News here
hirdetés

HÍREK

Kemenesi Gábor: Több meglévő gyógyszer és vakcina is hatásos a majomhimlő ellen

Az USA-ban a szeptember 11-i terrortámadás utáni pánikban 100 millió vakcinát is felhalmozhattak. A virológus szerint ezek jók a himlős megbetegedések ellen is.

Link másolása

hirdetés

Az Európában is terjedő majomhimlő kórokozója teljesen más, mint az elmúlt évek világjárványát előidéző koronavírus – mondta Kemenesi Gábor virológus az RTL.hu-nak.

A koronavírus és a majomhimlő között nagyon sok különbség van, a két vírus teljesen máshogy hat az emberi szervezetre, de ami a legfontosabb: teljesen máshogy fertőznek. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi karának adjunktusa a portálnak elmondta, hogy bár a helyzet hasonlónak tűnik, mint az új típusú koronavírus esetében volt, semmiképp nem kezelhetjük egy lapon a két vírust.

„A fekete himlőn kívül még egy sor himlővírus létezik, amelyek például ízeltlábúakban, madarakban, tehenekben és majomfélékben fordulhatnak elő. Mindezek közül a majomhimlő az, ami a fekete himlő teljes visszaszorítása után az emberre leginkább veszélyes himlővírussá lépett elő”

– mondta Kemenesi. A virológus által említett fekete himlő azért is fontos, mert a súlyos betegség elleni védőoltás megvéd a majomhimlővel szemben is.

Az Egyesült Államokban két oltóanyag van készleten, amelyek használatát a himlő ellen az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) jóvá hagyta. Az NBC cikke szerint ezeket a vakcinákat az amerikai kormány a szeptember 11-i terrortámadás után halmozta fel, mert attól tartottak, hogy a terroristák biológiai fegyvereket is bevetnének a lakosság ellen.

Az NBC kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az Egyesült Államokban akár 100 millió vakcina is rendelkezésre állhat, ha kitörne egy globális világjárvány.

hirdetés
Ezen kívül a hatóságok két kezelésre alkalmas készítményt hagytak jóvá, az egyik a Tecovirimat, amelyet többek között TPOXX márkanéven fut az Egyesült Államokban.

A TPOXX egy vírusellenes gyógyszer, amely olyan orthopoxvírusok ellen hat, mint a himlő. Grant McFadden, az Arizonai Állami Egyetem Immunterápiás, Vakcinák és Viroterápiás Központjának igazgatója felhívta a figyelmet, hogy még nem hagyták jóvá a himlő ellen javallott gyógyszerek mindegyikét a majomhimlő kezelésére, viszont ezeket a készítményeket már tesztelték majmokon. „Számunkra jó jel, hogy ezekben az esetekben sikeresen meggyógyultak az alanyok” – mondta McFadden.

A járványügyi szakemberek egyöntetűen állítják, hogy a fertőzöttekkel érintett emberek oltásával megfékezhető a majomhimlő terjedése.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Jakab Péter a fizetéséről kérdezte Orbánt, a miniszterelnök szerint ő „kivárta a sorát”
Orbán szerint ő csak elfogadta az Országgyűlés döntését.

Link másolása

hirdetés

A Jobbikos Jakab Péter tett fel azonnali kérdést a parlamentben hétfőn Orbán Viktornak. Jakab többek között szóvá tette, hogy Orbán Viktor fizetését a közelmúltban kétszeresére emelte az országgyűlés, míg szerinte „a magyar emberek jól dolgoznak, mégsem kapják meg a megfelelő bért”.

„A miniszterelnök fizetését a parlament a határozza meg, én pedig elfogadom a parlament döntését. Megtiszteltetésnek tartom, hogy ezt a munkát végezhetem, és elfogadtam és jónak tartom, hogy az Önök fizetését előbb rendezték”

- válaszolta Orbán. A kormányfő szerint az elmúlt 12 éves munkájuk eredménye, hogy a magyar átlagbér kétszeresére, a minimálbér pedig háromszorosára nőtt. „Kivártam a soromat” a fizetésemelésért, mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök válaszát Jakab Péter nem fogadta el.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Meghalt Kőváry Péter, a NEO egykori frontembere
A zenész ötven éves volt.

Link másolása

hirdetés

Hosszan tartó súlyos betegség következtében meghalt Kőváry Péter zenész. A hírt a testvére, a szintén zenész Kőváry Zoltán jelentette be a Facebook-oldalán. Kőváry Péter ötven éves volt.

A Telex összesítése szerint Kőváry a Rag Doll zenekarban kezdte testvérével,

a legtöbben azonban a Neo frontembereként ismerték, amelyhez 2003-ban csatlakozott.

Később megalapította a Peter Kovary & the Royal Rebels rockzenekart, és játszott a Stoned nevű Rolling Stones-tribute zenekarban is, de DJ-producerként is aktív volt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Orbán: A Mi Hazánk egy oltásellenes párt
Először vitázott a parlamentben Orbán és Toroczkai.

Link másolása

hirdetés

Toroczkai László az azonnali kérdések órájában arról beszélt az Országgyűlésben, hogy örülnek a főispánok és a vármegyék visszahozásának, de hiányolják, hogy „a történelmi magyar alkotmányról” nincs szó.

Elmondta, hogy támogatják a különadókat is, de szerinte a techcégeknek és a kaszinóknak is meg kellene adóztatni, és abból béremelést finanszírozni.

Orbán Viktor válaszában azt mondta: „Kevés olyan ember van, akivel még nem vitatkoztam a parlamentben. Keresem a hangom, meglátjuk még, hogyan lesz.”

Hozzátette: „Önök ellenzékben vannak, amit mi tiszteletben tartunk. Egy esetben nem tudjuk majd tiszteletben tartani, akkor, ha úgy végzik, ahogy az elődpártjuk végezte, és beszaladnak Gyurcsány Ferenc hóna alá, szabad demokratikus levegőt szippantani.”

A „történelmi alkotmányról” elmondta, hogy az benne van a mostani alkotmányban is.

Újabb felszólalásában a Mi Hazánk elnöke arról beszélt, hogy szerinte az oltáskampány megbukott, és „valódi szakemberekből” kellene felállítani egy csoportot.

hirdetés

A miniszterelnök erre azt válaszolta, hogy a Mi Hazánk egy oltásellenes párt, a kormány azonban továbbra is oltáspárti.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Zelenszkij: Télig véget kell hogy érjen a háború
Különben a front is "befagyna", még inkább elhúzódna a háború.

Link másolása

hirdetés

Legkésőbb a tél beálltáig véget kell vetni Oroszország Ukrajna elleni háborújának, a legerősebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoportnak pedig minden lehetséges segítséget meg kell adnia ehhez az orosz agresszió ellen védekező országnak - jelentette ki Volodomir Zelenszkij ukrán államfő hétfőn a G7 csoport németországi csúcstalálkozóján diplomáciai források szerint.

A bajorországi Elmau kastélyszállóban (Schloss Elmau) keddig tartó találkozó második napjának megbeszéléseibe videón bekapcsolódó ukrán elnök kifejtette, hogy a tél beálltával a front is "befagyna", vagyis még inkább elhúzódna a háború, amit feltétlenül meg kell előzni.

Mindent meg kell tenni, hogy még a tél előtt befejeződjenek a harcok - húzta alá Zelenszkij a Süddeutsche Zeitung című német lap európai diplomatákra hivatkozó beszámolója szerint.

Az ukrán elnök mindenekelőtt légvédelmi rendszerek szállítására kérte a csúcstalálkozó résztvevőit, rámutatva, hogy Oroszország egyre inkább rakétákkal és repülőgépekkel támad országára.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: