HÍREK
A Rovatból

Kiutasítanak 18 orosz diplomatát a csehek is, szerintük az orosz titkosszolgálatoknak dolgozhattak

Az amerikaiak és a lengyelek után a csehek is bekeményítettek. Ráadásul a vakcinaügy is súlyosbítja a helyzetet.

Link másolása

Tizennyolc orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak - jelentették be szombaton Prágában.

Andrej Babis cseh miniszterelnök szerint erős a gyanú, hogy az orosz titkossszolgálatok képviselőinek szerepük volt egy dél-morvaországi lőszerraktárban, Vrbeticében, 2014 decemberében történt robbanásban. Babis a diplomaták kiutasításáról tájékoztatta Milos Zeman cseh államfőt.

Jan Hamácek megbízott cseh külügyminiszter pedig a prágai orosz nagykövetet értesítette a diplomaták kiutasításáról.

Csehországban amúgy is áll a bál a vakcinaügy miatt. Lemondta szombaton a jövő hét elejére tervezett, már nyilvánosan bejelentett moszkvai látogatását Jan Hamácek kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter.

Az ellenzék vezetői Hamácek indoklását hiteltelennek, félrevezetőnek minősítették.

Hamácek szerdán közölte, hogy hétfőn három napra Moszkvába utazik, ahol a koronavírus elleni orosz vakcina beszerzéséről fog tárgyalni. A tervet azonnal nyilvánosan bírálta Andrej Babis kormányfő és a jobboldali cseh ellenzék vezetői is.

Csehországban hagyományosan törésvonalat képez az, hogy kik oroszpártiak, és kik ellenzik az oroszokkal való közelebbi kapcsolatokat. Az előbbiekhez például Milos Zeman államfő tartozik, aki minden lehetséges alkalommal kinyilvánítja oroszbarátságát.

Szlovákiában hasonlóan nagy hullámokat vert az orosz vakcinabeszerzés, a koalíció is beleremegett az ügybe, Matovic miniszterelnöknek a pozíciójába is került, de pénzügyminiszterként ott folytatta, ahol abbahagyta, és Moszkvában, valamint Magyarországon is tárgyalt a Szputnyik V oltóanyagról. A szlovákoknál az államfő és két kisebb koalíciós párt is bírálta, majd hazugsággal is vádolta Matovicot.

Eduard Heger az új kormányfő első külföldi útja hagyományosan Csehországba vezetett csütörtökön, a vendéglátójával, Andrej Babis cseh kormányfővel (képünkön) megtartott közös sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a szlovák egészségügyi miniszter és ő is személyesen, nagyon fontosnak tartják, hogy az oltáskor használt vakcina biztonságos legyen.

Nehéz elképzelni egyébként, hogy a kiutasításról ne egyeztetett volna a két kormányfő. A csehek és a lengyelek biztosan egyeztettek, és mindketten tájékoztathatták a NATO-t az uniót és az Egyesült Államokat a lépésről. A visegrádi négyek közül tehát két ország már egyértelműen az amerikaiak mellé állt, Szlovákiában pedig Matovic egyedül maradni látszik az orosz kapcsolataival.

Korábban ugyanis az amerikaiak és a lengyelek is kiutasítottak orosz diplomatákat, válaszul Moszkva is hasonló lépést tett.



Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Nem fogott kezet Magyar Péterrel Szentkirályi Alexandra kampányfőnöke: „Becstelen emberrel nem fogok kezet”
A Fidesz főpolgármester-jelöltje is aláírásokat gyűjtött szombat reggel a Széll Kálmán téren. Magyar lépett oda hozzájuk, Szentkirályival kezet is rázott, de Hidvéghi Balázs elutasította azt.

Link másolása

Magyar Péter szombaton tette közzé a pártja EP-listáját, és azt is bejelentette, hogy Budapesten kezdik az aláírásgyűjtést.

Magyar személyesen is megjelent a Széll Kálmán téren szombat reggel, ahol ott volt Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje is, aki szintén aláírásokat gyűjtött a kormánypárt standjánál.

A Telex beszámolója szerint Magyar oda is lépett Szentkirályihoz sok sikert kívánni neki. Miközben kezet fogtak a jogászt azt mondta a Fideszes politikusnak: „Esetleg a gyurcsányozáson kívül valami konkrét programot adjatok Budapestnek”.

Erre Szentkirályi úgy vágott vissza: „Én az orbánozás abbahagyását javaslom neked”.

Ezután Magyar kezet nyújtott Hidvéghi Balázs kampányfőnöknek is, aki nem viszonozta ezt. Hidvéghi a döntését később így magyarázta a Telex riporterének:

„Becstelen emberrel nem fogok kezet”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Magyar Péteréknek rekord gyorsasággal összegyűlt a 20 ezer aláírás
Szombaton reggel kezdték a gyűjtést, de délelőtt már össze is jött a szükséges 20 ezer ajánlás. Azért folytatják a gyűjtést.

Link másolása

Szombaton reggel kezdték az aláírásgyűjtést, de délelőtt már össze is jött a szükséges 20 ezer ajánlás a TISZA pártnak.

Mindezt Magyar Péter jelentette be a Facebookon:

„A TISZA Párt aktivistái a pultoknál és a fővárost járva máris összegyűjtötték a szükséges 20 ezer aláírást. Hálás köszönet a munkájukért és a támogatásért. A gyűjtést folytatjuk ma még csak Budapesten, holnaptól vidéken is.”

Magyar Péter hamarosan a Lehel téren fog beszédet mondani, ide várja az érdeklődőket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Itt van Magyar Péter pártjának EP-listája, Budapesten kezdik az aláírásgyűjtést
12 név szerepel rajta, de Magyar szerint a lista még bővülhet. Szombat reggel a Széll Kálmán téren kezdték el az aláírások gyűjtését.

Link másolása

Magyar Péter bemutatta a TISZA Párt európai parlamenti képviselő-jelöltjeit szombaton a Facebook-oldalán. Reggel elkezdték az aláírsok gyűjtését is.

A listát Magyar Péter vezeti, a második helyen pedig a jelöltek közül a legtöbb szavazatot begyűjtő hölgy, Dávid Dóra áll. Harmadik helyen Tarr Zoltán református lelkész szerepel, akit azután rúgtak ki állami munkahelyéről, hogy felszólalt Magyar Kossuth téri tüntetésén. A szavazáson a legtöbb voksot begyűjtő Dr. Kulja András pedig a negyedik.

A listán 12 név szerepel, de Magyar szombati posztjában azt írta, hogy ez még bővülhet.

„9.00 órától 14 budapesti helyszínen megkezdjük az aláírások gyűjtését (pontos helyszínek kommentben). Holnaptól már vidéken is számítunk a támogatásotokra. Támogassátok az aláírásitokkal a TISZA Párt listáját és egy új, modern, békés, európai Magyarországot. Én 9.30 körül ott leszek a Széll Kálmán téren és aztán megyek tovább a többi aláírásgyűjtő helyszínre. Ha van kedvetek, beszélgessünk”

- írta a bejegyzésben Magyar Péter.

A jogász azt is hozzátette, hogy ha esetleg van valakinek olyan fehér sátra, aminek az oldalai nyitottak, akkor megköszöni, ha el tudja hozni valamelyik helyszínükre, mert az eső elkezdett szemerkélni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Bohár Dániel szerint nem Magyar Péter, hanem a Fidesz gyűjtötte össze előbb a 20 ezer aláírást, de a kommentelők egy része lehazugozta
Facebook posztban állította, hogy a Fidesznek gyűlt össze először szükséges számú aláírás. A hozzászólók azonban nem így látták.

Link másolása

Miután Magyar Péter pártjának rekordgyorsasággal összegyűlt az induláshoz szükséges 20 ezer ajánlás, Bohár Dániel a közösségi oldalán tette közzé, hogy

„a Fidesznek gyűlt össze először az EP-listára az aláírás!”

Ha így van, ha nincs így, a kommentelők rákaptak az eléjük szórt kendermagra, és parázs vita alakult ki.

Néhány komment:

Hazugság! Hajrá Tisza!

Hazudsz, mint mindig!

Látva a szavazóitokat nagy dolog hogy ilyen hamar összejött, hiszen a 40%-a írni olvasni nem tud tisztességesen.

Hazudsz te is reggel, délben, meg este, mint Fletó nagyapátok.

Emellett természetesen sok gratulációt is besöpört Bohár: lájkokból kétszer annyit kapott, mint nevetős szmájlit.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk