HÍREK
A Rovatból

Magányos harcosok: 21 iskolában csak egyetlen tanár sztrájkolt pénteken

Mintát adtok bátorságból, és bizonyítékot arra, hogy mindig van remény - írta a Tanítanék Mozgalom, megköszönve az egyszemélyes kiállást a pedagógusoknak.

Link másolása

A Tanítanék Mozgalom Facebook-oldalán mondott köszönetet azoknak a tanároknak, akik intézményükből egyedüliként tiltakoztak munkabeszüntetéssel.

„Mintát adtok bátorságból, és bizonyítékot arra, hogy mindig van remény. Veletek vagyunk, nem vagytok egyedül!”

- álltak ki a bátor pedagógusok mellett, majd felsorolták az intézményeket, ahol tanítanak. Az érintett oktatási intézmények:

 • Ócsai Bolyai János Gimnázium
 • Török Ignác Gimnázium
 • Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Vendéglátó Technikum, Szakképző Iskola És Kollégium
 • József Attila Általános Iskola
 • Újpesti Halassy Olivér Német Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola és Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola
 • Zöldsziget Körzeti Általános Iskola
 • Gagarin Általános Iskola
 • Erkel Gyula Újpesti Zenei Alapfokú Művészeti Iskola
 • Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikum
 • Soproni Gárdonyi Géza Általános Iskola
 • Galgahévízi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
 • Dél-Zselic Általános Iskola Somogyapáti Általános Iskolája
 • Hatvani Lesznai Anna Általános Iskola és Egymi
 • Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma
 • Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium
 • Kis-forrás Német Nemzetiségi Általános Iskola
 • Palotai Magyar Bálint Általános Iskola Fonyód
 • Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium
 • Zalaegerszegi Szakképzési Centrum, Keszhelyi Vendéglátó Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
 • Hidasnémeti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
 • Padányi Katolikus Iskola

  A Tanítanék Mozgalom csütörtökön közölte, hogy az október 5-i tüntetésen 20 millió forintnyi adomány gyűlt össze. A szervezet azt is hozzátette, hogy a Kossuth téri megmozduláson hétezren adakoztak a tanároknak. Ezzel együtt

  így már 46 millió forint áll rendelkezésre az ősszel újraindított sztrájkalapban.

  Ezt az összeget teljes egészében a sztrájkoló és polgári engedetlenkedő pedagógusok bérének pótlására fordítják majd.

  A tanárokért tüntetők péntek délután is megtöltötték Budapesten az Andrássy utat. A Hősök teréről indult tömeg az Andrássy úton és a József Attila úton haladva vonultak a közoktatásért is felelős Belügyminisztérium épülete elé, ahol nem fértek el, ezért sokaknak csak az Akadémia előtt jutott hely. A BM előtt a szónokok arról beszéltek, mennyire büszkék a tanáraikra, majd a diákok bejelentették, hogy október 23-ra újabb tüntetést szerveznek.

  A tüntetésről az élő videónkat itt tudod visszanézni.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Címlapról ajánljuk


  HÍREK
  Putyint már két aktatáskás férfi kíséri mindenhova, az egyikben az atomkódok lehetnek
  Az orosz elnök legutóbb csütörtökön jelent meg egy ünnepségen a titokzatos fekete aktatáskás férfiak kíséretében.

  Link másolása

  Két titokzatos, aktatáskát cipelő férfi társaságában jelent meg csütörtökön Vlagyimir Putyin a szovjetek sztálingrádi győzelmének 80. évfordulója alkalmából szervezett volgográdi ünnepségen.

  Szakértői vélemények alapján a hozzá közelebb helyezkedő táska golyóálló pajzsot rejthet, melyet szükség esetén az orosz elnök elé tartanak, míg a másikban a nukleáris fegyverek indítókódjai lehetnek,

  írja a The Sun.

  A két aktatáskás férfi állítólag minden hivatalos útjára elkíséri az elnököt. A Putyinhoz közelebb helyezkedő férfit az ukrajnai háború kezdete óta már többször is lefotózták az orosz elnök közelében.

  Az oroszul egy kaukázusi hegy után Cheget névre keresztelt atomkoffert a nyolcvanas években fejlesztették ki, de csak 2019-ben mutatták be a tartalmát a világnak egy tévéműsorban. A táskából három készült, ezek közül hurcolja az egyiket rendre Putyin mögött a férfi.

  Egyre több jel utal arra, hogy az ukrajnai invázió kezdetének évfordulóján valamire készülnek az oroszok. Nemrég azt közölték, hogy olyan dolog fog történni, ami „magára vonja majd a világ figyelmét”. Szakértők szerint azonban kicsi az esélye egy nukleáris fegyver bevetésének.

  Katonai szakértők szerint az is elképzelhető, hogy Oroszország újabb félmillió katonával készül lerohanni a Ukrajnát. Szergej Lavrov külügyminiszter csütörtöki beszédében úgy fogalmazott, hogy Moszkva az ukránbarát események beárnyékolására készül február 24-én.

  Az oroszok a feltételezések szerint Kelet- és Dél-Ukrajnában terveznek előrenyomulást. Kijev is úgy tudja, hogy az offenzíva a február 24-i évfordulón vagy annak környékén kezdődhet. Az ukránok arra készülnek, hogy a következő néhány hét döntő lehet a háború végkimenetelét illetően, ezért is próbálnak minél több nehézfegyvert felhalmozni a nyugati országok segítségével.

  A készülődő orosz támadás hírét Jens Stoltenberg is megerősítette. A NATO-főtitkár 200 ezerre becsüli az Ukrajnába induló orosz katonák számát, miközben az orosz média korábban 700 ezer katona bevetéséről adott hírt.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  HÍREK
  Orbán: „Na, ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!”
  A miniszterelnök arra reagált így, hogy már az Európai Bizottság és az Európai Néppárt elnöke is a határvédelem megerősítésével reagálna a migrációs nyomásra.

  Link másolása

  „Ursula von der Leyen és Manfred Weber megerősítenék az EU határvédelmét. Na, ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!”

  - írta ki péntek kora délután Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookra.

  Kommentben linkelt egy cikket arról, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén kijelentette, hogy Európa érdeke az erős külső határok biztosítása a migrációs nyomás miatt.

  „A legégetőbb problémák jelenleg a Bulgária és Törökország közötti szárazföldi határon vannak. Megerősíthetjük megfelelő infrastruktúra létrehozásával, felszerelésekkel, például drónokkal, radarokkal és egyéb felügyeleti eszközökkel, ahogyan azt az elmúlt években Romániában, Spanyolországban, Görögországban és Lengyelországban tettük. A FRONTEX jelenlétét is növelhetjük” - mondta von der Leyen.

  „Kivételes esetekben kerítésekre is szükség van. Az uniónak tudnia kell finanszíroznia az ilyen lehetőségeket”

  - nyilatkozta Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke.

  Azonban volt, akinek nem tetszett ez a lehetőség.

  „Nem válhatunk Európa erődjévé, de meg kell védenünk a szolidaritás Európáját. Miután Weber úr drótkerítésekről és falakról beszélt, nehéz megérteni, hogy amire szükségünk van, az a megértés. Nagyon nehéz. Még a Bizottság elnöke is megemlítette ezt. Az előttünk álló problémákkal a szolidaritást és az európai értékeket szem előtt tartva kell megküzdenünk” - mondta Iratxe Garcia európai parlamenti képviselő, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének elnöke.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  A Rovatból
  Folyosón hagyott beteget mutatnak egy olyan videóban, amiben az egészségügyi dolgozók béremeléséről számol be a kormány
  Miközben azt hallgatjuk, hogy mennyivel nőtt az orvosok és az ápolók fizetése 2010 óta, a vágóképek alatt látszódnak a valódi magyar kórházi körülmények.

  Link másolása

  Dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár egy új videóban számol be róla, hogy a napokban érkezik meg az orvosok emelt bére, illetve a háziorvosok is magasabb fizetést kapnak.

  A 444 szúrta ki, hogy körülbelül 20 másodpercnél az látható, hogy egy beteghordó egy folyosón hagyott beteg mellett megy el:

  Mindeközben az államtitkár arról beszél, hogy mennyivel növekedett az orvosok bére 2010-hez képest, legyen szó pályakezdő vagy 40 éve a pályán lévő orvosról. Az ápolók béréről azt mondta, hogy 2010 óta már háromszorosára emelték, illetve idén júliusban és jövő márciusban is számíthatnak még emelésre.

  Végül megköszöni az egészségügyi dolgozók munkáját, és elmondja, hogy a kormány azon dolgozik, hogy a jelen gazdasági körülmények ellenére is javítsák a bérüket és a munkakörülményeiket.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  A Rovatból
  Aki teheti, inkább ne induljon útnak a hétvégén – az erős szél miatt veszélyes lesz autóba ülni
  A meteorológiai szolgálat erős széllökések miatt adott ki figyelmeztetést. Fakidőlések, ágleszakadások teszik veszélyessé a közlekedést.

  Link másolása

  Ahogy azt mi is megírtuk, erős széllökések veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki tizenegy megyére szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

  A Magyar Közút ezzel kapcsolatban azt tanácsolja, hogy

  csak akkor induljanak el az autósok a következő napokban, ha nem tudják elhalasztani utazásukat,

  előtte pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról a www.utinform.hu oldalon.

  Felhívták a figyelmet arra, hogy az előrejelzések alapján szombaton az ország szinte teljes területén minimum 70 km/órás széllökések várhatóak, sőt

  Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyékben még ennél is nagyobb, 90 km/órát is meghaladó erősségű szélre kell számítani.

  Az elmúlt napok, hetek csapadékosabb időjárása miatt a legtöbb térségben felázott a talaj, ezért a viharos szél bárhol, bármilyen nagyságú, életkorú és teljesen ép, egészséges fákat is kidönthet, ágakat szakíthat le.

  A fentiek miatt a Magyar Közút arra kéri a közlekedőket, hogy az autósok a következő napokban ne parkoljanak fák alá, utazásukat pedig úgy időzítsék, hogy lehetőség szerint a viharos széllökések idején ne legyenek az utakon.

  Pénteken és szombaton nemcsak viharos szél, hanem a magasabban fekvő területeken, illetve északon, északkeleten várható újabb havazás is, ezért azokban a térségekben még inkább érdemes lesz fokozott óvatossággal közlekednie az autósoknak.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET: