hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Karácsony Gergely: „Adják ide azt a másfél millió vakcinát, és mi beoltjuk Budapestet”

A főpolgármester szerint „a kormánynak sürgősen változtatnia kell a hozzáállásán”. Karácsony 5 olyan dolgot sorolt fel, ami szerinte azonnali cselekvést kíván.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 28.

hirdetés

A főváros vezetése kész arra, hogy saját erőből megoldja lakosai beoltását - írja Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. A főpolgármester szerint, ha megkapják a 1,5 millió vakcinát, akkor beoltják Budapestet.

"Ma, amikor a koronavírus áldozatainak száma megközelítette a drámai 15 ezres számot, újra és megint emlékeztetnünk kell magunkat: a számok és adatok mögött életek és sorsok vannak, emberek, akik szerettek és akiket szerettek.

Egy közepes városnyi magyar ember életét vette el ez az átkozott vírus, minden egyes elveszett élet pótolhatatlan hiány. És nincs vége... Kiélezett pillanatban vagyunk"

- kezdte posztját Karácsony Gergely, aki hozzátette: "A harmadik hullám belobbant, a vírus új mutációi a fertőzés gyorsabb terjedését okozzák éppen akkor, amikor érthető módon vészesen fogy a türelem, a korlátozások miatti fáradtság, a vágy, hogy visszatérjünk a normális életünkhöz, és az igény, hogy mielőbb a gazdaság is visszazökkenjen a rendes kerékvágásba. Az egyetlen megoldás, az oltás már elérhető közelségben van, de még mindig rengeteg a bizonytalanság, az oltási folyamat továbbra is inkább zavaros, mint átlátható. Az új mutációk a nagyobb népsűrűségű helyeken terjednek gyorsabban, ezért kell a városokban, elsősorban Budapesten még az eddigieknél is jobban odafigyelnünk. Mert a folyamatosan romló adatokat látva a várva várt könnyítések helyett sajnos inkább arra kell felkészítenünk magunkat, hogy az emberéletek védelme és az egészségügy működőképességének megőrzése érdekében további korlátozások lehetnek indokoltak".

A főpolgármester szerint, amire továbbra is nagy szükség lenne az a tiszta, világos és őszinte beszédre és az együttműködés. "Hogy így legyen, a kormánynak sürgősen változtatnia kell a hozzáállásán. Van pár dolog, ami azonnali cselekvést kíván" - írja Karácsony, majd felsorolja, melyek ezek a dolgok.

A főpolgármester szerint például fel kell gyorsítani az oltási folyamatot.

hirdetés
"Egészen elképesztő, hogy a hírek szerint a kormány nem hívta le a Magyarországnak járó teljes kontingenst a bizonyítottan hatásos Moderna-vakcinából. Arra hivatkoznak, hogy ez a vakcina drága, miközben az ára a fele a kínai oltóanyagnak, úgy, hogy az európai engedéllyel rendelkező Moderna vakcinája iránt sokkal nagyobb a közbizalom, mint a kínai vakcina iránt.

Nem is szólva arról, hogy a miniszterelnök pár napja még azt mondta: a pénz nem számít, ha oltásról van szó.

Én ezzel, a korábbi véleményével értek egyet, nem a maival. Azt javaslom ezért, hogy először is rendezzék át a közköltéseik rendjeit, hiszen van ott pénz, ahol százmilliárdok mentek el magánalapítványok támogatására, vadászkiállításra meg motorversenyre.

Hívják le a teljes keretet, ha eddig nem tették, és adják át a szükséges mennyiséget Budapestnek, mi megoldjuk a fővárosiak oltását. Alighanem készen áll erre a nagyvárosi önkormányzatok többsége is.

Megengedhetetlen, hogy a kormány késlekedése miatt ne gyorsuljon föl az oltási folyamat. Újra mondom: vonják be az önkormányzatokat mindannyiunk érdekében" - fogalmazott a főpolgármester.

Karácsony a felsorolást úgy folytatja:

• fel kell függeszteni, akár leállítani az orvosok jogállasának megváltoztatásával kapcsolatos folyamatot,

• az oltási folyamat felgyorsulásáig növelni kell a tesztkapacitást, ingyenes teszteket kell biztosítani széles körben,

• új, célzott, gyors és mindenfajta politikai megkülönböztetéstől mentes támogatási formákat kell kidolgozni,

• szükségesnek látszik az otthoni munkavégzés feltételeinek további könnyítése.

A főpolgármester posztját úgy zárja: "az önkormányzatok készen állnak az együttműködésre".hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Majka: Szijjártó megígérte, hogy felterjeszti a meglátásaimat a megfelelő szervekhez és személyekhez

Majka és Szijjártó Péter még hétfőn találkoztak a Külügyminisztériumban. A találkozón a zenész elmondta a külügyminiszternek, szerinte hogyan lehetne segíteni a zeneiparnak.
Címkép: Facebook/Szijjártó Péter - szmo.hu
2021. április 20.

hirdetés

Még hétfőn találkozott a Külügyminisztériumban Szijjártó Péter és Majoros Péter, azaz Majka. A találkozásról a külügyminiszter még egy közös fotót és egy rövid posztot is megosztott a Facebook-oldalán.

"Egyszerre voltunk covidosok. Mindketten rendesen elszenvedtük. Most már abban reménykedünk, hogy minél előbb mehetünk koncertre. Ő énekelni, én hallgatni"

- fogalmazott Szijjártó.

A Telex ezután megkereste Majkát is, hogy megkérdezzék a Szijjártó Péterrel közös találkozója miértjéről. A zenész a lapnak elmondta, hogy van egy személyes kapcsolatuk a külügyminiszterrel, és már hónapokkal ezelőtt megbeszélték a mostani találkozót.

Majka azt is elmondta, miről esett szó a hétfői találkozón.

hirdetés
"Az elmúlt egy évet beszéltük ki zeneipari szempontból. Elmondtam neki, hogy én hogy láttam az elmúlt egy évet, és szerintem hogyan lehetne segíteni ennek az iparágnak, ami nehéz helyzetbe került a járvány miatt"

- fogalmazott a rapper, aki azt is hozzátette: többek között a katás előadók problémájára hívta fel a figyelmet, de beszélt a külügyminiszternek az élőzenei rendezvényekre vonatkozó 27 százalékos áfakulcs csökkentéséről, illetve a raktárkoncertekkel kapcsolatos balhékat is szóba hozta.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Minden vádpontban bűnösnek találta az esküdtszék a Floyd-ügy elsőszámú vádlottját

Derek Chauvint akár 40 év börtönre is ítélhetik.
MTI / Fotó: MTI/AP/Bírósági televízió felvétele - szmo.hu
2021. április 21.

hirdetés

Mindhárom, ellene felhozott vádpontban bűnösnek találta az esküdtszék Derek Chauvin volt rendőrtisztet kedden, a Minneapolisban található Hennepin megyei bíróságon.

A döntést - amelyet a két nap alatt 10 és fél órás tanácskozás után hozott meg az esküdtszék - Peter Cahill, az ügy bírája ismertette. A bíró, megköszönve a tizenkét tagú esküdtszék munkáját, bejelentette: a részletes ítélet 8 héten belül várható.

A volt rendőr akár 40 évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat.

Chauvin tavaly május 25-én, egy rendőri intézkedés során perceken keresztül térdelt az afroamerikai George Floyd nyakán, és ezzel a vád szerint a férfi halálát okozta. Később a nyilvánosságra hozott boncolási jegyzőkönyvből kiderült, hogy az áldozat szívbetegségben és az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedett, továbbá a szervezetében rengeteg kábítószer is volt.

Az esetnek nagy visszhangja volt az Egyesült Államokban. Minneapolisban és számos más amerikai nagyvárosban hetekig tartó tüntetéseket tartottak a rendőri brutalitás és fajgyűlölet ellen, de más országokban is voltak tüntetések.

„George igazsága a szabadságot jelenti mindenki számára” - fogalmazott a család sajtótájékoztatóján George Floyd testvére. Philonise Floyd azt mondta: megígéri, hogy lankadatlan lesz az igazságért folytatott küzdelme. „Minden nap meg fogom vívni a harcot, mert már nem csak Georgeért harcolok, hanem mindenkiért ezen a világon” - mondta, majd megköszönte az ügyvédek munkáját.

hirdetés

Keith Ellison, Minnesota állam legfőbb ügyésze sajtótájékoztatóján a Chauvin-ügyben hozott döntést az igazságosság felé tett első lépésnek nevezte.

A mai ítéletet nem nevezném igazságszolgáltatásnak, mert az igazságosság valódi helyreállítást vonna maga után. Inkább azt mondanám, hogy az elszámoltathatóság az első lépés az igazságosság felé

- fogalmazott.

Barack Obama volt amerikai elnök a Twitter közösségi oldalán úgy reagált. „Ma az esküdtszék helyesen cselekedett, de a valódi igazságossághoz sokkal többre van szükség”. Obama közleményében azt írta: tény, hogy az afroamerikaiakat minden nap másképp kezelik és az emberek félnek attól, hogy rendvédelmi szervekkel találkoznak. „Ez megköveteli tőlünk az olykor hálátlan, gyakran nehéz, de mindig szükséges munkát annak érdekében, hogy az általunk ismert Amerika jobban hasonlítson ahhoz az Amerikához, amelyben hiszünk” - fogalmazott a volt elnök.

Kamala Harris amerikai alelnök a Fehér Házban elmondott beszédében felszólította az amerikaiakat, hogy tegyenek meg mindent a faji igazságtalanságok ellen. Az alelnök szerint a keddi döntés „egy lépéssel közelebb viszi” az országot az egyenlő igazságszolgáltatáshoz. Hangoztatta:

A mostani ítélet egy lépéssel közelebb visz minket az igazsághoz, de még van dolgunk, meg kell reformálnunk a rendszert.

Arról is beszélt, hogy a faji igazságtalanság minden amerikai problémája, mert visszatartja a nemzetet attól, hogy teljes mértékben kiaknázza a lehetőségeit. „Mindannyian részesei vagyunk George Floyd örökségének, és most az a feladatunk, hogy tiszteletben tartsuk ezt és tiszteljük őt” - jelentette ki Harris.

Joe Biden amerikai elnök szerint a mai ítélet egy „ritka, de óriási lépés az amerikai igazságszolgáltatás felé vezető menetben”. Beszédében úgy fogalmazott: a mai ítélet üzenete, hogy senki sem állhat a törvény felett. „De ez nem elég. Itt nem állhatunk meg. A valódi változások és reformok megvalósítása érdekében többet is tehetünk. Többet kell tennünk, hogy az ilyen tragédiák ne ismétlődhessenek meg” - hangoztatta.

Az elnök úgy vélte, az esküdtszék keddi döntése hozzájárul ahhoz, hogy az afroamerikai embereknek ne kelljen félniük attól, hogy a rendőrséggel találkoznak. Reményét fejezte ki, hogy a szülőknek a jövőben „nem kell amiatt aggódniuk, hogy a fiaik vagy a lányaik hazajönnek-e egy bevásárlás vagy egy séta után, vagy miután a parkban játszottak”.

Biden szólt azokhoz is, akik esetleg azt tervezik, hogy az ítéletet - ahogy fogalmazott - mentségként használják az erőszakra. Azt mondta: vannak agitátorok és szélsőségesek, akiket nem érdekel a társadalmi igazságosság. „Ők a gyűlölet és a megosztottság lángját lobbantják fel. Nem hagyhatjuk, hogy sikerrel járjanak” - tette hozzá az elnök.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Greta Thunberg az egyenlőtlen vakcina-elosztás megszüntetését sürgeti

A svéd klímaaktivista alapítványán keresztül 100 ezer eurót, azaz 36 millió forintot utal át a COVAX-nak, ami a Covid-19 elleni küzdelmet szolgáló eszközökhöz való méltányos globális hozzáférés pillére.
Címkép: Wikimedia Commons/Anders Hellberg - szmo.hu
2021. április 20.

hirdetés

Greta Thunberg felszólította a világ vezetőit, hogy tegyenek meg mindent a koronavírus elleni vakcinák egyenlőtlen elosztása ellen - írja a CNBC.

A svéd klímaaktivista egyenesen "tragédiának" minősítette a gazdag és szegény országokban elérhető védőoltások mennyisége között egyre csak növekvő különbséget.

Thunberg az Instagramon arról írt, hogy a tehetősebb országokban már minden negyedik embert beoltottak, míg a szegényebb országokban csak minden ötszázadik ember jutott már vakcinához. Mindez annak ellenére történik, hogy egészségügyi szakértők többször is jelezték: az egyenlőtlen vakcina-elosztás megkönnyíti a vírus mutálódását, ezzel egyúttal meghosszabbítja a világjárványt is.

Greta Thunberg a posztban közölte, hogy alapítványán keresztül 100 ezer eurót (36 millió forint) utal át a COVAX-nak, ami a Covid-19 elleni küzdelmet szolgáló eszközökhöz való méltányos globális hozzáférés pillére.

"Csakúgy, mint a klímaválság esetében, muszáj elsőként a legkiszolgáltatottabbakon segíteni. Ezért támogatom a WHO-t, a Gavit és mindazokat, akik részt vesznek a COVAX kezdeményezésben, amely véleményem szerint a legjobb utat kínálja a oltóanyag-egyenlőség és a járványból kilábalás biztosítása érdekében" - írja a posztban az aktivista.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

hirdetés

Greta Thunberg (@gretathunberg) által megosztott bejegyzés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője köszönetet mondott Thunbergnek a COVAX-nak nyújtott erkölcsi és anyagi támogatásért. Tedros Adhanom Ghebreyesus szerint a 18 éves svéd aktivista volt a legfiatalabb ember, aki eddig hozzájárult a kezdeményezéshez.

A COVAX március végéig közel 100 millió oltást szállított le a rászorulóknak, de eddig csak mintegy 38 millió adagot adtak be közvetítésével.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Európai Gyógyszerügynökség: csak nagyon ritka esetekben lehet kapcsolat a Johnson & Johnson vakcinája és a vérrögképződéses esetek között

Az uniós ügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága szerint ugyanakkor a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina „nagyon ritka mellékhatásaként”.
Címkép: MTI/Koszticsák Szilárd - szmo.hu
2021. április 20.

hirdetés

Rendkívül ritka esetekben kapcsolat állhat fenn a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája és az ugyancsak nagyon ritka vérrögképződéses esetek között,

az eddigi eredmények azonban azt mutatják, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait

- közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami ügynökség április első felében kezdte meg a Janssen által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyaggal végzett beoltást követően jelentett nagyon ritka vérrögképződéses esetek kivizsgálását, miután az Egyesült Államokban addig négy, később további két erre utaló esetet jelentettek.

Az uniós ügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) véleménye szerint ugyanakkor szükséges a vakcina termékinformációjának frissítése. Javaslatuk szerint az oltóanyag esetében a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina "nagyon ritka mellékhatásaként".

A jelentett esetek többsége 60 év alattiaknál, többségükben nők között fordult elő az oltást követő két héten belül. A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján azonban konkrét kockázati tényezőt nem azonosítottak - emelték ki.

hirdetés

Megjegyezték, hogy a vizsgált esetek hasonlóságot mutatnak az AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem Vaxzevria névre keresztelt oltóanyagánál jelentkező nagyon ritka rendellenességhez. A vérrögképződés szokatlan módon az agy sinus vénáiban, a hasi vénákban és az artériákban fordult elő. A vérrögképződés egyik elfogadható magyarázata, hogy a vakcina immunválaszt vált ki, amely hasonló állapothoz vezet, mint amely a heparinnal kezelt betegeknél néha előfordul. Az úgynevezett heparin indukálta trombocitopénia (HIT) a heparin kezelés egyik legsúlyosabb szövődménye, mely adott esetben tromboemboliás komplikációkhoz vezet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: