News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Karácsony Gergely: „Fogadtam, hogy Budapesten mind a 18 választókerületet csont nélkül behúzzuk”

„Előbújt belőlem a hajdanvolt politikai elemző” - mondta a főpolgármester. Arról is beszélt, hogy szerinte milyen eredmények várhatók a választáson.

Link másolása

hirdetés

Karácsony Gergely a közösségi oldalán írt arról, hogy miért véli úgy, hogy van esélye az ellenzéki összefogásnak a választási győzelemre.

Mint írja:

"Előbújt belőlem a hajdanvolt politikai elemző

és ebben az interjúban elmondom, hogy miért vagyok biztos abban, hogy ha szoros versenyben is, de győzhet az egységes ellenzék! Röviden összefoglalva: a közvélemény-kutatások húsz éve felülmérik a Fideszt, amely már négy éve is kikapott volna egy egységes ellenzéktől és azóta szinte minden más tényező is az ellenzék javára változott. Szóval toljuk meg nagyon az utolsó hetet! Hajrá, Egységben Magyarországért! Hajrá, MZP!"

A főpolgármester az Azonnalinak adott interjújában részletesen kifejtette gondolatait.

Karácsony a Fidesz korábbi győzelméről úgy vélekedett, hogy 2018-ban olyan tényezőknek köszönhették a kétharmadot, amelyek mára már megszűntek. Szerinte a kampány ugyan a kormánypártnak kedvez, de a választást eldöntő fundamentumok viszont az ellenzéket segítik.

hirdetés

Úgy véli, hogy

a Fidesz négy évvel ezelőtt egy ellenzéki összefogással szemben nem tudott volna nyerni.

Most viszont megvan az összefogás, így kérdés, hogy a társadalomban megvan-e még a többség. Karácsony azt mondta, hogy szerinte "semmi okunk azt gondolni, hogy most a Fidesz jobban áll, mint 2018-ban".

A közvélemény-kutatás kapcsán kifejtette, hogy azoknál jobban lehet most következtetni a korábbi eredmények elemzésével. Ugyanis régebben, 2002 óta a kutatások jelentősen felülmérték a Fidesz támogatottságát.

A gazdasági hangulat ugyan javuló - vélte -, de messze van a 2018-as állapottól. A Fidesz most rosszabb helyzetben van. Az ellenzék viszont már sokkal jobb, és minden választókerületben van ellenzéki szavazatszámláló - közölte.

Karácsony fogadott is: szerinte Budapest teljesen az ellenzéké lesz.

"Ők is tudják, hogy itt nekünk 18/18. Én már fogadtam is egy közismert barátommal, hogy Budapesten mind a 18 választókerületet csont nélkül behúzzuk."

Úgy vélte, hogy a képlet bonyolult, "Hunnia" egyre inkább a Fidesz felé húz, míg "Pannónia" az ellenzék felé. A főpolgármester szerint a polgáribb régiókban meglepően jól fog szerepelni az ellenzék. A Fidesz pedig ott javít, ahol az ellenzéknek kisebb az esélye a győzelemre.

Arról is beszélt, hogy kizártnak tartja, hogy 40 egyéni körzetnél kevesebbet szerezzen az ellenzék. A Fidesznek is 40 biztos esélyes körzete lehet. A maradék 26-ban inkább az ellenzék esélyesebb - vélte. Így akár 57 körzetben is nyerhetnek. Sőt, akár a 65 körzetet is elérhetik - mondta.

"Van egy listám arról, milyen körzeteket nyerünk meg szerintem, ezen jelenleg 57 körzet szerepel, de simán lehet, hogy eljutunk 65-ig. Az elemző énem azt mondja, iszonyatosan szoros eredmény jön. Ezért az ellenzéki véleményformálókra jellemző köldöknézést, öntökönszúrást, lenézést semmi nem indokolja."hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Tönkremehetnek a CSOK-ot felvevő családok, ha nem módosítják a támogatások jogszabályát
Hatalmas összeget kaphatnak a nyakukba a párok büntetőkamatként, ha elválnak, vagy nem születnek meg a vállalt gyermekek.

Link másolása

hirdetés

Mint ismert, a jegybank 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot – és az emelésnek még valószínűleg nincs vége. Ennek számtalan vonzata van, de az egyik egyértelműen az, hogy jelentősen megdrágulhatnak a hitelek kamatai.

A money.hu szakértői rávilágítanak: törvény szerint a lakossági ügyfeleknek pénzintézet csak a mindenkori jegybanki alapkamatnál 24 százalékponttal magasabb kamatozású hitelt nyújthat, így az új hitelplafon 31,75 százalék lett. Ezzel viszont a jogszabályi rendelkezések miatt csak jövőre fognak szembesülni a hitelfelvevők. Ez alapján az előttünk álló félévben a „sima” hitelek maximális kamata 29,9 százalék lehet, míg a hitelkártya és áruhitel tartozásokra felszámított banki díj 44,9 százalékos szintig emelkedhet – eddig nem számít uzsorakamatnak.

Ez alól az emelkedés alól pedig nem jelent kivételt a kormány kedvence, a CSOK sem.

Ha ugyanis egy család felveszi a csokot, de a határidőre nem születnek meg a gyermekek, vagy a házaspár válása miatt meghiúsul a támogatás célja, a pároknak büntetőkamattal kell visszafizetniük a támogatást.

A büntetőkamat ebben az esetben a jegybanki alapkamat ötszöröse. Ez a mostani emelés után 38,75 százalék lesz.

Ezt a mértéket kell alkalmazni akkor is a jogosulatlanul igénybevett összegre, ha a családnak a 3-ból 2 gyermeke azért megszületett. Ekkor a két és a háromgyermekes CSOK különbségét, 7,4 millió forintot kell a közel 40 százalékos büntetőkamattal azonnal visszamenőlegesen visszafizetnie a két gyermeket már nevelő családnak.

Ez azt jelenti, hogy egy 10 milliós támogatásért bőven 30 millió forint feletti összeget kell visszafizetni, ami hatalmas terhet róhat a magyar családokra.

Emiatt a szakértők szerint a hitelszabályok módosítására van szükség. Emellett tippként javasolják a babaváró hitelt, amely esetében a büntetőkamat sokkal méltányosabb.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Észak-Korea szerint Dél-Koreából érkező léggömbök terjeszthették el náluk a koronavírust
Egy 18 éves katona és egy 5 éves gyerek óvatlansága állhat az ország közel ötödét megfertőző járvány mögött. Legalábbis az észak-koreai állami hírügynökség ezt állítja.

Link másolása

hirdetés

Észak-Korea déli szomszédját okolja az országban kitört koronavírus-járvány miatt, írja a The Guardian.

Phenjan szerint olyan léggömbök terjeszthették el a vírust a közel 26 millió lakosú országban, melyeket Dél-Koreából indítottak útnak, bár hivatalosan nem nevezték meg déli szomszédjukat.

Észak-Koreában a világjárvány kitörésének első két évében hivatalosan egyetlen fertőzöttet sem azonosítottak. Az első beteget május 12-én jelentették, ami komoly közegészségügyi válságot vetített előre az elszegényedett, éhezéssel küzdő országban. Pénteken 4750 embernél jelentkeztek a tünetek, ezzel összesen 4,74 millió fertőzöttről tudnak az országban.

Az észak-koreai egészségügyi hatóságok hivatalosan lázas betegségnek azonosítják a Covid-19-et, ami szakértők szerint a tesztkészletek súlyos hiányára utalhat. Az országban eddig hivatalosan 73 ember halálát ismerték el a járvánnyal összefüggésben.

Az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA) pénteken közölte, hogy

hirdetés
egy 18 éves katona és egy 5 éves gyerek még április elején Kumgang tartományban érintettek meg „azonosítatlan tárgyakat”. Később mindkettejük koronavírus-tesztje pozitív lett.

A hatóságok közleményéből kiderül, hogy a két fertőzött környezetében meredeken emelkedni kezdett „a lázas megbetegedések” száma. A KCNA egyúttal figyelmeztette az ország lakóit, hogy óvatosan kezeljék a déli határ felett átrepülő léggömböket és tárgyakat.

Észak-koreai disszidensek rendszeresen küldenek leggömbökkel rendszerellenes szórólapokat és humanitárius segélyt a szomszédos országban rekedteknek. Az amerikai járványügy (CDC) szerint nem zárható ki, hogy tárgyak felületén keresztül terjedjen a Covid-19, de ennek kockázata meglehetősen csekély.

Az országban azután kezdett terjedni a koronavírus, hogy a karantént követően újra beindult a kereskedelem Kína és Észak-Korea között. Szakértők szerint ha Kim Dzsongun arra a következtetésre jutott volna, hogy Kínából érkezett a vírus az országába, szigorítani kellett volna a karanténintézkedéseket a határmenti térségben, ami a kereskedelem újabb visszaesését eredményezhetné.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Meghalt Böszörményi Gyula József Attila-díjas író
57 évesen hunyt el az Álomfogó-regények írójaként ismertté vált író.

Link másolása

hirdetés

Június 29-én, 57 éves korában meghalt Böszörményi Gyula József Attila-díjas író – vette észre a 24.hu a gyászoló család Facebookon közzétett közleményét.

Mint ismert, az író izomsorvadásos betegségben szenvedett és gyerekkora óta mozgássérült volt. 2002-ben lett országosan ismert Gergő és az álomfogók című meseregényével, amit aztán több kötettel is folytatott. De az ő nevéhez fűződnek olyan sikeres regénysorozatok is, mint az Ambrózy báró esetei.

hirdetés

„Te vagy az, aki fölfelé zuhan

És zuhantában nem követ

Ismert pályát, másik követ”

– búcsúzik a család egy Müller Péter Sziámi-dal szövegével.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Kivonták a forgalomból „a tüdő vitaminjaként” árult étrend-kiegészítőt
A szakemberek megállapították, egyetlen összetevője esetében sem igazolt, hogy az a tüdő egészségét támogatná.
MTI, fotó: Nébih - szmo.hu
2022. július 01.


Link másolása

hirdetés

Félrevezető volt a jelölés az "air7 tüdő vitaminja" termékeken, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kivonta a forgalomból azokat - közölte a Nébih pénteken.

A hivatal szakemberei közérdekű bejelentésre indítottak ellenőrzést; a forgalmazót milliós nagyságrendű élelmiszer-ellenőrzési bírság megfizetésére kötelezték - tájékoztattak.

A vizsgálat során a szakemberek megállapították, hogy az étrend-kiegészítő egyetlen összetevője esetében sem igazolt, hogy az a tüdő egészségét támogatná, különösen egy, a tüdőt érintő járvány idején felmerülő fokozott kockázat esetén.

Az étrend-kiegészítő termékcsalád értékesítését a koronavírus-járvány aktív szakaszában kezdték meg, a készítmény a patikákban, bioboltokban és interneten is kapható volt.

A védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozóknak termékadományokat nyújtott a cég, továbbá a termékről a médiában is megjelentek beszámolók közismert egészségügyi szakemberek szereplésével - ismertették.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: