News here

HÍREK

Karikó Katalin elárulta, miért beszélgettek Orbánnal a disznósajtról

Valóban szakmai megközelítésből fogták meg a témát, még a vakcina is szerepet kapott a történetben.

Link másolása

Pénteken Szeged város díszpolgárává avatják Karikó Katalint biokémikust, ennek apropójából a Szeged TV-nek adott interjút, amelyben a vakcina kifejlesztéséről, a Nobel-díjról és a disznósajtról is beszélt.

Mint elmondta, az m-RNS-en alapuló technológia már évtizedek óta foglalkoztatta, ám elsősorban más terápiás alkalmazás céljából kutatta a hírvivő RNS-eket:

"Én igazából nem vakcinát akartam kifejleszteni, hanem terápiás fehérjét kódoló messenger RNS-t és a kollégáimat érdekelte legfőképpen a vakcina."

De aztán ő is belefolyt a munkába, és az influenza elleni védőoltáson dolgozott sokat már jóval 2020 előtt is. A BioNtech cég vezetője időben realizálta, hogy a vuhani járvány nagyon hamar világméretű lehet, így hamar léptek a vakcinával. Mivel az influenza elleni védőoltás már készen volt, annak alapján mindössze néhány hét alatt el lehetett készíteni a vakcinát. Karikó elmondása szerint ez nem egy pillanat műve volt, hanem egy folyamat része, amelynek köszönhetően más vakcinákhoz képest sokkal gyorsabban elkészült és beadhatóvá vált az oltás.

A riporter arról is kérdezte, hogyan lehet feldolgozni a gyorsan jött sikert és azt, hogy a Nobel-díj egyik legkomolyabb várományosa lehet. Válasza szerint abban rejlik a kulcs, hogy előre tekintsen, ne hátra:

"Tudom azt, hogy honnan jöttem, és nem is felejtem el, csak nem arra koncentrálok, hanem hogy mi a következő feladat.

És ugyan a világ most ismerte meg a nevét, a szakmai berkekben eddig is nagy névnek számított, főleg az m-RNS-kutatások terén: 2013-ban ő tartotta az első beszédet a témában rendezett első konferencián.

Elmondta, hogy az m-RNS technológiát a rák elleni küzdelemben is bevetik, ám ott még várat magára az áttörés.

"Ott a kihívás sokkal nagyobb, mert nem tudjuk pontosan, hogy mi ellen kell a vakcinát elkészíteni."

Nehezíti ugyanis a helyzetet, hogy rengeteg féle rák van, nagyon sok mutáció, és nem tudni, mi felelős a rák további terjedéséért.

A riporter szintén rákérdezett, mi a véleménye a hazai politikai helyzetről, és arról, hogy Orbán Viktor kisújszállási asszonyságnak nevezte Karikót. A biokémikus nem politizált, ám azt elmondta, hogy nem sértődött meg a kifejezés miatt:

"Engem hívtak már ennél sokkal rosszabbul is."

Arra is kitért, hogy milyen kontextusban merülhetett fel a disznósajt témaköre a beszélgetésében Orbán Viktorral, amelyet a miniszterelnök a múlt heti rádióinterjújában megemlített. Kiderült, hogy a BioNTech állati vakcinákat is tesztelt, és Karikó javaslatára nem az állat combjába, hanem a fültövébe adták be a vakcinát. Mindezt hentes édesapjától tanulta meg, aki disznóvágáskor mindig kivágta az állat fülét, mondván, hogy ott halmozódnak fel az oltásokból származó toxinok.

Arról, mit reagálna, ha ő kapná a Nobel-díjat, annyit mondott:

"Én annak örülnék a legjobban, hogy mások örülnek neki."

Elmondta ennek kapcsán azt is, hogy eddig általában azért volt híres, mert ő egy kétszeres olimpiai bajnok édesanyja (lánya Francia Zsuzsanna evezős), ám most már a lányára hivatkoznak úgy mint az m-RNS feltalálójának gyerekére.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
„Fizessenek a gazdagok!” – A fideszes elit kedvenc luxusétterménél akcióztak a Szikra Mozgalom aktivistái
Hétfőn a Tropicana kaszinót blokkolták a tiltakozók.

Link másolása

A NER egyik szimbolikus étterménél, a Felixnél akcióztak a Szikra Mozgalom aktivistái péntek délután.

A szervezet Facebook-oldalán közzétett közleményben emlékeztetnek, hogy a Magyar Nemzeti Bank alapítványa még 2016-ban 3 milliárd forintért vette meg és újította fel a Várkert Kaszinót, azt mondták, konferencia-helyszínnek.

„Később kiderült, a pénz nagy részét egy luxusétterem kivitelezésére költötték, amit aztán Matolcsy Ádám jó barátjának, Pintér Máténak játszottak át potom 306 millióért”

- írták. A Szikra szerint így került az adófizetői pénzen vásárolt és felújított Félix magánkézre!

A Facebookon később azt írták, hogy megjelentek a rendőrök is az étteremnél.

„A NER egyik kedvenc helye a Félix, Orbán Viktortól Gulyás Gergelyen át Rogán Antalig mindenki ide jár. Reméljük, hogy most is itt vannak, és hallják a Szikra követeléseit.”

A pénteki akció a mozgalom egyhetes, Fizessenek a gazdagok! nevű kampányának utolsó állomása. Ennek keretében többek között azt követelik, hogy

 • államosítsák a kaszinókat, töröljék el az autópálya-koncessziókat,
 • vessenek ki vagyonadót és örökösödési adót a milliárdos vagyonokra,
 • és állítsák le a bajbajutottak végrehajtók általi kifosztását!

  Az aktivisták a kampány részeként hétfőn blokád alá vették a Las Vegas Casino Tropicanát. A szervezet országgyűlési képviselőjét, Jámbor Andrást a kaszinó kopasz biztonsági őrei kilökdösték a tüntetők sorából.

  Később a rendőrök Jámbor ellen indítottak szabálysértési eljárást a gyülekezési jog megsértése miatt.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • HÍREK
  Nem csökkentette a büntetési javaslatát az Európai Bizottság: továbbra is 3000 milliárd forintnyi uniós forrást fagyasztanának be
  Elégtelennek tartják a magyar kormány intézkedéseinek végrehajtását.

  Link másolása

  Egyetlen centtel sem csökkentette a büntetési javaslatát az Európai Bizottság - ezt írta Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos a cseh pénzügyminiszternek a 444 szerint.

  Ahogy arról mi is beszámoltunk,

  az uniós pénzügyminiszterek tanácsának keddi ülésén döntöttek volna arról, hogy az Európai Bizottság javaslata alapján, a kondicionálási mechanizmus keretében befagyasszák-e a Magyarországnak járó költségvetési forrásokból 3000 milliárd forintot.

  A döntést azonban a pénzügyminiszterek inkább a tagállamok állam- és kormányfőihez utalták.

  Ugyanezen az ülésen szavaztak az Ukrajnának szánt közös uniós segélyről, illetve a globális minimumadóról is - ezeket a magyar kormány megvétózta.

  A 444 cikke szerint a testület levelet írt a Bizottságnak, hogy vizsgálja meg a magyar kérdést újra.

  A miniszterek egyrészt tudni akarták, hogy miért nem csökkentette az eredetileg szeptemberben meghatározott büntetési tételt a Bizottság, amikor a magyar kormány 17 reformintézkedést hajtott végre, a szankció elkerülése érdekében. A másik kérdés arra vonatkozott, hogy a november vége óta a magyar parlament által elfogadott újabb törvények nem elegendők-e a szankció enyhítésére, vagy elengedésére.

  Johannes Hahn biztos erre azt írta válaszul hogy

  a 17 intézkedés végrehajtása elégtelen, és ez a véleménye a testületnek nem változott.

  Hozzátette, hogy a december elején elfogadott új magyar törvényekről tudtak már november végén is, azokat beszámították, amikor a szankció kivetését javasolták.

  Hahn azt is kifejtette a cseh pénzügyminiszternek küldött levelében, hogy a Bizottság teljes mértékben fenntartja november 30-i javaslatát, és továbbra is 7,5 milliárd euró, azaz több mint 3000 milliárd forint befagyasztását javasolja a Magyarországnak járó fejlesztési támogatásokból.

  A 444 cikkében kiemeli: a pénzügyminiszterek elvben idén már nem ülnek össze többet,

  jövő csütörtökön viszont a miniszterelnökök biztosan találkoznak, és lehet, hogy ott születik megállapodás az ügyben.

  A tagállamok egy része az enyhébb büntetésért, illetve a magyar helyreállítási terv elfogadásáért cserébe az Ukrajnának szánt támogatás, és a globális minimumadó megszavazását várják az Orbán-kormánytól.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  Kizuhant egy diák egy egri gimnázium harmadik emeleti ablakából
  A 13 éves fiatalt súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

  Link másolása

  Kizuhant egy 13 éves diák az egri gyakorlóiskola harmadik emeleti ablakából csütörtökön - írja a heol.hu.

  A fiatalt súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

  Az esetről a lap egyik olvasója számolt be, aki nagy csődületet látott az iskolánál, de a mentő már nem volt a helyszínen valamivel nyolc óra előtt. A lapnak Deutsch Ákos Heves megyei vezető mentőtiszt megerősítette a hírt, mint mondta: egy 13 éves gyermek zuhant ki az ablakból 18 óra 43 perckor.

  A heol.hu úgy tudja, hogy

  a nyolcadikos fiatal délutáni osztályprogramon tartózkodott az iskolában.

  Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános Iskola vezetése azonban az ügyben folyó rendőrségi vizsgálat miatt nem adott további tájékoztatást.

  A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  Élő: „Engedj be!” – A köztévéhez vonultak a tiltakozó diákok
  Az Egységes Diákfront korábban ultimátumot adott az MTVA-nak, ami szerintük azóta sem teljesíti a feladatát.

  Link másolása

  Az MTVA székházához vonultak tüntető diákok péntek délután. A tiltakozók a Flórián téren gyülekeztek, innen indultak el a közmédia Kunigunda úti épületéhez. Az eseményeket élőben közvetítjük.

  Az Egységes Diákfront november 9-én ultimátumot adott a köztévének.

  Felhívásunkban akkor felszólították az MTVA-t, hogy megszólalhassanak az elmúlt időszakban zajló sorozatos kiállásokról és azok okairól.

  „Erre nem kaptunk választ, bármennyire is próbálkoztunk minden módon eljutni az illetékes döntéshozókhoz. A közmédia továbbra sem teljesíti feladatát, hallgat az elmúlt hónapok közéletének egyik legmeghatározóbb jelenségéről” - írták az esemény szervezői.

  Azt is hozzátették, hogy a pénteki eseményt a jövőben további megmozdulások fogják követni, ameddig „a közmédia nem hajlandó hitelesen tájékoztatni a magyar oktatás válságáról”.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: