News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Kifizették a számlát, a polgármester mégis elzáratta a vizet a négygyermekes családnál

Az önkormányzati lakást bérlő, egyedülálló nőnek nem volt tartozása a szolgáltató felé, a polgármester büntette így a családot, amiért korábban néha elmaradtak a fizetéssel.

Link másolása

hirdetés

Tóth Tímea 2013-ban még Szegeden élt családjával albérletben, de költözniük kellett, mert a tulajdonos meghalt.

Az asszony, a férje és öt gyerekük a közeli Újszentivánon találtak egy kiadó önkormányzati házat, amit meg is kaptak. 2013 nyarán be is költözhetett a házba.

„Egy háromszobás nagyon szép házba költöztünk, aminek nagyon nagy udvara van. Festeni ugyan kellett, de egyébként szépen rendbe volt téve, mi hoztuk a saját bútorainkat, nem volt belülről felszerelve, tűzhelytől kezdve a hűtőig, minden a sajátunk volt. Jöttünk és aláírtuk a szerződéseket, tényleg nagyon kedvesek és rendesen voltak akkor az önkormányzatnál. Azt is megengedték, hogy pár nappal korábban rendbe tudjuk tenni az ingatlant belülről. A polgármesterrel írtuk alá a szerződést” – mesélte az asszony a Szabad Európának.

Egy év elteltével azonban a férj inni kezdett, ezért el kellett költöznie a házból. A nő egyedül maradt a négy gyerekével, mert közben legidősebb lánya egyetemre ment, és kollégiumba költözött.

„Amíg együtt éltünk a férjemmel, addig sem volt anyagilag olyan a helyzetünk, hogy mindent megengedhettünk volna magunknak. Viszont amikor elköltözött, akkor úgy gondoltam, hogy tisztában leszek azzal, hogy most ennyi a bevételünk és ebből fogunk megélni, rá már előtte se nagyon számíthattunk. Az anyagi helyzetünk rosszabb lett, de azt osztottuk be, amennyink volt” - mondta Tóth Tímea a lapnak.

A családanya tiszta lappal akart indulni a férj nélküli életében. Ezért értesítette az önkormányzatot is, hogy új bérleti szerződést szeretne, amely a leánykori nevére szól.

Az asszonyt azonban a hivatalban türelemre intették, mondván: úgyis nemsokára lejár az öt évre megkötött szerződése, várjon addig, mert abban a bérleti díj is változik majd, nem csak a neve.

2018. júniusában szerződött vele az önkormányzat újra, de akkor már csak hat hónapra. Tímea, bár meglepődött a rövidtávú kontraktuson, végül megnyugodott, mert újabb szerződést ígértek neki.

hirdetés

Putnik Lázárnak, Újszentiván polgármesterének számos levelet küldött már a Szabad Európa budapesti szerkesztősége különböző ügyei miatt. Eddig azonban egyetlenegy megkeresésükre sem reagált. Most azonban négyoldalas választ írt a családdal kapcsolatos kérdéseikre.

A polgármester szerint a négy gyermeket nevelő asszonnyal az elmúlt években sok gond volt, ezért is ajánlott neki a férj elköltözése után csupán féléves bérleti szerződést.

"Tóth Tímea 2018. július 5-én kérte az 5 évre kötött bérleti szerződés hosszabbítását. Ezt nem állt módomban teljesíteni számára, tekintettel arra, hogy folyamatosan szerződést szegett, egyrészt a közüzemi díjak befizetéseit magától sosem akarta igazolni, valamint ha valamit igazolt is, akkor mindig csupán részeket" – írta Putnik Lázár.

Tóth Tímea azt sosem tagadta sem a polgármester, sem az önkormányzat előtt, hogy nem veti fel őket a pénz. Hiszen ha így lett volna, akkor nem önkormányzati lakásban éltek volna.

A későbbi huzavona során a polgármester ahhoz a feltételhez kötötte a ház bérletét, hogy az asszony teljes munkaidős állást vállal. Tímea ezt meg is tette, laboráns lett az egyetemen. Csakhogy a járvány kitörésekor a fizetését csökkentették, így egyre nehezebben tudta fizetni a számlákat. Voltak elmaradásai, de miután a szolgáltató korlátozta a vízhasználatot, gyorsan kifizetett mindent.

Nem sokkal később azonban kopogtatott egy önkormányzati dolgozó és három szakember a vízszolgáltatótól, akik közölték a családdal, hogy ismét vízszűkítőt szerelnek fel. Az éppen két nőgyógyászati műtétre készülő asszony hiába lobogtatta a befizetett számláit és hiába bizonygatta, hogy már nincs tartozása, a vizet korlátozták.

"Az önkormányzatnak dolgozó férfi telefonált a hivatalba, hogy hát ilyen nincs, hogy itt vagyok a gyerekekkel, tél van, nincs számlatartozásunk, engem műtenek és lesz majd egy másik műtétem, hogy miért kell elzárni a vizet? És a telefon másik végéről elég hangosan, hallhatóan az volt a válasz rá, hogy polgármesteri utasításra el kell zárni a vizet" – mesélte Tóth Tímea.

Putnik Lázár nem tagadta a Szabad Európának, hogy ő záratta el a család vízét télen, pandémiás időszakban.

"Az önkormányzat úgy döntött, hogy gondos gazdaként a vagyonát védve alkalmazza ezt a szankciót"
– nyilatkozta a polgármester.

Tímea és a gyerekei ezek után csak úgy tudtak mosakodni, hogy több órán át folyatták a vizet. Végül a szomszédok segítettek rajtuk, hozzájuk jártak fürdeni és mosni is majdnem két hónapon át.

A család végül 2021. januárjában költözött el az újszentiváni önkormányzati házból. Tímea azt mondta, megelégelték az önkormányzat lakhatási terrorját és egy faluval arrébb, Tiszaszigeten találtak otthont maguknak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Videók: leszakadt az ég, nagy szemű jég is esett az Alföldön
De semmi sem állíthatja meg a kánikulát, inkább csak helyben frissül fel kicsit a levegő. Cserébe magas lesz a páratartalom is.
Forrás: Időkép, fotó: Csikeria1 /Tiszaalpár/ - szmo.hu
2022. június 25.


Link másolása

hirdetés

Zivatarok alakultak ki az Alföld egyes részein, helyenként jégeső, felhőszakadás és viharos szél kíséri útjukat - írja az Időkép.

Egyre többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok délutáni órákban, de már délelőtt is előfordult egy-kettő. Elsősorban az Alföld nyugati, középső és déli tájain tombolnak zivatarok, és közben a Tisza vonalánál masszív zivatarlánc is összeállt.

Zsani7702 fotója az időképen Makóról

Fotó: Időkép - Krát Viktor /Tiszaug/

Ezek a zivatarok helyenként kiadósabb záporokkal érkeztek, illetve érkeznek meg, így átmenetileg az érintett tájakon, főként az aszályos területeken fellélegezhet a növényzet, bár a hirtelen lezúdult csapadék egy része el is folyik ilyenkor.

hirdetés

Felhőszakadás zúdult Mórahalomra:

Tiszaugon heves jégeső volt:

A zivatarokat követően jelentősebben visszaesik a hőmérséklet, akár 10-12 fokot is, így átmenetileg a levegő is felfrissül, bár sokfelé ez csak átmeneti állapot, ugyanis fülledtség is jelentkezik ilyenkor. Viszont a jótékony csapadék mellett helyenként jégeső és viharos szél is kísérte és kíséri a zivatarokat.

Vasárnap a napsütés lesz túlsúlyban, a megjelenő gomolyfelhőkből csak elszórtan fordulhat elő kevés zápor, esetleg zivatar. A légmozgás többnyire gyenge, mérsékelt marad. Kora reggel 14-19, délután a legmelegebb órákban 30-35 fok várható.

Hétfőn sok napsütés várható, zápor, zivatar kialakulásának kicsi az esélye. 31-36 fokos kánikulában lesz részünk. A Dunántúlon többfelé megélénkül, északnyugaton néhol megerősödik a délies szél.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Kirill pátriárka elesett egy templom felszentelése közben – videó
Éppen egy, a Krím-félszigethez közel fekvő városban tartott istentiszteletet.

Link másolása

hirdetés

Elesett egy novorosszijszki templom felszentelése közben Kirill pátriárka.

Az orosz ortodox egyház feje éppen a nyugat-oroszországi, a Fekete tenger partján, a Krím-félszigethez közel fekvő városban tartott istentiszteletet, miközben elesett és a földre zuhant.

A körülötte lévők gyorsan a segítségére siettek, a jelenetről egy videófelvétel is készült:

Az orosz ortodox egyház szóvivője szerint a pátriárka beütötte a hátát, de ez nem akadályozta meg abban, hogy folytassa az istentiszteletet.

Kirill pátriárkáról leginkább azzal kapcsolatban cikkeztek a sajtóban az utóbbi időben, hogy az EU szankcionálta volna az orosz egyházi vezetőt a „különleges katonai művelet” támogatása miatt, de a magyar kormány ellenzése miatt végül nem került bele a szankciós csomagba.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Negyedóra után vette csak észre, hogy átverték – Berlin polgármestere egy ál-Vitalij Klicskóval tárgyalt
Sőt, Madrid és Bécs vezetőivel is tárgyalt a kamu-polgármester. Deepfake-átverés volt, a berliniek szerint a háborúban sajnos minden eszközt bevetnek, hogy Ukrajnát és szövetségeseit lejárassák.”

Link másolása

hirdetés

15 percen át tárgyalt videócseten Berlin polgármestere egy férfival, aki Vitalij Klicsko kijevi polgármesternek adta ki magát – írta meg a Deutsche Welle. Franziska Giffey-t a deepfake-technika (digitális technika, amellyel (mozgó)képeken szereplő személy arcképét vagy hangját élethűen másvalakiére lehet cserélni) segítségével verték át, egészen addig, míg gyanút nem fogott, amikor az ál-Klicsko segítséget kért egy kijevi melegfelvonulás megrendezésében.

Itt lett vége a beszélgetésnek, és később a németországi ukrán nagykövet meg is erősítette, hogy nem Kijev polgármesterével tárgyalt német kollégája.

A Guardian szerint Giffey nem volt egyedül a gyalázatban, Madrid és Bécs vezetőit is átverte a kamu-Klicsko.

Szóvivője szerint egyébként az utolsó momentumokig nem nagyon történt semmi a "tárgyaláson",

„Az állítólagos Klicsko megkérdezte, hogy mi a helyzet a sok ukrán menekülttel, hogyan kezeljük őket, hányan vannak – teljesen normális beszélgetés volt, ahogy azt vártuk.”

A szóvivő hozzátette, a videóhívást már korábban megtervezték, de "a háborúban sajnos minden eszközt bevetnek, hogy Ukrajnát és szövetségeseit lejárassák."

hirdetés

A Bild megkérdezte az igazi Klicskót, aki azt mondta, remélhetőleg nemsokára tud majd tárgyalni berlini kollégájával. A kijevi polgármester szerint onnan lehet tudni, hogy csalóval van dolguk, hogy neki nem kell tolmács, mivel évekig élt Németországban.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Megmagyarázta a MÁV, hogy miért mozogtak összevissza a sorompók a mátészalkai vasúti átjáróban
A sorompót megvizsgálták a szakemberek, az egyik hajtómű hibája okozta a problémát, 23-án már ki is cserélték.

Link másolása

hirdetés

Pénteken jelent meg az rtl.hu-n, hogy a Mátészalka–Vásárosnamény vonalat keresztező 49-es út sorompói egy ponton érdekes anomália szerint működtek: míg a lámpa pirosat mutatott, a sorompók hol lecsukódtak, hol felemelkedtek, miközben vonat nem is jött.

Félve merek elindulni, mert lehet, hogy pont most fog jönni a vonat – hangzik el a videóban. A lap megkereste a MÁV-ot, ahonnan azt a választ kapta, hogy tudnak a meghibásodásról, és azt gyorsan ki is javították.

Azt írták:

"június 20-án 3:25-kor jelentkezett üzemzavar, amit a mátészalkai forgalmi szolgálattevő 3:50-kor kezelt, utána már megfelelően működött. Ez idő alatt készülhetett a videó. A sorompót megvizsgálták a szakemberek, az egyik hajtómű hibája okozta a problémát, 23-án kicserélték a hajtóművet."

Emlékeztettek: a sorompóberendezés működését, meghibásodását, üzemzavarát jelzik a berendezések, a mozdonyvezetőket is értesítik. A vonatokkal az átjárót ilyenkor a biztonság érdekében csak lassan, legfeljebb 15 km/h-s sebességgel közelítik meg.

Biztonsági okokból a biztosítóberendezési áramkör kialakítása olyan, hogy meghibásodás vagy forgalmi ok esetén „üzemzavar állapotba” kerül hat-tíz perc után. Ez azt jelenti, hogy a közút felé akkortól nincs fényjelzés (a fényjelző készülék sötét), – ahol van – a csukott állapotból a csapórúd is lassan (kb. 90 másodperc alatt) felnyílik, hogy a KRESZ betartása mellett szlalomozás nélkül át lehessen haladni az átjárón akkor is, ha például a fénysorompó meghibásodott. Szerintük a szabályok betartásával ilyenkor balesetveszély sem alakulhat ki.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: