HÍREK

Kivágták a tihanyiak kedvenc fáját a bringaút kiszélesítése miatt

A készülő bicikliút éppen kikerüli a kivágott fát.
Fotó: Az Év Fája - szmo.hu
2021. november 05.


Link másolása

Ahogy azt október elején mi is megírtuk, a tihanyi bringaút szélesítése miatt több fát is kivágtak – köztük azt az akkor még 250 évesnek hitt nyárfát is, amelyet tavaly az év fájának jelöltek. A fa a környék szimbóluma volt, sokan Tihany kapujának is nevezték és bár a kivágásakor kiderült róla, hogy terebélyessége ellenére nem volt még 40 éves sem, nemcsak a helyiek, hanem a biciklisek is nagyon kedvelték, főként meleg időben az árnyéka miatt.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a fa kivágása után azt nyilatkozta a Telexnek, hogy nem volt más lehetőségük, mindenképpen ki kellett vágniuk a fát, mert a bicikliút nyomvonalának megváltoztatásával még több fa kivágása vált volna szükségessé. Hozzátették: a kivágott fák pótlásáról a beruházás keretében gondoskodnak.

A lap olvasói azonban a napokban megdöbbentő fotókat küldtek, amelyeken az látható, hogy a kivágott fa tönkjét benne hagyták a földben, így pontosan látszik, hogy a készülő bicikliút éppen kikerüli a fát.

„Rettentően felháborított a ma tapasztalt állapot, amin az látszik, hogy a konkrét út megvalósulását látva teljesen indokolatlan volt a 250 éves fa kivágása. Az lenne a minimum, hogy az érintett szervek beismerik a hibájukat. Megérintő volt ugyanakkor látni, hogy valaki mécseseket tett ki rá” – írta az egyik olvasójuk.

Arról, hogy történhetett-e ebben az esetben természetkárosítás, és ha igen, ki azért a felelős, a Telex megkérdezte a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságot, akik azonban válaszukban csak annyit írtak: „a Balatoni Bringakör korszerűsítése kapcsán folyó kerékpárút szélesítése miatt történt beavatkozásokat az illetékes hatóságok engedélye alapján végezték. A jogszabályok adta lehetőségek mellett továbbra is azon dolgozunk, hogy a természetben okozott károkat a lehető legnagyobb mértékben mérsékeljük.”

A lap a NIF Zrt. munkatársait is megkereste. Megkérdezték, hogy ők feleslegesnek látják-e a monumentális fa kivágását, és ha igen, akkor indul-e valamilyen felelősségre vonás az ügyben. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. válaszában azt írta, hogy a tihanyi kerékpárút 2-ről 3,3 méteresre szélesítésének tervezése a helyi önkormányzattal és a kezelőkkel történt, „az egyeztetések alapján kijelölt nyomvonallal érintett fákat minden szükséges engedély birtokában a Veszprém Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály engedélyével és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hozzájárulásával vágták ki”.

Álláspontjuk szerint nem volt felesleges a kivágása, ugyanis „a nyárfa a 71-es főút és a Tihanyi bekötőút kereszteződéséhez gépjárművel vagy kerékpárral érkezők látóterét csökkentette, láthatóságát is zavarta, ezzel növelve a baleseti kockázatokat. A főút megfelelő színvonalú üzemeltetését is akadályozta azzal, hogy a vízelvezető árokban állt”.

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy „a fa törzsének vizsgálata alapján, az évgyűrűk megszámolásával megállapítható volt, hogy a három ágú fa életkora nem érte el a 40 évet sem”.

A cikkben kiemelik, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság megerősítette ezt az információt. Mint írták: „a kivágott háromágú nyárfa a sajtóhírekkel ellentétben nem 250 éves, kora valójában mintegy 40 év, faja pedig nemes nyár, melyet több nyárfafaj keresztezésével éppen a rendkívül gyors növekedés érdekében, faültetvények céljára hoztak létre”.

Azt, hogy a kivágott fa 250 éves lett volna, az Ökotárs Alapítvány Az év fája versenyének oldala írta. A Telex őket is megkereste. Válaszukban azt írták, hogy „minden fa leírását a jelölő adja meg az adatlap kitöltésénél”, ami azt mutatja, hogy a megadott információkat ők utólagosan nem ellenőrzik.

A fa szimbolikus volta miatt azonban nem is az a legfontosabb, hogy pontosan hány éves volt, hanem az, hogy az események ilyen alakulása után hogyan lehet csillapítani a felháborodott tihanyiak indulatait.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Óriásit zuhant a Fidesz népszerűsége egy hónap alatt
Ritka a párt történetében, hogy több mint 10 százalékkal mérjenek kevesebbet nekik, mint egy hónappal korábban. Most ez is megtörtént.

Link másolása

Egy hónap alatt a biztos pártválasztók között 11 százalékponttal csökkent a kormánypárt támogatottsága a Závecz adatai szerint – számol be a 24.hu.

Április elején is a Fidesz volt a legnépszerűbb párt a választók körében, 25 százalékkal, ami körülbelül kétmillió szavazót jelentett. A kormánypárt számára aggasztó adatot a változás jelenthet: míg a legutóbbi, március eleji Závecz-kutatásban 29% volt a párt támogatottsága, most 25%.

A biztos pártválasztói körben korábban regisztrált 45% helyett ebben a felmérésben 34% látható

– írja a portál.

Az EP-listák támogatottságánál már Magyar Péter pártját is mérték, a teljes lakosság 11 százaléka, a biztos szavazók 14 százaléka voksolna rá.

A felmérés szerint a Fidesz-KDNP-t támogatja a lakosság negyede, míg a DK–MSZP–Párbeszéd-listára 18 százalék tervez szavazni. A biztos listaválasztóknál utóbbiak 26 százalékot kapnának.

A teljes választókorú népesség arányában a Mi Hazánk EP-listája 6, a Momentum és a Kétfarkú Kutyapárté 5-5 százalékot kapna.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter olyan dologra készül, amit még sosem csinált – a fiatalokat célozza meg vele
TikTok live-ban várja a legfrissebb szavazók kérdéseit. A politikus már korábban regisztrált a platformra.

Link másolása

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a sikeres Facebook-posztok után az Instagramra és a TikTokra is tartalmakat tölt fel Magyar Péter. A TISZA Párt újdonsült politikusa nem csak másolja a tartalmakat, hanem a TikTok-ra külön is igyekszik kontentet gyártani, elsősorban a fiatal generációnak.

Most azonban szintet lépett a videós tartalomszolgáltató használatában:

kedd este 21 órakor élőzni fog a platformon, ahova a követők kérdéseit is várja

– derül ki legújabb Facebook-posztjából.

„Tartsatok velem holnap este 21.00 órakor egy élő, kötetlen beszélgetésre a TikTok-on. Tegyetek fel kérdésetek, szóljatok a legfiatalabb generációnak. Mindenkit várunk szeretettel” – írja a posztjában Magyar Péter.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: Lengyelországban megnyerték a választást, és másnap kirúgták a közmédia vezetőit, nálunk is ez lesz
A TISZA Párt politikusa egy kampányrendezvényen elmondta, ők is így járnának el a Fidesz propagandagépezetével.

Link másolása

Komlón tartott beszédet és rögtönzött lakossági fórumot Magyar Péter. A TISZA Párt politikusa több olyan dolgot elmondott, amit már országjárása többi állomásán is, majd a közönségből kérdezhettek.

Egy helyi lakos arra volt kíváncsi, hogy Magyar hatalomra kerülése esetén hogyan tudná korlátozni a propagandát. A politikus erre úgy válaszolt: szerinte először nem törvényekkel kell korlátozni, hanem az új többség kialakulásával úgy, vagy még ügyesebben terveznek eljárni, mint a lengyelek.

„Mi történt Lengyelországban? Mindenki meglepetésére Donald Tusk megverte a hivatalban lévő, Orbánhoz hasonló Kaczynski-kormányt, ahol ugyanolyan propaganda volt, mint itt – egyébként Orbántól tanulták. [...]

Megnyerték a lengyel választást, és másnap kirúgták a lengyel közmédia vezetőit.

Lehet azon vitatkozni, hogy ezt jogszerűen tették-e vagy nem. De azt mondták, hogy ahol gyalulnak, ott hullik a forgács”

– tette hozzá Magyar Péter.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Megrendezte saját halotti torát a Szamos Marcipán tulajdonosa, hogy lássa, kik jönnének el az utolsó útjára
Kelényi Szamos Gabriellának nem kell a szomszédba menni a fekete humorért. Pedig egyáltalán nincs halálán: bár 75 éves, de tele van tervekkel.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 23.


Link másolása

Kelényi Szamos Gabriella, a Szamos Marcipán tulajdonos-vezérigazgatója nem mindennapi ember. Nemcsak azért, mert egy egészen különleges vállalatot vezet, méghozzá családi alapon, hanem nem mindennapi humora miatt is. Mindenesetre, nem így képzeljük el a vállalatvezetőket.

A Blikk írt arról, hogy a nemrég tartott hetvenötödik születésnapja helyett szabályos halotti tort rendezett magának. Az indok is egészen sajátos:

A legszörnyűbb egy temetésen, hogy mindenki hazamegy, a halott meg ottmarad. Ezt szerettem volna elkerülni

Mint kiderült, több mint húsz éve gondolt először arra, hogy semmiképpen nem szeretné, azt, hogy szerettei, a barátai sírva vegyenek tőle búcsút a temetésén. Akkor, ötvenöt évesen arra kérte férjét, hogy temetése után nagy bulit rendezzenek, ahol tombola is legyen. Gabriella már az édesapja, a cégalapító Szamos Mátyás halálakor sem viselte a részvétnyilvánításokat, ezt kivédendő

inkább mindenkinek marcipán rózsát és szívet adott a temetésen.

Férje sajnos öt éve meghalt, őt a Dunába szórták, így rá már nem számíthat, hogy utolsó kívánságát teljesítse. Ezért fogalmazódott meg benne, hogy mielőtt követi majd a Dunába, megrendezné saját halotti torát.

Azt is készséggel elmondta, milyenre sikeredett az előrehozott halotti tor. „Az egyik fiam volt a ceremóniamester. A meghívóban kikötöttem, hogy nem kérek virágot, viszont mindenféle házi készítésű finomságra nyitott vagyok, így hoztak nekem befőttet, lekvárt, sőt, még kolbászt is. A kamrám meg is telt.

Emellett kértem mindenkitől, hogy írjon rólam valamit, és aki megtette, részt vehetett a tombolán.

Ezeket az írásokat azóta összefűztem, és bevallom, lelkileg ebből töltődöm, ebből élek.

Úgy tűnik, szerencsére az igazi temetésre még jó sokáig várni kell. A tulajdonosnő tele van ötletekkel, jelenleg a harminc éves múzeum felfrissítésén dolgozik. Ahogy elmondta, ők sosem a pénzért csinálták a céget, hanem azért, mert azt szerették volna, ha a családjuk minden tagjának olyan munkahelye lenne, ahol meg tudja valósítani önmagát, legyen könyvelő, eladó vagy cukrász, vallotta meg a Blikknek Kelényi Szamos Gabriella.


Link másolása
KÖVESS MINKET: