gáza között

A zsidók és arabok lakta Lódban az arab fiatalok zavargásai miatt zárlatot rendeltek el, rendkívüli biztonsági erőket rendeltek a városba.
SZM/MTI, fotó: MTI/AP/Halil Hamra - szmo.hu
2021. május 12.

hirdetés

Intenzív rakétaháborúval telt az éjszaka Izrael déli és középső részén, valamint a Gázai övezetben - jelentette a helyi média Izraelben szerda reggel az MTI tudósítása szerint.

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet szerint ezer, az izraeli biztonságiak szerint mintegy 850 rakétát indítottak eddig Izrael civilek lakta településeire a Gázai övezetből. A hadsereg közleménye szerint a lövedékek 85-90 százalékát megsemmisítették a levegőben a Vaskupola légvédelmi rendszer ellenrakétái.

Az ország legsűrűbben lakott központi településein éjszaka légiriadók ébresztettek fel több százezer izraelit, akik a több hullámban érkező rakéták idején óvóhelyekre vagy otthonaik védett betonszobáiba menekültek.

Lód mellett, az ország középső részén, a repülőtér közelében becsapódott egy rakéta, és házuk udvarán megölt egy arab nemzetiségű édesapát és 16 éves lányát, akik éppen az óvóhelyre siettek - jelentette a katonai rádió. Eddig öt halálos áldozata volt Izraelben a Falak őrzője nevű, a gázai terrorszervezetek ellen indított hadműveletnek.

Egy lövedék lerombolt egy családi házat Jehudban, a Ben Gurion repülőtér közelében. A mentőszolgálat munkatársai szerint az ott élőknek sikerült időben az óvóhelyre érniük, és ezért nem esett bántódásuk, noha otthonuk teljesen megsemmisült.

A Holonban lévő Wolfson kórházba 40 sebesült érkezett a becsapódó rakéták okozta sebesülésekkel, többségüket ellátás után hazaengedték, négy súlyos sebesültet jelenleg is ápolnak - mondta el a rádiónak az intézményt igazgató doktornő, Anat Engel.

hirdetés
A vegyesen, zsidók és arabok lakta Lódban az arab fiatalok zavargásai miatt zárlatot rendeltek el, és rendkívüli biztonsági erőket rendeltek a városba. Az arab fiatalok kedd este rendőrökre adtak le lövéseket, s felgyújtották zsidók autóit és zsinagógáit.

Izrael számos városában tüntetett a lakosság ötödét jelentő arab kisebbség, gumiabroncsokat égettek, utakat zártak el.

A Gázai övezettől északra lévő Askelón fölött sűrű füst uralja az eget, mert találat ért egy olajvezetéket, és az üzemanyag lángol. A város lakóit felszólították, hogy ne hagyják el lakásaikat sem a gyakori légiriadók, sem a jelentős légszennyeződés miatt.

Az izraeli hadsereg újabb, ejtőernyős egységeket vezényelt a gázai határ mellé, s Ciszjordániában az éjszaka letartóztatták a Hamász több tucat helyi vezetőjét - értesült a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

A Gázai övezetben eddig mintegy ötszáz légicsapást hajtott végre az izraeli légierő, melyek egyikében célzott rakétatámadásokkal megölték a Hamász hírszerző szervezetének két vezetőjét Gáza város Tel Al-Hava nevű lakónegyedében.

A kedden kezdődő izraeli légicsapásoknak már több mint 35 halálos áldozata van Gázában az NBC News tudósítása szerint. A közlések szerint az izraeli oldalon eddig 5 ember vesztette életét a rakétatámadások miatt.

Kedd este leromboltak két 9 emeletes, a Hamász irodáinak otthont adó gázai épületet, de előzőleg figyelmeztették az ott tartózkodókat, hogy hagyják el a házat.

Izrael és gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között hétfő este kezdődött rakétaháború, miután Jeruzsálemben összecsapások zajlottak le palesztinok és az izraeli biztonságiak között az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyén, az Al-Aksza mecsetnél.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Napi 4-500 ezer oltást kellene beadni hétvégéig ahhoz, hogy teljesüljön Orbán ígérete

Turbó sebességre kellene kapcsolni, vagy új oltási tervet készíteni, mert a kormányfő által korábban előreirányzott ütemterv egyre kevésbé tartható.
Fotó: MTI/Balázs Attila - szmo.hu
2021. május 12.

hirdetés

Már több cikkben is beszámoltunk arról, hogy a kormány által vártnál lassabban halad az oltás. Most mindenki azt várja, hogy elérjük az 5 millió beoltottat, mert akkor jön az újranyitás következő lépcsőfoka, onnantól kezdve például már lehet lakodalmakat tartani.

Orbán Viktor 2021. április 9-i reggeli rádiós beszédében ismertette az oltási ütemet, miszerint május elejétől 7-10 nap alatt elérjük az 5 millió beoltottat, május közepén meglesz a 6 millió, május harmadik hetére pedig már a 7 millió is.

Azonban egyre biztosabb az, hogy ez az ütemterv nem lesz tartható, ugyanis május 10-ig nem sikerült további 1 millió embert beoltani a 4 milliós mérföldkő elérése után. Ha minden úgy történt volna, ahogy a miniszterelnök előrejelezte, akkor már 5 millió felett járnánk, ám ettől igencsak messze vagyunk,

a szerda reggeli adatok szerint valamivel kevesebb, mint 4,4 milló embert oltottak be eddig, várhatóan a nap folyamán sikerül e szám fölé menni.

Az eredeti elképzelések szerint viszont május közepére már 6 milliónál kellene tartanunk, de ez a jelenlegi tempóval nem fog sikerülni.

Ehhez lassan a mostani tízszeresére, napi 4-500 ezerre kéne felpörgetni az oltások számát, vagy pedig újragondolni az oltási tervet

- írja a Telex.

hirdetés

Egyelőre azonban még az 5 millió is messze van, a 6 millió pedig most elég irreális célnak tűnik, tekintve, hogy a legfrissebb adatok szerint eddig több mint 4,9 millióan regisztráltak oltásra, de ez még ugye az 5 milliót sem éri el. Így ha nem regisztrálnak nagyon sokan rövid időn belül, akkor a 6, pláne a 7 millió oltásszám elérhetetlen lesz május végéig, és örülhetünk, ha egyáltalán az 5 millió összejön a nyár kezdetéig.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfő tájékoztatóján azt mondta, a múlt héten lassabban haladtak az oltások, de most új lendületet vesznek. Hétfőn 40 314, kedden 45 705 első oltást adtak be.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Neten keresztül is lehet majd szavazni az előválasztáson - íme a legfontosabb tudnivalók

A Momentum korábban kilépéssel fenyegetőzött, ha nem állapodnak meg ebben. Kiderült a többi részlet is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 12.

hirdetés

Kedden ismét ülésezett a hat ellenzéki párt elnöke és társelnöke. Az elmúlt hetekben, hónapokban folyamatos egyeztetéseket folytattak a pártok az előválasztás kulcskérdéseiről, most pedig a kirakós utolsó darabja is a helyére került.

Az elnökök ugyanis úgy döntöttek, hogy lehetővé teszik az előválasztáson mind a személyes, mind az online regisztrációt és szavazást.

Közös közleményükben azt írják: "így, hogy az utolsó nagy kérdésre is megszületett a válasz, még biztosabban állunk ki az előválasztás intézménye és a kormányváltás ügye mellett".

Az előválasztás legfontosabb részletei tehát az alábbiak:

• Az első fordulót szeptember 18-26. között, a másodikat október 4-10. között tartják.

• A miniszterelnök-jelölt kiválasztása esetében kétfordulós lesz a választás, a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább. A választókerületi jelöltek esetében az első forduló időpontjában egyfordulós szavazás fog dönteni.

hirdetés

• Ahhoz, hogy valaki jelöltként indulhasson az előválasztáson, július 26. után kell jeleznie indulási szándékát, valamint augusztus 23. és szeptember 6. között meg kell szereznie a megfelelő számú ajánlást (ez a miniszterelnök-jelölt esetében országosan 20.000 ajánlást, egyéni jelöltek esetében 400 helyi ajánlást jelent).

• Az előválasztáson azok a 17 évesek is részt vehetnek, akik a 2022-es országgyűlési választásokig betöltik a 18. életévüket.

• Az előválasztáson az vehet részt jelöltként, aki a jelentkezéssel egy időben nyilatkozik arról, hogy Parlamentbe kerülés esetén melyik párt frakciójához fog csatlakozni a hat közül (illetve a kiválasztott frakciók is megadják a jelöltnek a befogadó nyilatkozatot).

• Lehetőség lesz mind online, mind személyesen a választóknak előregisztrálni és szavazni az előválasztáson.

"Tudjuk, hogy a kormány nem fogja megkönnyíteni a dolgunkat, de megfogadtuk: mindent megteszünk azért, hogy az előválasztást sikeresen megtartsuk, és az ellenzéki választók elmondhassák a véleményüket – hiszen az előválasztás a demokrácia ünnepe is"

- olvasható a közleményben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Koronavírus: zsinórban negyedik napja 100 alatt van a napi halálos áldozatok száma

Már kevesebb mint 3000 beteget kezelnek kórházban, az aktív fertőzöttek száma is folyamatosan csökken.
Fotó: MTI/Vasvári Tamás - szmo.hu
2021. május 12.

hirdetés

905 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak és 96 beteg halt meg az elmúlt 24 órában Magyarországon - közölték a koronavirus.gov.hu oldalon szerda délelőtt. Ezzel a járvány kezdete óta összesen 793 784 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 28 888 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 592 440 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 172 456 főre csökkent.

2974 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 361-en vannak lélegeztetőgépen.

Már több mint 4,9 millióan regisztráltak oltásra és 80%-uk meg is kapta azt. A reggeli adatok szerint 4 391 794 embert oltottak be eddig, közülük 2 599 041-en már a második oltásukon is túl vannak.

A regisztrált 16-18 évesek még ma foglalhatnak időpontot az oltásra, amely csütörtök és jövő hét kedd között lesz Pfizer-vakcinával. Erről a jogosultak SMS értesítést is kaptak.

A 18 év feletti regisztráltak továbbra is Sinopharm-, AstraZeneca- és Szputnyik- oltásokat tudnak jelenleg interneten foglalni. A háziorvosok Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinákkal tudják folytatni az oltást.

A kormány mai ülésén értékeli a járványügyi helyzetet.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: