HÍREK

Karácsony: Drámai erővel jelezték a dokumentumok, hogy mi történik a bicskei gyermekotthonban

Megszavazta a Fővárosi Közgyűlés annak a vizsgálóbizottságnak a felállítását, ami tisztázná, ki felel a történtekért. Szerdán elfogadták a családon belüli erőszak megelőzéséről és az áldozatok védelméről szóló stratégiát is, ami 2022 óta készült.

Link másolása

A Fővárosi Közgyűlés egyhangúan megszavazta a bicskei gyermekotthon ügyében felállítandó vizsgálóbizottság javaslatát – írja a Népszava. A bizottság elnöke Kiss László (DK), tagjai: Dódity Gabriella (Fidesz), Gajda Péter (MSZP) XIX. kerületi polgármester, Soproni Tamás (Momentum) VI. kerületi polgármester, valamint Wintermantel Zsolt (Fidesz) lesz.

Arról a vizsgálóbizottságról van szó, mely felállítását akkor jelentette be Karácsony Gergely, amikor elkészült a hivatal jelentése arról, hogyan nem derült ki az előző városvezetés alatt, hogy mi zajlik a bicskei gyermekotthonban, noha az önkormányzathoz is fordultak ott dolgozók. A jelentésben olyan megállapítások vannak Karácsony szerint, melyek kibontására van szükség, a vizsgálóbizottság ezt szolgálja. A főpolgármester úgy fogalmazott a szavazás előtt:

„A fővárosi önkormányzathoz 2011-ben benyújtott dokumentumok drámai erővel jelezték, hogy mi történik az intézményben, ennek ellenére a gyerekek semmilyen érdemi segítséget nem kaptak”.

Ezt követően a közgyűlés – bár a fideszes képviselők nemmel szavaztak – elfogadta a főváros családon belüli erőszak megelőzéséről és az áldozatok védelméről szóló stratégiát, amelyen 2022 óta dolgoznak. Kiss Ambrus adatokkal támasztotta alá ennek szükségességét: 2022-ben 135 kapcsolaton belüli erőszakot regisztráltak, 833 esetben kértek segítséget a gyermekvédelemtől. Ráadásul ezek csupán az ismertté vált esetek.

A stratégia három területre fókuszál: megelőzés, korai azonosítás és az áldozatok segítése. Kiss szerint a jelzőrendszer működésében most is vannak diszfunkcionális elemek, így létrehozzák a fővárosi áldozatvédelmi fórumot, ahová a kerületi önkormányzatok mellett az egyházi szereplőket, illetve civil szakembereket is meghívják tapasztalatok, információk cseréjére. Módszertani ajánlást dolgoznak ki a kényszerláthatás intézményének traumatizáló hatásának csökkentésére, illetve támogatnák a kortárs segítőket, mivel a családon belüli erőszak és kortárs bántalmazás között erős kapcsolat van. Ezenfelül közösségi tereket hoznak létre a bántalmazottaknak, illetve a jelenleg hetente alig 12 órában elérhető civilszervezeti segélyvonalakat kibővítenék.

Ezenfelül már másodszor ír ki pályázatot civil segítő szervezeteknek a Fővárosi Szolidaritási Alap, a kora gyermekkori intézmények számára pedig külön 300 millió forintos pályázati keretet nyitnak az UNICEF-fel közösen.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter Orbán Viktornak: „Milyen érzés fenyegetni a saját népét és közben eljátszani az áldozatot?”
A miniszterelnök a héten betiltott brüsszeli esemény kapcsán kesergett a jogállam állapotáról, majd jött a TISZA Párt politikusa, és tartolt.

Link másolása

A kampányidőszak beindulásával magas fokozatra kapcsolt Orbán Viktor Facebook-oldala is. Hol van már február eleje, amikor Novák Katalin kegyelmi ügyének kirobbanása és a köztársasági elnök lemondása után a miniszterelnök egy hétre eltűnt a közösségi médiából?

Manapság megint visszatért a több poszt/nap tempóra, általában a kampányra tartogatott témák lövöldözésével. Így volt ez szombat délután is, amikor a miniszterelnök (Facebook-oldalának kezelője) a héten Brüsszelben betiltott (majd később mégis engedélyezett) szélsőjobboldali találkozó kapcsán osztotta meg gondolatait a jogállamiság nyugati pusztulásáról.

Aztán megérkezett, már-már menetrendszerűen Magyar Péter, és mondhatni, mindent vitt. A TISZA Párt ellenzéki politikusa a bejegyzés alatti kommentjében azt írja:

„Jó duma. Önök pedig kirúgatták Tarr Zoltán háromgyermekes református lelkészt, aki fel mert szólalni a több százezres április 6-i rendezvényünkön. És állásuk elvesztésével fenyegetik a vidéki embereket, ha eljönnek a TISZA Párt rendezvényeire. Mikor veszett el Önből a demokrata, Miniszterelnök Úr? Milyen érzés fenyegetni a saját népét és közben eljátszani az áldozatot?”

Bő egy órával a komment után Orbán bejegyzésén több mint 1800 reakció volt, igaz 1100-700 a nevetős arcok vezettek. Ezzel szemben ugyanekkor Magyar Péter kommentjén már több mint 3000 ezer lájk, szemben pár tucatnyi nevetős vagy dühös fejjel.

Ha ez nem kampány, akkor semmi nem az! Magyar Péter egyébként nem sokat tétlenkedik, mert kevéssel a bejegyzés írása előtt még fotós kollégánknak pózolt a Városligetben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Magyar Péter is kinn tekert az I Bike Budapesten – fotósunknak meg is állt egy kis időre
A TISZA Párt politikusa megállt lapunknak egy fotó erejéig. Párja társaságában volt a rendezvényen.

Link másolása

Kis túlzással a fél magyar sajtó Magyar Pétert kereste a szombati I Bike Budapest rendezvényen – számolt be a helyszínen tartózkodó kollégánk.

A legtöbben azonban nem szúrták ki a tömegben, sőt a városligeti nagy közös bringaemelésen sem.

Fotósunknak azonban szerencséje volt: nem sokkal a rendezvény hivatalos vége után a napozórét és a Néprajzi Múzeum közötti részen összefutott a TISZA Párt alelnökével, aki meg is állt egy fotó erejéig.

A politikus párjával vett részt a tekerésen, ahol egyébként szimpatizánsok körében is biciklizett. Kollégánknak elmondta: jól érezték magukat a délután során.

Magyar Péter korábban egyébként be is jelentkezett a város legnagyobb biciklis rendezvényéről:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Kettesével járnak majd az ellenőrök a kórházakban, „vizuálisan ellenőrzik” a betegjelenlétet
A Belügyminisztérium elmondta, nem igazoltatják majd a betegeket. Céljuk az, hogy hatékonyabb legyen az ellátás.

Link másolása

Ahogy arról pénteken mi is beszámoltunk, revizorokat küldene a kórházakba a Belügyminisztérium.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) erről levélben értesítette az állami intézményeket. „A levelekből az derül ki, hogy legalább 2 fős mobil ellenőrző csoportok jelenhetnek meg a következő napoktól a magyar kórházakban. Ezeknek az lesz a feladatuk, hogy ellenőrizzék az orvosok és a szakdolgozókat abban, hogy munkaidőben valóban ott vannak az egészségügyi intézményben” – mondta el Élő Anita a Válasz Online újságírója az RTL Híradójának.

Az ellenőrzések célja, hogy hatékonyabb legyen az ellátás. A munkaidő mellett vizsgálják majd a betegjogok biztosítását, a betegvárakozást, a várólisták kialakulásának okait és az állami anyagi források felhasználását. Azaz például azt is, hogy egy beteg ténylegesen az osztályon van-e és nem csak papíron számolja-e el a kórház az ellátását.

A csatorna érdeklődött a Belügyminisztériumnál is. Ott azt közölték:

a betegeket nem igazoltatják, a betegjelenlétet vizuálisan ellenőrzik.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint az ellenőrzés nem oldja meg a szakemberhiányt és az alulfinanszírozottságot sem. A Független Egészségügyi Szakszervezetnél azt mondták, a jelenléti íveket is vizsgálni kellene, mivel most szerintük havonta átlagosan egy műszaknyi túlórát nem fizetnek ki a dolgozóknak.

Az RTL Híradó riportja a kórházi ellenőrökről

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Fotókon az idei I Bike Budapest, amin Karácsony Gergely és Magyar Péter is részt vett
A szervezők és a hatóságok szerint mintegy 15 ezren vettek részt a tekerésen a változékony idő ellenére is. A bringások elmondták 12 követelésüket is.

Link másolása

„Ma bringás várost csináltunk Budapestből. Ismét. A cél már csak az, hogy az év többi, 364 napján is ilyen legyen a város” – hangzott el az idei I Bike Budapest kerékpáros felvonulás végállomásán, a Városligetben.

Az ide rendezvényen a Magyar Kerékpárosklub és a rendőrség becslése alapján szombaton több mint 15 ezren bringáztak át a városon.

A felvonulás célja az volt, hogy megmutassák, óriási szükség van a kerékpárosbarát fejlesztésekre, valamint elérjék, hogy a következő városvezetés teljesítse azt a 12 pontot, amit a bringás Budapestért állítottak össze. A követelések a következők:

Az idei I Bike Budapesten részt vett Karácsony Gergely főpolgármester mellett a TISZA Párt alelnöke, a politikai életbe nemrég berobbant Magyar Péter is.

A rendezvényt végigkísérte fotós kollégánk is, itt nézhetitek vissza az eseményt az ő objektívján keresztül:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk