News here
hirdetés

HÍREK

Karácsony Gergely: „Fogadtam, hogy Budapesten mind a 18 választókerületet csont nélkül behúzzuk”

„Előbújt belőlem a hajdanvolt politikai elemző” - mondta a főpolgármester. Arról is beszélt, hogy szerinte milyen eredmények várhatók a választáson.

Link másolása

hirdetés

Karácsony Gergely a közösségi oldalán írt arról, hogy miért véli úgy, hogy van esélye az ellenzéki összefogásnak a választási győzelemre.

Mint írja:

"Előbújt belőlem a hajdanvolt politikai elemző

és ebben az interjúban elmondom, hogy miért vagyok biztos abban, hogy ha szoros versenyben is, de győzhet az egységes ellenzék! Röviden összefoglalva: a közvélemény-kutatások húsz éve felülmérik a Fideszt, amely már négy éve is kikapott volna egy egységes ellenzéktől és azóta szinte minden más tényező is az ellenzék javára változott. Szóval toljuk meg nagyon az utolsó hetet! Hajrá, Egységben Magyarországért! Hajrá, MZP!"

A főpolgármester az Azonnalinak adott interjújában részletesen kifejtette gondolatait.

Karácsony a Fidesz korábbi győzelméről úgy vélekedett, hogy 2018-ban olyan tényezőknek köszönhették a kétharmadot, amelyek mára már megszűntek. Szerinte a kampány ugyan a kormánypártnak kedvez, de a választást eldöntő fundamentumok viszont az ellenzéket segítik.

hirdetés

Úgy véli, hogy

a Fidesz négy évvel ezelőtt egy ellenzéki összefogással szemben nem tudott volna nyerni.

Most viszont megvan az összefogás, így kérdés, hogy a társadalomban megvan-e még a többség. Karácsony azt mondta, hogy szerinte "semmi okunk azt gondolni, hogy most a Fidesz jobban áll, mint 2018-ban".

A közvélemény-kutatás kapcsán kifejtette, hogy azoknál jobban lehet most következtetni a korábbi eredmények elemzésével. Ugyanis régebben, 2002 óta a kutatások jelentősen felülmérték a Fidesz támogatottságát.

A gazdasági hangulat ugyan javuló - vélte -, de messze van a 2018-as állapottól. A Fidesz most rosszabb helyzetben van. Az ellenzék viszont már sokkal jobb, és minden választókerületben van ellenzéki szavazatszámláló - közölte.

Karácsony fogadott is: szerinte Budapest teljesen az ellenzéké lesz.

"Ők is tudják, hogy itt nekünk 18/18. Én már fogadtam is egy közismert barátommal, hogy Budapesten mind a 18 választókerületet csont nélkül behúzzuk."

Úgy vélte, hogy a képlet bonyolult, "Hunnia" egyre inkább a Fidesz felé húz, míg "Pannónia" az ellenzék felé. A főpolgármester szerint a polgáribb régiókban meglepően jól fog szerepelni az ellenzék. A Fidesz pedig ott javít, ahol az ellenzéknek kisebb az esélye a győzelemre.

Arról is beszélt, hogy kizártnak tartja, hogy 40 egyéni körzetnél kevesebbet szerezzen az ellenzék. A Fidesznek is 40 biztos esélyes körzete lehet. A maradék 26-ban inkább az ellenzék esélyesebb - vélte. Így akár 57 körzetben is nyerhetnek. Sőt, akár a 65 körzetet is elérhetik - mondta.

"Van egy listám arról, milyen körzeteket nyerünk meg szerintem, ezen jelenleg 57 körzet szerepel, de simán lehet, hogy eljutunk 65-ig. Az elemző énem azt mondja, iszonyatosan szoros eredmény jön. Ezért az ellenzéki véleményformálókra jellemző köldöknézést, öntökönszúrást, lenézést semmi nem indokolja."hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Kocsis Máté: ha nem lenne elég baj, hogy háború és energiaválság van, még „Gyurcsány is készül”
A fideszes politikus szerint Gyurcsány alatt akkor is megszorítás volt, amikor nem volt háború és válság.

Link másolása

hirdetés

Ha esetleg nem lenne elég baj, hogy háború és energiaválság van, még Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is "készül" - írta a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a Facebook-oldalán.

Kocsis Máté arra reagált, hogy a DK vezetője szintén Facebook-oldalán azt fejtegette, hogy "rendetlenség lett". Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: "Ti tettétek. Mi meg készülünk".

A Fidesz frakcióvezetője szerint Gyurcsány Ferenc megint kormányozni szeretne. "Úgy érzi, most pont rá van szükség. A műsorát azonban már láttuk, nem felejtjük" - jegyezte meg.

Kocsis Máté azt írta: Gyurcsány Ferenc "amikor tehette", elvett egy havi nyugdíjat, és egy havi bért a közigazgatásban dolgozóktól, a tanárokról, és "úgy emelte az adókat, mintha nem lenne holnap". Elvette az otthonteremtési és a családtámogatásokat, az adókedvezmény, s akkor is tizenötször emelte a rezsiárakat, amikor nem volt energiaválság Európában - sorolta a fideszes politikus.

A kormánypárti politikus szerint Gyurcsány Ferenc "egyszer már tönkretett mindent, de ő most is készül". "Mindenkinek jobb, ha nem teszi" - írta bejegyzésében Kocsis Máté.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Jövő tavaszra halasztják a napelemes pályázatok második fordulóját
Több tízezer családot érinthet ez, akik így is spórolhattak volna a rezsiköltségek emelkedése közben.

Link másolása

hirdetés

Elhalasztotta a lakossági napelemes EU-pályázat második fordulóját a kormányzat – írja a Portfolio.

A második fordulót jövő tavaszra halasztották, tovább kell tehát várniuk azoknak, akik a napelemes pályázat segítségével akartak faragni a rezsiszámlájukon.

Eredetileg idén szeptember-októberben tartották volna a második pályázati fordulót. A változtatás több tízezer családot is érinthet.

Ezt a Technológiai és Ipari Minisztérium múlt heti közleményében jelentették be, indoklást azonban nem fűztek a döntéshez.

A Portfolio szerint azért nehezen érthető a halasztás, mert őszig kiderül, hogy az első fordulóban kik nyertek, és mekkora támogatási keretet kötnek le a 201 milliárdos teljes keretből, így elvileg rögtön lenne lehetőség újra kinyitni a pályázatot.

A második pályázati forduló várhatóan ismét nagy érdeklődést generálna tekintettel arra, hogy augusztustól már elindult a rezsicsökkentés új korszaka, amelyben az átlagfogyasztás feletti részre az áram esetén kétszeres, a gáz esetén hét és félszeres árat fog kiszámlázni a szolgáltató a következő hónapokban.

Most tehát azzal, hogy a második fordulót ismeretlen okból elhalasztotta jövőre a tárca, későbbre tolta annak a kezdetét is, amikortól a rezsiszámlát tényleg érdemben tudnák faragni a családok az állami programmal – írja a Portfolio.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Nem mentek el a fideszesek, határozatképtelen lett az ellenzék rendkívüli ülése a katáról és a válságról
A kormány szerint hiteltelen az ellenzék, az ellenzék szerint pedig a kormány nem veszi komolyan a magyar emberek problémáit.

Link másolása

hirdetés

Határozatképtelen lett, és mindössze negyven percig tartott az ellenzéki pártok által a katatörvény és a megélhetési válság miatt összehívott rendkívüli ülés.

A kormány már délelőtt közölte, hogy képviselői nem vesznek részt az ülésnek, mert hiteltelennek tartják az ellenzék kezdeményezését.

Úgy fogalmaztak, az ellenzéki pártok a bevezetésétől kezdve támadták a rezsicsökkentést és a kampány alatt azt is egyértelművé tették, hogy eltörölnék, a kata-adónem bevezetését pedig meg sem szavazták korábban.

Az LMP társelnöke, Kanász-Nagy Máté úgy kommentálta, hogy a Fidesz-KDNP-s képviselők távol maradtak: „Ennyire veszik komolyan a Fidesz képviselői a magyar társadalom problémáit.” Hozzátette: szerinte a Fidesz az egyetlen kormány, amely az aszály és a klímaválság közepén erdőirtásba kezd.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke azt mondta: „Szégyellheti magát minden kormánypárti képviselő, aki távolmaradásával magára hagyta a magyarokat a szociális válság közepén.”

A Momentum tüntetést is szervezett hétfő délután fél kettőre a Parlament elé. A tüntetésen egy molinóra írhatták fel a résztvevők, hogy mit üzennek a miniszterelnöknek. A molinót a Momentum elviszi az éppen Adrián nyaraló Orbán Viktor hivatala elé, a Karmelitához.

Az ellenzék a rendkívüli üléssel azt szerette volna elérni, hogy az Országgyűlés még a hatályba lépése előtt törölje el a katatörvényt.

hirdetés

Az ülésen több ellenzéki előterjesztést is megtárgyaltak volna: köztük a rezsiemelés megszüntetéséről, a lakóépületek szigeteléséről, az élelmiszerválság leküzdéséről, a klímabérlet bevezetéséről, valamint az egyes termékek áfamenetességéről szóló javaslatokat terjesztett a Ház elé az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik.

Mivel azonban a kormánypárti képviselők nem jelentek meg, a felszólalásokat követően berekesztették az ülést.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Már körülbelül száz olyan benzinkút lehet, ahol teljesen kifogytak az üzemanyagból
Van olyan kút is, ahol az erre a hónapra szánt mennyiség fele már elfogyott, és még csak nyolcadika van.

Link másolása

hirdetés

Már száz körül van azoknak a benzinkutaknak a száma, ahol nem lehet tankolni – írja az atv.hu.

Az egyik balassagyarami benzinkút üzemeltetői elmondták, hogy utoljára péntek este kaptak üzemanyagot, ami azonban pillanatok alatt elfogyott, így hétfőn már ki sem nyitottak.

Tóth András, a Xhénia Kft. ügyvezetője az ATV Híradónak azt mondta, náluk az erre a hónapra szánt mennyiség fele már elfogyott, és még csak nyolcadika van. „Nem tudjuk, hogy ha most megint rendelünk üzemanyagot, akkor fogunk-e kapni, illetve ha kapunk, akkor mennyit kapunk” – tette hozzá.

Emellett sok helyen korlátozásokat vezettek be. Az OMV-nél legfeljebb 50 litert lehet tankolni, a Shellnél pedig 80 ezer forintért lehet üzemanyagot vásárolni.

Az ATV által megkérdezett szakértő szerint az érdekes kérdés, hogy ezeket a korlátozásokat a fogyasztók a fogyasztóvédelemnél vagy bíróság előtt megtámadhatják-e, de ő ilyenről még nem tud. Balogh József energiapiaci szakértő hozzátette, hallott olyan szabolcsi faluról is, ahol naponta csak 8 ezer forintig lehet tankolni.

Balogh egy fotót is küldött az ATV Híradónak egy váci benzinkútról, ahol 12 óra után nem sokkal már nem lehetett tankolni.

És országszerte egyre több üzemeltető kerül hasonló helyzetbe. Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője már száz körülire becsüli azoknak a kutaknak a számát, amelyek nem üzemelnek, mert nem kapnak üzemanyagot.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: