hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Koronavírus: 8 hónap után először 5 százalék alatt a pozitív tesztek aránya

A WHO ajánlása szerint ekkor van kontroll alatt a járvány. Szeptember eleje óta nem volt példa erre.

Link másolása

hirdetés

718 az új fertőzöttek száma, elhunyt 61 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 175 főre emelkedett – írja a koronavirus.gov.hu vasárnapi jelentése. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 625 088 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 143 884 főre csökkent. 2270 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 261-en vannak lélegeztetőgépen.

Ennél is fontosabb adat – bár a konkrét tájékoztatóban nem említik, de kiszámolható –, hogy 5 százalék alá esett a pozitív tesztek aránya: a járvány csúcsán ez olykor a 30 százalékot is megközelítette, az utóbbi hetekben már 6-7 százalék körül mozgott, most pedig mindössze 4,5 százalék, ami nagyon jó hír. Legutóbb szeptember 3-án volt példa ugyanerre.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 600 012 fő, közülük 2 701 789 fő már a második oltását is megkapta. Már több mint 5 millióan regisztráltak vakcinára és 81%-uk meg is kapta azt.

Ma is folytatódik a regisztrált és időpontot foglalt 16-18 évesek oltása a kórházi oltópontokon. Őket arra kérik, hogy ne felejtsék otthon a szülői hozzájáruló nyilatkozatot. Az SMS-t kapott regisztráltak továbbra is tudnak online időpontot foglalni Pfizer-oltásra, emellett minden érvényes regisztrációval rendelkező továbbra is tud Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik oltásokat foglalni. A háziorvosok Sinopharm, Janssen és Moderna vakcinákkal tudják folytatni az oltást.

Már ingyen le lehet tölteni azt a jelenleg tesztüzemmódban működő mobilalkalmazást, amely igazolja az oltás tényét, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltásra. Ma újabb Sinopharm szállítmány érkezik.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

„A miniszterelnök gyakorlatilag bilincsbe verte a magyar dolgozókat és a szakszervezetüket”

Nyilatkozott László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a légiirányítók rendeletben betiltott sztrájkjával kapcsolatban.
Forrás: 24.hu , Fotó: TobiasRehbein képe a Pixabyen - szmo.hu
2021. július 28.


Link másolása

hirdetés

A légiirányítók határozatlan idejű sztrájkra készültek. Ennek oka, hogy a magyar légiforgalmi irányítókat tömörítő szakszervezet kevesli a három évre, 2021 és 2023 között elosztott, összesen 15 százalékos béremelést. Az esetről már beszámoltunk egy korábbi cikkünkben.

A kormányzat hallgat, nem meglepő módon. László Zoltán szerint egy olyan országban, ahol a munkavállalók jogai amúgy is kifejezetten sérülékenyek, a rendeleti tiltás biztosan nem megfelelő eszköz.

Felháborított bennünket a hír. Magyarországon már így is eléggé korlátozottak a sztrájkjogok. A veszélyhelyzetre tekintettel, a rendeleti kormányzás lehetőségével élve uniós alapjogot töröltek el egyik pillanatról a másikra. A szakszervezetek számára elfogadhatatlan egy ilyen döntés. A magyar miniszterelnök a külföldi tulajdonosnak kedvezve gyakorlatilag bilincsbe verte a magyar dolgozókat és a szakszervezetüket.

Orbán Viktor honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva emelte bele a sztrájktörvénybe a tilalmat. Az, hogy pontosan mit értettek ezalatt, arra még várjuk a választ a kormányszóvivőtől, illetve a Miniszterelnökségtől.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Orbán Viktor inkognitóban látogatta meg Lázár Jánost Mezőhegyesen

A miniszterelnök feleségével együtt járt a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságnál a nyilvánosság teljes kizárásával.

Link másolása

hirdetés

Lázár Jánosnál járt Orbán Viktor múlt hétvégén Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságnál - értesült a Magyar Narancs több, egymástól független helyi forrástól.

A látogatás a nyilvánosság teljes kizárásával, inkognitóban történt az informátorok szerint. Egyikük elárulta, hogy a miniszterelnökkel tartott felesége, Lévai Anikó is, együtt megnézték a vetőmagüzemet, a ménest, a tehenészetet és az új iskolát is. Azt is elmondta, hogy Lázár Jánossal, a gazdaság kormánybiztosával és feleségével együtt érkeztek, s több helyütt még a terepjáróból sem szálltak ki.

A lap szerint az ügy gyorsan a közbeszéd tárgya lett a dél-békési kisvárosban. A helyi képviselőtestület egyik tagja, Kovács István egy mezőhegyesi Facebook-csoportban írt bejegyzésében azon értetlenkedett, hogy ha a miniszterelnök látogatást tett a városukban, miért nem értesítette erről legalább a városvezetést.

Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke a Magyar Narancs érdeklődésére nem cáfolta a mezőhegyesi látogatást, de csak annyit válaszolt, hogy a kérdésekkel Lázár Jánoshoz forduljanak. A kormánybiztostól azonban nem érkezett még válasz.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Máris itt a negyedik hullám? - Emelkedik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja

Beindulni látszik a járvány újabb hulláma, 7 helyszínen észlelhető emelkedés.

Link másolása

hirdetés

A 29. héten a szennyvízminták SARS-CoV-2 eredményeinek országos átlaga ismét emelkedni kezdett, az emelkedő tendencia ellenére a mért koncentrációk egyelőre minden településen alacsonyak. A vizsgált települések közül 7 helyszínen észlelhető emelkedés, az érintett települések Budapest (mindhárom szennyvíztisztító), Miskolc, Pécs, Salgótarján és Szekszárd. A többi település mintáiban emelkedés egyelőre nem mérhető. Derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentéséből.

A negyedik hullámról beszélnek már egy isdeeje a szakértők és a kormány is, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere már két hete említette, hogy a reprodukciós szám (azaz hogy egy ember hány másikat fertőz meg) egy környékére emelkedett.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Mégsem adja ki az orosz és a kínai vakcina engedélyezésének dokumentumait az OGYÉI

Inkább folytatják a pert a Transparency International Magyarországgal, de nem hozzák nyilvánosságra a kért dokumentumokat.

Link másolása

hirdetés

Hiába ígérte meg a bíróság előtt, mégsem adta ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az orosz valamint a kínai koronavírus-vakcina magyarországi engedélyezésének dokumentumait - írja a Népszava.

A Transparency International (TI) Magyarország még februárban kérte ki a Szputnyik V és a kínai Sinopharm oltóanyagának engedélyezésével kapcsolatos iratokat. Ligeti Miklós, a szervezet jogi ügyvezetője a lapnak azt mondta,

az OGYÉI előbb 90 nappal meghosszabbította a kérdésekre adandó válasz határidejét, aztán egyszercsak közölte, hogy ezek az adatok üzleti titkoknak minősülnek.

Mivel a szervezet szerint az OGYÉI jogsértést követett el, amikor indoklás nélkül kért magának 15 nap helyett 90 napot a válaszadáshoz, ezért úgy döntöttek, hogy várakozás helyett azonnal a bírósághoz fordulnak.

Az OGYÉI képviselője az első tárgyaláson egyezségi ajánlattal élt, felajánlva, hogy kiadják a dokumentumokat, ha szüneteltetik a pert. A jogvédő szervezet képviselője ezt elfogadta, ám az ígért dokumentumok helyett a múlt héten egy újabb levélben az OGYÉI azt közölte, inkább folytatják a pert.

A Transparency International azért kérte ki a kínai és az orosz vakcina engedélyezési dokumentumait, mert a Szputnyik V-oltóanyag a külső szakértők aggályai ellenére, a kormányzat erős sürgetésére kapott felhasználási engedélyt az OGYÉI-től, a Sinopharm oltást pedig egy jogszabály-módosítás után engedélyezték, amely megengedi, hogy a külföldön sok embernél alkalmazott vakcinát a dokumentáció hatósági vizsgálata nélkül is lehessen használni Magyarországon.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: