HÍREK
A Rovatból

Határozatlan idejű virrasztásba kezdenek a diákok a Belügyminisztérium épülete előtt

Törley Katalin, a Kölcsey-ből elbocsátott tanár Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár, Pintér Sándor belügyminiszter és Orbán Viktor lemondását követelte a szerda esti tüntetésen.

Link másolása

Ahogy arról mi is beszámoltunk, újabb tanárokat bocsátottak el Budapesten, mert résztvettek a polgári engedetlenségben. Az újabb kirúgások ellen tiltakozva estére demonstrációt hívtak össze a Belügyminisztérium elé, ahol több ezren voltak, főleg diákok, tanárok és támogatóik.

A demonstráción felszólalt Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium egykori pedagógusa, a Tanítanék vezető tagja is.

Elmondta, hogy most sokkal dühösebb, mint két hónappal ezelőtt, mert szerdán megjelent egy belügyminisztériumi közlemény, amelyben bejelentették nyolc tanár közalkalmazotti jogviszonyának megszüntetését - írja a Mérce.

Szerinte a belügy úgy adta ki a közleményt, hogy az abban érintett tanárok még nem tudták, hogy róluk van szó. „Mintha nem is emberek életéről lenne szó" - mondta.

VIDEÓ: A tüntetésről

Beszélt arról is, hogy egy olyan napon történtek az elbocsátások, amikor üzemanyag- és cukorhiány van, a gazdaság súlyos helyzetben van és az uniós pénzek is alig jönnek.

Szerinte a kormány képtelen megállapodni az unióval, és a tanárokon és a diákokon áll bosszút. „Kicsit kiterjesztve egymillió gyereken áll bosszút” és másfélmillió tanáron - tett hozzá. Azokon, akik tesznek egy jobb országért.

Úgy vélte, hogy a helyzetért felelősek a tankerületi vezetők is, mert nem állnak ellen a kormány döntéseinek. De felelős Maruzsa Zoltán államtitkár is, mert nem tudja megvédeni a gondjaira bízott területet. Felelős Pintér Sándor is, aki - bár hozzá tartozik a közoktatás - nem tudja ennek az érdekeit védelmezni. Valamint Orbán Viktor miniszterelnök is felelős, mert válságba kormányozta az országot és az oktatást.

Törley szerint

mindegyiküknek le kellene mondaniuk. A lemondásukig is – amennyiben szombatig nem helyezik vissza az elbocsátott tanárokat az állásukba – radikálisabb irányba kell fordulniuk.

Végül arra kérte a diákokat, hogy szervezkedjenek, kezdjenek ülősztrájkokba, álljanak a tanáraik mellé és támogassák őket. A szülőktől a gyerekeik és tanáraik támogatását kérte. Menjenek az iskolákhoz, hogy védjék meg a tiltakozó tanárokat. A pedagógusoktól azt kérte, hogy folytassák a tiltakozást úgy, hogy álljanak le. Szerinte aki most azon gondolkodik, hogy jövő nyáron lemondana, az már a jövő héten tegye ezt meg. Aki pedig elkeseredett, az állítsa le a munkát. Elmondása szerint Budapesten és országszerte százával kezdenek munkabeszüntetésbe a pedagógusok.

Egy diák arról beszélt, hogy mennyire megrendítette, hogy sírni látta a tanárait, akiket szeretnek és tisztelnek. És azt sem fogják elfelejteni, hogy kirúgták a pedagógusokat, akik nemcsak a tananyagot de emberi értékeket is tanítanak nekik. Felhívta a figyelmet arra, hogy

a minisztérium azzal vádolja a tanárokat, hogy nem tanítanak, de közben ők rúgják ki a pedagógusokat. A diák közölte, hogy nem hagyják magukat megfélemlíteni, és több ezren vannak az országban, akik kiállnak ezért az ügyért.

Rábai János, a Karinthy gimnázium egyik végzős osztályának kirúgott tanára azt mondta: „Azt mondták, hogy nem fejezhetem be velük – hát be fogom!” Közölte, hogy míg a diákok a tanárokkal vannak, ők vice versa – és nem fogja hagyni, hogy a hatalom fájdalmat okozzon a diákjainak. Úgy vélte, hogy nem lesz vége se a tüntetéseknek, se a megfélemlítéseknek. Szerinte a hatalom nem áll meg nyolc tanárnál, de ha összefognak, akkor elérhetnek mindent, amit akarnak.

Berta Beáta pedagógus is mesélt arról, hogy a sajtótól keresték, miközben tanított, hogy őt is kirúgták-e. Végül kiderült, hogy ő nem érintett. örült annak, hogy sokan eljöttek a tüntetésre, és emlékeztetett, hogy „a csend nem rend”. Végül közölte, hogy

a Karinthy tanárainak jelentős része határozatlan idejű munkabeszüntetésbe kezd csütörtöktől, akárcsak a Tanárok a Tanárokért mozgalom több száz tagjának jelentős része.

Egy diák pedig feltette a kérdést: „Azt mondják, a diákok tanulni járnak iskolába – de hogyan járjanak, ha elveszik a tanáraikat? Ha bizonytalanságba taszítják a tanárokat, miután évek óta korlátozzák a szakmai szabadságukat?” Szerinte még mindig csak ígérgetnek a pedagógusok bérköveteléseivel kapcsolatban, és még azt is az uniós támogatásokhoz kötik. Majd arról beszélt, hogy szerinte a belügy célja, hogy elbizonytalanítsák a diákokat. Azt ígérte, hogy ezt nem hagyhatják, mert az erő az ő oldalukon áll.

"A diákság megingathatatlan, itt vagyunk, itt leszünk, és nem hagyjuk!"

- tette hozzá.

Az elkövetkezendő hetekben az alábbi eseményeket szervezik:

• szombaton a Klebelsberg Központnál tüntetnek,

• december 8-án országos ülősztrájkot tartanak az iskolákban,

• december 9-én pedig az MTVA-nál követelik hogy adjanak teret nekik a tévében.

Addig is, határozatlan idejű, felváltott virrasztás várható a Belügyminisztérium előtt.

A virrasztók támogatást is elfogadnak: ülőalkalmatosságokat, székeket; takarót; ételt; meleg italokat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Vérfoltok, összetört autók, sérültek – hajtóvadászatban fogták el a Buckingham-palota elszabadult lovait
Az elszabadult lovak a brit hadsereg egyik legrangosabb ezredéhez tartoznak, amiknek fontos szerepe van állami és közfeladatok ellátásában.

Link másolása

Szerda reggel lovak szabadultak el a londoni Buckingham-palota környékéről – írja a 444. A hatóságok állítása szerint a lovak a brit hadsereg egyik legrangosabb ezredéhez tartoznak, és olyan állami, valamint közfeladatok ellátásában vesznek részt, akár például a koronázás.

A rendőrség és a hadsereg a délelőtt folyamán együttes erővel kutatták fel a lovakat,

amik teljes felszerelésben okoztak károkat a brit fővárosban. Több balesetet is okoztak az elszabadult állatok, egy autó szélvédőjét betörték, legalább négy ember pedig megsérült.

A hatóság közleménye szerint mostanra az összes lovat befogták: kettőt a Limehouse-nál található autópályán. Az egyik lovon súlyos sérülés nyomait fedezték fel, de az összes hátas állatorvosi ellátásban részesül.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Varga Judit nyilvánosságra hozott hangfelvétele miatt tovább blokkolhatják a Magyarországnak szánt EU-s pénzeket
Az EP állásfoglalása aggályosnak tartja, hogy belenyúlhattak ügyészségi iratokba. De van számos más kifogása is, ami miatt továbbra sem jönnek az eurómilliárdok.

Link másolása

Ugyan bizonyos területeken van némi javulás, „a legtöbb területen a helyzet továbbra is riasztó”, és van, ahol tovább romlott – erre jutott az Európai Parlament. Az állásfoglalást 399-en megszavazták, 117 nemmel és 28 tartózkodással szemben.

A tervezetet öt frakció – köztük a jobbközép, a KDNP-t is sorai közt tudó Európai Néppárt – nevében adták be – írja a Telex.

A parlamenti állásfoglalás szerint a tavaly elfogadott igazságügyi reform ellenére súlyos jogállami hiányosságok maradtak ezen a téren. Példaként említik, hogy a Kúria jelenlegi elnöke tulajdonképpen elmozdíthatatlan a helyéről. A szöveg szerint Magyarországon politikailag beavatkoznak „az ügyészi szolgálatok és az egyes ügyészek munkájába”, valamint nyomást gyakorolnak az Országos Bírói Tanács tagjaira.

Az igazságügyi követelmények azért különösen fontosak, mert ezek miatt az Európai Bizottság a 22 milliárd eurónyi uniós felzárkóztatási támogatások szinte egészét befagyasztotta – említi meg a portál.

Az állásfoglalásban immár szerepel a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvétel is, amin a volt igazságügyi miniszter, Varga Judit arról beszél, hogy belenyúlhattak az ügyészségen a Schadl-Völner-ügy peranyagába, és abból kormányhoz közeli szereplők neveit húzhatták ki.

Az állásfoglalás

„ismételten felhívja a Bizottságot, hogy értékelje újra határozatát, különösen az elfogadása óta hozott nemzeti intézkedések, valamint a korábbi magyar igazságügyi miniszter kiszivárogtatott kijelentéseinek fényében, amelyek az ügyészség függetlenségének hiányára és a büntetőeljárásokba való politikai beavatkozásra utaltak”.

A határozat pontokba szedett más problémákat is:

  • a Szuverenitásvédelmi Hivatal civilek és a média elleni lehetséges vizsgálataitól kezdve
  • a kormány médiára gyakorolt túlzott befolyásán át
  • „az Integritás Hatóság megfelelő hatáskörének, felhatalmazásának, információkhoz való hozzáférésének” hiányáig.

A szuverenitási törvényt külön elítéli az állásfoglalás, mert úgy véli, uniós jogszabályok mellett a demokrácia normáit is alapjaiban sért. A szöveg ezen felül „sajnálatosnak tartja, hogy Magyarország visszaélt vétójogával a Tanácsban, és az EU stratégiai érdekeit aláásva megakadályozta a létfontosságú támogatás nyújtását Ukrajnának”. Emellett „elítéli a magyar kormány Oroszországgal kapcsolatos általános politikáját”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Felvillant a remény: lehozhatják Suhajda Szilárd holttestét a Mount Everestről
Serpák indulnak útnak, hogy a rengeteg szétszórt tárgytól megtisztítsák a hegyet. Terveik szerint holttesteket is lehoznának.

Link másolása

A Mount Everest serpái 18 katonával kiegészülve tisztítják meg a hegyet, amin a hegymászók rengeteg szemetet hagynak hátra, és az idei évben azt is kiemelten fontos feladatként tervezik, hogy 5 elhunyt hegymászó holttestét lejuttassák a hegyről – írja a Promotions.hu.

Ezáltal lehet mémi remény arra, hogy lehozzák a hegyről a tavaly május 24-én eltűnt Suhajda Szilárd holttestét.

A hegy tisztítására kiemelt figyelmet fordítanak, melyben a nepáli hadsereg is segédkezik, 2019 óta összesen 110 tonna hulladékot szállítottak le a hegyről.

A Himaláján tavaly összesen 17-en haltak meg vagy tűntek el, köztük volt a magyar hegymászó is, akit sokáig kerestek ugyan, de végül fel kellett adniuk a kutatást. Akkor egy ország szurkolt annak, hogy életben találják meg a hegymászót, ám nem jártak sikerrel. Itthon gyertyagyújtással emlékeztek meg a sportemberről.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Iránytű: Magyar Péter pártja 26 százalékon áll a biztos szavazók körében, hatalmasat vernek a DK-ra
A Fidesz-KDNP továbbra is biztosan vezet, ugyanakkor a legújabb felmérés szerint a három formáción kívül más nem is jutna ki az Európai Parlamentbe.

Link másolása

Mint kiderült, nem mondott túl nagyot Magyar Péter akkor, amikor arról beszélt TikTokon és írt a Facebookon: 26 százalékra mérik pártját.

Az Iránytű Intézet legfrissebb kutatása szerint a TISZA Párt valóban 26 százalékon áll a biztos pártválasztók körében.

Az intézet szerint a teljes lakosság körében a Fidesz népszerűsége 27 százalék, ami nagyjából 2,2 millió szavazót jelent. Ez azonban körülbelül 600 ezer fővel kevesebb, mint a 2022-es választások alkalmával belföldön megszerzett szavazatok száma.

A teljes népesség körében a legerősebb ellenzéki párt Magyar Péter Tisza Pártja 13 százalékos népszerűséggel (körülbelül 1 millió szavazóval), a DK-MSZP-Párbeszéd koalíciót pedig a teljes népesség 5 százaléka támogatja.

Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a bizonytalanok és a biztosan nem szavazók aránya továbbra is igen magas: 37 százalék.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz előnye tetemes: az EP-választáson a szavazatok 49%-ára számíthatnak. Itt az Iránytű szerint Magyar Péter pártja a szavazatok közel negyedével (23%) számolhat.

A pártot választani tudó biztos szavazók között pedig a Fidesz-KDNP támogatottsága 50, a Tisza Párt 26 százalék, a DK 10 százalék.

Az előzetes számítás szerint azonban rajtuk kívül más nem szerezne mandátumot: sem a Mi Hazánk, sem a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, sem a Momentum nem érné el az ötszázalékos küszöböt.

A felmérés szerint a Tisza jelenlegi szavazóinak 53 százaléka volt az ellenzéki összefogás szavazója, 13–14 százalékuk a Fideszre szavazott, 3, illetve 4 százalékuk a Mi Hazánkra és a Kétfarkú Kutya Pártra, 14 százaléka pedig mostanában (vagy eddig soha) nem szavazott.


Link másolása
KÖVESS MINKET: