HÍREK
A Rovatból

Magyar Péter újabb támadástól védte meg néhai nagyapját, dr. Erőss Pált

A támadásra válaszul Magyar Péter hosszú posztban meséli el dr. Erőss Pál életútját. Elmondása szerint nagyapját 1956 után a feljelentéstől csak az mentette meg, hogy nem készült fénykép róla, és társai nem vallottak rá.

Link másolása

Mező Gábor kutató, publicista egy mai friss posztjában támadta meg Magyar Péter nagyapján, dr. Erőss Pálon keresztül, aki a televízió Jogi esetek műsorában szerzett még a nyolcvanas években országos ismertséget és népszerűséget, amikor azt sejtette, hogy Erőss annak idején olyan közönségtalálkozókon vett részt, melyeken rajta kívül a kommunista Szabó László (Kék fény), Marosán György politikus, valamint Moldova György, markánsan baloldali nézeteket valló író voltak jelen. Mező felteszi a kérdést:

„Szóval ez egy társaság, értjük, de mit keresett köztük Erőss Pál? Eltévedt? Vagy belülről bomlasztott?”

Magyar Péter így válaszolt a felvetésekre:

Kedves Gábor,

én azt hittem, hogy te valódi kutató vagy, de sajnos kiderült, hogy ha a propagandának szüksége van rád (mondjuk a köztévén futó műsoraidért cserébe), akkor ugrasz és nem drága neked egy tisztességes, egy ország által valóban szeretett ember emlékét is meggyalázni.

Nagyapám, dr. Erőss Pál református lelkészi családból származott, a Debreceni Református Kollégiumban érettségizett. Gyermekkora óta bíró szeretett volna lenni. Az 1956-os forradalom kitörésekor sorkatonai szolgálatát töltötte Kiskőrösön. Október 24-én a sorkatonák el akarták hagyni a laktanyát, de ekkor a főtisztek ezt még megakadályozták, október 25-én indultak el végül Budapestre, hogy csatlakozzanak a forradalomhoz. Bp-re re tartva (valószínűleg) szovjet repülőkről géppuska tüzet zúdítottak rájuk, amelyben néhányan megsérültek. Miután nagyapám találkozott Bp-en a nagymamámmal (Mádl Ferenc későbbi köztársasági elnök testvérével), akivel pár héttel azelőtt fogadott örök hűséget Medvigy Mihály piarista szerzetes előtt, azonnal csatlakozott az ELTE Jogi Karának forradalmi bizottságához és november 3-ig szinte minden nap ott teljesített szolgálatot. Volt, hogy ő őrizte az ottani forradalmárok szegényes fegyverkészletét és volt, hogy kisebb fegyveres összetűzésekbe keveredtek a bajtársaival az ellenforradalmárokkal.

November 3-án este sokakkal együtt ő is elhagyta az “állomáshelyét”, hiszen akkor minden békésnek tűnt. A rákospalotai egy szobás albérletükben november 4-én hajnalban a szovjet páncélosok és a nehéztüzérség hangjára ébredt. Ekkor már nem tudott visszatérni a belvárosba, mert a szovjet csapatok lezárták a városba vezető utakat. Mivel tevékenyen részt vett a forradalmi eseményekben, eldöntötte, hogy amíg még nyitva vannak a határok, sok barátjukhoz hasonlóan elhagyja Magyarországot, emigrál. Erre azért nem került sor, mert a nagymamám az utolsó pillanatban kijelentette, hogy nem tudja/akarja elhagyni a hazáját és így végül nem ültek fel az Ausztria felé induló teherautóra.

A nagyszüleim hosszú hónapokig, évekig rettegtek amiatt, hogy nagyapám sok bajtársához hasonlóan őt is utoléri a megtorlás. Erre valószínűleg azért nem került sor, mert nem készült róla fotó, illetőleg a bajtársai nem dobták fel a kihallgatások során.

És igen, nagyapám bírósági fogalmazó lett és mesélte a nyomasztó emlékét, amikor egy bírósági menzán étkezett Tucsek Gusztáv vérbíróval. És igen, végül polgári ügyszakos bíró lett, az egyik legjobb az országban. Majd a 80-as években a Jogi Esetekben megismerte és megszerette az egész ország. Ellentétben a Fidesz és kormány több jelenlegi tagjával és vezetőjével, a nagyapám soha nem volt a párt tagja és nem volt ügynök sem. Erről hivatalos papírja van az átvilágító bíróktól (ha adsz egy email címet, szívesen átküldöm neked az összes többi dokumentummal együtt).

Őt viszont hosszú éveken át megfigyelték, ahogy az egész baráti körüket is. Nem tartozott azokkal egy társaságba, akiket te felsoroltál, gondolom a Magyar Televízió szabta meg, hogy mikor kinek kellett mennie a közönségtalálkozókra.

Nagyapámat 1986-ban el akarta távolítani a Legfelsőbb Bíróság elnöke, mert a hivatalos dokumentum szerint nem szerepelt a káderfejlesztési tervekben. Nagyapám végül 1988-ban, egyedüliként az országban lemondott a legfelsőbb bírói pozíciójáról (a gyerekkori álmáról) az utolsó kommunista igazságügyi miniszterrel való konfliktusa miatt, és 56 évesen ügyvédnek állt.

Nagyapán 1989-ig nem kapott útlevelet. Ő 55 én 8 éves voltam, amikor először léptünk együtt a szabad világ földjére. Akkor még nem értettem, hogy miért könnyezett, amikor meglátta a császári Bécs pompáját és muskátli zuhatagos alpesi házakat.

A rendszerváltáskor több nagy ellenzéki párt megkereste, hogy legyen a demokratikus erők köztársasági elnökjelöltje. Ezt ő elhárította. Az Antall kormány alatt elvállalta viszont az állam képviseletét a spontán privatizációban ellopott állami vagyon egy részének visszaszerzésére indított perben (rengeteg szálloda és étterem, Taverna ügy). Első fokon megnyerte a pert (akkoriban több milliárdos volt a pertárgyérték). A másodfokú ítélet kihirdetésének napján, a kormányváltást követően a Horn kormány utasította a pertől való elállásra, így az ellopott állami vagyon végül a tolvajoknál maradt. Nagyapám ebbe belebetegedett.

Ezután közéleti szerepet egyszer vállalt, amikor 2007-ben felkértem, hogy legyen a Ne féljetek! Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az Alapítványt azért hoztuk létre többek között Mádl Dalmával, Morvai Krisztinával, Fábry Sándorral, Schmidt Máriával, Gulyás Gergely édesapjával, és több neves ügyvéddel, hogy anyagi segítséget nyújthassunk a Fidesz 2006. október 23-i nagygyűlésen megsérülteknek (nekik egyébként a Fidesz semmilyen anyagi segítséget nem nyújtott, a Fidesz által erre a célra 2007. október 23-án gyűjtött pénz szőrén szálán eltűnt…).

Nagyapám ügyvédként több száz szegény, elesett embernek segített teljesen ingyen. Két évvel ezelőtt bekövetkezett haláláig minden ünnepen jókívánságok ezreit kapta a tisztelőitől. A legszerényebb és a legbecsületesebb ember volt, akit ismertem. Országos ismertsége ellenére soha nem gazdagodott meg, egy 70 m2-es lakásban élt és 14 éves opel astra-t vezetett.

Nagyapámat 2010 után Orbán Viktor tüntette ki középkereszttel.

Kedves Gábor,

remélem most már világos számodra, hogy kibe rúgtál bele és kinek az emlékét gyaláztad meg a propaganda oltárán. Nekem ez borzasztó nagy csalódás, mert nagy tisztelője voltam a munkádnak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter nem hagyta szó nélkül Lázár János fotóját, főleg, hogy így Orbán Viktornak is odaszúrhatott egyet
A miniszter Hódmezővásárhelyről jelentkezett be, ahol a miniszterelnök is felbukkant a választási fórumon. A kommentelők között pedig feltűnt Magyar Péter is.

Link másolása

Lázár János a közösségi oldalán posztolt egy képet, melyen a politikus mögött Orbán Viktor is látható egy korlátnak támaszkodva.

Lázár a fotóhoz csak annyit írt:

"Hajrá Vásárhely!"

A kommentelők között pedig feltűnt Magyar Péter is, aki azt írta hozzá:

"Megérkezett titokban a miniszterelnök oda is?"

A hozzászólók közül többen is a TISZA Pártot és Magyar Pétert üdvözölték, és megjegyezték azt is, hogy nem látni nagy tömegeket a képen.

A miniszter egy korábbi posztjában azt írta a pénteki napjáról:

"Napi menü: - délelőtt: sport, sport, sport

- választási fórum Hódmezővásárhelyen 15 órától

- sportcsarnok átadó Mezőhegyesen 18 órától".


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Hadházy Ákos kiakadt: arcátlan, cinikus és teljesen törvénytelen módon próbálták elvenni a Telex újságíróinak kameráját
A politikus szerint: „Ilyen dolgok jönnek most, a hatalom fél, és amíg tömegek nem állítják meg, a legaljasabb, legszemtelenebb törvénytelenségeket fogják elkövetni”.

Link másolása

Hadházy Ákos pénteken egy posztban reagált arra, hogy a rendőrség megakadályozta a Telex újságíróját abban, hogy kérdéseket tegyen fel Szijjártó Péternek. A külügyminiszter korábban nyilvános eseménynek hirdette meg a találkozót, de később zártkörűvé nyilvánították, és a Telex stábját nem engedték be. A kint várakozó újságírót pedig - mikor próbálta kérdezni az autójához sétáló minisztert - arrébb küldték, és a kamerájukat is elkérték arra hivatkozva, hogy meg kell nézni, nem lopott-e az eszköz.

A független képviselő felháborodott az eljáráson:

A bejegyzése után másnap, szombaton pedig arról írt, hogy a felelősöket meg kell nevezni. Mint írja:

"...az elkövetőket a nevén kell nevezni"

Hadházy szerint a százados "volt az, aki arcátlan, cinikus és teljesen törvénytelen módon próbálta elvenni a Telex újságíróinak kameráját azzal a SZEMTELENÜL HAZUG “indokkal”, hogy “ellenőrizni kell a gyártási számot, hogy nem lopott eszközről van-e szó”. Mindezt csak azért, hogy Szijjártót nehogy kérdezni lehessen az orosz hekkerekről, de még arról se legyen bizonyíték , hogy hogyan akarta a “rendőrség” a sajtót akadályozni.

Azaz a joggal visszaélve egy rendőri intézkedést csak azért kezdeményezett, hogy az állampolgári jogokat lábbal tiporjon" - írja a politikus, majd hozzáteszi:

"Ilyen dolgok jönnek most, a hatalom fél és amíg tömegek nem állítják meg, a legaljasabb, legszemtelenebb törvénytelenségeket fogják elkövetni. De amíg még megtehetjük, az elkövetőket meg kell nevezni, mert az ilyen emberek lesznek azok, akik később majd azzal védekeznek, hogy “parancsra cselekedtek”.

Minden elnyomó hatalom csak az ilyen emberek miatt létezhet. De legyen ott a fejükben a kényelmetlen tudat: valamikor a nevükön lesznek nevezve".

Úgy véli, hogy a Telex-ügy kapcsán a századost meg lehet nevezni, de a két közrendőr "tényleg “csak” egy törvénytelen parancsot hajtott végre. Bár kétségkívül úgy tűnt, élvezik, hogy visszaélhetnek a hatalmukkal".

Majd felidézte, hogy mikor a Karmelita előtt "engem törvénytelenül vegzáló rendőrök közül is csak azt neveztem meg, aki volt olyan szemtelen és aljas, hogy miközben többször próbált elgáncsolni, azt kiabálta, hogy én rugdosom őt".

Hozzátette: "Ez jön most, hiszen Orbánt nyilvánvalóan aggasztja, hogy a maradék független sajtó is elég volt Novák Katalin és Varga Judit megbuktatásához, illetve elég egy újonnan jött – ráadásul közülük jött – szereplő ismertségének pillanatok alatt történő felemeléséhez. A bosszú közeleg" - írta Hadházy Ákos a közösségi oldalán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
„Örülök, hogy látom” – mondta Orbán Viktor, majd úgy ment el Márki-Zay Péter mellett, mintha ott se lett volna
Videón, ahogy a miniszterelnök még a polgármester feléje nyújtott kezét sem fogta meg, végül Lázár János mentette a helyzetet. A miniszter megállt és átvette a háborúellenes nyilatkozatot, megígérve, hogy továbbítja majd.

Link másolása

Orbán Viktor szombaton Hódmezővásárhelyen járt. A miniszterelnököt várta Márki-Zay Péter is, aki szerette volna átadni neki a város háborúellenes nyilatkozatát. A kormányfő azonban még a kézfogását sem fogadta, és szó nélkül ment el a városvezető mellett.

Végül Lázár János - aki Orbán kíséretében volt - ment oda Márki-Zay-hoz, és vette át a dokumentumokat.

A polgármester egy videós bejelentkezésben elmondta, hogy helyi fideszesektől szivárgott ki az információ, hogy a városba érkezik Orbán Viktor. Ezért akarta személyesen átadni a nyilatkozatot, ám a miniszterelnök meg sem hallgatta, csak haladt tovább mosolyogva, bár másfelé nézve, és annyit közölt:

„örülök, hogy látom”.

Lázár János építési és beruházási miniszter mentve a helyzetet kétszer is kezet fogott a polgármesterrel, és azt ígérte, továbbítja az iratokat. Végül arra kérte Márki-Zay-t, hogy segítsen abban, hogy a választási gyűlés rendben menjen.

VIDEÓ: Orbán érkezéséről

Márki-Zay Péter a közösségi oldalán megosztotta azt is, hogy mit tartalmaz a város háborúellenes határozata..

1. A közgyűlés magyarázatot vár arra, hogy a magyar kormány miért engedélyezte halált okozó fegyverek Magyarországon történő átszállítását, miért szavazta meg valamennyi európai uniós szankciót, katonai segítség nyújtását, miért vett részt a fegyverszállításban, miért küldte ki a magyar hadsereg vezérkari főnökét az orosz-ukrán frontra, miért fogadta el Ukrajna 40 millió eurós uniós támogatását, miközben mindezeket hazaárulásnak minősítette és az ellenkezőjét szorgalmazta.

2. A közgyűlés a 2024-es évben 16,5 millió forint támogatásban részesített 27 fő, a magyar kormány által háborús konfliktusba küldött és ott megsérült, Vásárhelyen szolgáló katonát.

3. Elítéljük a magyar katonák halálos veszélybe küldését az afrikai Csádba, követeljük, hogy Orbán Gáspár és a Magyar Kormány ne veszélyeztesse a magyar fiatalok életét egy semmilyen nemzeti érdekkel nem magyarázható külföldi katonai szerepvállalással.

4. Elutasítjuk a Fidesznek (Schmidt Mária) kötelező sorkatonai szolgálatra vonatkozó javaslatát különösen felháborítónak találjuk a magyar nők sorkatonai szolgálatának felvetését is.

5. Elutasítjuk Lázár János miniszter úr fegyvergyárak létesítésére, számának növelésére vonatkozó kijelentését.

6. Nem értünk egyet azzal, hogy a Magyar Nemzeti Össztermék egyre nagyobb hányadát fegyvervásárlásra fordítja a Kormány, tankok, repülőgépek mellett, kamikaze drónok beszerzésével.

7. Aggasztónak tartjuk a Kormány háborús készülődését, amely katonai szakközépiskolák építésében, iskolai honvédelmi képzés fejlesztésében, felvételi plusz pontszámok önkéntes katonai szolgálathoz kötésében nyilvánul meg.

8. Indokolatlan háborús uszításnak tartjuk a háborús veszélyhelyzet fenntartását, erre hivatkozva rendeleti kormányzás működtetését, különlegesen károsnak érezzük a magyar emberek közveszéllyel történő fenyegetését, a politikai ellenfelek háborúpártisággal rágalmazását.

9. Elítéljük azt, hogy a Magyar Kormány utolsó pillanatig akadályozta a magyar nemzet biztonságát és békéjét egyedül szavatoló NATO erősítését Svédország csatlakozásával.

10. Hódmezővásárhely valamennyi polgára nevében kifejezzük elkötelezettségünket a béke fenntartása mellett.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Német csodafegyver Ukrajnában? – az IRIS-T légvédelmi rendszereket kifejezetten városok és katonai egységek védelmére tervezték
Németország hosszú távon elkötelezett Ukrajna védelmében. A rendszer egy rakétakilövő járműből, egy radarból és egy tűzvezetési radarból áll, amelyek együttesen biztosítanak 360 fokos védelmet.

Link másolása

Németország további IRIS-T SLM légvédelmi rendszereket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az ország védelmi képességeit az orosz támadásokkal szemben. A német védelmi minisztérium bejelentette, hogy egy újabb szállítmány érkezik hamarosan, amely része egy 1,4 milliárd dolláros katonai segélycsomagnak​, írja a Military News.

Az IRIS-T SLM rendszer a világ egyik legfejlettebb légvédelmi rendszere, amelyet kifejezetten városok és katonai egységek védelmére terveztek.

Az első ilyen rendszert 2022 őszén szállították Ukrajnába, és azóta több egység is érkezett az országba.

Ezek a rendszerek nagyban hozzájárulnak az ukrán védelem erősítéséhez, különösen a sűrű orosz rakétatámadások idején​.

A német védelmi miniszter, Boris Pistorius 2023 novemberében hangsúlyozta, hogy Németország hosszú távon elkötelezett Ukrajna támogatása mellett.

A német kormány célja, hogy a modern légvédelmi rendszerekkel, mint az IRIS-T, növelje az ukrán fegyveres erők védelmi képességeit, és csökkentse az orosz rakétatámadások okozta károkat.

Az IRIS-T SLM rendszerek közepes hatótávolságú rakétákkal rendelkeznek, amelyek akár 40 kilométeres távolságra is képesek célokat elérni.

A rendszer egy rakétakilövő járműből, egy radarból és egy tűzvezetési radarból áll, amelyek együttesen biztosítanak 360 fokos védelmet.

Ez lehetővé teszi, hogy a rendszer hatékonyan semlegesítse az ellenséges rakétákat és drónokat.

Az újabb szállítmányok mellett Németország további kiképzési támogatást is nyújt az ukrán katonáknak, hogy azok hatékonyan használhassák az új védelmi rendszereket. A német védelmi minisztérium szerint ez a támogatás kritikus fontosságú Ukrajna számára, hogy hosszú távon is fenntartható védelmi képességeket építsen ki​, írja a C4ISRNet.

Az IRIS-T SLM rendszerek szállítása egyértelmű jelzés arra, hogy a NATO és Németország elkötelezett Ukrajna védelme mellett, és készek hosszú távon is támogatni az országot a folyamatos orosz agresszióval szemben. Az RTL a hírhez hozzáteszi, hogy

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy áprilisi kormányinfón arról beszélt, hogy a legújabb amerikai segélycsomag csak meghosszabbítja a háborút, azonban Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az azt mondta, hogy a nyugati érdek az, hogy ukrán vérrel állítsák meg az oroszok terjeszkedését,

akkor is, ha nem könnyű elmagyarázni, miért fontos százmilliárd eurót költeni Ukrajnára a nyugdíjak vagy az egészségügy helyett.


Link másolása
KÖVESS MINKET: