hirdetés

HÍREK

Koronavírus: 3 év börtön is járhat az ál- és rémhírterjesztésért

A valótlanságot állító, félelmet keltő rémhírek terjesztése bűncselekmény.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 29.

hirdetés

A koronavírus hozza lázba jelenleg az egész világot (szó szerint is), és mivel az emberek bizonytalanok, megpróbálnak minél több információhoz jutni a témában. Sokan azonban kihasználják ezt az információéhséget, és visszaélnek az emberek bizalmával.

A Facebookon például napok óta terjed egy olyan poszt, amiben egy állítólagos olasz orvos ír a koronavírusról, ám ennek valóságalapján semmi sem bizonyítja, forrásmegjelölés sincs benne.

De sok hasonló álhír és rémhír terjed a neten - itt összeszedtük a legnépszerűbbeket:

Krasznai Csaba kiberbiztonsági szakértő az ATV Híradónak azt mondta, amikor Kínában megjelent a koronavírus, azonnal elkezdtek szaporodni az átverős e-mailek és közösségi oldal-bejegyzések - Magyarországon is.

hirdetés

„Magyarországon is gyakorlatilag az első pillanatoktól kezdve elkezdődtek azok a jól informált információk amik arra utalnak, hogy például már Magyarországon is van fertőzött, például, hogy már megtalálták a vírusnak az ellenszerét, illetve ugye, hogy a hatalom elhallgatja az információkat. Ennek semmiképpen sem célszerű bedőlni, mindenképpen érdemes megnézni a mértékadó hírforrások és a hivatalos kormányzati kommunikáció mit mond ebben az ügyben”

- magyarázta a szakértő.

A rendőrség nemrég le is csapott egy álhíreket gyártó hálózatra, akik többek között azt terjesztették, hogy Magyarországon több ember megfertőződött a koronavírussal, sőt több budapesti pályaudvaron is emberek estek össze és haltak meg a fertőzés miatt. Egy férfit és egy nőt vettek őrizetbe közveszéllyel fenyegetés miatt.

„A rémhírterjesztés a köznyugalom elleni bűncselekmények csoportjába tartozik. Akkor valósul meg, ha közveszély színhelyén, nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt állítanak, vagy való tényt oly módon állítanak, ami a nyugalom megzavarására alkalmas"

- mondta el Székely Andrea jogász az ATV-nek.

A rémhírterjesztés írásban és szóban is megvalósulhat. Mivel bűncselekmény, akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Az RTL Híradó riportja az álhírekről:hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Ilyen elnöki beiktatás még sosem volt: zászlócskák helyettesítették a tömeget

A koronavírus miatt most csak kis zászlók lengedeztek ott, ahol máshol százezrek nézték élőben az amerikai elnök eskütételét.
Címlapkép: MTI/AP/Julio Cortez - szmo.hu
2021. január 20.

hirdetés
Washington, 2021. január 20.

A Zászlók mezeje elnevezésű installáció közel 200 ezer zászlóból áll, amelyek azokat jelképezik, akik nem tudtak személyesen ott lenni az ünnepségen. Joe Biden korábban mindenkit arra kért, a járvány miatt inkább otthonról, a tévéken át kövessék az eseményeket.

MTI/EPA/Pool/Saul Loeb
MTI/AP/Julio Cortez fotója

Meghívott vendégek persze így is voltak, de őket is egymástól biztonságos távolságra ültették le, és maszkot kellett viselnük. Ahogy maszkot viselt Joe Biden is.

MTI/EPA/Pool/Patrick Semansky

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Letette hivatali esküjét Kamala Harris, ő az Egyesült Államok 49. alelnöke

Az ország első női, első afroamerikai és első indiai származású alelnökét iktatták be hivatalába.
Fotó: MTI/AP Pool/Patrick Semansky - szmo.hu
2021. január 20.

hirdetés

Magyar idő szerint szerdán 17:45-kor beiktatták hivatalába Kamala Devi Harrist, az Egyesült Államok 46. alelnökét, aki egyben az első nő is ezen a poszton.

Egyben ő lesz az első afroamerikai és az első indiai származású alelnöke is az országnak.

Egyesek Joe Biden utódját is látják a jogi végzettségű volt szenátorban. Ha Biden valamiért nem töltené ki elnöki ciklusát, automatikusan ő kerülne az elnöki posztra is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Engedélyezte az orosz és az oxfordi vakcina alkalmazását Magyarország

Az Origo értesülése szerint hazánk lehet az első uniós ország, ahol ezzel a két anyaggal oltanak.
Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij - szmo.hu
2021. január 20.

hirdetés

A magyar hatóságok engedélyezték az Astra Zeneca és a Szputynik V oltását - tudta meg az Origo. Vagyis az Európai Unióban Magyarországon indulhat meg először az oltás a két vakcinával - írja forrás megjelölése nélkül a kormányközeli Origo.

Az oxfordinak is nevezett Astra Zeneca vakcinával Nagy-Britanniában már oltanak, az EU gyógyszerészeti hatóságai azonban csak a hónap végére tűzték ki az engedélyezést.

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által kifejlesztett vakcina olcsóbb, és a szállítása is jóval egyszerűbb, mint például a Pfizer és a BioNTech termékének, amelyet mínusz 70 fokon kell tárolni szállítás közben. Ezt viszont egy egyszerű hűtőben is tudják tárolni.

Arról korábban mi is hírt adtunk, hogy az orosz vakcina, a Szputnyik V fejlesztői az oltóanyag európai bejegyzését kérték, a fokozatos szakvizsgálat folyamata februárban kezdődhet meg.

Az Astra Zeneca oltásál 2020 végéig 200 milliót gyártottak, a mennyiség azóta tovább nőtt. A tervek szerint az engedélyeztetés után akár további havi 200 milliót tudnának gyártani.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek beiktatása alkamából

A miniszterelnök biztosította az új elnököt Magyarország elkötelezettségéről a magyar amerikai kapcsolatok és a NATO szövetségi rendszere iránt.
MTI / Fotó: Youtube (illusztráció) - szmo.hu
2021. január 20.

hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki gratulációját és jókívánságait Joe Bidennek az Amerikai Egyesült Államok elnökévé történt beiktatása alkalmából - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerda este. A kormányfő azt írta, az elmúlt négy év bebizonyította, hogy az Egyesült Államok és Magyarország közötti barátságos és kölcsönösen előnyös együttműködés számos területen nagy lehetőségeket rejt magában. Orbán Viktor örömmel állapította meg, hogy ez az időszak új távlatokat nyitott a kétoldalú kapcsolatokban a biztonság, az energiapolitika és a gazdaság területén egyaránt.

A miniszterelnök biztosította Joe Bident arról, hogy a magyar kormány továbbra is teljes mértékben elkötelezett marad a magyar-amerikai kapcsolatok erősítése mellett a kölcsönös tisztelet és jóakarat alapján, „építve NATO-n belüli szövetségünkre, a terrorizmus elleni küzdelem iránti elkötelezettségünkre és Közép-Európa alternatív energiaforrásainak biztosítására irányuló közös törekvésünkre”.

„Sok sikert és jó egészséget kívánok felelősségteljes feladatainak ellátásához” - zárta az új amerikai elnöknek írt levelét Orbán Viktor.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: