hirdetés

A Rovatból
hirdetés

Gulyás: Több ágazatban, például a vendéglátásban is elképzelhető a kötelező oltás

Az Iparkamara javaslata szerint a munkáltatók kötelezővé tehetnék az oltást a dolgozók számára egyes munkakörökben.

Link másolása

hirdetés

Elképzelhetőnek tartja a kormány, hogy egyes szektorokban a munkáltató kötelezővé tehesse az oltást, ahogy az Iparkamara javasolta – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

Még nem tárgyalták a javaslatot, de a miniszter szerint a kormánynak foglalkoznia kell ezzel a kérdéssel. Gulyás szerint elsősorban a vendéglátás, a szolgáltató szektor, valamint az oktatás területén merülhet fel a kérdés, de más szektorokra kiterjesztve is indokolt szerinte a kérdés megvizsgálása.

Kedden írtunk róla, hogy Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt a Portfolionak: javasolni fogják a kormánynak, hogy a munkaadók egyes munkakörökben kötelezővé tehessék a koronavírus elleni oltást a dolgozóknak. Emellett Parragh elmondása alapján bizonyos szakmákban is kötelezővé tennék az oltást.

Parragh szerint a kötelező oltást olyan szakmákra fogják kérni, ahol a munkavállalók több emberrel érintkeznek: "rendészeti szervek alkalmazottaira, a közösségi közlekedésben dolgozókra, éttermi alkalmazottakra, stb".

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) jelenlegi formájában kifejezetten ellenzi az Iparkamara javaslatát, szerintük Parragh javaslatából az is következik, hogy aki nem hajlandó beoltatni magát a "főnök" utasítására, azt a jogszabályra hivatkozva egyszerűen ki lehessen rúgni a munkahelyéről.

Kordás László, a MASZSZ elnöke szerint a helyi szakszervezetek segítségével eddig is szinte minden munkahelyen meg tudott egyezni a munkáltatói és a munkavállalói oldal az oltások beadatásáról, a legtöbb helyen ezt plusz juttatásokkal oldották meg. Kordás szerint könnyen lehet, hogy Parraghék célja a javaslattal ezeknek a pluszoknak a megtakarítása a munkáltatói oldal számára.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Tömeges kivégzés várhat Észak-Koreában a Kínából visszafordított menekültekre

Szinte biztos halál vár a buszokkal visszaszállított 50 főre, és azokra, akiket Kínában még fogva tartanak.
Fotó: Top Trending/YouTube - szmo.hu
2021. július 25.


Link másolása

hirdetés

Brutális körülmények közt végeztetheti ki Kim Dzsongun a kínai hatóságok által visszafordított észak-koreai menekülteket - írja a Daily Star.

Kína a Radio Free Asia szerint eddig mintegy 50 menekültet adott ki az országnak, köztük katonákat és pilótákat is. Egy kínai lakos szerint két busszal szállították őket vissza Észak-Koreába, miközben a kínai rendőrség kivonult a határőrséghez, biztosítandó, hogy senki nem filmezi az eseményeket.

Rajtuk kívül számos észak-koreai állampolgár van még mindig kínai fogságban, őket várhatóan ugyanígy visszadeportálják majd az ország területére.

Egy másik forrás szerint azok a kínaiak, akik szemtanúi voltak a jelenetnek, együttérzésüket fejezték ki a menekülők iránt, és ellenségesen viselkedtek a rendőrséggel szemben:

“Azt mondták: ha ezeket az embereket visszaviszik, akkor meg fognak halni. Borzalmas elmenekülni a saját országukból, szerencsésen túlélni, azután mégis fiatalon meghalni.”hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Cser-Palkovics a buszmenetrend-botrány után: „A felelősség az én nevem mellett lesz, amíg csak polgármester vagyok"

„A mai közéletben azt látjuk, hogy a politikusok dobálják a rossz ügyeket, mint a forró krumplit”. A fehérvári városvezető szerint a legnagyobb bajok ott szoktak kezdődni, ahol a politikusok elkezdik hárítani a felelősséget.

Link másolása

hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, nagy port kavart Székesfehérváron az új buszmenetrend. Bár kevesebb átszállás, jobb járatsűrűség és csatlakozások, könnyebben megjegyezhető indulási időpontok, hosszabb üzemidő, két hétig ingyen tömegközlekedést ígért a városvezetés, a működésbe állítása után több száz negatív komment lepte el a város Facebook-oldalát a menetrendről. Ezért a polgármester úgy döntött, hogy nincs értelme a tesztüzem végéig várakozni és azonnal lehetővé tette a szavazást az új menetrendről.

A szavazás eredménye szerint a szavazók közel 80 százaléka a régi menetrend mellett voksolt.

Székesfehérvár polgármestere, Dr. Cser-Palkovics András a közösségi oldalán beismerte, hogy az ő felelőssége, hogy az új menetrend megbukott.

Többek között azt írja:

hirdetés
"A legnagyobb bajok ott szoktak kezdődni, ahol a politikusok elkezdik hárítani a felelősséget. A mai közéletben a világon szinte mindenhol azt látjuk, hogy a politikusok dobálják a rossz ügyeket, mint a forró krumplit, hiszen egyetlen durva közösségi média hírfolyam tönkreteheti karrierjüket és politikájukat.

Értem én ezt a menekülést, csak nem szeretem. Ha a vezető nem számíthat a polgárok belátására, akár a csak csendes többségére, akkor ne is vállalja a vezetéssel járó gondot-bajt és felelősséget".

A posztjában arról is ír, hogy a város életében a végső döntés a városvezetőjé, így a felelősség is az övé, most például a buszmenetrend miatt. Véleménye szerint szerencsés, mert a fehérváriak véleményére támaszkodhatott a végső döntésben, "nem kellett magamtól kitalálni a választ. Mert ezt ugyan lehet, kevés politikustársam ismerné el akár helyben, akár országosan, de

a vezető nem tudja mindig mindenben a tutit. Elég kemény problémákhoz is vezet, ha a polgármester vagy bármelyik vezető mindig csak kinyilatkoztat, bízva a maga tévedhetetlenségében".

A polgármester szerint vannak ügyek, amikben a testület tud dönteni, de vannak, amikben közösen kell. "A felelősség ettől függetlenül az én nevem mellett lesz, amíg csak polgármester vagyok. Ha emiatt gyengébbnek tűnök, tovább tart valamit elintézni, támadási felületet adok a sajtónak, vagy ellenzéknek, ám legyen".

Azt ígéri, hogy ha valami nem sikerül egyből, akkor újra nekifutnak, addig, amíg nem lesz jó megoldás.

"Tart, ameddig tart, kerül, amibe kerül, mert a valóságot csak így lehet formálni, keserves munkával, nem a politika meg a kampányok álmodozásával és könnyű ígéreteivel".

Végül arról ír, hogy:

"Bízom benne, hogy partnereim lesznek, maradnak ebben, bízom abban, hogy a demokráciának, az elszámoltathatóságnak marad tartalma legalább itt, helyben és példát mutathatunk a nagypolitikának, talán kicsit a jövő generációknak is, százezren egy csapatban".

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Mind a 7 ellenzéki elnökjelöltet őrizetbe vették, és ismeretlen helyen tartják fogva Nicaraguában

Rajtuk kívül újságírókat és ellenzéki aktivistákat is letartóztattak és állampolgári hűtlenséggel gyanúsítanak Daniel Ortega diktatúrájában.

Link másolása

hirdetés

A hetedik lehetséges ellenzéki elnökjelöltet is őrizetbe vették szombaton Nicaraguában. Ezzel

a jelenlegi államfő, Daniel Ortega szinte valamennyi választási ellenfele rendőri őrizetbe került

- írja a 24.hu.

A legutóbbi esetben Noel Vidaurre ellenzéki vezetőt - a Polgárok a Szabadságért nevű szövetség egyik elnökjelöltjét - gyanúsították meg árulással, ezért otthonában házi őrizetbe helyezték.

A többi hat kihívót május óta folyamatosan, egyesével vették őrizetbe. De letartóztattak újságírókat és ellenzéki aktivistákat is.

Valamennyiüket árulással, "állampolgári hűtlenséggel" gyanúsítják, és tartózkodási helyükről sem a családjuk, sem az ügyvédeik nem tudnak.

hirdetés

Ortega a november 7-i elnökválasztáson a negyedik elnöki ciklusát szeretné elnyerni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Meghalt Amerika egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosa, Rodney Alcala – akár 130 áldozata is lehetett

A 77 évesen elhunyt férfit 2010-ben ítélték el, de a legtöbb rémtettét még nem tudták kideríteni.

Link másolása

hirdetés
Meghalt minden idők egyik leghírhedtebb amerikai sorozatgyilkosa. Rodney Alcala 77 éves volt

- írja a Huffpost.com.

Rodney James Alcala-t 2010-ben Kaliforniában ítéltek halálra öt ember - köztük egy 12 éves kislány - meggyilkolásáért. Ezeket a rémtetteket az államban követte el 1977 és 1979 között. A kaliforniai Corcoran börtönében várt a kivégzésére, mikor 2013-ban DNS-bizonyítékok alapján újabb két gyilkosságot bizonyítottak rá. Ezeket beismerte, így még 25 évig terjedő életfogytiglant kapott a két New Yorkban elkövetett emberölésért.

2017-ben a Discovery készített filmet a rémtetteiről.

Szakértők úgy vélték, hogy akár 130 is lehet az áldozatainak száma.

Az ügyészség beszámolója szerint a férfi több áldozatának ékszereit is magához vette zsákmányként, később ezek segítettek a nyomozásban.

A sorozatgyilkos összes bűntettét még nem derítették fel, ezért az ítélet után a hatóságok több mint 100 fényképet tettek közzé az Alcala birtokában talált fiatal nőkről és lányokról. Abban bíztak, hogy az országban még megoldatlan gyilkosságok közül esetleg összefüggésbe hozható lesz néhány az ő személyével.

hirdetés

A személyiségéről az derült ki, hogy bár egy kiemelkedően intelligens, karizmatikus ember volt, mentálisan nagyon instabil volt. A hadseregtől is egy idegösszeroppanás miatt kellett leszerelni három évi szolgálat után.

Később a New York University-re járt filmszakra, ahol Roman Polanski is tanára volt.

Haláláról csak annyit közöltek, hogy természetes úton halt meg a kaliforniai San Joaquin Valley kórházában.

A Telex.hu felidézi, hogy a sorozatgyilkos 1978. szeptember 13-án, két emberölés között egy népszerű tévés vetélkedőbe is bement és meg is nyerte azt.

VIDEÓ: Meghalt Rodney Alcala


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: