HÍREK
A Rovatból

Határozatlan idejű virrasztásba kezdenek a diákok a Belügyminisztérium épülete előtt

Törley Katalin, a Kölcsey-ből elbocsátott tanár Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár, Pintér Sándor belügyminiszter és Orbán Viktor lemondását követelte a szerda esti tüntetésen.

Link másolása

Ahogy arról mi is beszámoltunk, újabb tanárokat bocsátottak el Budapesten, mert résztvettek a polgári engedetlenségben. Az újabb kirúgások ellen tiltakozva estére demonstrációt hívtak össze a Belügyminisztérium elé, ahol több ezren voltak, főleg diákok, tanárok és támogatóik.

A demonstráción felszólalt Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium egykori pedagógusa, a Tanítanék vezető tagja is.

Elmondta, hogy most sokkal dühösebb, mint két hónappal ezelőtt, mert szerdán megjelent egy belügyminisztériumi közlemény, amelyben bejelentették nyolc tanár közalkalmazotti jogviszonyának megszüntetését - írja a Mérce.

Szerinte a belügy úgy adta ki a közleményt, hogy az abban érintett tanárok még nem tudták, hogy róluk van szó. „Mintha nem is emberek életéről lenne szó" - mondta.

VIDEÓ: A tüntetésről

Beszélt arról is, hogy egy olyan napon történtek az elbocsátások, amikor üzemanyag- és cukorhiány van, a gazdaság súlyos helyzetben van és az uniós pénzek is alig jönnek.

Szerinte a kormány képtelen megállapodni az unióval, és a tanárokon és a diákokon áll bosszút. „Kicsit kiterjesztve egymillió gyereken áll bosszút” és másfélmillió tanáron - tett hozzá. Azokon, akik tesznek egy jobb országért.

Úgy vélte, hogy a helyzetért felelősek a tankerületi vezetők is, mert nem állnak ellen a kormány döntéseinek. De felelős Maruzsa Zoltán államtitkár is, mert nem tudja megvédeni a gondjaira bízott területet. Felelős Pintér Sándor is, aki - bár hozzá tartozik a közoktatás - nem tudja ennek az érdekeit védelmezni. Valamint Orbán Viktor miniszterelnök is felelős, mert válságba kormányozta az országot és az oktatást.

Törley szerint

mindegyiküknek le kellene mondaniuk. A lemondásukig is – amennyiben szombatig nem helyezik vissza az elbocsátott tanárokat az állásukba – radikálisabb irányba kell fordulniuk.

Végül arra kérte a diákokat, hogy szervezkedjenek, kezdjenek ülősztrájkokba, álljanak a tanáraik mellé és támogassák őket. A szülőktől a gyerekeik és tanáraik támogatását kérte. Menjenek az iskolákhoz, hogy védjék meg a tiltakozó tanárokat. A pedagógusoktól azt kérte, hogy folytassák a tiltakozást úgy, hogy álljanak le. Szerinte aki most azon gondolkodik, hogy jövő nyáron lemondana, az már a jövő héten tegye ezt meg. Aki pedig elkeseredett, az állítsa le a munkát. Elmondása szerint Budapesten és országszerte százával kezdenek munkabeszüntetésbe a pedagógusok.

Egy diák arról beszélt, hogy mennyire megrendítette, hogy sírni látta a tanárait, akiket szeretnek és tisztelnek. És azt sem fogják elfelejteni, hogy kirúgták a pedagógusokat, akik nemcsak a tananyagot de emberi értékeket is tanítanak nekik. Felhívta a figyelmet arra, hogy

a minisztérium azzal vádolja a tanárokat, hogy nem tanítanak, de közben ők rúgják ki a pedagógusokat. A diák közölte, hogy nem hagyják magukat megfélemlíteni, és több ezren vannak az országban, akik kiállnak ezért az ügyért.

Rábai János, a Karinthy gimnázium egyik végzős osztályának kirúgott tanára azt mondta: „Azt mondták, hogy nem fejezhetem be velük – hát be fogom!” Közölte, hogy míg a diákok a tanárokkal vannak, ők vice versa – és nem fogja hagyni, hogy a hatalom fájdalmat okozzon a diákjainak. Úgy vélte, hogy nem lesz vége se a tüntetéseknek, se a megfélemlítéseknek. Szerinte a hatalom nem áll meg nyolc tanárnál, de ha összefognak, akkor elérhetnek mindent, amit akarnak.

Berta Beáta pedagógus is mesélt arról, hogy a sajtótól keresték, miközben tanított, hogy őt is kirúgták-e. Végül kiderült, hogy ő nem érintett. örült annak, hogy sokan eljöttek a tüntetésre, és emlékeztetett, hogy „a csend nem rend”. Végül közölte, hogy

a Karinthy tanárainak jelentős része határozatlan idejű munkabeszüntetésbe kezd csütörtöktől, akárcsak a Tanárok a Tanárokért mozgalom több száz tagjának jelentős része.

Egy diák pedig feltette a kérdést: „Azt mondják, a diákok tanulni járnak iskolába – de hogyan járjanak, ha elveszik a tanáraikat? Ha bizonytalanságba taszítják a tanárokat, miután évek óta korlátozzák a szakmai szabadságukat?” Szerinte még mindig csak ígérgetnek a pedagógusok bérköveteléseivel kapcsolatban, és még azt is az uniós támogatásokhoz kötik. Majd arról beszélt, hogy szerinte a belügy célja, hogy elbizonytalanítsák a diákokat. Azt ígérte, hogy ezt nem hagyhatják, mert az erő az ő oldalukon áll.

"A diákság megingathatatlan, itt vagyunk, itt leszünk, és nem hagyjuk!"

- tette hozzá.

Az elkövetkezendő hetekben az alábbi eseményeket szervezik:

• szombaton a Klebelsberg Központnál tüntetnek,

• december 8-án országos ülősztrájkot tartanak az iskolákban,

• december 9-én pedig az MTVA-nál követelik hogy adjanak teret nekik a tévében.

Addig is, határozatlan idejű, felváltott virrasztás várható a Belügyminisztérium előtt.

A virrasztók támogatást is elfogadnak: ülőalkalmatosságokat, székeket; takarót; ételt; meleg italokat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Különleges feladattal bízhatta meg titokban a fiát Orbán Viktor
A Vsquare azt írja, hogy Orbán Gáspár informálisan kapott megbízást a kormányfőtől egy új nemzetbiztonsági testület felállítására, és irodája is van a Karmelitában.

Link másolása

Saját nemzetbiztonsági testület felállításába fogott Orbán Viktor, ebben pedig kulcsszerepet szánt a fiának - írja a Vsquare. A lap szerint Orbán Gáspár a Karmelitában kapott irodát.

A Vsquare a francia LeMonde-al és magyar Direkt36 oknyomozó portállal közösen derítette ki nemrég, hogy a magyar kormányfő fia is részt vett a Csádban tervezett magyar katonai misszió szervezésében.

A Vsquare az ügyet közvetlenül ismerő, a kormányhoz köthető források alapján most arról ír, hogy

az elmúlt hónapokban Orbán Gáspár tevékeny részt vállalt egy nemzetbiztonsági testület létrehozásában, megszervezésében és személyi állományának kiválasztásában.

A szervezet a lap szerint leginkább az amerikai elnök Nemzetbiztonsági Tanácsára hajaz.

„Orbán Gáspárnak saját szobája van a Karmelitában, ahol legalább fél tucat fiatal szakember dolgozik vele” - mondta a forrás a lapnak, aki azt is hozzátette: „az apja közelről akarja szem előtt tartani”. A Vsquare szerint ebből az irodából szervezte Gáspár a csádi missziót is, amelyre a beszélgetésekben csak „startupként” hivatkozik.

Azt is megjegyezték, hogy Orbán Gáspár teljes titokban nemrég kinevezett nemzetbiztonsági főtanácsadó, Bíró Marcell irodájának a kialakításán dolgozik. Két területen - a hírszerzéssel és a katonai ügyekkel foglalkozó részlegen - már elindult a munka. A harmadik egy olyan részleg lesz, amelynek diplomáciai csapata a hét minden napján 0-24-ben fogja majd felügyeli a válsághelyzeteket - ezt szervezi jelenleg a miniszterelnök fia a Vsquare szerint.

A lap forrása azt is megjegyezte, hogy

Gáspárt frusztrálja, hogy hivatalosan nem vehet részt ebben a munkában. Orbán Viktor ugyanis állítólag attól tart, hogy ez jelentős felháborodást váltana ki.

Mint írják, ehelyett a miniszterelnök informálisan bízta meg a fiát azzal, hogy felügyelje az új részleg tervezését.

A Vsquare által megkeresett minisztériumok és a Miniszterelnöki Kabinetiroda is cáfolták, hogy alkalmaznák Orbán Gáspárt. Mint írták: csak azért van bejárása az apja irodájába, mert családtag.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
„Szeretet kerületünk” – 12 mondatban 11 helyesírási hibát vétett a fideszes jelöltként induló iskolaigazgató
Lernyei Ákos annak a XX. kerületi iskolának vezetője, amelynek közelében meghalt egy 9 éves kisfiú 2023 októberében, miután egy teherautó nekiment a kőkerítésnek, ami a gyerekre borult.

Link másolása

Szürreális szórólappal vágott neki az önkormányzati kampányának Lernyei Ákos. Lernyei a XX. kerületi Gyulai István Általános Iskolának igazgatója, saját vallomása szerint 1981-ben frissen végzett tanítóként került Pesterzsébetre. Ehhez képest a szórólap, mellyel kampányát indítja,

11 helyesírási hibával talán rekorder saját műfajában.

A 444-nek egy olvasó küldte be a szórólapot. „A szöveg tartalma, illetve a választási ígéretek (?) már önmagukban megmosolyogtatók, azonban első olvasásra is szemet szúrt a helyesírási hibák mennyisége. Bár nem vagyok nyelvész, de a 12 mondatban 11 (!!!) helyesírási hibát/elgépelést találtam, nem beszélve a teljesen logikátlan mondatszerkezetekről” – írta az olvasó, aki nem volt rest, és akkurátusan kijavította az irományt.

Már csak az a kérdés marad, a tanító bácsi hogyan értékelné ezt a teljesítményt?

Erre azért is nehéz választ kapni, mert Lernyei közösségi oldalán, annak ellenére, hogy egy állami közoktatási intézmény első embere, csupán politikai, kormánypárti bejegyzések olvashatóak.

Az ominózus szórólap itt tekintkető meg.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Orbán Gáspár titkos megbízatása – a minisztériumok és Orbán Viktor kabinetirodája is cáfol
Nincs semmiféle megbízatás, Orbán Gáspár csak családtagként látogathat a Karmelitába – állítják az illetékesek.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Tegnap írtuk meg a VSquare alapján, hogy saját nemzetbiztonsági testület felállításába fogott Orbán Viktor, ebben pedig kulcsszerepet szánt a fiának.

A hír szerint a miniszterelnök fia a Karmelitában irodát is kapott.

A külpolitikával és kényes diplomáciai ügyekkel foglalkozó részleg a hét minden napján nonstop felügyeli majd a válsághelyzeteket. Névtelen forrás szerint Orbán Gáspár hivatalosan is vállalta volna a megbízást, de apja, tartva a felháborodástól, kizárólag informális felhatalmazást adott neki az új nemzetbiztonsági szervezet felállítására.

Ezt cáfolják a minisztériumok és a Miniszterelnöki Kabinetiroda egyaránt.

Állításuk szerint Orbán fia kizárólag csak családtagként léphet be a miniszterelnök irodájába.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Amerikaiak szerint izraeli rakéta csapódott be Iránban, az irániak szerint a légvédelem működésbe lépett
Az irániak csupán drónokról beszélnek, az izraeliek nem adtak ki közleményt. Ami biztos: az iráni urándúsítási program központjának számító Iszfahan térségéből több robbanást lehetett hallani hajnalban.

Link másolása

Hajnalban az iráni fővárostól 350 kilométerre fekvő Iszfahánban robbanások hallatszottak – írta a Telex. A tartományban egy jelentős katonai légibázis, és több iráni nukleáris létesítmény is található,

a tartomány egyik városa az iráni urándúsítási program egyik központja.

Az iráni állami műsorszolgáltató „megbízható forrásokra” hivatkozva azt állítja, hogy az iszfaháni nukleáris létesítmények „teljesen biztonságosak”.

Korábbban hírügynökségi jelentések arról számolt be, hogy

péntek hajnalban az izraeli hadsereg csapást mért több iráni célpontra, azonban ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg.

Viszont az irániak szerint a légvédelem működésbe lépése okozta a robbanások zaját Iszfahán térségében. Ezt közölte egy iráni tisztviselő a Reuters hírügynökséggel hajnalban. Rakétatámadás szerinte nem érte az országot. Hasonlóan nyilatkozott előzőleg egy katonai szóvivő is az X-en, jelezve, hogy a légvédelem csupán drónokat semmisített meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET: