HÍREK

Fontos: egy friss kormányrendelet lehetőséget ad az elutasított lakásfelújítási támogatás megszerzéséhez

Azok kapnak egy újabb lehetőséget, akik az utolsó napokban adták be a támogatás iránti kérelmüket, és azt az egyéves bentlakási kötelezettség hiánya vagy fennálló köztartozás miatt utasították el.


Megjelent az a kormányrendelet, amely az elutasított otthonfelújítási támogatások esetén is ad még egy utolsó esélyt az igénylőknek. Ha időközben rendezték a köztartozásukat, illetve már teljesítik az előírt bentlakási kötelezettséget, akkor az államkincstár mégis kiutalja a lakásfelújítási támogatást, ami akár 3 millió forint is lehet - írja a Bank360.hu.

A rendelet azoknak nyitja meg újra a lehetőséget, akik az utolsó napokban adták be az otthonfelújítási támogatás iránti kérelmüket, és azt az egyéves bentlakási kötelezettség hiánya vagy fennálló köztartozás miatt utasították el. A lakásfelújítási támogatás határideje 2022. december 31. volt, ezután már csak kivételes esetekben lehetett beadni a támogatás iránti kérelmet 2023. március 31-ig.

Az új jogszabály szerint április 19-től a támogatási kérelem elutasítása után mégis meg lehet szerezni a támogatást az alábbi két esetben:

 • ha a kérelmet azért utasították el, mert az igénylés beadásakor nem laktak az igénylők a felújított ingatlanban legalább egy éve,
 • ha 5000 forintnál magasabb összegű köztartozás miatt utasították el a kérelmet.

  A Bank360.hu ismertetése szerint ha az 2022. december 31-ig benyújtott, és ezután elutasított igényléseknél a két fenti ok valamelyike volt a probléma, akkor az államkincstár saját hatáskörben újra elbírálja a kérelmet 60 napon belül. Az igénylők így akár az elutasítás után is megkaphatják a legfeljebb 3 millió forintos támogatást, azzal a feltétellel, hogy

 • 2022. december 31-ig teljesítették az egyéves bentlakási kötelezettséget (ebben az esetben nem gond, ha az igénylés pillanatában még nem);
 • az igénylő időközben rendezte a köztartozását, és ezt a kincstárnak is igazolja a megjelölt határidőn belül.

  Ezzel összességében azoknak az utolsó pillanatos igénylőknek kedveznek, akiknek már nem volt ideje december végéig hiánypótlást vagy új igénylést beadni az első elutasítás után.

  Az eddig napvilágot látott információk szerint az utolsó hetekben beérkezett óriási mennyiségű igénylés miatt az elbírálás nagy csúszásban van. Erre való tekintettel az új rendelet lehetőséget ad a támogatási kérelem elbírálására nyitva álló határidő egy alkalommal, legfeljebb 45 nappal történő meghosszabbítására.

  Az új rendelet a babaváró hitelnél is módosít a szabályokon, adva egy kedvezményt az igénylőknek: a törlesztés szüneteltetését, illetve a gyermekvállalási támogatást 60 napja van igényelni annak, aki erre jogosulttá válik. Ezt a határidőt 180 napra emelték az alábbi esetekben:

 • vér szerinti gyermek esetén a várandósság betöltött 12. hetét követően - ideértve a szülést követő időszakot is - legkésőbb a gyermek születésétől számítva
 • örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válásának napjától
 • a magzat elhalása vagy halva születése esetén az erre vonatkozó igazolás keltétől számolva indul a 180 nap.

  Ez visszamenőleg is érvényes, vagyis akinél már lejárt a 60 napos határidő, az új szabály hatálybalépésének napjától (ez esetben április 28-tól) számolva 180 napig benyújthatja a kérvényt a szüneteltetésre és a gyermekvállalási támogatásra is.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Népszerű
  Ajánljuk
  Címlapról ajánljuk


  HÍREK
  A Rovatból
  Durva jégesővel lépett az országba a szupercella, 33-ról 18 fokra hűlt a levegő
  Még nincs ezzel vége, a zivatarok tovább haladnak, és újabb cellák is képződhetnek az esti és éjszakai órákban.


  Becsehelyen és Letenyén is termetes jégszemek hullottak az országhatárt átlépő szupercellából - írja az Időkép.

  A Balaton nyugati medencéjét elérve sokat gyengült az a szupercella, ami délnyugatról, mégpedig Horvátország és Szlovénia irányából érte el az országot. A határ mentén azonban még ereje teljében volt.

  Letenyén és Becsehelyen is jégeső hullott, a jégszemek átmérője elérte a 3-4 centimétert.

  Letenyén közben a 33 fokról 18 fokra vetette vissza a hőmérsékletet az érkező szupercella, rövid idő alatt 15 fokot hűlt a levegő.

  A zivatarok kelet-északkelet felé mozognak tovább, illetve újabb cellák is képződhetnek az esti, éjszakai órákban, nagyobb eséllyel az ország nyugati és északi felén.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  HÍREK
  A Rovatból
  Zelenszkij reagált arra, hogy Joe Biden Putyinként mutatta be az ukrán elnököt
  Az ukrán elnök nem vette komolyan, és azt is elmagyarázta, hogy miért. Igazán megértő volt az amerikai kollégával.


  Volodomir Zelenszkij ukrán elnök is reagált arra, hogy Joe Biden amerikai elnök úgy mutatta be, hogy „Putyin elnök”.

  Zelenszkij szerint az elszólás csak egy lényegtelen tévedés volt - írja a Politico.

  Az elnök szerint:

  „Egy tévedés volt. Az Egyesült Államok nagyon sok támogatást nyújt Ukrajnának, elnézhetünk néhány hibát”.

  Joe Biden a NATO-csúcson méltatta Ukrajnát, az ukrán elnököt, majd tévedésből Putyin elnökként mutatta be. Erre gyorsan rájött, és némi magyarázkodás után átadta a Zelenszkijnek. Ő úgy reagált: Én jobb vagyok nála - írja az RTL.hu.

  VIDEÓ: Biden elszólása


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  A Rovatból
  Videó: Magyar Péter az Efott-on elárulta, mi volt a legmegrázóbb élménye a kijevi útjukon
  A TISZA Párt politikusa beszélt a buli-botrányról, a Dunába esett mobil kutatásáról, az őt erőszakkal vádoló nőről és a fiatalokról is.


  Magyar Péter hazatérve Ukrajnából, szombaton ellátogatott az Effot-ra is, ahol beszélgetett a jelenlévőkkel.m

  Először az ukrajnai útjukról számolt be. Felhívásukra pár óra alatt gyúlt össze egy komoly összeg és sok tárgyi adomány is. A konvoj másnap már útra is kelt, hogy átadják a küldeményt. Elárulta, hogy egy felajánlást is vittek, amely arról szólt, hogy két beteg gyerek ellátást és kezelést a magyar segélyszerv átvállalja. Egy kicsi Magyarországra szállításáról - akinek szem problémái vannak - már folyik az egyeztetés.

  Megrendítette, hogy voltak Ungvár főterén, ahol 150 elhunyt katona sírja van, köztük magyar katonák is.

  Számára nagyon szívszorító volt megtapasztalni azt az élniakarást, amit a hétköznapi emeberek között megtapasztalt. Az élet látszólag megy normálisan, van árú, járnak a gyerekek iskolába. De megszokni nem lehet a háborús helyzetet. Egy másik megdöbbentő élmény volt számára, hogy a kijevi gyerekkórháznála romeltakarítás és helyreállítási munkák között az épület mellett rózsákat ültetnek. Ez szimbolizálta számára, hogy élni akarnak, és azt szeretnék, hogy a gyerekeiknek jó lenne.

  Megerősítette most is, hogy ellene van a háborúnak, és mielőbb véget kell vetni, rá kell knyszeríteni oroszországot arra, hogy leüljenek egy tárgyalóasztalhoz. Rengetegen elmenekültek, közben naponta százak halnak meg mindkét oldalon.

  Később szóba került az Ötker, ahol a politikus bulizásából lett botrány. Magyar Péter elmondta, hoyg egy kis lazításra tértek be, ő maga alig ivott, pár pohárra hívták meg az ott szórakozó egyetemisták. Szerinte egy ott tartózkodó férfi kezdett ki velük. Nem voltak kiskorúak velük, és valamennyi fiatal megadta az elérhetőségét, hogy ha kell tanúskodnak. Megvannak a felvételek is, de még nem mutatják be, megvárják, amíg a kormánysajtó mindent "elmond". Kiemelte, hogy a legérdekesebb, hogy bekerült egy telefon a Dunába, aminek a megkeresésére búvárokat küldtek az áradó folyóba. Veszélyes körülmények között kellett keresniük egy "technikai eszközt". Felvetette, hogy kinek a hívására mennének el búvárok azért, hogy valaki beejtett egy telefont a Dunába.

  Végül előkerült egy nő is, akivel állítólag "erőszakosokodott" - mesélte. Mindez akkor, amikor Magyarék Ukrajnába indultak. Megerősítette, hogy ismeri a nőt, akit nem a Tinderen ismert meg, hanem a messengeren írt rá a nő. A politikus közölte, tudja, hogy ki írta Laura posztját... Ez már a legalja - vélekedett. A nő hirtelen került elő, hogy vádaskodjon. Nem veszik észre, hogy mindez mennyire kontraproduktív.

  Mindenki fel lesz jelentve, de türelmet kért, mert nem tudnak most ezzel is foglalkozni.

  A végén pedig az is szóba került, hiogy örül annak, hogy sok fiatal csatlakozott hozzájuk, és egyre többen kezdenek beszélni a gondolataikról, gondjaikról. El kell odáig jutni, hogy merjenek kérdezni, beszélni.

  VIDEÓ: A délutáni eseményről


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  A Rovatból
  Valaki nagyot nyert: kihúzták az ötös lottó és Joker számait
  Nézd meg, hátha te vagy a szerencsés.
  MTI - szmo.hu
  2024. július 13.  A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 28. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

  Nyerőszámok:

  15 (tizenöt)

  39 (harminckilenc)

  42 (negyvenkettő)

  51 (ötvenegy)

  70 (hetven)

  Nyeremények:

  5 találatos szelvény nem volt;

  4 találatos szelvény 15 darab, nyereményük egyenként 3 501 295 forint;

  3 találatos szelvény 2444 darab, nyereményük egyenként 23 535 forint;

  2 találatos szelvény 62 636 darab, nyereményük egyenként 3475 forint.

  Joker: 310778

  Egy darab Joker-telitalálat volt, nyereménye: 39 540 340 forint.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET: