HÍREK

Két napon belül a második magyar tudós kapott Nobel-díjat – özönlenek a gratulációk

„Mórról a világ tetejére” – írta Orbán Viktor Krausz Ferencnek a fizikai Nobel-díjhoz gratulálva.

Link másolása

Mi is beszámoltunk róla, hogy egy napon belül két magyar tudós is Nobel-díjat kapott.

Karikó Katalin az orvosi Nobel-díjat nyerte el, az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért. Majd Krausz Ferenc Németországban élő tudós az attoszekundumos fényimpulzusokkal kapcsolatos kutatásaiért részesült az elismerésben.

A két kiváló szakember díjához rengetegen gratulálnak a közösségi oldalon.

Orbán Viktor kormányfő két fotót osztott meg:

Novák Katalin köztársasági elnök is írt:

„Karikó Katalin az első magyar nő, aki Nobel-díjat kap. Óriási büszkeség, hogy nemzetünk egy olyan Nobel-díjassal gazdagodott, akinek kutatásai milliók életét menthették meg. Köszönjük, Katalin!”

Majd: „Micsoda büszkeség! Szívből gratulálok Krausz Ferencnek a fizikai Nobel-díjhoz! És még csak kedd van!”

Gyurcsány Ferenc azt írta:

„Most ne tépelődjünk egy darabig, hogy Karikó Katalinnak is el kellett menni, hogy elérje a Nobel-díjat érdemlő teljesítményt. Most nem ez a fontos. Karikó Katalin önmagában fontos. És nincs de. A legnagyszerűbb tudományos elismerést kapta egy ember, akinek a neve mellé odaírják, hogy magyar. Nem akármilyen magyar. Zseni.”

Kedden pedig ezzel a szöveggel jelentkezett: „Micsoda hét! Olyan, amilyen még soha nem volt a magyar tudományos életben. Második tudósunk kapott két napon belül Nobel-díjat. A már régóta külföldön dolgozó Krausz Ferenc professzor a sokak számára nehezen belátható speciális attoszekundumos fizikai kutatásokért kapta. Micsoda hét, micsoda magyar tudósok!”

Dobrev Klára is gratulált:

„Az egész világ hálás lehet Karikó Katalinnak és talán nem is látjuk pontosan, mi mindent köszönhetünk majd még neki. Újabb magyar Nobel-díjas tudós, akire mérhetetlenül büszkék vagyunk. Szívből gratulálok!”

„Két nap, két magyar, két Nobel-díj. Ez valami hihetetlen! Szívből gratulálok Krausz Ferencnek!”

Karácsony Gergely főpolgármester azt írta:

Csák János kulturális és innovációs miniszter is gratulált:

Donáth Anna a Momentum és a Renew Europe EP-képviselője azt írta:

„Szívből gratulálok Karikó Katalinnak a Nobel-díjához! Elképesztő siker, és teljesen megérdemelt elismerés ez. Hiszen ő és csapata munkája teremtette meg a feltételét annak, hogy rekordsebességgel sikerült kifejleszteni a járvány elleni vakcinákat. Milliók köszönhetik neki az életüket.”

„Két napon belül két magyar Nobel-díjas! Karikó Katalin után ma Krausz Ferenc fizikus is Nobel-díjat kapott – kutatótársaival, Pierre Agostinivel és Anne L’Huillier-vel megosztva. Krausz Ferenc olyan kísérleti módszereket dolgozott ki, mellyel az elektronok működését lehetséges az emberi agy számára elképzelhetetlenül rövid intervallumok, attoszekundumok alatt vizsgálni. Kutatásait többek között az orvosi diagnosztika területén lehet felhasználni, így újabb magyar kapott Nobel-díjat olyan munkásságáért, amivel emberéleteket lehet megmenteni. Gratulálunk neki, büszkék vagyunk rá!”

Rajtuk kívül még számtalan politikus is gratulált, többek között Jámbor András, Hadházy Ákos, Botka László is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Török Gábor: Alábecsültem Orbán Viktort
A politikai elemző reagált arra, hogy a kormánypárt Sulyok Tamást jelölte a köztársasági elnöki posztra.

Link másolása

Mint megírtuk, Novák Katalin helyére Sulyok Tamást jelölte a kormánypárt.

A hírre reagálva Török Gábor politikai elemző a közösségi oldalán azt írta:

"Alábecsültem Orbán Viktort. Vagy a helyzet kritikusságát. A miniszterelnök eddigi négy választása közül messze a mai áll a legközelebb az alkotmány szelleméhez. Még inkább: ez a mai esélyes csak arra, hogy megfeleljen annak. Kevés rá az esély, de az ellenzéki pártok helyében megfontolnám, hogy támogassák Sulyok Tamást".

Az ellenzék is megszólalt, miután Kocsis Máté ismertette Orbán Viktor javasltát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Megszólalt Sulyok Tamás a köztársaságielnök-jelöléséről
Az Alkotmánybíróság elnöke közleményt adott ki, amelyben megírta, mit gondol, és a jelölést is elfogadta.

Link másolása

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke közleményt adott ki a köztársaságielnök-jelöltsége kapcsán. Azt írja:

"Az Alkotmánybíróság elnökeként ért a megtisztelő jelölés az államfői hivatal betöltésére. Ahogyan jogászként, úgy köztársasági elnökként is elsősorban a jog alapvető értékeit szem előtt tartva tudom a köz javát szolgálni és a nemzet egységét kifejezni. A köztársaságielnök-jelölést tisztelettel megköszönöm, a jelöltséget elfogadom".


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Meghalt Gyúró Mónika, többszörös magyar bajnok úszó, a Verrasztó testvérek édesanyja
Verrasztó Dávid és Verrasztó Evelyn olimpikon úszók édesanyja 54 éves volt.

Link másolása

Gyászol a magyar úszósport: 54 esztendős korában elhunyt Gyúró Mónika, többszörös magyar bajnok, egykori válogatott versenyzőnk – akit a sportrajongók elsősorban Verrasztó Dávid és Evelyn odaadó édesanyjaként ismertek - írja a Magyar Úszó Szövetség - Magyar úszóválogatott a közösségi oldalán.

Gyúró Mónika az 1980-as évek egyik reménysége volt. Ifjúsági Eb-n szerzett érmet, és 14 évesen ott volt a római Európa-bajnokságon a felnőttek között. Legjobb eredménye az 5. hely volt Szófiában 800 méter gyorson. kamaszként több magyar felnőtt bajnoki aranyérmet is szerzett. Széchy Tamás egyik tanítványa volt. 1986-ban szerepelt a világbajnokságon is.

Házasságot kötött az olimpiai ezüstérmes, világbajnok Verrasztó Zoltánnal, és bár célul tűzte ki a szöuli olimpiát, de addigra megszületett fia Dávid, majd Evelyn.

Lánya egy szívszorító fotóval búcsúzik édesanyjától.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Sulyok Tamás öt ingatlanban résztulajdonos és 65 millió forintnyi megtakarítása van
Az államfőjelölt friss vagyonbevallása szerint a különféle megtakarítások mellett szegedi és budapesti lakásban, szántóban, üdölőtanyában és üdülőben van tulajdonrésze.

Link másolása

Sulyok Tamás Alkotmánybíróság elnök a pozíciója miatt évente köteles vagyonnyilatkozatot tenni. A legfrissebb, idei dokumentuma szerint öt ingatlanja és 65 millió forintnyi megtakarítása van - írja a Telex.

A köztársasági elnöknek jelölt 67 éves jogász bevallása szerint négy ingatlan felének a tulajdonosa. Van egy 45 és egy 117 négyzetméteres szegedi társasházi lakás, egy 3223 négyzetméteres domaszéki szántó, rajta egy 60 négyzetméteres üdülőtanya, egy 90 négyzetméteres balatonkenesei családi házas üdülő fele, és 1223/10000-ed részben tulajdonos egy 72 négyzetméteres II. kerületi budapesti lakásban.

Értékpapírral is rendelkezik, többféle formában van megtakarítása, állampapírban, a nyugdíj-előtakarékossági számlán és kötvényben, összesen 65 millió forintnyi összeggel rendelkezik.

Tartozása nincs, de 8 millió forintos hitelintézeti számlakövetelés áll fenn vele szemben.

A jelenlegi Alkotmánybírósági munkája mellett és ügyvédi irodában is dolgozik, ahol a bevallása szerint 3. jövedelmi kategóriában van (bruttó 500 001 és 1 millió forint közötti összeget keres havonta).


Link másolása
KÖVESS MINKET: