HÍREK
A Rovatból

Harmadfokú, piros riasztás is lehet vasárnap az ónos eső miatt

Ilyenkor az utak járhatatlanok, a járművek irányíthatatlanná válnak. Azt kérik, hogy aki útra kel, tájékozódjon előtte az aktuális helyzetről.

Link másolása

Tartós ónos esőre számíthatunk vasárnap és hétfőn, a fél országban pedig havazás fehérítheti a tájat - írja az Időkép.

Komolyabb ónos esős helyzet alakul ki a napokban a felszínen megrekedt fagyos és a magasabban helyet foglaló enyhébb légtömeg miatt.

Szinte az egész országban előfordulhat ónos csapadék, amely ráfagy az utakra és jégpáncélt képez. A déli és középső megyékben többfelé tartós ónos eső valószínű, ami növeli a veszélyt a közlekedésben, és a növényeket is jócskán megviselheti.

Északon, északnyugaton pár centi hó eshet, de a változó halmazállapot miatt az északi tájakon nem várható nagy mennyiség, nem lesz tartós a fehérség. Pár centi, helyenként 5-10 cm hóvastagság előreláthatólag a Dunántúl északi részén és nyugaton alakulhat ki.

Az OMSZ veszélyjelzése szerint vasárnap az ország felére narancs, a másik felére - pár északi megye kivételével - sárga figyelmeztetés lesz érvényben. Hétfőn a riasztás még érvényben lesz, de már havazás miatt is több megyét érint majd.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint:

A meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap hajnalban, a déli országrészben több milliméter ónos esőre lehet számítani. Helyenként akár öt millimétert meghaladó mennyiségű ónos eső is hullhat.

Nem kizárt, hogy harmadfokú, piros riasztás lesz érvényben. Ilyenkor az utak járhatatlanok, a járművek irányíthatatlanná válnak.

Elindulás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás. Azokon a területeken ahol narancs, vagy piros riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak.

Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

A jelenlegi számítások szerint a hétfőn érkező ciklonális mező és a hideg légtömeg keveredéséből akár több centi hó gyűlhet össze. A keleti és déli tájakon a reggel és a délelőtt folyamán nagy területen ónos eső okozhat bonyodalmakat, a napközbeni enyhülés pedig esőt eredményez. Nyugaton és északon azonban tovább maradhat a hideg, és a magasban is fagyos légréteg foglal majd helyet, így ezeken a tájakon havazást hozhat a hét első napja.

Kezdetben a csapadékzóna az ország déli felét érinti, majd napközben egyre északkelet felé húzódik, este pedig kivonul hazánkból. A friss modellfutások alapján az északi hegyeinkben és délnyugaton eshet a legtöbb hó, késő estére a hóvastagság néhol az 5 centit is meghaladhatja.

A télies állapotok nem maradnak sokáig, hét közepén enyhülés jöhet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Benzinár: dinamikus árplafon jöhet a miniszter szerint
A mai kormányülésen döntés születik arról, szüksgszerű-e a beavatkozni a piaci folyamatokba, ha a régiós átlagárhoz képest a hazai kutakon drágábban adják az üzemanyagot.

Link másolása

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Della podcastben arról beszélt, ha szükség is lesz árplafonra, az dinamikus lesz - írja a 444.

A miniszter szerint a kutak nem egy meghatározott időszakra, rögzített áron - mint korábban a 480 forintos benzin literár - adhatják az üzemanyagot, hanem a régiós átlaghoz viszulva alakulhat az ármeghatározás.

A podcastből egyebek mellett kiderül még az is, hogy

  • „picike felárral” vesszük az orosz gázt,
  • az állami beruházások halasztása nem érinti az energetikai célú projekteket, valamint biztosított a korszerűsítési pályázatok forrásigénye,
  • Donald Trump győzelme esetén közelebb kerülhetünk a békéhez,
  • és a kormány csak az év végén nyújtja be a 2025-ös költségvetést az Országgyűlésnek.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Megvan Balog Zoltán utódja a református egyházban, Steinbach József lett a zsinat lelkészi elnöke
Pásztor Dániel tiszáninneni püspök marad a lelkészi alelnök. Balog lemondását tudomásul vették, elismerték az egyházért végzett szolgálatát.

Link másolása

Steinbach József dunántúli püspököt választotta meg a Magyarországi Református Egyház zsinat lelkészi elnöknek.

Az egyház szerdai közleménye szerint Pásztor Dániel tiszáninneni püspök marad a lelkészi alelnök. Balog Zoltán püspök Zsinat lelkészi elnöki tisztségéről való lemondását pedig határozatok keretében vette tudomásul a Zsinat.

Azt is hozzátették, hogy Balog Zoltán áhítatát, valamint a megalakulást és a tárgysorozat ismertetését követően zárt körben folytatódott a Zsinat tavaszi ülésszaka.

„Az egybegyűltek határozat keretében tudomásul vették Balog Zoltán püspök Zsinat lelkészi elnöki tisztségről való lemondását, valamint ismerték el az egyházért végzett szolgálatát”

- írják.

Ezután egyhangúlag Steinbach József dunántúli püspököt választották meg a Zsinat lelkészi elnökének. Balog Zoltán lemondása után ideiglenesen Pásztor Dániel alelnök látta el az elnöki teendőket. Steinbach József megválasztása mellett a tiszáninneni püspök marad a Zsinat lelkészi alelnöke a ciklus végéig.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Lezárták az egyik legnépszerűbb magyar kirándulóhelyet – balesetveszélyes a Rám-szakadék
2024. április 24-től kezddően további tájékoztatásig nem látogatható.

Link másolása

A Telex írta meg a Pilisi Parkerdő felszólítására hivatkozva, hogy a klímaváltozás hatásai miatt a Rám-szakadék jelenlegi állapotában veszélyes.

A klímaváltozás miatti hosszú, aszályos időszakok és rendkívül nagy mennyiségű csapadékkal járó esőzések váltakozása a Rám-szakadék kőfalainak állékonyságára is negatívan hat, ezért a Pilisi Parkerdő a látogatók biztonsága érdekében a helyszínt a teljes körű geológiai és statikai vizsgálatok elvégzéséig és kiértékelésééig ideiglenesen teljes egészében lezárja

– olvasható a közleményben.

A túrázni vágyók így a Rám-szakadék elkerülő útvonalaként a Lukács-árokban futó sárga sávú jelzést tudják használni.

A Rám-szakadék természeti adottságai miatt hazánk egyik legnehezebben járható jelzett turista útvonala, ahol még kőgurulás vagy sziklaomlás is előfordulhat. A szakadékot emiatt csak saját felelősségére látogathatják az érdeklődők.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter szerint már 26 százalékos a pártja a támogatottsága
A fiatalok között háromszor annyi támogatójuk van, mint a Fidesznek, és a legkisebb településeken is 20 százalék körül állnak.

Link másolása

A legfrissebb reprezentatív kutatás szerint az alig 2 hetes TISZA Párt támogatottsága 26 százalék írta szerda délelőtt a Facebook-oldalán Magyar Péter.

„A 18-29 éves korosztályban háromszor annyi támogatónk van, mint 35 éve alapított a »Fiatal« Demokraták Szövetségének. A vidéki nagy városokban annyian támogatnak bennünket, mint a fővárosban (itt alig pár százalékkal vezet előttünk a Fidesz). Még a legkisebb településeken is 20 % körül áll a TISZA Párt.

Ebből is kiderül, hogy a propaganda megint hazudott, amikor belpesti médiahekknek titulált minket. A támogatóink egyaránt jönnek a Fidesztől, az ellenzéktől és nagy számban olyanok emberektől, akik eddig nem láttak valós alternatívát.”

Magyar azt is hozzátette: együtt, összekapaszkodva, a legvastagabb falon is átmegyünk és lépésről lépésre, tégláról téglára visszavesszük a hazánkat és építünk egy élhető, modern, békés, európai Magyarországot.

„Minden lavina az első hópehellyel kezdődik”

- zárta a bejegyzését.

A posztjából nem derült ki, hogy pontosan milyen kutatásra utalt. A napokban azonban a Telexnek adott interjújában azt mondta - szintén meg nem vezetett reprezentatív mérésekre hivatkozva -, hogy a hivatalos párttá alakulás előtt 19-20 százalékra mérték őket, míg most, 24 százalékon állnak a biztos pártválasztól körében.

A Závecz hétfőn közzétett felmérésében a TISZA Pártot is mérték, szerintük a teljes lakosság 11 százaléka, a biztos szavazók 14 százaléka voksolna Magyar Péter pártjára.


Link másolása
KÖVESS MINKET: