hirdetés

HÍREK

Ma először árulta el a kormány, hány koronavírusos van intenzív osztályon

Eddig csak a kórházban és a lélegeztetőgépen lévők számát hozták nyilvánosságra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 26.

hirdetés

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt az újságírói kérdést is megkapta, hogy jelenleg hányan vannak intenzív osztályon a koronavírussal fertőzött betegek közül.

A miniszter emlékei szerint 961 embert ápolnak jelenleg intenzíven Magyarországon - ezzel hivatalos kormányzati forrásból most először beszéltek erről.

Eddig a közölt adatokban csak a fertőzöttek, elhunytak, a kórházban és a lélegeztetőgépen kezeltek száma szerepelt. A legfrissebb statisztikák szerint 640 embert kell lélegeztetőgépen ápolni, ennél tehát 321-gyel több ember igényel intenzív ellátást.

A hvg.hu felhívja a figyelmet arra, hogy eddig Orbán Viktor miniszterelnök illetve más miniszterek is a lélegeztetőgépen lévőkkel azonosították az intenzíven kezelt betegek számát, noha az orvosokkal és ápolókkal folytatott beszélgetések alapján kijelenthető volt, hogy a két szám nem egyezik, hiszen nem minden súlyos állapotban lévő beteget kell lélegeztetőgépre tenni.

A kormányinfón Gulyás Gergely miniszter azt is elmondta, tavasz óta már 15 egészségügyi dolgozó hunyt el koronavírus-fertőzés miatt.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Leáll a kecskeméti Mercedes, a győri Audi pedig csökkentett üzemmódra vált

A csipgyártó vállalatok a koronavírus miatt átálltak a szórakoztató-elektronikára, ez globális alkatrészhiányt okozott.
Fotó: Wikimedia Commons - szmo.hu
2021. január 19.

hirdetés

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár tíz napig szünetelteti a termelését, a győri Audi pedig két héten keresztül csak egy műszakban folytatja a gyártást a globális alkatrészhiány miatt, írja a Világgazdaság.

A hiányt az okozta, hogy jelentősen megnőtt egy elektronikai alkatrész, a félvezető komponensek iránti kereslet, ezért világszerte tapasztalhatók a beszállítói nehézségek az autóiparban.

Ez elsősorban azért történhetett meg, mert a csipgyártó vállalatok egy része a koronavírus-járvány első hulláma idején bekövetkezett autóipari leállások miatt átállt a szórakoztatóelektronikai alkatrészek gyártására.

Az alkatrészhiány a legtöbb német autógyárat is érinti, többen kénytelenek voltak átállni rövidített munkaidőre.

A kecskeméti Mercedes-gyár az alkatrészhiány miatt január 20. és január 30. között szüneteltetni fogja a termelést, a győri Audinál pedig ezen a héten, illetve a jövő héten csak egy műszakban zajlik a termelés.

A Suzuki magyarországi üzemében egyelőre nem okozott fennakadásokat az alkatrészhiány.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Meghalt Kriza Ákos, Miskolc volt polgármestere

A hírt, az egykori fideszes politikus felesége közölte.
címkép:facebook/Kriza Ákos - szmo.hu
2021. január 19.

hirdetés

56 éves korában elhunyt Miskolc egykori fideszes polgármestere, dr. Kriza Ákos. A megrázó hírt a felesége közölte.

A család nevében megrendülve és mély fájdalommal tudatom: 2021. január 18-án a késő esti órákban elhunyt Dr. Kriza Ákos.

Miskolc város volt polgármestere hosszan tartó, küzdelmes betegség után távozott közülünk, mindössze 56. éves korában. Kriza Ákosban a nemzeti-konzervatív oldal az egyik meghatározó alakját, politikusát veszítette el, aki nemcsak kiváló orvos, intézményvezető és polgármester volt, de hűséges házastárs, két gyermek szerető édesapja, szüleiről gondoskodó gyermek, és igaz testvér is volt.

A temetésről a család később ad tájékoztatást!” – olvasható a közleményben.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Koronavírus: újra száz fölött az elhunytak száma

Az elmúlt 24 órában alig félezer pozitív tesztet rögzítettek, mégis meghalt 111 beteg. A következő vakcinaszállítmány szerdán várható.
címkép:Pixabay - szmo.hu
2021. január 19.

hirdetés

573 újabb embertnél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 353 276 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 111 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 520 főre emelkedett.

Jelenleg 4 445 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 309-en vannak lélegeztetőgépen. Az eddig Magyarországra érkezett vakcinákat mára gyakorlatilag felhasználták, eddig 129 689 fő kapott oltást, 1643 fő már a második oltását is megkapta.

Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént.

A következő vakcinaszállítmány a legfrissebb információk szerint szerdán várható, a Pfizer az eddiginél kevesebb oltóanyagot szállít.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Koronavírus: csak 10 országban volt magasabb a halálozási arány a múlt héten, mint Magyarországon

A szomorú listát az Egyesült Királyság vezeti. Magyarországon rosszabb a helyzet, mint az Egyesült Államokban vagy Olaszországban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 19.

hirdetés

Az elmúlt hét nap adatait figyelembe véve az Egyesült Királyságban halnak meg a legtöbben a koronavírussal összefüggésben a világon, írja az Independent. A múlt heti adatok alapján átlagosan 935 ember vesztette életét a világjárvány miatt a szigetországban 24 óránként, ami egymillió főre vetítve több mint 16 embert jelent naponta.

Az Oxfordi Egyetem kutatóihoz tartozó Our World in Data adatbázisa alapján az Egyesült Királyság Csehországtól vette át a vezetést a szomorú listán. A briteknél vasárnap 671 elhunytat jelentettek, ezzel 89 261-re nőtt hivatalosan a koronavírus-áldozatok száma. Ennél többen eddig csak az Egyesült Államokban, Brazíliában, Indiában és Mexikóban haltak meg a pandémia következtében.

A lakosságarányos adatok alapján ugyancsak világelső a koronavírus-halálozás tekintetében az ország. Az elmúlt hét nap adatait figyelembe véve egymillió állampolgáronként naponta átlagosan 16,55 életet követelt a Covid-19. A második helyen a csehek (16,32), a harmadik helyen pedig Portugália (14,82) áll.

A közvetlen élmezőny mögött szerepel Magyarország a 11. helyen. Nálunk az Oxfordi Egyetem adatai alapján a múlt héten egymillió lakosonként 10,25 ember veszette életét a koronavírus miatt. Ezzel olyan országokat előzünk meg, mint Németország (10,17), az Egyesült Államok (10,03) vagy Olaszország (8,09).

A korábban Magyarország laboratóriumának tekintett Ausztriában majdnem csak fele annyian haltak meg a járvány miatt, mint nálunk: az osztrákoknál minden egymillió főre 5,69 halott jutott a múlt héten. A szomszédos országok közül csak Szlovákia (14,55) és Szlovénia (12,51) áll rosszabbul Magyarországnál.

hirdetés

A lista végén Új-Zéland szerepel, ahol legutóbb szeptemberben jelentettek elhunytat a koronavírussal összefüggésben.

Az Egyesült Királyságban a világjárvány kezdete óta több mint 3.4 millióan fertőződtek meg, vagyis minden huszadik állampolgár bizonyítottan elkapta a koronavírust. Szakértők szerint a brit járvány a következő 7-10 napban tetőzhet, mivel a néhány hete bevezetett szigorú korlátozásokat az emberek láthatóan betartják, emiatt lassan csökkenhet a jövőben az esetszám.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: