HÍREK

„Ha ilyen a gazdaság állapota, nincs mitől félni” – nagyot mert álmodni 2024-re Nagy Márton

A miniszter szerint Magyarország túl van a fordulaton, „jön ki a viharból” és most stratégiai nyugalomra van szükség. Minden lesz szerinte, ami idén nem volt. Egyensúly, növekedés, infláció csökkenése és a fogyasztás is megugrik.

Link másolása

A növekedés és a fiskális egyensúly egyszerre helyreállítható, ehhez kulcsfontosságú, hogy újra növekedjenek a reálbérek, mert ez vezet a fogyasztás és végső soron a gazdaság bővüléséhez - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Világgazdaság konferenciáján hétfőn Budapesten.

A Világgazdaság alapításának 55. évfordulója alkalmából rendezett konferencián a rendezvény fővédnöke nyitóbeszédében elmondta, hogy Magyarország túl van a fordulaton, "jön ki a viharból" és most stratégiai nyugalomra van szükség.

Az idei az infláció letörésének éve, a jövő évi a növekedés helyreállításának éve lesz - fogalmazott.

A gazdasági növekedés és az egyensúly helyreállításának legfontosabb eleme a fogyasztás növelése. A költségvetési hiány emelkedésének elsődleges oka nem a kiadások növekedése, hanem a bevételek, ezen belül is áfabevételek elmaradása volt. A vártnál mintegy 900-950 milliárd forinttal kevesebb áfa folyt be a költségvetésbe az év eddigi szakaszában.

A magyar adórendszer sajátossága, hogy fogyasztásalapú, tehát az áfabevételek aránya az összes adóbevételen belül az egyik legmagasabb az unión belül, ezért a fogyasztás helyreállításával nőhetnek újra az áfabevételek, ez pedig a fiskális egyensúly javulását eredményezi.

Nagy Márton szerint a háztartások a válságból a reálbérek visszaesését érzékelik, és akkor gyógyul be a bizalom, ha ezt átmenetinek ítélik meg. Ezért sem engedheti meg a kormány, hogy ne a növekedésre összpontosítson jövőre.

Az idei várható stagnálás után jövőre a gazdasági növekedés visszapattanhat, és elérheti a 4 százalékot - mondta.

A reálbérek csökkenése nemcsak a fogyasztást vetette vissza és ezen belül a költségvetés bevételeit, hanem a belföldre termelő szektorok kibocsátását és a beruházásokat is, ami szintén az áfabevetelek csökkenését okozták.

A válság kezeléséhez tehát először a reálbérek növekedésén keresztül a fogyasztást kell helyreállítani, ez átgyűrűzik majd a belföldre termelő szektorokra - élelmiszeripar, építőipar és kereskedelem - és magasabb beruházások, magasabb profittal párosulnak.

Az infláció két részre szakította a magyar gazdaságot, a belföldre termelő ágazatot jelentősen lassította, miközben az exportra termelő szektor jól teljesít, ami azt is mutatja, hogy a gazdaság alapszövetei nem sérültek. A beruházási ráta a tavalyi 28,5 százalékról - amely az EU-ban a legmagasabb - továbbra is 27 százalék fölötti.

A turizmusban is hasonló trendek láthatók, amíg a belföldi turizmus éves alapon mintegy 8 százalékkal csökkent, a külföldi vendégéjszakák száma ennél nagyobb ütemben bővült.

Az export és ezen belül az elektronikai és járműgyártás továbbra is erős és ez az energiaárak csökkenésével párhuzamosan idén a külkereskedelmi mérleget, jövőre a folyó fizetési mérleget is pozitív tartományba fordítja - fogalmazott. Idén a nettó energiaimport mintegy 8-9 milliárd euróval javul.

"Ha ilyen a gazdaság állapota, nincs mitől félni, ugyanis plusz euró áramlik be", ezért sem indokoltak a hitelminősítők részéről az esetleges leminősítések - mondta.

A munkaerőpiacon ez a válság abban is különbözik a korábbiaktól, hogy nincsnek elbocsátások, a piac továbbra is feszes, nagyobb a kínálat a keresletnél. Ennek Magyarországon demográfiai okai is vannak, de a cégek is tartalékolnak, mert tisztában vannak azzal, hogy gondot okozhat a munkaerő későbbi pótlása.

Az idén nemzetgazdásági szinten kicsi az esélye, hogy a reálbérek pozitívba fordulnak éves szinten, ugyanakkor a magánszektorban, ezen belül is az exportra termelő ágazatokban a bérek vásárlóértéke már idén meghaladja az inflációt, jövőre a magánszektorban a reálbér növekedés elérheti az 5 százalékot

- mondta a miniszter.

A jövő évi minimálbérrel összefüggésben kiemelte, hogy az emelés mértéke 10-15 százalék között alakulhat, és egy több éves megállapodásra is sor kerülhet.

A jegybanki kamatpolitikát bírálva kijelentette: szeptemberben, amikor a reálbérek növekedésnek indulnak, Magyarországon lesz a legmagasabb a reálkamat a régióban, ami lassítja a fogyasztás és ezen belül a gazdasági növekedés helyreállítását. "A jegybank Küklopsz üzemmódban működik, amikor csak az inflációt nézi, reméljük nem vakul meg" - fogalmazott.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Erre mit lép Orbán? Az ukránok megszavazták, hogy szabadon lehet majd magyarul tanulni az iskolákban
Ukrán nyelv és irodalmat továbbra is kötelező lesz majd tanulni Ukrajnában, az anyanyelvű oktatáshoz viszont mindenkinek joga lesz a szakközépiskola vagy gimnázium végéig. A korrupció ellen is erőteljesebben lépnek fel.

Link másolása

A kijevi parlament pénteken megszavazta a korrupció elleni harcról és a kisebbségekről szóló törvény módosítását. Az ukrán nyelv és irodalom kötelező lesz, de ezután gyakorlatilag szabadon lehet majd magyarul tanulni a kárpátaljai iskolákban – írja a Népszava.

A lap szerint mindkét jogszabály az uniós követelmények szerint készült. A kijevi vezetés reményei szerint már a jövő héten megkezdődhetnek Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásai. Ezt a mai napig ellenezte az Orbán-kormány, többek közt a sokat bírált ukrán nyelvtörvényre hivatkozva.

Az új nyelvtörvény szerint a politikai reklámokban, az állami iskolákban és egyetemeken, a nemzeti kisebbségek osztályaiban, a médiában használható lesz minden uniós nyelv, kivéve az orosz.

Ukrán nyelv és irodalmat ezután is kötelező lesz tanulni, az anyanyelvű oktatáshoz viszont a szakközépiskola vagy gimnázium végéig joga lesz mindenkinek, aki 2018. szeptember 1. után kezdte meg a tanulmányait.

A korábban elfogadott nemzeti kisebbségi törvény előírta, hogy azoknak az iskoláknak, ahol más nyelven, például magyarul oktatnak tantárgyakat, növelniük kell az ukrán nyelvű tantárgyak számát. Ez a jövőben nem vonatkozik majd azokra az intézményekre, amelyek olyan területen vannak, ahol jelentős számban élnek kisebbségek.

A kijevi parlament egy másik módosítással 700-ról ezerre emelte az ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (NABU) létszámát. Orbán Viktor a minapi interjújában épp a korrupciót jelölte meg Ukrajna csatlakozásának egyik fő akadályaként.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Leszakad egy hatalmas darab a partfalból Balatonföldváron – fotók
A védműnek köszönhetően nem okozott károkat az omlás. Az önkormányzat pályázatot nyújt be a helyreállításra.

Link másolása

Leszakadt egy hatalmas darab a Kemping utcai partfalból csütörtökön Balatonföldváron - derül ki az önkormányzat Facebook-bejegyzéséből.

Ahogy írták,

a korábban kiépített védműnek köszönhetően az omladék nem tudott kárt okozni az ott élők vagyontárgyaiban, és a passzív védelmi rendszer megakadályozta, hogy a most leszakadt törmelék az útra omoljon.

A leguruló több tonnás leszakadás kidöntött egy fát és tönkretette az omladékfogó rendszert.

„Csapadékos időben a partfal erőteljesebb károsodásnak van kitéve és nő az omladék leszakadásának valószínűsége is. A városvezetés folyamatosan, több ütemben végezteti el a Kemping utcai löszfal stabilizációját az ott lakók személyi és vagyoni biztonsága érdekében” - írták a bejegyzésben.

Az érintett Kemping utcai útszakaszt és a peremvonalon található gyalogos ösvényt lezárták. A helyreállításra vis maior pályázatot nyújt be az önkormányzat.

(Forrás: Telex)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Láncra verték és éheztették azt a családanyát, aki majdnem két hónapot töltött túszként a terroristák fogságában
A Nova fesztiválon kivégzett emberekért most egy megrázó kiállítást nyitottak Tel Avivban. Itt láthatóak az elhunytak személyes tárgyai, sátrai és a fesztivál szétlőtt mobilvécéi is.

Link másolása

Válogatott kegyetlenségeket követnek el a túszokon a Hamász terroristái.

Láncra verték és éheztették azt a családanyát, aki majdnem két hónapot töltött túszként a terroristák fogságában. A Nova fesztiválon kivégzett emberekért most egy megrázó kiállítást nyitottak Tel Avivban.

Itt láthatóak az elhunytak személyes tárgyai, sátrai és a fesztivál szétlőtt mobilvécéi is. Így szeretnék őrizni azoknak az emlékét, akiket elvett szeretteitől a terrorszervezet brutális mészárlása - hangzott el az RTL Fókusz c. műsorában.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Mutatjuk, mikor érkezik az újabb havazás
Vasárnap egy összefüggő csapadékzóna vonul át az ország felett, északkeleten megint kifehéredhet a táj.

Link másolása

Szombaton az ország nagyobb részén marad a borult, párás, foltokban ködös idő, főként délután lehet a Dunántúlon szakadozottabb a felhőzet. Utóbbi területen fordulhat elő helyenként hószállingózás, gyenge havazás - írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A légmozgás döntően gyenge vagy mérsékelt marad, csak Sopron környékén élénkülhet meg a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között várható, késő este pedig -5 és +1 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombatra ónos eső miatt elsőfokú figyelmzetetést adtak ki Győr-Moson-Sopron megyére, a köd miatt pedig szintén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Békés és Csongrád-Csanád megyékben.

Vasárnap is többnyire erősen felhős vagy borult, sokfelé párás idő várható ködfoltokkal. Délután, este nyugat felől átmenetileg vékonyodik, szakadozik a felhőzet. Összefüggő csapadékzóna vonul át nyugatról kelet felé:

az ország északkeleti felén havazás, havas eső, délnyugati felén havas eső, eső lesz a jellemző. Néhol ónos eső is lehet.

Helyenként megélénkül majd a déli, majd nyugati szél. Kora délutánra -2 és +4 fok közötti értékekre számíthatunk, de nyugaton akár 5, 8 fok is lehet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: