News here
hirdetés

HÍREK

Több mint 200 éves tölgyfák kerültek veszélybe Kiskunhalason a strand fejlesztése miatt

A terv az, hogy kivágják vagy átültetik őket, helyi civilek szerint azonban ilyen idős fáknál az utóbbi is a biztos halálukhoz vezetne.
Láng Dávid - szmo.hu
2021. november 26.


Link másolása

hirdetés

Régóta dédelgetett terv valósulhat meg Kiskunhalason a közeljövőben: Csipke Gyógy- és Élményfürdő néven 6 hektáros komplexummá alakul a helyi strand.

Ennek a hírnek önmagában még mindenki örült, azonban a beruházás részeként kérdésessé vált azoknak a kocsányos tölgyeknek a sorsa, amelyeket a helytörténeti leírások szerint 1752-ben ültettek. Ez ugyan nem 100 százalék, abban viszont minden szakértő egyetértett, hogy 200 évnél biztosan idősebbek.

Májusban civilek egy csoportja a polgármesterhez fordult, aki akkor még nem tudta megmondani, érinti-e a fejlesztés az egyébként helyi védettség alatt álló fákat, de ígéretet tett arra, hogy felrajzoltatja őket a tervekre, amit egy héten belül el is küld.

A kezdeményezés szószólója, Bús József állítása szerint azonban ez nem történt meg, csak szeptember végén, már a kivitelezési szerződés aláírása után kapták meg a tervrajzot, amelyen egyértelműen látszott, hogy útban vannak a fák.

A jelenlegi állás szerint a területen található kilenc tölgyből négyet érint a beruházás. Kompromisszumos megoldásként felmerült, hogy kivágás helyett ültessék át őket, ami azonban a civilek szerint kivitelezhetetlen.

„Több szakemberrel beszéltünk a témáról, mindegyikük azt mondta, hogy ez halott ügy. Eleve minimum egy év előkészítő munka kellene hozzá, de ilyen idős fák jó eséllyel akkor sem élnék túl az átültetést” – fejti ki Bús József, hangsúlyozva: ők nem a beruházás ellen vannak, csak a tölgyeket szeretnék megmenteni.

hirdetés

A fentieket támasztja alá a Greenpeace honlapján szereplő állásfoglalás is, ami így szól:

„Átültető géppel nagyobb előkészítés nélkül átültetni egy fát csak fiatalon lehet, 10-15 éves kor (maximum 10 cm törzsátmérő) esetén. Az ennél nagyobb növények gépi átültetővel maximum 37 cm törzsátmérőig ültethetőek át, de ebben a kategóriában ez is már csak minimum 1 éves előkészítés után lehetséges. Minél idősebb a növény, annál jobban ki van téve annak, hogy nem éli túl az átültetési sokkot. A 60-100 éves korú fák már nagyon kis megmaradási rátával ültethetőek át, még sikeresnek mondott átültetés esetén is nagy részük 5-10 éven belül elpusztul.”

A civilek szerint a fák összesen pár száz négyzetméternyi területet foglalnak el a 6 hektárból, ezért úgy látják, ez egyszerűen nem lehet a fejlesztés akadálya. Sérelmezik, hogy a velük megosztott környezetvédelmi tanulmányban nem is tárgyalják a tölgyek sorsát, mintha az egész problémát a szőnyeg alá akarnák söpörni. Nemrég egy lakossági fórumot is tartottak a témáról, de itt sem közeledtek az álláspontok. Az első kapavágás januárban lenne esedékes, addig szeretnék elérni a tervek módosítását.

Sikerült elérnünk Bányai Gábort, Kiskunhalas országgyűlési képviselőjét, aki azt mondta, betegsége miatt csak az engedélyek elfogadása után értesült az esetről. Az ő álláspontja viszont az, hogy a fákat át kell ültetni, amennyiben nincs más lehetőség a megmentésükre a sportuszoda és a fürdő építése, helyigénye miatt.

„Ez a hajó, mármint a gyógyfürdő fejlesztése már elindult, nem lehet visszafordítani a kikötőbe. Azért sem lenne szerencsés megakasztani a beruházást, mert a városnak 30-40 éve az a vágya, hogy legyen egy korszerű, a gyógyvizét kihasználó termálfürdője. Most végre lehetőség nyílt erre, nem kellene megint elpackázni” – fogalmazott.

Tudomása szerint nincs mód a tervek átalakítására, mivel a terület egy része Natura 2000-es besorolású, amire semmit nem lehet építeni. A fennmaradó részen ezért meg van kötve az önkormányzat keze, és a tervezők szerint nincs elég hely a sportuszoda megépítésére a fürdő más részein.

A civilek érveire, miszerint ilyen korú fákat aligha lehetne átültetni úgy, hogy túléljék, azt válaszolta, agrármérnök végzettségűként neki más a véleménye.

Biztos vagyok benne, hogy meg lehet menteni őket, és ehhez még hosszas, többéves előkészítésre sincs szükség. Mélynyugalmi időszakban kell csinálni, amikor nincs rajtuk lomb, a keringés minimális, a talaj pedig kellőképpen át van fagyva, így lényegében a gyökérzet és a fák talaja, igaz nagyon nagy földlabdával, de átültethetők, műszakilag megoldható. Nagy munka lenne kétségtelen, de nincs alternatíva, mert ez a beruházás úgy kell a városnak, mint egy falat kenyér.

Bányai szerint egyébként a fák nem különösebben szépek, a koruk szól mellettük, de azt is tudni kell, hogy a jelenlegi zöldfelületek méretéhez képest az új fürdő hússzor akkora növényzettel fog rendelkezni. Ettől függetlenül kivágatni ő se akarná őket, ezért pártolja az átültetésüket, amihez talán a védettség visszavonására sincsen szükség, de mint mondja, ez a döntés is a Városháza dolga és felelőssége.

Megkerestük az önkormányzatot is, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a jelenleg tervezés alatt álló Csipke Gyógy- és Élményfürdő három elemből áll: kemping, gyógyfürdő és sportuszoda. A tervezett uszoda a fejlesztési területen belül az adottságok és egyéb szempontok miatt más helyszínen nem helyezhető el, emiatt a fák csak úgy maradhatnak érintetlenül, ha a projektből a sportuszodát törlik.

Arra a kérdésre, mennyi esélyt látnak rá, hogy végül az utóbbi forgatókönyv mellett döntenek, azt írták: a fürdőfejlesztés kapcsán egy több évtizedes helyi akarat megvalósítása és a turizmus élénkítése a céljuk.

„Amennyiben a helyi akarat arra irányul, hogy a fák maradjanak érintetlenül és a tervezett uszoda ne valósuljon meg a jelenlegi formában, akkor semmi esetre sem szeretnénk szembe menni a helyi lakosság akaratával”

– fogalmaztak. Ez alapján tehát úgy tűnik, még nincs minden veszve a fák megmentéséért küzdő civilek számára.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A csapolt sör 1290, egy ásványvíz 850, a legolcsóbb hamburger pedig 4500 forint lesz idén a Szigeten
Mutatjuk, milyen árakra számíthatsz majd a pultoknál.

Link másolása

hirdetés

Három év kihagyás után idén újra megrendezik a Szigetet, a fesztivál szerdán startol majd Dua Lipa fellépésével.

2019 óta azonban jócskán elszabadult az infláció, ami persze fesztivál áraiban is megmutatkozik majd.

A Blikk kedden körbenézett a Hajógyári-szigeten, ezek alapján pedig ilyen árakra lehet majd számítani a pultoknál:

Italok

 • Csapolt Dreher sör 1290
 • a dobozos sör 1390 forint,
 • cider 1590 forint,
 • 4 cl vodka, whiskey, pálinka vagy rum 1950 forint,
 • a bornak 690 forint decije,
 • az ásványvízért 850 forint kell fizetni,
 • a koktélokat 4 ezer forinttól kínálják.

  Ételek

 • Hamburgert 4500 forinttól,
 • a giroszt 3600-tól
 • egy pizzaszelet pedig 1990 forinttól lehet kapni.

  hirdetés


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • hirdetés
  HÍREK
  Mentőövet dobhat sok katásnak egy kedd este megjelent rendelet
  Csökkentették az ekho mértékét, így kedvezőbben lehet foglalkoztatni a katából kieső vállalkozókat. De nem mindenkit.

  Link másolása

  hirdetés

  Csökken az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, vagyis az ekho mértéke - írja a HVG egy a Magyar Közlönyben kedd este megjelent rendelet alapján.

  Eszerint

  szeptember elsejétől nem kell megfizetni a közteher munkáltatókat terhelő, 13 százalékos részét, a kifizetői ekhót, vagyis csak a munkaadókat terhelő, összesen 15 százalékos ekho marad.

  A lap szerint a döntés a katából kiesetteket segítheti, mert kedvezőbbé válik az eddig vállalkozóként megbízottak foglalkoztatása. Azonban azt is megjegyzik, hogy

  az ekhot alapvetően a könyv- és lapkiadásban, illetve előadóművészetekben jellemző tevékenységek számára találták ki.

  Beletartozhat a fodrászat vagy a cipészet is, de csak abban az esetben, ha az köthető valamilyen produkcióhoz, ha csak egyszerű szolgáltatást végeznek az utcáról betérők számára, akkor nem.

  Újságírók, szellemi szabadfoglalkozásúak, grafikusok, fotósok, fordítók számára azonban segítséget jelenthet a mostani változás. Ezen kívül azok is alkalmazhatják az ekhót, akik valamiféle sporttevékenységből szereznek bevételt, például edzőként, sportolóként vagy sportszervezőként.

  hirdetés
  Egy másik rendelet a katából áttérők adminisztrációs terheit enyhíti:

  a közkereseti társaságok, a betéti társaságok, az egyéni cégek és az ügyvédi irodák a kata megszűnésével ugyan átkerülnek a számviteli törvény hatálya alá, azonban az általános szabályoktól eltérően mentesülnek a nyitómérlegük könyvvizsgáltatási kötelezettsége alól. Ezzel könnyebbé válik az adminisztráció és a könyvvizsgálat költségét is megspórolhatják.

  Kedden jelent meg az a rendelet is, ami lehetővé teszi a cégek számára, hogy a társasági adót euróban vagy amerikai dollárban fizessék.

  A cikk szerint az újítás azoknak a cégeknek hozható elsősorban könnyebbséget, amelyeknek bevétele részben vagy teljes egészében devizában érkezik be.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  18 euróért rendelhető apostoli áldással dicsekedett Semjén Zsolt a Facebookon
  Kedves meglepetés - írta a vatikáni honlapról rendelhető dokumentum mellé a miniszterelnök-helyettes.

  Link másolása

  hirdetés

  Apostoli áldást kapott Ferenc pápától Semjén Zsolt a hatvanadik születésnapjára. A politikus erről maga számolt be a Facebook-oldalán, a bejegyzésében pedig megosztott egy képet is a dokumentumról, amelyet

  július 22-én állították ki Vatikánvárosban, és Konrad Krajewski pápai főalamizsnás, bíboros írta alá.

  „Őszentsége Ferenc pápa szívből adja apostoli áldását hatvanadik születésnapja alkalmából Semjén Zsolt életére, családtagjaira és barátaira, kérve számukra a bőséges mennyei kegyelmek és vigasztalások ajándékát és a Boldogságos Szűz Mária állandó segítségét” - állt az iraton, melyhez

  Semjén Zsolt csak annyit fűzött hozzá, hogy „kedves meglepetés”.

  A Magyar Hang azonban később arról írt, hogy bár a bejegyzésben Semjén Zsolt nem állította, hogy személyesen Ferenc pápától kapta az üdvözlőlapot, de a posztját könnyen lehetett így is értelmezni.

  Az áldás azonban valójában bárki által megrendelhető egy vatikáni honlapon, jelenleg 18 és 26 euró közötti összegért,

  plusz postaköltség. Egyházi események mellett olyan világi alkalmakra is vannak itt áldásminták, mint házasság, születésnap, vagy házassági évforduló.

  hirdetés

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Óriási robbanások ráztak meg egy orosz katonai bázist a Krím-félszigeten, videón a detonációk
  A környékről kitelepítették az embereket.

  Link másolása

  hirdetés

  Robbanássorozat történt egy repülőgép-lőszert tároló raktárban a krími Novofjodorovka melletti reptéren, a közösségi oldalon terjedő videók szerint hatalmas füstoszlop emelkedett az ég felé a bázisról.

  A szemtanúk beszámolója szerint

  egy percen belül 12, különböző erejű robbanást hallatszódott,

  ezek közül három különösen erős volt.

  hirdetés

  A robbanásokról az orosz védelmi minisztérium is beszámolt. A tárca szerint

  a félsziget nyugati partvidékén fekvő szaki repteret nem érte tűzhatás, a balesetben senki sem sérült meg, a repülőgépekben sem esett kár.

  Alekszej Akszjonov, az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím vezetője azt közölte, hogy a rendkívüli helyzetek minisztériuma ura a helyzetnek, és cáfolta azt az értesülést, hogy Szakiban általános evakuálást rendeltek volna el.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: