News here

HÍREK

Kazah elnök: figyelmeztetés nélkül tüzet nyithatnak a rendfenntartók a tüntetőkre

Kaszim-Zsomart Tokajev szerint a zavargások hátterében külföldön kiképzett terroristák állnak. A tüntetők szerint ebből egy szó sem igaz.

Link másolása

Mostantól figyelmeztetés nélkül tüzet nyithatnak bárkire a rendfenntartó erők Kazahsztánban, hogy leverjék az erőszakos tüntetéseket - írja a CNN Kaszim-Zsomart Tokajev bejelentése alapján. A kazah elnök péntek délelőtti beszédében kijelentette, hogy a hétfőn kezdődött zavargások hátterében külföldön kiképzett terroristák állnak.

Tokajev szerint Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban "stabilizálódott" a helyzet, és a "vészhelyzet bevezetése meghozta az eredményeket". Ugyanakkor megjegyezte, hogy

"a terroristák továbbra is károsítják az állami és magántulajdont, valamint fegyvereket használnak az állampolgárok ellen". Ezért vált szükségessé szerinte, hogy a rendfenntartó erők és a hadsereg tagjai a jövőben "figyelmeztetés nélkül tüzet nyithassanak és ölhessenek".

A lap azt írja, hogy Tokajev beszéde megpróbálta aláásni azt a narratívát, mely szerint a hétfőn kirobbant zavargások hátterében a nép elégedetlensége áll. A nemzetközi médiának nyilatkozó tüntetők szerint az elnök szavaiból azonban egy szó sem igaz.

"Sem gengszterek, sem terroristák nem vagyunk. Az egyetlen dolog, ami itt virágzik, az a korrupció"

- mondta egy nő.

Egy másik tüntető szerint "a kormány gazdag", de az utcára vonuló embereknek kölcsöneik vannak, amit fizetni kell. A hétfőtől duplájára emelkedő üzemanyagár pedig csak az utolsó csepp volt a pohárban, ami a korrupció, az alacsony életszínvonal, a munkanélküliség és a szegénység miatt telt meg.

A kazah média jelentése szerint Almatiban a tüntetők csütörtökön megrohamozták a repülőteret, behatoltak a kormányzati épületekbe, és felgyújtották a város polgármesteri hivatalát. Országos internetkimaradásról és más nagyvárosokban keletkezett károkról is érkeztek jelentések, bár Tokajev szerint az internet fokozatosan helyreáll, ahogy a helyzet stabilizálódik.

A hatóságok korábban országos szükségállapotot hirdettek, január 19-ig kijárási tilalmat és utazási korlátozásokat vezettek be a helyi sajtó szerint.

Az állami média pénteki jelentése szerint a tüntetések eddig 18 rendfenntartó és 26 "fegyveres bűnöző" életét követelték.

A kazah elnök beszédének egy részletét angol felirattal itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Hadműveletet jelentett be Orbán Viktor
Megvette az adventi koszorút az irodájába.

Link másolása

Sikeres hadműveletet bonyolított le a hétvégén Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök azonban a nem szomszédban hónapok óta dúló háború kapcsán számolt be erről az akcióról, hanem

az adventi koszorú megvásárlását jellemezte hadműveletként legutóbbi Facebook-bejegyzésében.

A miniszterelnök délelőtt már egy videót is megosztott arról, ahogy betér egy virágüzletbe, hogy az irodájába vegyen egy adventi koszorút. A kormányfő végül egy fehér gyertyás verzió mellett döntött, mert az eladó szerint az a tisztaság jele.

A katonai kifejezésekhez láthatóan vonzódó kormányfő „Advent-hadművelete” így sikeresnek tekinthető, hiszen

elérte stratégiai célját: megszerezte a vágyott koszorút.

A bejegyzés alatti hozzászólások között azonban többen megjegyezték, hogy „a békés advent” jegyében feltöltött képsorozatnál talán a nem a legszerencsésebb kifejezés a hadművelet szó.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Egy kijevi luxusszálloda nagyköveti lakosztálya tűnhetett fel Novák Katalin videójában
Egy ilyen szoba 120-150 ezer forintba kerül egy éjszakára két főnek.

Link másolása

A kijevi InterContinental egyik nagyköveti lakosztálya tűnhetett fel abban a videóban, amit Novák Katalin köztársasági elnök töltött fel a Facebook-oldalára az ukrajnai látogatásáról - írja az rtl.hu.

A köztársasági elnök pénteken érkezett Kijevbe Volodimír Zelenszkij ukrán elnök meghívására.

Szombaton részt vett a „Gabonát Ukrajnából” elnevezésű nemzetközi rendezvényen, vasárnap pedig Kárpátaljára utazott.

Novák Katalin az utazásról több képet, illetve egy videót is megosztott a közösségi oldalán.

Az rtl.hu ez utóbbit elemezte ki.

A felvételen néhány pillanatra feltűnik egy szállodai szoba, ahol a köztársasági elnök az őt kísérő csapat tagjaival egyeztet. A videóban látható képeket a portál összevetette az expedia.com szállásfoglaló oldalon található képekkel, és

a bútorzat, az asztali lámpák, a falon látható a képek, a tapéta, illetve a sötétítő függönyök alapján arra jutottak, hogy ez a kijevi Hotel InterContinental ötcsillagos luxusszálloda egyik nagyköveti lakosztálya.

Ezek a szobatípusok ezekben a napokban két főre éjszakánként nagyjából 120-150 ezer forintba kerülnek.

Az rtl.hu az ügyben kérdéseket küldött a köztársasági elnök sajtóosztályának, hogy megtudják, tényleg az adott hotelben szállt-e meg Novák Katalin és kísérete, és ha igen, mennyibe került az ott tartózkodás.

Egyelőre nem érkezett válasz a megkeresésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Ki tudják-e fizetni a megnövekedett rezsiárakat? – kérdezte Orbán Viktor, amikor megvette az adventi koszorút
Hagyományos helyett egy fehéret választott az irodájába, miután felhívták a figyelmét, hogy az a tisztaság jele.

Link másolása

Advent első vasárnapja alkalmából Orbán Viktor egy koszorút vett.

A Facebookra feltöltött videóból kiderül, hogy a miniszterelnök az irodájába szánja a koszorút, az otthonit a felesége intézi. Végül egy hagyományos helyett egy fehéret választott, miután az eladó felhívta a figyelmét, hogy az a tisztaság jele.

Orbán Viktor arról is érdeklődött a virágboltban, hogy ki tudják-e fizetni a megnövekedett rezsiárakat. Az eladó azt válaszolta, hogy a számlát "majd elfelejtik", de ki tudják fizetni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Élet és halál között van egy férfi, akit halottaskocsi gázolt el Sydneyben
A halottaskocsi sofőrje ráadásul meg sem állt, hanem segítségnyújtás nélkül elmenekült.

Link másolása

Válságos állapotban szállították kórházba azt a gyalogost, akit egy halottaskocsi gázolt el Sydneyben szombat este, írja a The Guardian. A 61 éves férfit az ausztrál metropolisz Enmore nevű elővárosának főutcáján ütötték el.

A Mazda típusú halottaskocsi sofőrje ráadásul meg sem állt, hanem segítségnyújtás nélkül elmenekült. A mentők helyi idő szerint este kilenc előtt nem sokkal érkeztek a helyszínre, ahol ellátták az életveszélyes állapotban lévő sérültet, majd kórházba szállították.

A halottaskocsi 21 éves sofőrje néhány órával később feladta magát a newtowni rendőrségen, ahol letartóztatták. A férfit többek között súlyos testi sértés okozásával gyanúsítják. Ezt követően a rendőrök lefoglalták a balesetet okozó járművet is.

A 21 éves sofőrt vasárnap bíróság elé állították.


Link másolása
KÖVESS MINKET: