News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Karikó Katalin elárulta, miért beszélgettek Orbánnal a disznósajtról

Valóban szakmai megközelítésből fogták meg a témát, még a vakcina is szerepet kapott a történetben.

Link másolása

hirdetés

Pénteken Szeged város díszpolgárává avatják Karikó Katalint biokémikust, ennek apropójából a Szeged TV-nek adott interjút, amelyben a vakcina kifejlesztéséről, a Nobel-díjról és a disznósajtról is beszélt.

Mint elmondta, az m-RNS-en alapuló technológia már évtizedek óta foglalkoztatta, ám elsősorban más terápiás alkalmazás céljából kutatta a hírvivő RNS-eket:

"Én igazából nem vakcinát akartam kifejleszteni, hanem terápiás fehérjét kódoló messenger RNS-t és a kollégáimat érdekelte legfőképpen a vakcina."

De aztán ő is belefolyt a munkába, és az influenza elleni védőoltáson dolgozott sokat már jóval 2020 előtt is. A BioNtech cég vezetője időben realizálta, hogy a vuhani járvány nagyon hamar világméretű lehet, így hamar léptek a vakcinával. Mivel az influenza elleni védőoltás már készen volt, annak alapján mindössze néhány hét alatt el lehetett készíteni a vakcinát. Karikó elmondása szerint ez nem egy pillanat műve volt, hanem egy folyamat része, amelynek köszönhetően más vakcinákhoz képest sokkal gyorsabban elkészült és beadhatóvá vált az oltás.

A riporter arról is kérdezte, hogyan lehet feldolgozni a gyorsan jött sikert és azt, hogy a Nobel-díj egyik legkomolyabb várományosa lehet. Válasza szerint abban rejlik a kulcs, hogy előre tekintsen, ne hátra:

"Tudom azt, hogy honnan jöttem, és nem is felejtem el, csak nem arra koncentrálok, hanem hogy mi a következő feladat.

És ugyan a világ most ismerte meg a nevét, a szakmai berkekben eddig is nagy névnek számított, főleg az m-RNS-kutatások terén: 2013-ban ő tartotta az első beszédet a témában rendezett első konferencián.

hirdetés

Elmondta, hogy az m-RNS technológiát a rák elleni küzdelemben is bevetik, ám ott még várat magára az áttörés.

"Ott a kihívás sokkal nagyobb, mert nem tudjuk pontosan, hogy mi ellen kell a vakcinát elkészíteni."

Nehezíti ugyanis a helyzetet, hogy rengeteg féle rák van, nagyon sok mutáció, és nem tudni, mi felelős a rák további terjedéséért.

A riporter szintén rákérdezett, mi a véleménye a hazai politikai helyzetről, és arról, hogy Orbán Viktor kisújszállási asszonyságnak nevezte Karikót. A biokémikus nem politizált, ám azt elmondta, hogy nem sértődött meg a kifejezés miatt:

"Engem hívtak már ennél sokkal rosszabbul is."

Arra is kitért, hogy milyen kontextusban merülhetett fel a disznósajt témaköre a beszélgetésében Orbán Viktorral, amelyet a miniszterelnök a múlt heti rádióinterjújában megemlített. Kiderült, hogy a BioNTech állati vakcinákat is tesztelt, és Karikó javaslatára nem az állat combjába, hanem a fültövébe adták be a vakcinát. Mindezt hentes édesapjától tanulta meg, aki disznóvágáskor mindig kivágta az állat fülét, mondván, hogy ott halmozódnak fel az oltásokból származó toxinok.

Arról, mit reagálna, ha ő kapná a Nobel-díjat, annyit mondott:

"Én annak örülnék a legjobban, hogy mások örülnek neki."

Elmondta ennek kapcsán azt is, hogy eddig általában azért volt híres, mert ő egy kétszeres olimpiai bajnok édesanyja (lánya Francia Zsuzsanna evezős), ám most már a lányára hivatkoznak úgy mint az m-RNS feltalálójának gyerekére.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Hadházy: az egész ország sorsa függ attól, mit ért el a tanárok kirúgásával a rendőrminiszter
Abbamaradnak-e a sztrájkok, vagy most kezdődik-e igazán a polgári engedetlenség – írta az ellenzéki politikus.

Link másolása

hirdetés

Az egész ország sorsa függ attól, hogy Pintér Sándor mit ér el a Kölcseys tanárok kirúgásával - írta a Hadházy Ákos a Facebook-oldalán.

Az ellenzéki politikus arra a hírre reagált, miszerint pénteken több tanárt kirúgtak a budapesti Kölcsey Ferenc gimnáziumból. Később az illetékes tankerület lapunk kérdésére megerősítette, hogy

tényleg polgári engedetlenség miatt mondtak fel a pedagógusoknak.

Hétfő reggelre a Tanítanék Mozgalom szolidaritási akciót hirdetett a gimnázium elé, a diákok azonban ezt nem várták meg: péntek este spontán tiltakozásba kezdtek.

Hadházy az ügy kapcsán azt írta:

„Nem csak a tanárok, hanem az egész ország sorsa függ attól, hogy a rendőrminiszter mit ér ezzel el: abbamaradnak-e a sztrájkok, vagy most kezdődik-e igazán a polgári engedetlenség.”

Az ellenzéki politikus azt is hozzátette: nagyon szeretne belelátni annak a tankerületi igazgatóhelyettesnek és a két ismeretlen személynek a lelkébe, akik a felmondó leveleket személyesen átadták, de legalább a nevüket szeretné tudni.

hirdetés

„Utólag minden, ocsmány diktatúrát kiszolgáló elkövető azzal szokott védekezni, hogy csak parancsot teljesített. És abban reménykedik, hogy névtelen maradhat” - írta a politikus.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Kiszámolták, mekkora nyugdíjprémiumot kaphatnak a nyugdíjasok
Orbán Viktor pénteken azt mondta, hogy 4 százalékos GDP-növekedés alapján várható a nyugdíjprémium. Egy szakértő kiszámolta, ez alapján mekkora összeg érkezhet a novemberi nyugdíjakkal.

Link másolása

hirdetés

Tízezer forint nyugdíjprémiumot kaphatnak a nyugdíjasok a novemberi nyugdíjukkal együtt - írta pénteki cikkében Farkas András a Nyugdíjguru alapítója.

Orbán Viktor pénteki Kossuth Rádiónak adott interjújában beszélt arról, hogy

4 százalékos GDP-növekedés alapján várható a nyugdíjprémium.

Farkas András ez alapján a következő képlettel számolt: a novemberi ellátás egynegyedét (de legfeljebb 20 ezer forintot) kell megszorozni annyival, amennyivel a GDP tényleges növekedése meghaladja a 3,5 százalékot (de legfeljebb 4-gyel).

4 százalékos várt növekedés esetén a nyugdíjprémium maximuma 20.000 x 0,5 = 10.000 forint

- vezette le cikkében a szakértő.

Farkas András számításai szerint így a 2,5 millió jogosultnak az állami költségvetés legfeljebb 25 milliárd forintot osztana szét.

hirdetés

A szakértő csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a kormányzat lesöpörte azon javaslatát, miszerint a nyugdíjprémiumra félretett pénzt (ami 68 milliárd forint volt) inkább a kisnyugdíjasok között kellene szétosztani.

„A 13. havi nyugdíj visszavezetésével okafogyottá vált nyugdíjprémiumra szánt összeget ne a két és félmillió lehetséges jogosult között porlasszák el (ugyan mit ér egyszeri tízezer forint a megvadult infláció közegében), hanem a mélyszegénységbe süllyedő 300 ezer nyugdíjas között osszák szét szolidaritási segélyként, hogy a téli hónapokban ezek a szerencsétlen sorsú nyugdíjasok se haljanak éhen vagy fagyjanak meg” - írta Farkas András. Szerinte a legszegényebbek részére

a 68 milliárd forintos tartalék egy részéből akár 100 ezer forintos fejenkénti szolidaritási segély lenne adható,

miközben maradna 25 milliárd forint a "rendes" nyugdíjprémiumra is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Élő: diákok tüntetnek a Kölcsey előtt a kirúgott tanáraikért
El a kezekkel a tanárainktól! – skandálták a résztvevők.

Link másolása

hirdetés

Spontán szolidaritási tüntetésbe kezdtek péntek este a budapesti Kölcsey Ferenc gimnázium diákjai a kirúgott tanáraik miatt.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, pénteken az intézmény több tanára levelet kapott az illetékes tankerületi központtól, amelyben az állt, hogy rendkívül felmentéssel megszüntetik a munkaviszonyukat. Később a Belső-Pesti Tankerületi Központ lapunknak küldött válaszában megerősítette:

tényleg polgári engedetlenség miatt rúgtak ki a pedagógusokat.

Az ügy miatt hétfő reggelre a Tanítanék Mozgalom is tiltakozó akciót szervezett a budapesti gimnázium elé, úgy tűnik azonban a diákok ezt nem várták meg, és már pénteken kifejezték szolidaritásukat a kirúgott tanárok felé. A résztvevők azt skandálták:

„El a kezekkel a tanárainktól!”

A spontán tiltakozást a Mérce közvetíti élőben.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Karácsony a tanárok kirúgásáról: „ez nem egyszerűen rossz kormányzás, ez hitványság”
Ma Magyarországon a tisztes megélhetésükért küzdők jutalma: elbocsátás – írta a főpolgármester.

Link másolása

hirdetés

Ez nem egyszerűen rossz kormányzás. Ez hitványság - írta a Kölcseys tanárok pénteki kirúgása kapcsán Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, pénteken a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanára levelet kapott az illetékes tankerületi központtól, amelyben az állt, hogy rendkívül felmentéssel megszüntetik a munkaviszonyukat. Később a Belső-Pesti Tankerületi Központ lapunknak küldött válaszában megerősítette:

tényleg polgári engedetlenség miatt rúgtak ki a pedagógusokat.

Ennek kapcsán Karácsony Gergely péntek esti bejegyzésében úgy fogalmazott: ma Magyarországon a tisztes megélhetésükért küzdők jutalma: elbocsátás.

„A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai sok ezer kollégájukkal együtt az országban méltó megbecsülésért tiltakoztak. Felhívták mindannyiunk figyelmét, hogy ha a pedagógusok nem tudnak megélni, akkor nem lesz, aki tanítja a gyermekeinket. Ma megérkezett a kormányzat válasza. A tanárok állás, a diákok, köztük az érettségire készülők, tanárok nélkül maradtak” - írta a főpolgármester, aki szerint

„ez nem egyszerűen rossz kormányzás. Ez hitványság. A társadalom tudatos, szisztematikus és kegyetlen rombolása. Tanár nélkül nincs jövőnk.”

Karácsony Gergely szolidaritásomat fejezte ki az elbocsátott pedagógusoknak.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: