hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Jön a hidegfront: több hullámban csapnak le a zivatarok, felhőszakadás és jégeső is lehet

A csapadékos tájakon várhatóan csak 20 fok körül lesz a hőmérséklet csütörtökön.

Link másolása

hirdetés

Hidegfront vonul át az országon, ennek hatására csütörtökön sokfelé csapadékos, zivataros lesz az időjárás - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán Facebook-oldalán.

Simon Gergő meteorológus a videóban elmondta: éjszaka nyugat felől megvastagszik a felhőzet, ekkor még elsősorban a Dunántúlon várható csapadék. A hőmérséklet 13 és 22 Celsius-fok között alakul.

Csütörtökön napközben erősen felhős, borult lesz az idő,

több hullámban várhatók záporok, zivatarok. Hevesebb - felhőszakadással, erős széllel, jégesővel kísért - zivatarok nagyobb eséllyel az ország déli, délkeleti részén alakulhatnak ki.

A hőmérséklet a csapadékos tájakon várhatóan csak 20 fok körül lesz. A keleti, délkeleti tájakon kezdetben még jóval 30 fok feletti értékeket is mérhetnek, majd a záporok, zivatarok hatására gyorsan visszaesik a hőmérséklet.

Pénteken elsősorban az ország keleti felén várható csapadék. A csúcsértékek 25 és 30 fok között alakulnak, de az ország nagyobb részén inkább 30 fok alatti értékek lesznek.

hirdetés

Szombaton 1-2 fokot melegszik a levegő, vasárnap pedig már az ország nagyobb részén lesznek 30 fok feletti értékek - mondta a meteorológus, de hozzátette:

a hőmérséklet-emelkedés nem lesz tartós, mert a jövő hét elején újabb hidegfront érkezik.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Orbán Viktor jelentette be, hogy már 700 ezren aláírták a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! petíciót

A miniszterelnök felszólalt a pesterzsébeti református templom felszentelésén is.

Link másolása

hirdetés

A kormánypártok az ellenzéki előválasztással szemben indították a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! petíciót. Szombaton Orbán Viktor is aláírta, most pedig arról posztolt, hogy rajta kívül 700 ezren döntöttek még így. A bejegyzést úgy kommentálta, hogy

nem hagyjuk, hogy visszatérjen a Gyurcsány-korszak!

Amellett, hogy a kormányfő most aktívan beszállt ebbe a kampányba, felszólalt a pesterzsébeti református templom felszentelésén is, ahol azt pedzegette, hogy a hanyatló nyugat számára a templomépítés jelent megoldást. Részletek az alábbi cikkünkben:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

475 szakma átlagbérét nézték meg, kiderült az is, melyik fizet legrosszabbul

A KSH összesítése szerint a legkevesebbet szakképesítés nélkül lehet keresni, de nem állnak jól a mezőgazdaságban dolgozók sem.

Link másolása

hirdetés

Pár hónapja frissítette foglalkozás szintű keresetstatisztikáját a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A bruttó átlagkereset a vezető beosztásban dolgozók körében a legmagasabb – közel 800 ezer forint –, ide 33 foglalkozást soroltak – írja a 24.hu.

A legmagasabb bérkategóriába tartozók a vezető beosztásban dolgozók: átlagkeresetük közel 800 ezer forint. De még itt is

kimagaslik a mezőnyből a miniszterek, képviselők és államtitkárok bére, akik áltagosan havi bruttó másfél millió forintot is hazavisznek.

A következő kategóriába azok kerültek, akik felsőfokú képzettséget és önálló tevékenységet feltételező munkát végeznek – ők áltagosan 573 ezer forintot keresnek. A lap azonban megjegyzi, hogy vannak, akik egymillió feletti bruttó bért kapnak, például a bírók, vagy az alternatív gyógymódot alkalmazók.

Ebben a kategóriában szerepelnek a tanárok is, akiknek bérezése sokszor téma a közéletben. a KSH szerint

az egyetemen, főiskolán oktatók keresete tavaly átlagosan 567 481 , míg a középiskolai tanároké 415 396 forint volt.

A 24.hu cikke megjegyzi azt is, hogy egy középiskolai tanárnál a vasúti váltókezelők átlagosan négyezerrel, a műtrágyakeverők 52 ezer forinttal többet keresnek havonta.

hirdetés

Az egyéb felsőfokú vagy középfokú képzettséget igénylő foglalkozások alkotják a harmadik kategóriát, az ő átlagbérük 462 ezer forint, ugyanakkor a szórás nem kicsi. Itt találhatjuk a légiforgalmi irányítókat, akiknek átlagos bére kétmillió forint, de nem keresnek rosszul az 1,3 milliót hazavivő sportolók és az 1,17 milliót kapó tőzsde- és pénzügyi ügynökök, illetve brókerek sem.

Az irodai és ügyviteli, ügyfélkapcsolati foglalkozásúak átlagos keresete 350 ezer forint. Közülük a könyvelő 450 ezer forintot, a titkár(nő) 361 ezret, a recepciós pedig 280 ezret kap egy hónapban.

Az 5-ös főcsoportban bő 300 ezer forint a bruttó átlagkereset, legjobban a rendőrök, börtönőrök és tűzoltók keresnek ebben a kategóriában (sorrendben 545 ezer, 475 ezer, 459 ezer forintot), a legkevesebbet pedig a pultosok, manikűrösök és utcai árusok (nagyjából 215 és 220 ezer forint között).

A következő kategóriába a mezőgazdasági dolgozók kerülnek: a szarvasmarha-, ló-, sertés-, juhtartó és -tenyésztők 301 ezres, illetve az erdészeti foglalkozásúak 163 ezres keresete lényegesen alacsonyabb, mint az előző csoportokban szereplőké.

Átlagosan kevesebbet keresnek az ipari és építőipari foglalkozásokban, de itt például 813 ezer forintot tehet el egy ipari alpinista. Igaz, egy nád- és fűzfeldolgozó, seprű-, kefegyártó csak 119 ezret. Ez utóbbi foglalkozás egyébként a lista 475 szakmája közül a legrosszabbul fizető.

A lista nyolcadik csoportjában vannak a gépkezelők, összeszerelők, és járművezetők:

a legjobban a sugármentesítő gép kezelői keresnek (685 ezer forint havonta), a mozdonyvezetők 667 ezer forint bruttót kapnak átlagosan, a kőolaj- és földgáz-feldolgozó gépek kezelői pedig kicsivel 600 ezer forint alatt keresnek.

A KSH táblázata ugyanakkor nem csak az átlagbéreket fedte fel, hanem megmutatta az egyes szakmán belüli eltéréseket életkor szerint is.

Leginkább a légiforgalmi irányítók körében van nagy különbség a korcsoportok bérezése között: míg fiatalon 680 ezres átlagkereset társul a feladataikhoz, addig ötven év felett már 3 millió forintot is lehet keresni ebben a munkakörben.

Kevésbé, mindössze tíz-húsz százalékkal változik az eltelt évtizedekkel az ápolók bére:

egy felsőfokú végzettségű, 30 alatti ápoló bruttó 478 ezer forintot kap, egy ötven feletti 621 ezret, egy (3-as főcsoportba tartozó) ápoló, szakápoló 404, illetve 465 ezer forintot, egy segédápoló pedig 331, illetve 351 ezer forintot keres.

A fizetések táblázatát EZEN A LINKEN lehet nézegetni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Tóth Csaba visszalépett Zuglóban, Hadházy Ákos lesz a közös ellenzéki jelölt

Az MSZP-s politikus szerint lejáratókampány zajlik ellene, és erre a „politikai mocsárra” nincsen semmi szüksége.

Link másolása

hirdetés

Az MSZP jelöltje arra hivatkozott, hogy az őt ért támadásokkal szemben nem tudott védekezni, és a támogatói is kihátráltak mögüle.

Nekem erre a politikai mocsárra nincs semmi szükségem. Úgy döntöttem, hogy visszalépek a jelöltségtől

- mondta Tóth, aki szerint nem hoztak fel ellene rendes bizonyítékokat, ennek ellenére hiába indítana helyreigazítási pereket, néhány hónap múlva azok már mit sem számítanának. Nehezményezte, hogy az ellenzéki pártok továbbra is támogatnak más, kétes ügyekkel gyanúsított jelölteket, mögüle viszont kiállt az összes párt(Jobbik, Párbeszéd, DK) ami addig támogatta az MSZP-s jelöltet. Külön kiemelte, hogy a saját miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely is kihátrált mögüle, aki az RTL Klub által szervezett vitán azt mondta, hogy ő zuglóiként biztosan nem Tóthra szavazna.

Így most Hadházy Ákos lesz az ellenzék közös jelöltje Zuglóban, más nem is szállt harcba arról a térfélről.

A Telex információi szerint az is állhat a háttérben, hogy nem hivatalos adatok alapján Hadházy állhat nyerésre az előválasztáson, ahol az egyik legmagasabb a részvétel.

Nem reprezentatív utcai felmérésünkben mi is arra jutottunk másfél héttel ezelőtt, hogy a Momentum jelöltjének jóval nagyobb lehet a támogatottsága.

hirdetés

Tóth Csabát az elmúlt hónapokban tényleg rengeteg támadás érte: az egész akkor kezdődött, amikor a Momentum bejelentette Hadházy Ákos indulását Zuglóban, akit a korrupció elleni küzdelem élharcosának is neveznek.

Az utolsó löketet az adta a kihátráló pártoknak, hogy Hadházy olyan dokumentumokat mutatott, amelyek szerint Tóth kihagyott a vagyonnyilatkozatából egy XXII. kerületi gyárépületet, ami papíron nem az övé, de ő rendelkezik felette.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Fogytán van az oxigén a romániai kórházakban, egyre súlyosabb a koronavírus-helyzet

Vasárnap az egész országban már csak 10 intenzíves ágy volt szabad, a kórházi dolgozók rendkívül pesszimisták.
Fotó: RO Vaccinare/Facebook - szmo.hu
2021. szeptember 27.


Link másolása

hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy óriásira nőtt a koronavírus-járvány Romániában, ahol már tízezer főnél is többen vannak kórházban a betegséggel.

A Transindex most azt írja (a g4media.ro oldalra hivatkozva), hogy a romániai intenzív osztályok már nem tudnak megbirkózni a feladattal, és az oxigénberendezések is a kapacitásuk maximumánál tartanak.

„Jelenleg a sürgősségi egységek ténylegesen a frontvonalon küzdenek.

A (bukaresti) Szent Pantelimonban 45 férőhely van, az udvaron felállított sátorral együtt, és 50 beteg várakozik még. Mire várnak? Hogy esélyt kapjanak arra, hogy megküzdjenek a saját életükért!

18-an az intenzív osztályon vannak, és arra várnak, hogy minél hamarabb megüresedjen egy ágy, 21-en pedig oxigénre szorulnak, és arra várnak, hogy átkerüljenek az oxigénes kórtermekbe. Igen, nagyon súlyos a helyzet! Az egészségügyi személyzet a betegekkel együtt küzd az életükért” – írja közösségi oldalán az oltási kampányt koordináló országos bizottság (Ro Vaccinare).

hirdetés

A Craiova Megyei Sürgősségi Kórház a koronavírus-fertőzöttek példátlan hullámával néz szembe. Vasárnap este az összes intenzív ágy foglalt volt, és további 30 beteg várakozott a sürgősségi befogadó egység (UPU) elkülönítő osztályán arra, hogy ürüljön egy ágy.

Iaşi-ban már nem tudnak megbirkózni a feladattal. Az ottani kórház vezetője szerint hamarosan eljutnak arra a szintre (mint a koronavírus első hullámában hírhedté vált Bergamoban), hogy dönteniük kell, kit tudnak megmenteni, és kit nem. A hírek szerint az országban

súlyosabb a helyzet, mint a harmadik hullámban volt, vasárnap egész Romániában csak 10 darab szabad intenzíves ágy volt.

Temesváron kialakítottak egy preterápiás osztályt a kórházban, mert napról napra nő azoknak a betegeknek a száma, akik olyan komoly tüdőkárosodással kerülnek be, hogy légzéstámogatás, kiegészítő oxigén nélkül nem élnék túl a várakozást.

A Főtér azt írja, a hétvégén valóssággá váltak az orvosok vészjósló nyilatkozatai, hétfőre pedig biztos, hogy még romlott is a helyzet.

Ketten már biztosan meghaltak azért, mert nem jutottak időben oxigénhez.

A portál szerint furcsa, hogy közben továbbra is zárva van egy 13 millió euróért felhúzott konténerkórház, amelyben korábban gondok voltak a fűtéssel, ezért az orvosi eszközök sorra meghibásodtak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: