hirdetés

HÍREK

Több mint 200 éves tölgyfák kerültek veszélybe Kiskunhalason a strand fejlesztése miatt

A terv az, hogy kivágják vagy átültetik őket, helyi civilek szerint azonban ilyen idős fáknál az utóbbi is a biztos halálukhoz vezetne.
Láng Dávid - szmo.hu
2021. november 26.


Link másolása

hirdetés

Régóta dédelgetett terv valósulhat meg Kiskunhalason a közeljövőben: Csipke Gyógy- és Élményfürdő néven 6 hektáros komplexummá alakul a helyi strand.

Ennek a hírnek önmagában még mindenki örült, azonban a beruházás részeként kérdésessé vált azoknak a kocsányos tölgyeknek a sorsa, amelyeket a helytörténeti leírások szerint 1752-ben ültettek. Ez ugyan nem 100 százalék, abban viszont minden szakértő egyetértett, hogy 200 évnél biztosan idősebbek.

Májusban civilek egy csoportja a polgármesterhez fordult, aki akkor még nem tudta megmondani, érinti-e a fejlesztés az egyébként helyi védettség alatt álló fákat, de ígéretet tett arra, hogy felrajzoltatja őket a tervekre, amit egy héten belül el is küld.

A kezdeményezés szószólója, Bús József állítása szerint azonban ez nem történt meg, csak szeptember végén, már a kivitelezési szerződés aláírása után kapták meg a tervrajzot, amelyen egyértelműen látszott, hogy útban vannak a fák.

A jelenlegi állás szerint a területen található kilenc tölgyből négyet érint a beruházás. Kompromisszumos megoldásként felmerült, hogy kivágás helyett ültessék át őket, ami azonban a civilek szerint kivitelezhetetlen.

„Több szakemberrel beszéltünk a témáról, mindegyikük azt mondta, hogy ez halott ügy. Eleve minimum egy év előkészítő munka kellene hozzá, de ilyen idős fák jó eséllyel akkor sem élnék túl az átültetést” – fejti ki Bús József, hangsúlyozva: ők nem a beruházás ellen vannak, csak a tölgyeket szeretnék megmenteni.

hirdetés

A fentieket támasztja alá a Greenpeace honlapján szereplő állásfoglalás is, ami így szól:

„Átültető géppel nagyobb előkészítés nélkül átültetni egy fát csak fiatalon lehet, 10-15 éves kor (maximum 10 cm törzsátmérő) esetén. Az ennél nagyobb növények gépi átültetővel maximum 37 cm törzsátmérőig ültethetőek át, de ebben a kategóriában ez is már csak minimum 1 éves előkészítés után lehetséges. Minél idősebb a növény, annál jobban ki van téve annak, hogy nem éli túl az átültetési sokkot. A 60-100 éves korú fák már nagyon kis megmaradási rátával ültethetőek át, még sikeresnek mondott átültetés esetén is nagy részük 5-10 éven belül elpusztul.”

A civilek szerint a fák összesen pár száz négyzetméternyi területet foglalnak el a 6 hektárból, ezért úgy látják, ez egyszerűen nem lehet a fejlesztés akadálya. Sérelmezik, hogy a velük megosztott környezetvédelmi tanulmányban nem is tárgyalják a tölgyek sorsát, mintha az egész problémát a szőnyeg alá akarnák söpörni. Nemrég egy lakossági fórumot is tartottak a témáról, de itt sem közeledtek az álláspontok. Az első kapavágás januárban lenne esedékes, addig szeretnék elérni a tervek módosítását.

Sikerült elérnünk Bányai Gábort, Kiskunhalas országgyűlési képviselőjét, aki azt mondta, betegsége miatt csak az engedélyek elfogadása után értesült az esetről. Az ő álláspontja viszont az, hogy a fákat át kell ültetni, amennyiben nincs más lehetőség a megmentésükre a sportuszoda és a fürdő építése, helyigénye miatt.

„Ez a hajó, mármint a gyógyfürdő fejlesztése már elindult, nem lehet visszafordítani a kikötőbe. Azért sem lenne szerencsés megakasztani a beruházást, mert a városnak 30-40 éve az a vágya, hogy legyen egy korszerű, a gyógyvizét kihasználó termálfürdője. Most végre lehetőség nyílt erre, nem kellene megint elpackázni” – fogalmazott.

Tudomása szerint nincs mód a tervek átalakítására, mivel a terület egy része Natura 2000-es besorolású, amire semmit nem lehet építeni. A fennmaradó részen ezért meg van kötve az önkormányzat keze, és a tervezők szerint nincs elég hely a sportuszoda megépítésére a fürdő más részein.

A civilek érveire, miszerint ilyen korú fákat aligha lehetne átültetni úgy, hogy túléljék, azt válaszolta, agrármérnök végzettségűként neki más a véleménye.

Biztos vagyok benne, hogy meg lehet menteni őket, és ehhez még hosszas, többéves előkészítésre sincs szükség. Mélynyugalmi időszakban kell csinálni, amikor nincs rajtuk lomb, a keringés minimális, a talaj pedig kellőképpen át van fagyva, így lényegében a gyökérzet és a fák talaja, igaz nagyon nagy földlabdával, de átültethetők, műszakilag megoldható. Nagy munka lenne kétségtelen, de nincs alternatíva, mert ez a beruházás úgy kell a városnak, mint egy falat kenyér.

Bányai szerint egyébként a fák nem különösebben szépek, a koruk szól mellettük, de azt is tudni kell, hogy a jelenlegi zöldfelületek méretéhez képest az új fürdő hússzor akkora növényzettel fog rendelkezni. Ettől függetlenül kivágatni ő se akarná őket, ezért pártolja az átültetésüket, amihez talán a védettség visszavonására sincsen szükség, de mint mondja, ez a döntés is a Városháza dolga és felelőssége.

Megkerestük az önkormányzatot is, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a jelenleg tervezés alatt álló Csipke Gyógy- és Élményfürdő három elemből áll: kemping, gyógyfürdő és sportuszoda. A tervezett uszoda a fejlesztési területen belül az adottságok és egyéb szempontok miatt más helyszínen nem helyezhető el, emiatt a fák csak úgy maradhatnak érintetlenül, ha a projektből a sportuszodát törlik.

Arra a kérdésre, mennyi esélyt látnak rá, hogy végül az utóbbi forgatókönyv mellett döntenek, azt írták: a fürdőfejlesztés kapcsán egy több évtizedes helyi akarat megvalósítása és a turizmus élénkítése a céljuk.

„Amennyiben a helyi akarat arra irányul, hogy a fák maradjanak érintetlenül és a tervezett uszoda ne valósuljon meg a jelenlegi formában, akkor semmi esetre sem szeretnénk szembe menni a helyi lakosság akaratával”

– fogalmaztak. Ez alapján tehát úgy tűnik, még nincs minden veszve a fák megmentéséért küzdő civilek számára.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Az oroszok elzárták a gázcsapot, 60 napos szükségállapot lép érvénybe Moldovában
Elmaradtak a fizetéssel, ezért a Gazprom elzárta a gázcsapot.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. január 20.


Link másolása

hirdetés

Az MTI értesülései szerint a moldovai kormány 60 napos szükségállapotot hirdetett az egész országban, miután az orosz Gazprom közölte velük, hogy nem szállítanak több földgázt. Azért döntöttek így mert Moldova elmaradt a kifizetésekkel.

Moldovában az Akció és Szolidaritás Párt van kormányon, ők szavazták meg a szükségállapotot. Az ellenzék ellene ment, és a kormánypártot hibáztatja a gázhiányért.

A rendkívüli helyzet azt jelenti, hogy fejadagban oszthatják a földgázt és más energiahordozókat. Emellett koordinálhatják a tömegtájékoztatást, illetve forrásokat különíthetnek el földgázvásárlásra, de más jogaik is vannak. Ezt a munkát egy bizottság végzi, amit a szükségállapot kezelésére hoztak létre.

Moldovában a  MoldovaGaz szolgáltatja a földgázt, 25 millió dollár hiányzik nekik ahhoz, hogy kifizessék a január 1. és 15. között felhasznált mennyiséget. A kormány tudta, hogy pénzhiányban szenved a cég, de remélték, hogy a főrészvényes Gazprom majd kisegíti őket. A kormány most haladékod ad a MoldovaGaznak az áfa befizetésére, illetve segítséget nyújtanak nekik abból a pénzből, amiből eredetileg a lakosságot akarták kompenzálni a magas gázárak miatt.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Bödőcs Tibor, Lengyel Tamás, Molnár Piroska és más hazai sztárok hívnak szavazatot számlálni
Emellett kiállnak a választás tisztaságáért a Bodó Viktor által rendezett rövidfilmekben.

Link másolása

hirdetés

Kisfilmekkel és az országgyűlési választások tisztaságát elősegítő felvilágosító kampánnyal jelentkezik az Unhack Democracy csoport. A Számolj a demokráciáért! felhívással például szavazatszámlálókat szeretnének toborozni az ország legtöbb részébe, ehhez pedig magyar hírességekkel készítettek kisfilmeket – szúrta ki a 444.

A videókban szerepel többek között Bödőcs Tibor, Nagy Ervin, Nagy Zsolt, Csákányi Eszter, Farkas Franciska, Molnár Piroska, Lengyel Tamás, Znamenák István és Lovasi András is. Az anyagok megálmodója és rendezője Bodó Viktor, aki a csoport kutatási anyagait és céljait használta fel legfőbb inspirációként.

Az eddig elkészült alkotások közt van olyan, ami egy mozgóurnával manipuláló szavazóbiztost (Lengyel Tamás) mutat be, de láthatunk olyan rövidfilmet is, amelyben a pökhendi polgármester (Znamenák István) pénzért akarja megvásárolni közmunkások (Farkas Franciska, Molnár Piroska, Nagy Zsolt) szavazatát.

Az egyik videóban pedig színészek és zenészek mondják el, miért fontos, hogy minél többen őrizzék akár szavazatszámlálóként is a választás tisztaságát.

Az Unhack Democracy több mint 1000 szavazatszámlálóval készített felméréséből ugyanis egyértelműen kiderült, hogy a gyakorlatias oktatás hiánya miatt a bizottsági tagoknak nincs meg a tudásuk és a magabiztosságuk ahhoz, hogy fellépjenek a szavazóhelyiségekben tapasztalt rendellenességekkel szemben.

A szervezet HONLAPJÁN elérhetők a szavazatszámlálásról szóló információk és az eddigi kisfilmek is.

hirdetés
Számolj a demokráciáért – werkfilm


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Dömötör Csaba elárulta, hogy Orbán miért nem áll ki Márki-Zay ellen, a válasz most is az volt, hogy Gyurcsány
Az április 3-i választás közeledtével egyre gyakoribb téma, hogy lesz-e vita Orbán Viktor és Márki-Zay Péter között, de jelenleg úgy fest, hogy nem.

Link másolása

hirdetés

Korábban megírtuk, hogy Hollik István reagált arra, hogy Márki-Zay vitázni hívta Orbánt. Ő azt mondta, hogy a baloldalon Gyurcsány Ferenc a főnök, beosztottal nincs értelme vitázni. Dömötör Csaba fideszes országgyűlési képviselő most a Hetek stúdiójának szólalt meg az ügyben, Holliknál részletesebben magyarázta el, miért nincs értelme ennek a vitának.

"Mindig megvan az esély, de az a fő kérdés, hogy milyen körülmények között tesszük fel ezt a kérdést, és az alapvető körülmény az, hogy Márki-Zay Péternek ebben az esetben nincs politikai-szervezeti hátországa" - mondta Dömötör. Azt is hozzátette, hogy az ellenzékben a legnagyobb frakciójú párt elnöke adja az ütemet, aki jelen esetben Gyurcsány Ferenc.

"Hogyha ellenzék és kormánypártok közötti vitákban gondolkozunk, akkor egy Gyurcsány Ferenccel folytatott vitának lehetne értelme abban az esetben, ha nem lenne tapasztalatunk arról, hogy ő egy vita során a csillagokat lehazudja az égről"

- vonta le a következtetést a képviselő. Elmondta még, hogy a választók egyébként ismerhetik a kormánypárt álláspontját a fontos kérdésekben, ugyanis kormánypárti képviselők szoktak vitát vállalni.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
4 százalékkal vezet a Fidesz az ellenzéki lista előtt az IDEA Intézet felmérése szerint
A közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy minimális a mozgás a két politikai térfélen. Az ellenzék pedig nem tudta fenntartani a cselekvőképesség látszatát az előválasztás után.

Link másolása

hirdetés

A biztos szavazók körében 4 százalékpont a Fidesz-KDNP előnye az Egységben Magyarországért választási szövetséggel szemben – derül ki az IDEA Intézet 2022. január 4. és január 14. között készített reprezentatív adatfelvételéből. A kampány kezdetekor a kormányzópárt minden vizsgált választói csoportban vezet, de előnye nem behozhatatlan az egységes ellenzék előtt.

A teljes népesség vonatkozásában a Fidesz-KDNP listája 2, míg a biztos szavazó pártot választók körében 4 százalékponttal vezet az egységes ellenzéki listával szemben.

Az ellenzék támogatottsága decemberhez képest 1 százalékponttal csökkent, míg a kormánypárt 1 százalékponttal növekedett. Az előválasztás, tehát 2021. októberéhez képest a Fidesz esetében mindössze 1 százalékpontos emelkedésről, az ellenzék vonatkozásában viszont 2–3 százalékpontos, azaz hibahatáron lévő csökkenésről lehet beszélni. A listás szavazatukat titkolók aránya továbbra is 8 százalékon áll.

A Fidesz-KDNP népszerűsége az előző hónaphoz képest 2 százalékponttal növekedett, így jelenleg 37 százalékos. Ez a legmagasabb arány a 2020-as koronavírus-járvány kitörése óta. Az ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom támogatottsága 11%, illetve 6%, az MSZP-é 1 százalékponttal növekedett (4%), míg a többi párté változatlan. A Jobbik 8, a Párbeszéd 2, míg az LMP 1 százalékon áll. Az ellenzéki pártok mechanikusan összeadott össztámogatottsága 32 százalék a teljes választókorú népesség szegmensében. Vagyis 5 százalékponttal kevesebb, mint a Fidesz-KDNP esetében.

A parlamenten kívüli Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom egyaránt 3–3 százalékot kapna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson. Az ismeretlen preferenciájúak (akik nem tudják vagy nem árulják el döntésüket) aránya 25 százalék, ami a legalacsonyabb érték a koronavírus-járvány kitörése óta.

A biztos szavazó pártot választók esetében a Fidesz-KDNP támogatottsága hibahatáron belül, 1 százalékponttal növekedett (48%), az ellenzéki oldalon szintén elhanyagolható, 1–1 százalékpontos változások történtek.

Az IDEA Intézet összefoglalója szerint az adatok arra is utalnak, hogy ellenzék még nem talált vissza a 2021. októberi önmagához, amikor az előválasztást követően erősnek, határozottnak és cselekvőnek tűnt a választók szemében.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: