News here

HÍREK

Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit

Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgatási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Már majdnem megállapodtak a minimálbérről, de aztán jött Orbán Viktor bejelentése
A munkaadók 2-3 százalékos járulékcsökkentéssel számoltak, erre azonban a kormányfő szerint nincs esély. Így viszont nekik is újra kell gondolni a munkavállalóknak tett ajánlatukat.

Link másolása

Alapjaiban rengette meg a jövő évi minimálbérekről szóló tárgyalásokat Orbán Viktor keddi mondatai - írja a Portfolió. A kormányfő szerint ugyanis nem lehet kigazdálkodni járulékcsökkentést, amihez viszont a cégvezetők ragaszkodnának.

Orbán Viktor a KAVOSZ rendezvényén azt mondta, hogy

„már a falnál vagyunk, és nem tudjuk csökkenteni a járulékokat, nem tud kigazdálkodni a magyar költségvetés járulékcsökkentést”.

A bejelentés kapcsán Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének a Portfóliónak azt mondta:

„Újra le kell ülnünk a szakszervezetekkel tárgyalni, mert a megállapodás közelében voltunk a minimálbéremeléssel kapcsolatban, ami közelítette volna a várható infláció mértékét. Nagyjából annak felelt volna meg a béremelés mértéke. A munkáltatók részéről azonban ennek az volt a feltétele, hogy 2-3 százalékponttal csökkentse a kormány a munkáltatói járulékot, ahogy az előző években is tette.”

A munkaadók tehát korábban 2-3 százalékpontos adómérsékléssel kalkulálták, így tették meg a béremelési javaslatukat is a munkavállalóknak.

Így 15 százalék körüli emelésre volt esély, ami azonban most elúszott.

Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint a miniszterelnök kijelentése tovább fogja nehezíteni a minimálbértárgyalásokat, amelyek amúgy sem mutatkoztak könnyűnek.

„A kimagasló infláció miatt hatalmas az elvárás a munkavállalók részéről. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szembesítette a partnereket a reálveszteség elkerüléséhez szükséges minimálbéremelési mértékkel, ami 26 százalékos kellene, hogy legyen jövőre” - mondta Zlati, aki azt is hozzátette: a munkáltatói oldal pusztítónak nevezte ezt az értéket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Nem elég, hogy Orbán Viktor repülővel utazott a közeli Mariborba, az autókonvoj is utána ment
Hadházy Ákos szerint a repülőút többmillió forintba kerülhetett, ráadásul legfeljebb egy órát nyertek vele.

Link másolása

Mi is beszámoltunk róla, hogy Hadházy Ákos a közösségi oldalán írt Orbán Viktor maribori utazásáról. A képviselő térképen is megmutatta, hogy a miniszterelnök és Szijjártó Péter repülővel ment a határhoz közeli szlovén városba.

Az országgyűlési képviselő szerint a repülőút többmillió forintba kerülhetett,

ráadául legfeljebb egy órát nyert vele a magyar kormányfő és kísérete. Hadházy szerint ez csak azt bizonyítja, hogy Orbán Viktor elvesztette a kapcsolatát a valósággal.

Az RTL beszámolója szerint azonban a repülőn kívül egy kormányzati autókonvoj is ment Szlovéniába.

Orbán a közösségi oldalán megmutatta, hogy elindult Mariborba, de a képen épp egy autóba szállt be. Az utazás célja többek között az volt, hogy átadja Szijjártó Péter külügyminiszterrel és szlovén kollégáikkal együtt a két ország közötti elektromos távvezetéket.

„Amikor bizonytalan idők vannak akkor a jó szomszédi kapcsolat mindig felértékelődik és ez a jó szomszédsági kapcsolatok iránti vágyat is megnöveli” - mondta.

A Híradó a szlovén televízió felvétele alapján arról számolt be, hogy a magyar miniszterelnököt legalább négy magyar rendszámú, kormányzati kisbusz kísérte Szlovéniába.

Hadházy Ákos szerint azonban Orbán és delegációja repülővel utazott a közúton 350 kilométeres távra.

„Nem érzi át azt, hogy milyen nehéz helyzetbe került többmillió magyar állampolgár. Persze lehetne más olvasata is a dolognak. Lehet, hogy nem kapott benzint a kocsijába, mert nagyon sokan nem kapnak most, vagy csak hosszú sorban állással. Vagy az is lehet, hogy nagyon sietni akart, hogy tárgyaljon a tanárokkal, diákokkal" - mondta.

Az útról a Népszavának a miniszterelnök sajtófőnöke annyit írt: "meg tudja erősíteni", hogy Orbán Viktor és Szijjártó Péter repülővel utazott Szlovéniába.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Isten veled!” – Orbán Viktor búcsúja Hegedüs Zsuzsától
A szociológus nyolc évig volt dolgozott miniszterelnöki megbízottként.

Link másolása

Mint azt mi is megírtuk, szombaton meghalt Hegedüs Zsuzsa szociológus, aki Orbán Viktor mellett 2014 és 2022 között dolgozott miniszterelnöki megbízottként.

A miniszterelnök a közösségi oldalán búcsúzott tőle:

"Elhunyt Hegedüs Zsuzsa. Isten veled!"

- írta.

A szociológustól Ungár Péter is közösségi oldalán emlékezett meg:

"Hegedűs Zsuzsa halálával a huszadik század második felét szimbolizáló értelmiségi alakja távozott. Hegedűs egy a társadalmi együttműködés szabályait alapjaiban megváltozató korszak éles eszű tanúja volt. Azoknak a társadalmi mozgalmaknak a kutatója, és egy időben támogatója is volt, amelyek megalapozták azt, hogy létrejöhessen többek között az LMP politikai közössége is. Isten nyugosztalja!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Megtizedelik a tanárokat” – A kirúgott pedagógusok mellett tüntettek szombat délután a Klebelsberg Központ előtt
Több ezren vettek részt az újabb megmozduláson. Az egyik most kirúgott tanár azt mondta, nem a hivatását vették le, hanem a jövőképét.

Link másolása

Szombat délutánra is tüntetést hirdetett a Tanítanék Mozgalom a Klebelsberg Központ budapesti épülete elé.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, szerdán három budapesti gimnáziumból összesen nyolc tanárt rúgtak ki, mert részt vettek polgári engedetlenségben. Az aznap estére összehívott villámtüntetésen jelentették be, hogy szombaton újra tiltakozni fognak. A demonstráción ötezren jelentek meg - írja a Mérce.

Az eseményen felszólalt Törley Katalin, aki úgy kezdte: „Van benzin? Van cukor? Van tojás? Van tanár?” Mire a tömeg válaszolt: „Nincs tanár, nincs jövő”. A pedagógus beszélt arról, hogy a céljuk, felhívni a figyelmet az oktatás válságára. Azt is megígérte, hogy a tüntetések folytatódni fognak.

A Pedagógusok Szakszervezetének képviselői többek között azt mondták:

„A szegénységet választják, azok, akik a tanári hivatást választják”.

A felszólalásuk végén pedig azt kérték, hangosan, hogy a kormány is hallja, kiáltsák: „nem félünk, nem hagyjuk, folytatjuk"

- írja a Telex a beszámolójában.

Szerintük Orbán és Pintér is szintet lépett, mert korábban azt mondták, hogy a polgári engedetlenségben résztvevőknek nem eshet baja.

„Megtizedelik a tanárokat. Random választottak ki nyolc tanárt, akit kirúgnak”

- tették hozzá. Majd azt kérték a szülőktől, hogy a sztrájknapokon ne küldjék a gyerekeket iskolába. A tanároktól pedig azt, hogy „vegyék komolyan a sztrájkot”.

Majd jövő hét csütörtökön - december 8-án - nyolc órára általános sztrájkot hirdettek. „Mindenki álljon le” - kérték. December 9-re pedig újabb tüntetést hirdettek.

Ezt követően két Karinthy-s diák szülője elmondta, hogy "Ezeket a tanárokat, akiket kirúgtak, a diákoknak szüksége van. (…) Ha kell, és most kell, a szülők finanszírozni fogják, hogy a tanárok a kirúgott tanárok taníthassanak.” Ők is ígéretet tettek: „Nem hagyjuk magukra a gyerekeinket és nem hagyjuk magukra a pedagógusainkat is. Amikor őket kirúgják, belénk is rúgnak” – mondták. Kérni fogják, hogy az elbocsátott pedagógusokat vegyék vissza: "Nem akarjuk, hogy a gyerekeink a Wikipédiáról tanuljanak meg szorozni. A tiltakozás új formáit kell választani, nem félhetünk a radikális eszközöktől sem” - tették hozzá.

Az ADOM és az EDF diákjai december 8-ra ülősztrájkot hirdettek.

Az Eötvös Gimnázium kirúgott tanára, Kapin Lilla azt mondta, hogy ő is jelezné Orbán Viktornak, hogy felmentené pozíciója alól: „Én azért harcoltam, hogy 35 év múlva emelt fővel, egy jobb oktatási rendszerben tudjak oktatni. Azért harcoltam, hogy tükörbe tudjak nézni. Tőlem nem a hivatásomat vették el, hanem a teljes magyar jövőképemet” - mondta, majd azt kérte, hogy a vidéki iskolák is „álljanak mellénk és harcoljanak velünk.”


Link másolása
KÖVESS MINKET: