News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Több mint 200 éves tölgyfák kerültek veszélybe Kiskunhalason a strand fejlesztése miatt

A terv az, hogy kivágják vagy átültetik őket, helyi civilek szerint azonban ilyen idős fáknál az utóbbi is a biztos halálukhoz vezetne.
Láng Dávid - szmo.hu
2021. november 26.


Link másolása

hirdetés

Régóta dédelgetett terv valósulhat meg Kiskunhalason a közeljövőben: Csipke Gyógy- és Élményfürdő néven 6 hektáros komplexummá alakul a helyi strand.

Ennek a hírnek önmagában még mindenki örült, azonban a beruházás részeként kérdésessé vált azoknak a kocsányos tölgyeknek a sorsa, amelyeket a helytörténeti leírások szerint 1752-ben ültettek. Ez ugyan nem 100 százalék, abban viszont minden szakértő egyetértett, hogy 200 évnél biztosan idősebbek.

Májusban civilek egy csoportja a polgármesterhez fordult, aki akkor még nem tudta megmondani, érinti-e a fejlesztés az egyébként helyi védettség alatt álló fákat, de ígéretet tett arra, hogy felrajzoltatja őket a tervekre, amit egy héten belül el is küld.

A kezdeményezés szószólója, Bús József állítása szerint azonban ez nem történt meg, csak szeptember végén, már a kivitelezési szerződés aláírása után kapták meg a tervrajzot, amelyen egyértelműen látszott, hogy útban vannak a fák.

A jelenlegi állás szerint a területen található kilenc tölgyből négyet érint a beruházás. Kompromisszumos megoldásként felmerült, hogy kivágás helyett ültessék át őket, ami azonban a civilek szerint kivitelezhetetlen.

„Több szakemberrel beszéltünk a témáról, mindegyikük azt mondta, hogy ez halott ügy. Eleve minimum egy év előkészítő munka kellene hozzá, de ilyen idős fák jó eséllyel akkor sem élnék túl az átültetést” – fejti ki Bús József, hangsúlyozva: ők nem a beruházás ellen vannak, csak a tölgyeket szeretnék megmenteni.

hirdetés

A fentieket támasztja alá a Greenpeace honlapján szereplő állásfoglalás is, ami így szól:

„Átültető géppel nagyobb előkészítés nélkül átültetni egy fát csak fiatalon lehet, 10-15 éves kor (maximum 10 cm törzsátmérő) esetén. Az ennél nagyobb növények gépi átültetővel maximum 37 cm törzsátmérőig ültethetőek át, de ebben a kategóriában ez is már csak minimum 1 éves előkészítés után lehetséges. Minél idősebb a növény, annál jobban ki van téve annak, hogy nem éli túl az átültetési sokkot. A 60-100 éves korú fák már nagyon kis megmaradási rátával ültethetőek át, még sikeresnek mondott átültetés esetén is nagy részük 5-10 éven belül elpusztul.”

A civilek szerint a fák összesen pár száz négyzetméternyi területet foglalnak el a 6 hektárból, ezért úgy látják, ez egyszerűen nem lehet a fejlesztés akadálya. Sérelmezik, hogy a velük megosztott környezetvédelmi tanulmányban nem is tárgyalják a tölgyek sorsát, mintha az egész problémát a szőnyeg alá akarnák söpörni. Nemrég egy lakossági fórumot is tartottak a témáról, de itt sem közeledtek az álláspontok. Az első kapavágás januárban lenne esedékes, addig szeretnék elérni a tervek módosítását.

Sikerült elérnünk Bányai Gábort, Kiskunhalas országgyűlési képviselőjét, aki azt mondta, betegsége miatt csak az engedélyek elfogadása után értesült az esetről. Az ő álláspontja viszont az, hogy a fákat át kell ültetni, amennyiben nincs más lehetőség a megmentésükre a sportuszoda és a fürdő építése, helyigénye miatt.

„Ez a hajó, mármint a gyógyfürdő fejlesztése már elindult, nem lehet visszafordítani a kikötőbe. Azért sem lenne szerencsés megakasztani a beruházást, mert a városnak 30-40 éve az a vágya, hogy legyen egy korszerű, a gyógyvizét kihasználó termálfürdője. Most végre lehetőség nyílt erre, nem kellene megint elpackázni” – fogalmazott.

Tudomása szerint nincs mód a tervek átalakítására, mivel a terület egy része Natura 2000-es besorolású, amire semmit nem lehet építeni. A fennmaradó részen ezért meg van kötve az önkormányzat keze, és a tervezők szerint nincs elég hely a sportuszoda megépítésére a fürdő más részein.

A civilek érveire, miszerint ilyen korú fákat aligha lehetne átültetni úgy, hogy túléljék, azt válaszolta, agrármérnök végzettségűként neki más a véleménye.

Biztos vagyok benne, hogy meg lehet menteni őket, és ehhez még hosszas, többéves előkészítésre sincs szükség. Mélynyugalmi időszakban kell csinálni, amikor nincs rajtuk lomb, a keringés minimális, a talaj pedig kellőképpen át van fagyva, így lényegében a gyökérzet és a fák talaja, igaz nagyon nagy földlabdával, de átültethetők, műszakilag megoldható. Nagy munka lenne kétségtelen, de nincs alternatíva, mert ez a beruházás úgy kell a városnak, mint egy falat kenyér.

Bányai szerint egyébként a fák nem különösebben szépek, a koruk szól mellettük, de azt is tudni kell, hogy a jelenlegi zöldfelületek méretéhez képest az új fürdő hússzor akkora növényzettel fog rendelkezni. Ettől függetlenül kivágatni ő se akarná őket, ezért pártolja az átültetésüket, amihez talán a védettség visszavonására sincsen szükség, de mint mondja, ez a döntés is a Városháza dolga és felelőssége.

Megkerestük az önkormányzatot is, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a jelenleg tervezés alatt álló Csipke Gyógy- és Élményfürdő három elemből áll: kemping, gyógyfürdő és sportuszoda. A tervezett uszoda a fejlesztési területen belül az adottságok és egyéb szempontok miatt más helyszínen nem helyezhető el, emiatt a fák csak úgy maradhatnak érintetlenül, ha a projektből a sportuszodát törlik.

Arra a kérdésre, mennyi esélyt látnak rá, hogy végül az utóbbi forgatókönyv mellett döntenek, azt írták: a fürdőfejlesztés kapcsán egy több évtizedes helyi akarat megvalósítása és a turizmus élénkítése a céljuk.

„Amennyiben a helyi akarat arra irányul, hogy a fák maradjanak érintetlenül és a tervezett uszoda ne valósuljon meg a jelenlegi formában, akkor semmi esetre sem szeretnénk szembe menni a helyi lakosság akaratával”

– fogalmaztak. Ez alapján tehát úgy tűnik, még nincs minden veszve a fák megmentéséért küzdő civilek számára.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Két hidegfront is jön a jövő héten, vége egy időre a kánikulának
Hétvégén már lesz, ahol 20-23 fokot mérhetünk csak majd. Záporok, zivatarok is lesznek bőven, néhol viharokkal érkezik a front.

Link másolása

hirdetés

Kánikulával kezdődik a jövő hét, de aztán előbb egy, majd várhatóan még egy hidegfront is eléri az országot, hatásukra pedig több fokkal visszaesik a hőmérséklet. A hét második felében már jellemzően 30 Celsius-fok alatt alakulnak a csúcsértékek, vasárnap néhol csak 20 fokig melegszik a levegő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Az országos tisztifőorvos hétfőtől rendelte el - eredetileg csütörtök éjfélig - a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást. Ezt közben július 4., hétfő éjfélig hosszabbította meg.

A hőség veszélye miatt a meteorológiai szolgálat is az egész országra figyelmeztetéseket adott ki hétfőre: Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére harmadfokút, Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére másodfokút, a többi megyére elsőfokút.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az egész országban nagyon erős UV-sugárzás várható.

Az előrejelzés szerint hétfőn többnyire derült, napos idő várható. Délután az Alpokalján és a Kisalföldön fordulhat elő zápor, zivatar. Az Észak-Dunántúlon zivatarok környékén a szél is megerősödhet, viharossá fokozódhat. A minimumok jellemzően 15 és 22 fok között alakulnak, de a hidegre érzékeny helyeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 32 és 38 fok között valószínű.

Kedden több-kevesebb napsütésre is számítani lehet, de ekkor már egy hidegfront szakadozott felhőzete vonul át az ország felett. A Dunántúlon többfelé, másutt elszórtan valószínű zápor, zivatar. Estétől nyugat felől csökken a "csapadékhajlam". A szél többfelé is megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A hajnali 14-23 fokról délutánra a Dunántúlon 26-31, máshol még 30 és 38 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

hirdetés

Szerdán sok napsütés valószínű. A nap első felében az ország keleti harmadán fordulhat elő zápor, zivatar. Zivatarban viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 14-21, a legmagasabb hőmérséklet 27 és 32 fok között valószínű.

Csütörtökön egy újabb hidegfront szakadozott felhősávja vonulhat át az ország felett. Emellett az ország nagy részén több-kevesebb napsütésre is számítani lehet. Elszórtan valószínű eső, zápor. A szél sokfelé megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali 12-18 fokról, délután 26-32 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Pénteken a napsütés mellett helyenként előfordulhat zápor, zivatar. A szél sok helyen megerősödik, zivatarban viharossá fokozódhat. A minimumhőmérséklet általában 12 és 19, a maximumhőmérséklet 24 és 29 fok között valószínű.

Szombaton több helyen várható záporeső, zivatar. Sok helyen megerősödik, zivatarban viharossá fokozódik a szél is. Hajnalban 9 és 17, délután 23-30 fokos értékekre kell készülni.

Vasárnap a több-kevesebb napsütés mellet szórványosan kialakulhat zápor, zivatar.

A szél is sok helyen megerősödik, zivatarban viharos lökések is lehetnek. A minimumok 8 és 15, a maximumok 20 és 26 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Valaki milliárdos lett: volt telitalálatos a hatoslottón
A hatoslottó történetében ez kiemelkedő összeg, ennél magasabb főnyeremény csak négyszer volt. Egy nyertesnél pedig ez az összeg a harmadik legnagyobb nyereménynek számít.

Link másolása

hirdetés

Volt telitalálatos a hatoslottón, 1,88 milliárd forintos főnyereménnyel - közölte a Szerencsejáték Zrt. vasárnap az MTI-vel.

Azt írták: 19 hetes halmozódás után a hatoslottó történetének ötödik legnagyobb nyereményét viheti haza a mostani nyertes, akinek 90 napja van arra, hogy jelentkezzen az összegért. Magyarországon nyitott folyószámlával kell rendelkeznie, mivel a nagy összegű nyeremények kifizetése minden esetben banki átutalással történik - ismertették.

A hatoslottó történetében ez kiemelkedő összeg, ennél magasabb főnyeremény csak négyszer volt. Egy nyertesnél pedig ez az összeg a harmadik legnagyobb nyereménynek számít

- emelték ki.

A 34 éves számsorsjáték eddigi legmagasabb nyereményét tavaly december 26-án húzták ki, akkor 3,165 milliárd forinttal lett gazdagabb a nyertes - olvasható a Szerencsejáték Zrt. közleményében.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Brutálisan sok a turista Horvátországban, ha így megy tovább, rekordot dönt a vendégek száma
A horvát turisztikai szövetség idén 21,4 millió külföldi turistával számol az előfoglalások alapján, ami meghaladja a 2019-es rekordévet, amikor közel 20 millió turista érkezett az országba.

Link másolása

hirdetés

Az első fél évben 5,7 millió turista látogatott Horvátországba és 24,7 millió vendégéjszakát töltöttek el, a vendégek száma 120 százalékkal, a vendégéjszakák száma 107 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban - közölte vasárnap a Jutarnji List című napilap a horvát Turisztikai Szövetség (TZ) adataira hivatkozva.

A lap szerint az első idei erős hétvége a horvát turizmusban egy hónappal megelőzte a tavalyit. A horvát turisztikai minisztérium által elindított eVisitor rendszer adatai alapján jelenleg 640 ezer turista nyaral az országban, ez a szám pedig még ebben a hónapban elérheti a napi egymilliót.

A legtöbb vendégéjszakát a németek töltötték el (4,4 millió), őket az osztrákok (1,4 millió), a szlovénok (1,3 millió), a lengyelek (millió), a britek és a csehek (egymillió alatt) követték.

A legtöbb turistaéjszakát Isztriában (7,9 millió), Split-Dalmácia megyében (15,5 millió) és a Tengermellék-fennsík megyében (4,2 millió) realizálták. A legtöbb látogatót Rovinj (730 ezer ), Porec (560 ezer) és Dubrovnik (530 ezer) fogadta.

A horvát turisztikai szövetség idén 21,4 millió külföldi turistával számol az előfoglalások alapján, ami meghaladja a 2019-es rekordévet, amikor közel 20 millió turista érkezett az országba.

A számok arra utalnak, hogy amennyiben nem történik valami rendkívüli esemény, ez a turisztikai idény emlékezetes marad mind a turisták számát, mind a bevételeket illetően, ideértve az államkasszát is

- írta a lap.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Polgár Judit legyőzte Magnus Carlsent egy schnell partiban egy madridi parkban
A magyar sakkozó is pont ott volt, amikor a világbajnok a helyiekkel sakkozgatott. A 19. lépésben adta fel a norvég.

Link másolása

hirdetés

Zajlik az élet Madridban, ahol a a sakkvilágbajnok-jelöltek versenyét rendezik. A torna teljes díjalapja 500 ezer euró, s a győztes jövőre a világbajnoki címért játszhat, vagyis jogot szerez a regnáló világbajnok, a titulust kilenc éve birtokló norvég Magnus Carlsen kihívására.

A páros vb-döntőt illetően is vannak azonban kérdőjelek, mivel Carlsen korábban kijelentette: csak akkor hajlandó újra világbajnoki finálét vívni, ha Alireza Firouzja nyeri a vb-jelöltek tornáját, mert más ellenfél nem motiválná.

A sportág nemzetközi szövetsége, a FIDE Carlsen szavaira válaszul azt a határozatot hozta, hogy ha a norvég játékos nem ülne asztalhoz, helyére a vb-címről döntő párosmeccsen a világbajnok-jelöltek tornájának második helyezettje ugrik be.

Carlsen persze imád szerepelni, és nem pazarolja az idejét, sőt, simán megszereznek neki egy "spontán" tömegsakkot. Ez történt Madridban is, ahol – ahogy arról Polgár Judit a Facebook-oldalán beszámolt – a madridi Retiro parkban helyiekkel sakkozott.

"Madrid zseniális! Megérkeztem, és azonnal egy varázslatos esemény közepébe csöppentem! A Retiro parkban található sakk klubnak van egy bájos épülete, rengeteg szabadtéri sakkasztallal körülvéve, ahol akár hajnali 2-ig is lehet sakkozni! És ki játszott ott a helyiekkel, amikor megérkeztem?

A világbajnok Magnus Carlsen! Lenyűgöző volt, szuper klassz! Lehetett volna ennél több is? Igen! Magnusszal játszottunk egy schnell partit (3-3 perc), és nyertem! Micsoda nap!"

– írta a már évekkel ezelőtt visszavonult magyar sakkozó.

hirdetés

Carlsen a 11. férfi világbajnok, akit Polgár Judit valamilyen formában megvert már. A magyar sakkozó a nők között 25 évig volt világelső.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: