hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Karácsony: Üzentek a kormány legfelsőbb köreiből, mondjam meg, mit kérek azért, hogy ne induljak

A főpolgármester, aki a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje is, nagyinterjút adott a Telexnek, amiben egyebek között a miniszterelnöki székért való indulás motivációjáról és a választási siker utáni terveiről beszélt, de a mostanában sokat támadott nyelvtudása is szóba került.
Címkép: - szmo.hu
2021. május 25.


Link másolása

hirdetés

„Főpolgármesterként nem nézhettem tétlenül, hogy egy olyan parlamenti politika van, amelynek célja a többi között a Fővárosi Önkormányzat bedöntése, megfojtása” – indokolta meg Karácsony Gergely a miniszterelnöki székért való indulását. Bár korábban szinte elképzelhetetlennek tartotta, hogy valaha miniszterelnök-jelölt lehet belőle, a fordulópontot a Szabolcs utcai kórház felszámolásának szándéka jelentette.

A főpolgármester szerint az egyik nagy különbség közte és Orbán Viktor között az, hogy a Párbeszéd jelöltje számára a hatalom egy feszélyező dolog, amihez nincsen személyes vonzalma, csak akkor tartja elfogadhatónak, ha erkölcsi célja is van. Karácsony Gergely szerint az egyetlen erkölcsileg helyes hozzáállás az, hogy a főpolgármester megpróbál mindenkivel együttműködni, beleértve a kormányt és a budapesti fideszeseket is.

„Határozott jóvátételi politikában hiszek, a szociális és zöld fordulatban”

– mondja Karácsony. „Az én szemléletemben a föld egy természeti erőforrás, nem pedig egy tőkefajta.”

A kormány részéről az önkormányzati választások óta alaposan megnehezítették Karácsony Gergely munkáját. A nagyinterjúból kiderült, hogy a főpolgármester szerint a kormány megijedhetett attól, hogy az önkormányzatok élén álló ellenzéki polgármesterek alternatívát mutathatnak a választók számára, és kiderülhet, hogy Karácsony mégis alkalmas a miniszterelnöki pozíció betöltésére:

„üzentek a kormány legfelsőbb köreiből: mondjam meg, mit kérek azért, hogy ne induljak.”

„Vissza kell adnunk a politika becsületét, hogy újra szakemberek, ne csak kontraszelektált politikai kinevezettek irányítsák a közigazgatást” - mondja. A miniszterelnök-jelölt a saját előválasztási stratégiájáról úgy fogalmazott, hogy

hirdetés
nem szeretnék beszállni a „ki tudja jobban szidni Orbánt” játékba. Én a jövőről szeretnék beszélni, a valódi változásról, az ország újraegyesítésének programjáról. Nem arról szól az előválasztás szerintem, hogy ki akarja két nap múlva börtönbe küldeni Mészáros Lőrincet, hanem hogy ki tudja egyben tartani a sokszínű ellenzéket, ki tudja szélesíteni a változást akarók táborát, ki tudja megszólítani a ma még bizonytalanokat, kinek van programja az elmúlt 30 év politikájának meghaladására.

Ha sikerrel jár a kampány és Karácsonyt választják meg miniszterelnöknek, akkor első lépésként újratárgyalja Brüsszellel a helyreállítási alap pénzeit, mert Magyarországnak nagy beruházásra van szüksége a válság legyőzéséhez. A második, hogy visszafordítja azokat a trükközéseket, amelyekkel kiszervezték az állami vagyont és a felsőoktatást. A harmadik pedig az lenne, hogy a Ferge Zsuzsa és munkatársai által 2007-ben összerakott 700 milliárd forintos, helyreállítási alapból finanszírozható gyermekszegénységi programot újra előveszik.

A nagyinterjúban szóba került a mostanában nagy port kavaró nyelvvizsga-kérdés is.

„Egyetemi lektorátusi nyelvvizsgát szereztem 2000-ben az ELTE idegen nyelvi lektorátusán, akkor az volt a diploma feltétele”

– tisztázta a kérdést a főpolgármester.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Elkészült Horvátországban a Peljesac-híd, 300 év után újra egyesülhet a két országrész

Bosznia-Hercegovina többször is szót emelt a híd megépítése ellen, mert Szarajevó szerint felépítésével ellehetetlenítik az egyetlen tengerparti boszniai város, Neum idegenforgalmát.
MTI - szmo.hu
2021. július 28.


Link másolása

hirdetés

Elkészült a Horvátország számára stratégiai fontosságú Peljesac-híd, amely ellen Bosznia-Hercegovina többször is szót emelt,

a híd utolsó szegmensét szerda késő este teszik a helyére

- közölte a horvát sajtó.

A Peljesac-félszigetet a szárazfölddel összekötő, 2,4 kilométeres Peljesac-híd építéséről három évvel ezelőtt állapodott meg Zágráb a kínai China Road and Bridge Corporation vállalattal.

A Komarna és Bijesta térségében megépített híd 55 méteres magasságban íveli át a félsziget melletti tengeröblöt, ezzel Horvátország kikerülte Bosznia-Hercegovina adriai tengerpartját, és közvetlen összeköttetést alakított ki saját, délebbre fekvő tengerparti sávjával. A két országrész 300 év után "egyesült" újra.

A stratégiai fontosságú, kiemelt projekt összértéke 420 millió euró (mintegy 150 milliárd forint), a kivitelezést 85 százalékban, 357 millió euróval támogatta az Európai Unió.

VIDEÓ: A hídról

hirdetés

Bosznia-Hercegovina többször is szót emelt a híd megépítése ellen, mert Szarajevó szerint felépítésével ellehetetlenítik az egyetlen tengerparti boszniai város, Neum idegenforgalmát.

Bakir Izetbegovic, a bosznia-hercegovinai kollektív államelnökség korábbi tagja, a legnagyobb bosnyák párt elnöke korábban arról beszélt: Horvátország azzal, hogy figyelmen kívül hagyta a boszniai intézmények kifogásait a híd építésével kapcsolatban, megsértette Bosznia-Hercegovina területi épségét, valamint jogát ahhoz, hogy nyílt kijárata legyen az Adriai-tengerre. Zágráb azonban mindvégig úgy vélte, Horvátország mindent a nemzetközi joggal összhangban tett, hiszen a híd a horvát területi vizeken belül épült.

A vita évek óta húzódik a két ország között, mert Bosznia-Hercegovina mindössze néhány kilométer széles partszakasszal rendelkezik a Peljesac-félszigettel szemben, és ez a rövid partszakasz mindkét oldalán Horvátországgal határos.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Céget alapított Pécelen a börtön elől Magyarországra menekült volt macedón miniszterelnök

Nikola Gruevszki Szijjártó Péter külügyminiszternek ad tanácsokat, most pedig beindítja itteni vállalkozását. A volt politikus ellen több ügyben is vizsgálódnak hazájában.

Link másolása

hirdetés

Mint azt korábban megírtuk, 2018 novemberében jelent meg a hír, hogy Budapesten bujkál és menedékjogot kért Magyarországon Nikola Gruevszki. Hazájában elfogatóparancsot adtak ki a volt miniszterelnök ellen, mert nem jelent meg a börtönben, hogy megkezdje kétéves büntetésének a letöltését. Azért ítélték el, mert évekkel ezelőtt arra utasította Gordana Jankuloszka belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós (192,85 millió forint) Mercedest privát használatra. A volt macedón miniszterelnökkel szemben Magyarországon a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatala határozatot hozott és menekültként ismerte el.

A 24.hu megjegyzi, hogy a volt macedón elnök magyarországi jelenlétéről eddig csak az derült ki, hogy Szijjártó Péter külügyminiszternek ad tanácsokat a Nyugat-Balkánt érintő ügyekben.

Most azonban fény derült arra is, hogy

magánvállalkozást indított Pécelen. A lap cikke szerint július 15-én péceli székhellyel jegyezték be az I.C.I.C. Kft.-t, melynek ügyvezetője és tulajdonosa is Gruevszki.

A cég üzletvitellel, egyéb vezetési tanácsadással foglalkozik, de mellette porcelán-, üvegáru-, tisztítószer-nagykereskedelem, vagyonkezelés, konferenciaszervezés is szerepel a listáján. Bár a volt politikus Magyarországon él, tartózkodási helynek Skopjét adta meg, míg megbízottja egy budapesti, belvárosi ügyvéd.

hirdetés

Gruevszkit a Mercedes-ügyön kívül tavaly erőszak szítása miatt is elítélték távollétében, de ingatlanügy miatt is vizsgálódnak ellene. A gyanú szerint pártjának folyósított adományokat ellopva, egy belize-i offshore cégen keresztül vásárolt ingatlanokat Skopje közelében.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Másodfokú riasztásokat adtak ki északnyugaton zivatarveszély miatt

A zivatarokhoz viharos szélroham, nagyobb jégdarabokkal jégeső és intenzív csapadék is társulhat. A tartós hőség miatt továbbra is első-, másod-, és harmadfokú figyelmeztetések vannak érvényben országszerte.

Link másolása

hirdetés
Győr-Moson-Sopron megye több járására másodfokú riasztást adott ki zivatarveszély miatt

az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délután.

A veszélyjelzésük szerint más megyét érintően nem várható másodfokú riasztás, azonban

Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyében még adhatnak ki elsőfokú riasztásokat zivatarok miatt.

Azt írták: főként északkeleten, továbbá a Dunántúl északi felén fordulhatnak elő zivatarok. Északnyugaton akár egy-egy hevesebb zivatar is lehet. A zivatarokhoz viharos (akár 90 kilométer/óránál is erősebb) szélroham, nagyobb jégdarabokkal jégeső és intenzív csapadék is társulhat.

Csütörtökön hajnalban a délkeleti területeken is, majd napközben az ország északkeleti részében alakulhatnak ki zivatarok - tették hozzá.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az érintett területeken azt ajánlja, hogy a kerti bútorokat, a cserepes virágokat, a szerszámokat minél előbb vigyék fedett helyre, nehogy a viharos erejű szél kárt tegyen bennük.

hirdetés

Kiemelte, hogy a viharos szélben lehetőség szerint senki ne parkoljon fák alá. Ha valaki leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert lát, jelezze azt a 112-es segélyhívón!

Mindeközben tartós hőség miatt továbbra is első-, másod-, és harmadfokú figyelmeztetések vannak érvényben országszerte.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Jobbik: nem indul etikai vizsgálat azért, mert egyik képviselőjük részt vett a Budapest Pride-on

Bereczki Miklós a közösségi oldalán többek között azt írta: „szembe mertem nézni az előítéletekkel és betanult reflexekkel, és megismertem sok másként gondolkodót akár a politikában, akár más területen és rájöttem, hogy jó emberek”.

Link másolása

hirdetés

A Jobbik közleményben tudatta, hogy bár a párt nem vett részt a Budapest Pride-on, de abba nem szólnak bele, hogy a tagjaik milyen rendezvényen vesznek részt magánemberként.

Ezért nem indítanak etikai vizsgálatot Bereczki Miklós ellen.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy „a Jobbik és politikusai által 2015 óta indított és jogerősen megnyert sajtó-helyreigazítási és személyiségi jogi perek száma közelít a kétszázhoz”, és most is megteszik a szükséges lépéseket a félretájékoztatás miatt - írja a Telex.hu.

A jobbikos Bereczki ugyanis részt vett a Pride-on, erről még közösségi oldalán is beszámolt. Mint írta:

"Először voltam a pride felvonuláson és remekül éreztem magam, az pedig megtiszteltetés volt, hogy egy nagyon fontos üzenetet tarthattam magam előtt neves politikus társaimmal".

Megítélése szerint "15 éve ez még elképzelhetetlen lett volna számomra, de szembe mertem nézni az előítéletekkel és betanult reflexekkel és megismertem sok másként gondolkodót akár a politikában akár más területen és rájöttem, hogy jó emberek. A mai pride számomra ezt jelentette".

Korábban a Mandiner írta meg, hogy a Jobbik újpesti önkormányzati képviselője etikai eljárást indított párttársa ellen azzal az indokkal, hogy Bereczki vétett az alapszabály ellen. Úgy vélte, hogy a Budapest Pride-on való részvétel még magánszemélyként is összeegyeztethetetlen nem csupán a Jobbik szellemiségével, de jelenkori világnézetével is.

hirdetés

Az eljárást most a párt cáfolta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: