HÍREK

Kisvasúttól az orvosi eszközökig minden mozdíthatót ellopnak a Herszonból menekülő oroszok

A városban már nincsenek hatóságok sem, amik megakadályoznák az orosz fosztogatást.

Link másolása

A február óta tartó ukrajnai háború legnagyobb ütközete alakulhat ki hamarosan Herszonnál. Az egyelőre még orosz irányítás alatt álló városból éppen ezért rengeteg megszálló próbálja elhagyni, mielőtt a ukrán ellentámadás megindulhat Herszon felszabadításáért. A településről rohamtempóban menekülő oroszok pedig tömeges fosztogatásba kezdtek, és mindent visznek magukkal, ami csak mozdítható, írja a Mirror.

Több videó is készült a menekülő oroszokról, ahogy például gyerekeknek készült szabadtéri kisvasúttal, múzeumi kincsekkel, köztéri szobrokkal, mentő- és tűzoltóautókkal vagy éppen háztartási cikkekkel próbálják elhagyni a Dnyeper torkolatánál fekvő várost.

@alenakherson

♬ оригінальний звук - alenkakherson

A helyi újságírók „anarchiáról és törvénytelenségről” számolnak be, ahogy a Herszont március óta megszállás alatt tartó oroszok menekülőre fogják. Ugyanakkor az ukrán újságírók gúnyosan emlékeztetnek arra is, hogy Putyin katonái a város elfoglalásakor kijelentették: „örökké itt maradnak”.

A nagyobb tárgyak mellett kifosztják a bolti készleteket. Viszik az élelmiszert, a higiéniai termékeket és a gyógyszereket is. Az UATV.UA ukrán hírtelevízió jelentése alapján még a daganatos betegséggel küzdők kezelésében nélkülözhetetlen berendezéseket is magukhoz veszik a Herszont elhagyó oroszok.

Mikita Poturajev ukrán parlamenti képviselő szerint ebben semmi meglepő nincs: egy hajsütővas vagy kombájn ellopása éppen annyit jelent a megszállóknak, mint a rákos betegek gyógyítására használt készülékek meglovasítása. A politikus egyenesen barbároknak nevezte az oroszokat a Herszonban zajló események miatt.

Egy orosz blogger is a városban kialakult áldatlan állapotokról ír. Roman Saponkov szerint Herszonban már nincsenek hatóságok. Példaként hozza fel, hogy az autótulajdonosok inkább levágják a kocsikról a gumikat, hogy ezzel is meggátolják a járművek elszállítását.

Az orosz katonák menekülés közben állítólag a Dnyeper folyami hajóit is megsemmisítik. Ezzel akarják megnehezíteni az ukránoknak, hogy üldözőbe vegyék őket. Ezzel egyúttal a civilek számára is ellehetetlenítik a város elhagyását vízi úton keresztül.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Hatalmas robbanás rázta meg Heves megye egy részét, az ablakok is beleremegtek
Egyelőre nem tudni, mi volt az, de azt kizárták, hogy földrengés okozta volna a jelenséget.

Link másolása

Délelőtt 10 órakor földrengéshez hasonló jelenséget tapasztaltak Heves megye területén, Heves, Boconád, Átány, Tarnaörs településeken – erről érkezett bejelentés a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (ELKH FI) Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumba.

A 444.hu által kiszúrt bejegyzésben azt írják:

a jelenség nem földrengéshez kapcsolódik, hanem valamilyen helyi hatás következménye.

Megfigyelték, hogy a Piszkéstetőn üzemelő infrahangállomásukon is megjelent ebben az időpontban a jelenség, igy vélhetően egy nagy hanghatásnak köszönhetők a bejelentett észlelések.

A kommentelők közül többen arról számolnak be, hogy a közelben az ablakaik is beleremegtek a hanghatásba.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
„Pánik, menekülés. Összekuporodva vagyunk egy kis faluban” – Magyar család mesélt a földrengés sújtotta törökországi helyzetről
Állandósult káoszról és mindent elborító romokról is beszámolnak.

Link másolása

A Blikk beszámolót közölt egy magyar családtól, akik a hatalmas földrengés által érintett kisázsiai Malatyában laknak. Itt a becslések szerint 50-100 halálos áldozatot szedett a földmozgás.

„Malatyaban lakom, pánik, menekülés. Összekuporodva vagyunk egy kis faluban a családdal. Áram este jött vissza, egy kis kályhánk van. Lakásunk életveszélyes állapotba került. Haza szeretnék jutni mihamarabb. Kislány csak sír, sír, nem enged el maga mellől. Ennivalónk épphogy van.

Hajnali fél 5-kor 7,4-es [volt a földrengés], alig tudtunk kikeveredni a városból, mert mindenhol csak a romok meg a káosz. Fél 3-kor egy nagyobb, [majd] pár percre rá újra egy ekkora. Összekuporodva vagyunk egy kis házba. Áramunk este 6 óta van. Félünk, nem tudni, hogyan tovább”

– írja kétségbeesetten a Facebookon a magyar család egyik tagja.

Arról, hogy milyen pusztítást végzett a mostanra több mint 5000 halálos áldozatot követelt rengés, egy korábbi cikkünkben számoltunk be:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Ez a videó mutatja meg a legjobban, hogy milyen pusztítást végzett a török-szíriai földrengés
Még a földrengés epicentrumától viszonylag messze lévő város ipar negyedét is teljesen letarolta a földrengés. Egy épület se maradt épen, szinte mind összedőlt ezen a videofelvételen.

Link másolása

Antakya, vagyis az ókori Antiókia, Törökország legdélibb csücskében van, viszonylag messze a földrengés fészkétől. De a földmozgás olyan nagy területre terjedt ki a törésvonalak mentén, hogy ebben a városban is óriási kárt okozott.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a szíriai területeken is óriási lehet a pusztítás, csak onnan a polgárháború és az Asszad-diktatúra miatt kevesebb információ érkezik.

Bár a török közösségi oldalakon is azt feszegetik, hogy a török kormány sem vallja be a katasztrófa által okozott kár felét sem. Tízezrek halhattak meg, a hozzávetőleges végső adatot talán hetek-hónapok múlva tudjuk csak meg, és az sem lesz pontos.

Itt ebben a negyedben, ahol végighalad az autó, gyakorlatilag egyetlen épület sem maradt épen, a legtöbb összedőlt, durvábbnak tűnik a kár, mint a szíriai polgárháború sújtotta területeken vagy egy rommá lőtt ukrán városban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Drámai videók: így mentik ki a romok alá rekedt embereket Szíriában és Törökországban
A mentőegységek versenyt futnak az idővel, az éjszakai hideg is még sürgetőbbé teszik az emberek kiszabadítását. Már több mint 5000 halálos áldozatot jelentettek a két országból, számuk várhatóan tovább fog növekedni.

Link másolása

A hivatásos mentőegységek mellett civilek is fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy kimentsék az embereket a romok alól Szíriában és Törökországban.

A halálos áldozatok száma már meghaladta az 5000 főt, számuk várhatóan még tovább fog növekedni, mivel a hideg idő (Szíriában ráadásul havazott is) is az emberek ellen dolgozik.

Az alábbi videón az látható, ahogy egy újszülöttet emelnek ki a törmelék alól. A szülei sajnos nem maradtak életben.

A világ számtalan országa, köztük Magyarország is segítséget küldött a katasztrófa sújtotta területekre.

Hétfőn két nagyobb és több kisebb utórengés rázta meg a két országot, amit kedd reggel egy újabb nagyobb erejű követett.

Drónfelvételek a földrengés pusztításáról:

Egy macskát is sikerült kihozniuk:


Link másolása
KÖVESS MINKET: