News here
hirdetés

HÍREK

Kétszer annyian vannak a kórházi várólistákon most, mint 2019-ben

Közel 56 ezren várnak országszerte valamilyen előjegyzett műtétre hivatalosan, a központi műtéti várólista-adatbázis szerint.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2022. május 31.


Link másolása

hirdetés

Évek óta nem volt ilyen maga a kórházi várólistán lévők száma – írja a Portfolio.

Hivatalosan csaknem 56 ezren várnak országszerte valamilyen előjegyzett műtétre a központi műtéti várólista adatbázis szerint. Ez a szám kétszer akkora, mint a 2019-ben.

A lap ugyanakkor hozzáteszi: a valóságban még ennél is többen lehetnek, akiket meg kellene operálni, mert a kórházak egy része egyszerűen nem tölti fel a várakozók adatait, hiába kötelező.

A koronavírus-járvány miatt először 2020 novemberétől lépett érvénybe a szabály, hogy csak sürgős operációkat, illetve olyan beavatkozásokat lehet végezni a magyar kórházakban, amelyek halasztása súlyos, maradandó károsodással járna. A járványhelyzet javulásával 2021. június 18-tól már szabadon lehetett operálni, de ez az időszak egybeesett a nyári szabadságolásokkal, így alig tudtak faragni a várólistákon. Tavaly ősztől azután ismét leálltak a halasztható műtétek.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólista-nyilvántartásában most 56 ezer ember szerepel.

A legtöbben, 17 és fél ezren szürkehályog-műtétre várnak, de 10500-an várnak térd-, csaknem 8500-an pedig csípőprotézis-beültetésre.

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász már tavaly decemberben arról beszélt egy konferencián, hogy „a béremelés óta az orvosok leálltak, eldobták a fonendoszkópot, a szikét”. „A hálapénz kivezetésével ráadásul az egészségügyi ellátórendszer dezintegráltsági foka nem csökkent, hanem nőtt, és a nővérek is joggal lázadoznak, mert az ő béreik emelése jócskán lemarad az orvosoké mögött” – fogalmazott.

hirdetés

Sinkó a Porftolio-nak azt mondta:

„az átlagfinanszírozás, az egységes orvosi béremelés és a szakdolgozóhiány Bermuda-háromszögében egyszerűen elvesznek a betegek”.

A Kórházszövetség elnöke, Ficzere Andrea szerint már elindult a kormány 13,6 milliárd forintos programja, amellyel várólisták csökkentése a cél.

Ficzere szerint ez kifejezetten jelentős ösztönzés a programban részt vevők számára, a műtéti számtól függően az ápolók, asszisztensek jövedelme akár havi 100 ezer forinttal is nőhet ez által. Ugyanakkor ez a program önmagában nem elég a szakdolgozók megtartásához, illetve új munkaerő felvételéhez. Kiemelte: „A nővérhiány továbbra is komoly gond, ami érdemben hátráltatja a várólisták lefaragását is”.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Ezeken a képeken látszott igazán, milyen sokan voltak a Kossuth téren
A szervezők szerint legalább 40 ezren vannak a téren, eddig a beszédek hangzottak el főként, a koncertek ezután jönnek.

Link másolása

hirdetés

Már a Margit hídon nagy tömeg volt a hídfoglaláskor, de az utóbbi években ritkán látott óriási tömeg gyűlt össze a Pedagógus Világnapon a Kossuth téren.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Így néz ki a tömeg a Parlamentből
Felülről nézve még nagyobbnak tűnik a tömeg, és még a környező utcákban is vannak.

Link másolása

hirdetés

Jámbor András képviselő fotózta le a tüntetőket a Kossuth téren, akik a szervezők szerint 40 ezren is lehettek.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Olyan orosz tank bukkant fel a fronton, ami azt jelzi, hogy nagy a baj náluk
Nemzetközi exportra szánt tankot küldhetett az urkajnai frontra Oroszország, ami egy komoly problémára világíthat rá haderejükben.

Link másolása

hirdetés

Twitteren több fotón is felbukkant egy „V” jelzésekkel és háborús feliratokkal felfestett, orosz T-90Sz harckocsi. Ezt a típust Oroszország kimondottan nemzetközi exportra szánta, aminek vevője India lett volna - írja a portfolio.hu.

Persze az orosz telegramos források találtak a tank felbukkanása kapcsán magyarázatot: valójában India volt az, amely nem kérte a harckocsikat, amiknek a vásárlásukra megkötött szerződését fel is mondták.

A valóságban azonban akkor szoktak exportra szánt harci eszközöket bevetni, ha az adott haderő szorult helyzetbe kerül. Így tett Ukrajna is, már a háború első hetei során.

Az oroszok pedig nem állnak jól az elvesztett harckocsik számát illetően, ami a becslések szerint 1273-ra rúg.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Élő adásban lökte le a dobogóról a HírTv tudósítóját egy tüntető, mások visszasegítették
A fiatal riporter ezt a pillanatot biztosan emlegetni fogja karrierjében.

Link másolása

hirdetés

A Parlament előtt szolidaritási koncertet rendeztek a pedagógusokért TANÍTANÉK x noÁr - Szolidaritási koncert a Pedagógusainkért! címmel, melyen a szervezők szerint legalább 40 ezren voltak.

Az este folyamán történt azért incidens is. A Hír TV tudósítója, Móna Márk a Parlament elől jelentkezett be, amikor élő adásban valaki lelökte őt a dobogóról. A fiatal riporter az eset során nem sérült meg, többen is felsegítették a földről. A lökésről és a felsegítésről itt tudod megnézni a videót:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: