News here
hirdetés

HÍREK

Magyar Hang: megpróbáltak eltitkolni egy tanulmányt, ami a magyar járványkezelés hibáira világított rá

A magyar kutatók által készített írás egy ideig szabadon elérhető volt, de később visszavonták.

Link másolása

hirdetés

A Magyar Hang birtokába jutott egy olyan tanulmány, amelyben magyar tudósok számos, Magyarországon szekvenált koronavírus-genomot elemeztek. Ebből kiderült, hogy a világjárvány első és második hulláma között nem azért volt olyan óriási különbség, mert maga a vírus addigra annyival fertőzőképesebbé vált volna, hanem a gyökeresen eltérő epidemiológiai környezet miatt. Magyarul 2020 őszi hullám azért lehetett sokkal súlyosabb itthon, mint a tavaszi első, mert a kormány rosszul reagált rá.

A kéziratot a lap információi szerint azzal próbálják eltitkolni a nyilvánosság elől, hogy visszavonták egy bárki számára elérhető tanulmánygyűjteményből.

A tanulmány abból indul ki, hogy az első hullám idején szigorú lezárások voltak Magyarországon, és a fertőzési esetszámok, illetve halálozás messze elmaradt a nyugat-európai trendektől. Ezzel szemben a második hullám idején elmaradtak vagy sokkal később érkeztek a korlátozások, az esetszámok és a halálozás is az egekbe emelkedett, a népességarányos halálozás globálisan is a legrosszabbak között volt.

A kutatók több mint 350 minta elemzése alapján megállapították, hogy az első hullámban sokféle vírusváltozat terjedt Magyarországon, ami arra utal, hogy a járvány hivatalos, 2020. márciusi kezdete előtt ezek észrevétlenül már megjelentek és terjedni kezdtek itthon. Ezek az észrevétlen behurcolások azonban nem okoztak közösségi terjedést, köszönhetően a gyors és határozott intézkedéseknek. A második hullám alatt sokkal kisebb volt a genetikai változatosság, az Európában általános B.1.160 variáns volt a domináns itthon is, de nem találták jelét, hogy ez a saját tulajdonságainak köszönhetően gyorsabban tudott volna terjedni, viszont sokkal hosszabb ideig – három hét helyett öt hónapig – terjedhetett zavartalanul.

A kutatók konklúziója szerint

„a genomikai és epidemiológiai elemzés azt mutatja, hogy a B.1.160 dominanciáját nem belső fertőzőképességbeli előny vagy ismétlődő behurcolások okozták, hanem inkább a [vírusnak] kedvező epidemiológiai körülmények a rejtett terjedési időszakban”.

Azt is írják: „A vírus behurcolása és a megfelelő belföldi közegészségügyi intézkedések között eltelt idő nagyban különbözött volt a két hullámban. Konkrétan, ez az időszak alig tett ki három hetet az első hullámnál, míg a vírus behurcolása és a megfelelő beavatkozások között majdnem öt hónap telt el a második hullám esetében.”

hirdetés

A tanulmány visszavonásának lehetett volna szakmai oka is, de a Magyar Hang arról is beszámol, hogy a szerzők között vannak olyanok, akik csak az ügyet feltáró újságírótól értesültek arról, hogy visszavonatták a kéziratot a lektorálás előtt. Információik szerint emiatt van, aki töröltetni is akarja magát a szerzők közül.

Több megkérdezett kutató (nem csak a szerzők közül) vérlázítónak tartja, hogy valakinek eszébe jut egy tudományos tanulmány kitudódásának akadályozása. A lap információi szerint

a tanulmány már eljutott az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) vezetéséhez is, akik ugyancsak a szerverre való feltöltés ellen foglaltak állást.

Névleg az ELKH kapta meg az MTA-tól elvett kutatóintézet-hálózat irányítását – emlékeztet a Magyar Hang.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Milliós juttatást kap Varga Judit és Szijjártó Péter azért a munkáért, amit eddig ingyen végeztek
Velük együtt összesen öt miniszternek jár juttatás azért, mert tagok alapítványi állami egyetemek kuratóriumaiban.

Link másolása

hirdetés

Több miniszter is milliós juttatást vesz fel a modellváltáson átesett állami egyetemi kuratóriumi tagságáért - számolt be róla az RTL Híradó a friss vagyonnyilatkozatok alapján.

Varga Judit igazságügyi miniszter az alapítványi tulajdonba kiszervezett Miskolci Egyetem kuratóriumának elnöke. Eddig ezért semmilyen juttatást nem kapott, ám a most megjelent vagyonnyilatkozata szerint

júliustól milliós fizetést kap az alapítványtól.

Mivel az új rendszerben csak sávosan kell megjelölni a bevételeket, így a pontos összeget nem tudni, csak annyit, hogy 1-5 millió forint közötti bevétele származik ebből.

Szijjártó Péter külügyminiszter is minimum egy-, legfeljebb ötmillió forintot kap júliustól a győri Széchenyi István Egyetem kuratóriumának tagjaként.

Azt sem Varga, sem Szijjártó nem árulta el az RTL Híradó megkeresésére, hogy pontosan mekkora összeg jár nekik, és miért kapnak egyáltalán juttatást azért a munkáért, amit eddig ingyen végeztek.

Rajtuk kívül még három miniszter, Lázár János, Nagy István és Varga Mihály kuratóriumi tagok alapítványi állami egyetemeknél, ők fél-egymillió forint közötti összeget keresnek ezzel a pozíciójukkal.

hirdetés
Az RTL Híradó riportja:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
80 ezer turista rekedt egy üdülőszigeten, amit lezártak a koronavírus terjedése miatt Kínában
Twitter-videók tanúsága szerint sok turista nem hajlandó elhagyni a repülőteret, azt kiabálták, haza akarnak menni.

Link másolása

hirdetés

Nyolcvanezer turista rekedt a kínai Hajnan szigeten, mivel a hatóságok a koronavírus terjedése miatt leállították a tömegközlekedést, vasúti- és légi közlekedést is - írja a CNN.

A kínai Hawaii-nak is nevezett nyaralósziget legnagyobb városában, Sanyában

múlt héten összesen 827 megbetegedést regisztráltak a hatóságok,

ezért zárták le a szigetet. A hatóságok szerint a fertőzéseket a vírus Omicron BA.5.1.3 variánsa okozta, amely Sanya Jazsu nevű kikötőből terjedt el a szigeten.

A Twiterre feltöltött videók szerint

sok turista nem hajlandó elhagyni a repülőteret, azt kiabálták, haza akarnak menni.

A hatóságok ezért hangosbemondókkal szólították fel őket arra, hogy térjenek vissza a szállodákba.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Záporokkal, zivatarokkal indul a hét: nagy hőség nem lesz, de napokig erős szél fog fújni
Hétfőn még 33 fok is lehet, a hét közepén viszont már csak 25-30 fokig melegszik az idő, éjszakánként pedig kellemesen felfrissül a levegő.

Link másolása

hirdetés

A jövő hét első felében szeles nyári időre van kilátás, nagy hőségtől nem kell tartani - írja előrejelzésében az Időkép.

Hétfőn nyugaton felhősen indul a nap, eső, záporok, délnyugaton zivatarok indíthatják a reggelt, majd délután a Tiszántúlon is kialakulhatnak elszórtan záporok, zivatarok. Élénk marad az északi-északkeleti szél. Délutánra 25 és 33 fok közé emelkedik a hőmérséklet, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb.

Keddtől csütörtökig is marad a szeles idő, az északkeleti szelet többfelé kísérhetik erős, a Dunától keletre többször 50 km/órát meghaladó lökések.

Kedden még a keleti, délkeleti és déli határ mentén alakulhat ki helyenként zápor, zivatar, szerdán nem várható számottevő csapadék. Csütörtökön főként az ország keleti felén elszórt jelleggel ismét előfordulhatnak záporok, zivatarok.

Nagy területet érintő jelentős csapadék továbbra sem várható, csupán lokálisan, azaz kis területekre koncentrálódva hullhat számottevő mennyiség.

Kedden az Alföldön és délen továbbra is mérhetünk 31-32 fokos maximumokat, szerdán és csütörtökön az ország nagy részén 30 fok alatt maradunk, 25 és 30 fok közötti csúcsokat mérhetünk. Éjszakánként kellemesen felfrissül a levegő.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Senki nem fizetett azért, hogy Orbán Viktor beszédet mondhasson a texasi konferencián
A CPAC szervezői azt is közölték, hogy az Alapjogokért Központ semmilyen módon nem szponzorálta a rendezvényt.

Link másolása

hirdetés

Nem kértek és nem is fogadtak el pénzt az Amerikai Konzervatív Unió texasi konferenciájának szervezői azért, hogy Orbán Viktor beszédet tarthasson – közölte a CPAC sajtóosztálya az RTL Híradó kérdésére.

Mint arról mi is beszámoltunk, a miniszterelnök félórás beszédet mondott a CPAC megnyitója előtt csütörtökön, amely során többek között a migrációról, a családokról, a közbiztonságról és az adórendszerről is elmondta az álláspontját. A kormányközeli Nézőpont Intézet elemzője szerint a kormányfő azt adta a konzervatív közönségnek, amit vártak tőle. Feledy Botond külpolitikai szakértő viszont azt mondta az RTL Híradónak, hogy Orbán dallasi fellépése elsősorban inkább a személyes politikai imázsépítésről szólt.

A rendezvény szervezői azt közölték, a "státusa miatt, mint egy NATO-tagország megválasztott konzervatív vezetőjét hívták meg". Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke korábban a hvg.hu-nak azt mondta, a magyar állam nem fizetett a kormányfő dallasi beszédéért.

A CPAC szponzorai között feltüntették az Alapjogokért Központot is, amit idén 2 milliárd forint közpénzzel támogat az állam.

A szervezők azt is közölték, hogy az Alapjogokért Központ semmilyen módon nem szponzorálta a rendezvényt, nemzetközi partnerként, a CPAC Hungary társszervezőjeként került fel a szponzori listára.

Az RTL Híradó riportja:

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: