HÍREK

Lesz-e ötvenezres bankjegy? Íme Matolcsy válasza

Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke szerint az 50 ezer forintos bankjegyek bevezetése szükségessé vált az elmúlt évek inflációja miatt. A 20 ezresek 2001-es forgalomba bocsátásakor a bankjegy annyit ért, mint ma körülbelül 55 ezer forint.

Link másolása

A Blikk írt arról, hogy a Mi Hazánk alelnöke, Novák Előd vetette fel, hogy az infláció miatt időszerű lenne az 50 ezer forintos bankjegy forgalomba hozatala, mivel akkor 20 ezer forint értéke ma körülbelül 55 ezer forintnak felel meg. Matolcsy György jegybankelnök azt válaszolta, hogy

a Nemzeti Bank folyamatosan nyomon követi az egyes fizetőeszközök forgalomban való szerepét és a lakosság fizetési szokásait, s amennyiben az szükségessé válik, meg fogja hozni a készpénzciklus szerkezetét érintő szakmai döntéseket.

De egyelőre „semmilyen zavar, vagy olyan körülmény nem azonosítható a készpénzciklusban, amely indokolttá tenné a jelenlegi címletstruktúrába történő beavatkozást”.

Novák még azt is felvetette, hogy a mostani ötforintosok színesfémhulladékként többet érnek a névértéküknél.

A Portfolio vette észre Matolcsy írásos válaszát:

•bár az infláció hatással van az egyes címletek vásárlóértékére, a lakosság fizetési szokásaira elenyésző hatással bírt az elmúlt közel két évben, ezt támasztja alá az is, hogy a forgalomban lévő érmék mennyisége 2023. folyamán mindössze 4,2%-kal, értéke pedig 3,8%-kal bővült, miközben az egyes érmecímletek részaránya több mint egy évtizede stabil,

•a címletstruktúra széles társadalmi rétegeket érintő meghatározása vagy megváltoztatása nem alapulhat a fémárak aktuális értékét vizsgáló szűk, pillanatnyi szempontokon (2022. márciusa óta például a réz tőzsdei ára 22%-kal, a cinké 44%-kal, a nikkelé 67%-kal esett vissza, és nagy a volatilitás bennük),

•ami az 50 ezrest illeti, a NAV online pénztárgép (OPG) adatai alapján 2023-ban 2,23 milliárd készpénzes fizetési tranzakció történt átlagosan mindössze 3597 forint értékben,

•a készpénzhasználat a kisebb értékű tranzakcióknál jellemző, ezeknél jelentős címletváltási nehézségeket okozna az 50 ezresekkel való fizetés bevezetése,

•2023-ban a forgalomban lévő 20 ezresek mennyisége 0,7%-kal csökkent, és csak az 500 és 1000 forintosok mennyisége emelkedett markánsan: 5,1%-kal, illetve 5,8%-kal,

•a nagy értékű fizetések fizetések lebonyolítására a 2022. március 2-ától elérhető Azonnali Fizetési rendszer (AFR) gyors és megbízható platformot biztosít.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Magyar Péter: Pénteken elmegyünk Felcsútra, és felülünk a szocialista szellem vasútjára
Igen, ez AZ a kisvasút. Az egész szerelvényt kibérelték, mindenkit várnak szeretettel.

Link másolása

Magyar Péter kampánykörútja kedd délben Kiskunfélegyházán folytatódott. A Tisza Párt politikusa több, korábban is kivesézett probléma mellett beszélt a vasút állapotáról is.

Magyar szerint beszélni kellene arról, hogy Magyarországon miért nem fejlesztik a vasutat, miközben Európa-szerte ez a tendencia. A Tisza Párt EP-listavezetője nemvárt bejelentést is tett a vasút kapcsán:

„Pénteken ellátogatunk Fejér megyébe egy híres kisvasútra. Felcsútra elmegyünk és részt veszünk a szocialista szellem vasútján egy utazáson. Mindenkit várunk szeretettel, kibéreltük az egész szerelvényt, valószínűleg az éves kihasználtság a duplájára fog emelkedni”

– mondta Magyar.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
David Pressman: Az USA már kapcsolatba lépett a magyar kormánnyal az orosz kibertámadás miatt
A nagykövet szerint komolyan kell reagálni a régiót érő orosz fenyegetésre.

Link másolása

„Az Egyesült Államok egy ideje már kapcsolatba lépett a magyar kormánnyal ebben a témában. Ez az eset is jelzi azt a fenyegetést, amit Oroszország jelent a szövetségeseinkre, a fenyegetést, amit Oroszország jelent a régióra és azt, hogy milyen komolysággal kell reagálnunk erre a fenyegetésre”

– mondta David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete az RTL-nek.

Az ügy előzménye, hogy kiszivárgott belső dokumentumok szerint Szijjártó Péter külügyminiszter tudott arról, hogy az orosz kormányhoz közeli hackerek feltörték a Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai hálózatát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Dobrev Klára: Magyarország egyik legfontosabb közjogi méltósága köztörvényes bűnöző – szerdán közül részleteket
Nagy bejelentésre készül a DK EP-listavezetője, amin állítólag sokat dolgoztak.

Link másolása

„Sokat dolgoztunk rajta és most összeállt a kép: Magyarország egyik legfontosabb közjogi méltósága köztörvényes bűnöző”

– mondta Facebook-videójában Dobrev Klára, de egyelőre nem árulta el, hogy kiről és miről is van szó.

„A Fidesz vesszőfutása folytatódik. Erről gondoskodom”

– tette hozzá.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Robert Fico-n hasi CT-vizsgálatot végeztek – a szlovák kormányfő képes kommunikálni a környezetével
A meglőtt kormányfő eszméleténél van, állapota stabil, de súlyos, az életveszélyen túlvan.

Link másolása

Hasi ellenőrző CT-vizsgálatot végeztek kedden Robert Ficón. A kormányfő eszméleténél van és kommunikál a környezetével – írja a Parameter a besztercebányai Roosevelt Kórház közlése alapján.

Azt is hozzátették, hogy emellett

Fico további kezeléseket kap egészségi állapotának javulása érdekében.

A szlovák kormányfőre május 15-én lőttek rá Nyitrabányán, egy kihelyezett kormányülés után. A szlovák sajtó szerint a támadó 71 éves Juraj Cintula szélsőjobboldali író volt, akinek indítéka kormányellenes érzelmei lehettek. Ficó még a merénylet napján egy ötórás operáción esett át, pénteken pedig újabb műtétet végeztek el rajta.

Robert Kaliňák miniszterelnök-helyettes vasárnap azt mondta, hogy a kormányfő már túl van az életveszélyen, és konkrét utasításokkal látta el a kormány következő lépéseit illetően.

Link másolása
KÖVESS MINKET: