HÍREK
A Rovatból

Lefagyott Putyin és Kim Dzsongun, nem tudták eldönteni, ki szálljon be előbb a limuzinba

A két vezető háromszor ismételte meg az egymást előreengedő mozdulatot, mintha csak egy végtelenített hurokba kerültek volna. Egyikük sem akarta, hogy a másik a háta mögé kerüljön.


Vlagyimir Putyin 24 év után ismét Észak-Koreában járt, és a találkozó már a repülőtéren szürreális jeleneteket hozott. Kim Dzsongun hosszasan köszöntötte az orosz elnököt, majd elindultak Putyin limuzinjához.

És itt kezdődött a protokollkáosz: ki szálljon be először?

Alapvetően kézenfekvő lett volna, hogy Putyin lépjen be előbb, hiszen vendégként érkezett. Ám a limuzin Putyiné volt, így technikailag orosz területnek számított, ahol ő a házigazda.

A két vezető háromszor ismételte meg az egymást előreengedő mozdulatot, mintha csak egy végtelenített hurokba kerültek volna. Egyikük sem akarta, hogy a másik a háta mögé kerüljön.

Végül Kim Dzsongun megtörte a ciklust. Ravaszul megkerülte az autót, és a túloldalon szállt be, így elfogadva Putyin gesztusát, de egyben meg is őrizve saját pozícióját. Putyin végül beszállt azon az oldalon, ahol eredetileg is szándékozott, bár talán egy kicsivel előbb, mint Kim. A Kreml hivatalos videóján ez a pillanat már le van vágva, de a jelenet 2:34-től még látható.

(via Telex)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar vétó oldhatja fel a befagyasztott orosz vagyont, az USA aggódik
A feloldás esetén az Egyesült Államoknak saját zsebből kéne kifizetniük az 50 milliárd dolláros kölcsönt Ukrajnának. A befagyasztás meghosszabbításához egyhangú EU-s döntésre van szükség.


A Politico hírlevelében számolt be arról, hogy az Egyesült Államok nem nyugszik bele abba az ötletbe, hogy az orosz vagyon befagyasztásából 50 milliárd dollárt adjanak kölcsön Ukrajnának. A világ legfejlettebb gazdaságait és az Európai Uniót tömörítő G7 csoport Rio de Janeiró-i találkozóján az EU várhatóan megpróbálja majd csitítani az amerikai aggályokat.

Az USA szerint ugyanis nagy a kockázat: elég, ha egyetlen EU-tagállam vétózza meg az orosz szankciók meghosszabbítását, és máris feloldhatják a befagyasztott vagyont.

Ebben az esetben a hitelt nyújtó országoknak, köztük az Egyesült Államoknak is, saját zsebből kellene fizetniük a kölcsönt. Bár senkit nem neveztek meg, a rendszeresen vétóval fenyegető Magyarországra gondolhattak.

Két forgatókönyv van az asztalon.

Az egyik szerint az orosz vagyonokat határozatlan időre befagyasztanák, amit csak akkor oldanának fel, ha az Európai Bizottság javasolja, és Oroszország vállalja, hogy háború utáni jóvátételt fizet Ukrajnának.

Ezt a verziót szerdán tárgyalják az EU-s nagykövetek. A másik, enyhébb verzió szerint csak a szankciók felülvizsgálati időszakát hosszabbítanák meg 6 hónapról 18, 24 vagy 36 hónapra.

A döntést azonban bonyolítja, hogy az EU-n belül egyhangú támogatás kell hozzá, tehát még a Magyarország kijátszására kitalált megoldásokat is el kell fogadtatni Magyarországgal.

Jelenleg hét EU-tagállam bojkottálja a magyar soros elnökséget – legutóbb Dánia jelentette be, hogy a minisztereik nem vesznek részt a magyarországi informális csúcstalálkozókon. Ezzel tiltakoznak Orbán Viktor moszkvai találkozója ellen Vlagyimir Putyinnal.

Szakértők szerint ugyanakkor a bojkott inkább politikai üzenet, gyakorlati hatása nincs.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
54 éves korában meghalt Karsai Dániel betegtársa, az ALS-ben szenvedő Dunavölgyi Erzsébet
Erzsébet egy testnevelésóra közben vette észre, hogy valami gond van az egészségével. Végül ALS-betegséget diagnosztizáltak nála.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. július 24.54 éves korában meghalt Dunavölgyi Erzsébet, tudta meg a Telex a lányától. Erzsébet ugyanúgy ALS-betegben szenvedett, mint Karsai Dániel, akivel együtt azért küzdött, hogy az eutanázia legalizálásával méltósággal vethessen véget életének.

Dunavölgyi Erzsébet 2022 augusztusában vette észre, hogy valami nincs rendben az egészségével. A testnevelésóra közben, mikor a gyerekeknek egy gyakorlatot mutatott be, nem tudott lábujjhegyre állni.

Hosszú orvosi vizsgálatok után, több mint harminc orvos felkeresését követően, végül az ALS-t diagnosztizálták nála a ritka betegségek osztályán.

Erzsébet állapota folyamatosan romlott, majd másfél hónapja került be a hospice ellátásba. Bár az orvosok oxigénterápiát és szondás táplálást javasoltak, ezeket visszautasította. Élete végén már csak feküdni tudott, és a beszéd, valamint a nyelés is nehezére esett. Lánya szerint anyja az utolsó napjaiban már nem akart tovább élni. Végül egy budapesti kórház palliatív osztályán halt meg hétfőn.

Erzsébet egyike volt azoknak a betegeknek, akik csatlakoztak Karsai Dániel alkotmányjogász eutanáziáért folyó küzdelméhez. Karsai az eutanázia legalizálásáért pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB).

Dunavölgyi Erzsébeten kívül egy 63 éves ALS-beteg és egy szklerózis multiplexszel élő házaspár is külön életvégi döntésről szóló kérelmeket nyújtott be. Erzsébet perét most lánya viszi tovább, folytatva anyja küzdelmét az emberi méltóságért és a választás szabadságáért életük végén.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Vége a várakozásnak: itt vannak a felsőoktatási felvételi ponthatárok
Aki most nem jutott be sehova, július 30. és augusztus 7. között pótfelvételizhet máshová.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. július 24.Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára, írja az MTI. A központi ponthatárváró rendezvényt Debrecenben tartják, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.

Azok a felvételizők, akik a jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, 20 órától kapnak sms-t az eredményről.

A Telex összegyűjtötte össze néhány fontos és népszerű szak idei és tavalyi ponthatárait. Ebben csak az állami ösztöndíjas, nappali 3-4 éves alapképzések, valamint az 5-6 éves osztatlan képzések pontszámai szerepelnek. A ponthatárok közül előbb az idei, zárójelben pedig a tavalyi szerepel.

Budapesti Corvinus Egyetem – gazdálkodási és menedzsment: 443 (456)

Budapesti Corvinus Egyetem – nemzetközi gazdálkodás (angol nyelven): 478 (480)

Budapesti Corvinus Egyetem – nemzetközi tanulmányok: 458 (470)

Semmelweis Egyetem – általános orvos: 424 (444)

Debreceni Egyetem – általános orvos: 393 (415)

Pécsi Tudományegyetem – általános orvos: 397 (417)

Szegedi Tudományegyetem – általános orvos: 412 (428)

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – mechatronikai mérnöki: 376 (414)

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – mérnökinformatikus: 340 (399)

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – gépészmérnöki: 320 (310)

Budapesti Gazdasági Egyetem – turizmus-vendéglátás: 371 (403)

Budapesti Gazdasági Egyetem – nemzetközi gazdálkodás (angol nyelven): 370 (410)

Eötvös Loránd Tudományegyetem – nemzetközi tanulmányok: 441 (427)

Eötvös Loránd Tudományegyetem – pszichológia (Budapest): 453 (455)

Eötvös Loránd Tudományegyetem – programtervező informatikus (Budapest): 365 (420)

Eötvös Loránd Tudományegyetem – politikatudományok: 376 (401)

Eötvös Loránd Tudományegyetem – óvodapedagógus: 220 (282)

Eötvös Loránd Tudományegyetem – jogász: 476 (477)

Pázmány Péter Katolikus Egyetem – jogász: 467 (467)

Debreceni Egyetem – jogász: 431 (434)

Pécsi Tudományegyetem – jogász: 421 (435)

Szegedi Tudományegyetem – jogász: 438 (438)

Az összes felvételi pontszámot a Felvi.hu oldalon lehet megtalálni.

Akinek most nem sikerült bejutnia a megjelölt felsőoktatási intézménybe, július 30. és augusztus 7. között, a pótfelvételi eljárás keretében jelentkezhet máshová.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Kiderült, Radnai Márk már április óta a Tisza Párt alelnöke, elárulta, miért titkolták ezt eddig
A Tisza Párt alelnöke szerint nincsenek titkaik egymás előtt Magyar Péterrel. Így például a Varga Judit-interjúban sem hangzott el olyan, ami meglepte volna őket.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. július 24.„Ha még egyszer meglátlak bármelyik előadásom közelében, egyesével töröm el minden ujjad.”

Ezt írta Radnai Márk az általa rendezett Closer című darabról kritikát író Koltai Tamásnak. A 9 éves üzenet azért került elő újra, mert szombaton Magyar Péter közös képet posztolt Radnaival, akit a Tisza Párt alelnökeként mutatott be. Radnai az RTL Híradónak adott exkluzív interjúban azt mondta: nem a kritika bántotta 2015-ben.

„Én nem találkoztam Tamással ezen az estén, de pár nappal később Magács László félrehívott a színház előtt és megosztotta velem, hogy beszélt Koltai Tamással telefonon, akik azt javasolta neki, hogy ne adjon nekem többet munkát. (...) Nyilván ezt egyébként másnap meg is írtam neki, hogy ne haragudjon sem a stílussal, sem a tartalmával nem értek egyet. Feldúlt voltam és hirtelen jött pillanat volt, amikor megírtam.”

Koltai Tamás még abban az évben elhunyt. Radnai azonban az Átrium akkori vezetőjével a Magyar Narancsnak interjút adott a történtekről. A cikk írója szerint ezt a rendező le akarta tiltani, és azt mondta: eltöri a kezét, ha le meri hozni a cikket. A színház akkori vezetője azt közölte: Radnai darabját leveszik a műsorról, míg bocsánatot nem kér Csendes- Erdei Emesétől.

„Az Emesével szemben nem tudtam nyilvánosan bocsánatot kérni, mert nem volt ilyen eset. Tehát ezt nyilván nem tettem meg. Elfogadtam, hogy akkor vegyék le az előadást.”

Később a darabot újra játszották. Radnai azóta a színház helyett inkább a televíziózás felé fordult, sorozatokat rendezett. Majd a Covid idején egy színházi közvetítésekkel foglalkozó startupba kezdett. Idén június 9-én pedig már Nagy Ervint átkarolva ünnepelte a Tisza párt választási szereplését. Az RTL Híradónak azt mondta: már a februári Magyar Péter interjú után azt érezte: változás jön.

„Március 15 előtt két nappal kaptam egy telefonhívást, hogy mit csinálok pénteken. És én nem voltam már hét- nyolc éve tüntetésen és akkor mondtam hogy megyek ki a Magyar Péter rendezvényére, mert nem akarom, hogy kevesen legyenek, tehát, hogy a lendület megmaradjon. És akkor megkérdezték a telefonba, hogy akkor meg is rendezném-e és mondtam, hogy igen.”

Azóta Magyar Péter mellett van.

„– Április 10-én vettük át a pártot igazából, én azóta vagyok Péterrel alelnök. Tehát a mostani közgyűlés ezt csak megerősítette.

– Április 10. óta alelnöke a Tisza Pártnak?

– Igen.

– Jól titkolták.

– Igen.

– Miért?

– Nem volt fontos.”

Azt mondja: Magyar Péterrel nincsenek titkaik egymás előtt. Számítottak a támadásokra, így Varga Judit hosszú interjúja sem lepte meg őket.

„Hát az életemből szerintem össze lehetne rakni egy ugyanilyen csomagot. De szerintem mindenkinek az életéből, magánéletéből. Viszont az nagyon fontos, hogy bántalmazás sehol nem történt. Én sem bántalmaztam soha senkit, és ő sem bántalmazott soha senkit. Szóval az, hogy vannak veszekedések, az előfordul egy kapcsolatban.”

Radnai szerint a Tisza vezetőségében is sok mindenben nem értenek egyet, de a lényegi kérdésekben egységes a párt.

Az RTL Híradójának adott vágatlan interjút itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET: