HÍREK

Kiszivárgott: egy hónapot adott a magyar kormánynak Brüsszel, különben komoly pénzügyi szankciók jöhetnek

Ezeknek súlyos következményei lennének, „nem szimbolikus jellegűek" – árulta el egy magas rangú brüsszeli illetékes.

Link másolása

Egy hónapos haladékot adott az Európai Bizottság a magyar kormánynak arra, hogy meggyőzően kezelje a jogállamisági problémákat. Különben azt fogja javasolni a Tanácsnak, hogy a 2021-2027-es felzárkóztatási források jelentős részét függesszék fel. Emellett a helyreállítási programunk elfogadása is megakadna – írja a Portfolio a Reutersre hivatkozva. A hírügynökségnek egy magasrangú brüsszeli illetékes árulta el az EB dötését.

A forrás szerint az arányosság miatt nem az összes kohéziós forrásra vonatkozna a pénzfelfüggesztés, hanem csak egy részére.

De ez súlyos javaslat lesz, nem szimbolikus jellegű

- mondta.

Ez azt jelenti, hogy Magyarországnak augusztus közepéig van lehetősége arra, hogy felajánlásokat és észrevételeket tegyen az Európai Bizottságnak. Amennyiben a brüsszeli testület elfogadhatónak tartaná ezeket, akkor a jogállamisági eljárást leállítaná.

Ha ez nem történne meg, akkor a levelezgetési fázisból továbblépnének a szankciók felé haladó fázisba.

A Bizottság bemutatná a Tanácsnak a magyarországi jogállamiság helyzetében azokat a problémás területeket, amelyek az EU-pénzek elosztásával kellően szorosan összefüggnek. Valamint erre hivatkozva arányosnak mondott pénzügyi szankciós javaslatot is megfogalmaznának a testületnek, amely minősített többséggel dönt majd róla. Ehhez legalább 15 tagállamnak kell támogatnia a javaslatot.

A portál megjegyzi, hogy a brüsszeli illetékes ennek a pénzügyi szankciós javaslatnak a lehetséges tartalmára tett utalást a hírügynökségnek. Ez komoly figyelmeztetést is jelent, tehát a következő hetekben meg kell egyezni Brüsszellel, különben súlyos pénzügyi következmények sújthatják Magyarországot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Károly orvosai készenlétben: a király nincs jól a botránykönyv őt ért vádjai óta
Azon is el kell gondolkoznia, hogy a BBC miért tartotta fontosnak a botránykönyv hitelesítetlen állításának nyilvánosságra hozását, pont egy olyan beszéd elé időzítve, amelyben Károly a világ vezetőit hívja fel, hogy lépjenek fel együtt a klímavédelmi célok eléréséért.

Link másolása

A beszédre mindössze 55 perccel azután került sor, hogy a BBC valamilyen okból így időzítve, nyilvánosságra hozta, hogy

Harry és neje azzal vádolja magát a királyt és Katalint is, hogy rasszisták. Ők a királyi család legnépszerűbb tagjai, nyilván ezek a súlyos vádak sokat ronthatnak a megítélésükön.

Mert ha sokan nem is értik, mi abban a raszizmus, ha a születendő baba hajszínéről, szem- és bőrszínéről beszélgetnek a családtagok, mindig lesznek, akik örömmel kapaszkodnak bele az ilyen dolgokba és kiáltanak farkast ott, ahol csak bárányok vannak.

Ráadásul a két megnevezett személy nem is tud védekezni,

hiszen hiába állítanák azt, hogy ilyet ők bizony nem mondtak, akik rasszistának szeretnék láttatni őket, csak nevetnének ezeken a mondatokon. Ki tud olyan dolgot bizonyítani, ami csak a vádló és a vádlott között zajlott le, tanúk nélkül, vagy már halott tanúk jelenlétében?

Nem csoda, hogy Károly, aki elég jó stratéga, átlátja a helyzet nehézségét. Azon is el kell gondolkoznia, hogy a BBC miért tartotta fontosnak a botránykönyv hitelesítetlen állításának nyilvánosságra hozását, pont egy olyan beszéd elé időzítve, amelyben Károly a világ vezetőit hívja fel, hogy lépjenek fel együtt a klímavédelmi célok eléréséért. Arról beszélt épp, hogy például az ő unokái számára sem hagy a jelenlegi vezető generáció élhető bolygót maga után, és mennyire fontos lenne, ha legalább ebben a témában együtt lépnének fel a világ vezetői.

„Ez egy olyan beszéd volt, amire ötven évet várt, hogy elmondhassa, de senki nem figyelt a lényegre, mindenki csak az alaptalan rasszista állításokról beszélt

- mondta Richard Fitzwilliams királyi kommentátor a The Sun-nak: - Ez nem is jöhetett volna rosszabb pillanatban Károly karrierjében.”

A királyt nagyon megviselte ez a helyzet, láthatóan fáradtnak tűnt a dubaji COP28-csúcstalálkozón, és az orvosa végig a közelében volt.

A BBC péntek reggel 7.36-kor nevezte meg őt és Katalin walesi hercegnőt - annak ellenére, hogy korábban azt állították, nem csatlakoznak azon hírcsatornákhoz, akik feszegetik ezt a témát.

„Nem tudom elképzelni, hogy a monarchia valaha még megbízik Harryben” - tette hozzá a kommentátor.

Amellett, hogy egyre többen aggódnak a király romló egészségi állapota miatt, a britek kezdenek dühösek lenni.

Ingrid Seward királyi szakértő a The Sunnak ezt mondta: „Szerintem mindenki kezdi unni ezt a könyvet. Ez egy mérgezett tollal írt aljasság. Bízunk benne, hogy a királyi család felülemelkedik rajta. Károlynak egymás után találkozói voltak a klímacsúcson, és valószínűleg emiatt nagyon fáradt.”

Azt mindenesetre meghökkentő látni, hogy egy élet munkáját hogy képes tönkretenni egy olyan állítás, amit kizárólag Meghan és Harry tesz, pont azok, akiknek eddig számos hazugságot köszönhetett már a világ. És az is figyelemre méltó, hogy a saját uralkodójának 50 éven át tartó klímavédelmi munkáját milyen könnyedén teszi zárójelbe a mértéktartó újságírás csúcsát jelentő BBC. Tényleg csak az a kérdés, hogy miért?


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Teljes a káosz: leállt a tömegközlekedés a brutális havazás miatt Münchenben
A szombatra tervezett Bayern München-Union Berlin Bundesliga-meccset is elhalasztották. A repteret is lezárták, majd csak vasárnap reggel indulhat újra a forgalom.

Link másolása

A hó és a jég teljes káoszt okozott Dél-Németországban: a müncheni repülőteret is felfüggesztették, és várhatóan csak vasárnap reggel indulhat újra a forgalom - írta meg a Telex.

Az időjárás a müncheni tömegközlekedést is teljesen megbénította. A német meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint szombat délután is folytatódik a heves havazás az ország déli részén.

A szombat délutánra tervezett Bayern München-Union Berlin Bundesliga-meccset is elhalasztották.

A Deutsche Bahn (DB) közlése szerint szombatra virradóan több vasútvonalat le kellett zárni München környékén. A müncheni főpályaudvarra érkező és onnan induló vonatjáratokat, valamint az összes S-Bahn vonalat leállították. Ulmban és Münchenben az utasoknak a vonatokban kellett tölteniük az éjszakát.

Olvasónk képei a hatalmas hóról:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Netanjahu visszahívta az izraeli hírszerzőket a katari tárgyalásokról
Szombat reggel még katari, egyiptomi és amerikai tisztviselők is azt nyilatkozták, azon dolgoznak, hogy újra induljon az ideiglenes fegyverszünet.

Link másolása

Az izraeli miniszterelnök visszarendelte az izraeli hírszerzés tisztviselőit, akik Dohában találkoztak a katari tárgyalófelekkel - írta meg a Telex.

Netanjahu döntését azzal indokolta, hogy a Hamászt „nem teljesítette a megállapodás rá eső részét, amely a Hamásznak továbbított és általa jóváhagyott lista szerinti összes gyermek és nő szabadon bocsátását tartalmazta”.

A miniszterelnök hivatala közleményében azt írta:

„A Moszad vezetője köszönetet mond a CIA vezetőjének, az egyiptomi hírszerzési miniszternek és a katari miniszterelnöknek a partnerségükért a hatalmas közvetítői erőfeszítésekben, amelyek eredményeként 24 külföldi állampolgár mellett 84 gyermek és nő szabadon engedése valósult meg a Gázai övezetből”.

Szombat reggel még katari, egyiptomi és amerikai tisztviselők is azt nyilatkozták, azon dolgoznak, hogy újra induljon az ideiglenes fegyverszünet, ami először november 24-én lépett életbe, majd többször meghosszabbították, mielőtt péntek reggel összeomlott volna.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
A BKK mobilitásfejlesztési igazgatója reagált Lázár János nemrég tett kijelentésére
A szakember azt sem látja indokoltnak, hogy a Fidesz tovább támadja Budapestet a védett kerékpársávok miatt.

Link másolása

A BKK mobilitásfejlesztési igazgatója értetlenül áll Lázár János nemrégiben tett kijelentése előtt, miszerint jelentősebb KRESZ-módosítás csak 2026-ban várható.

A hvg.hu készített interjút Bodor Ádámmal, aki azt állítja, a szakmai javaslatok már évek óta elkészültek, nincsenek vitás kérdések.

A szakember nem látja indokoltnak, hogy a Fidesz tovább támadja Budapestet a védett kerékpársávok miatt, mivel Orbán Viktor november elején elfogadott egy olyan stratégiát, ami pontosan ilyen sávok telepítését szorgalmazza.

Bodor szerint a KRESZ módosításával kapcsolatban az elmúlt években a szakmai és civil szervezetek, valamint a kormányzati szereplők, azaz a belügyi és a közlekedési tárca, illetve a rendőrség konszenzusra jutottak, a vitafolyamat 2021-ben lezárult.

Azzal kapcsolatban, hogy mi indokolhatja, hogy Lázár János nemrég azt mondta, nagyobb változások csak 2026-ban lesznek, Bodor így válaszolt:

"Őszintén? Nem tudom".

A teljes interjút itt lehet elolvasni!


Link másolása
KÖVESS MINKET: