HÍREK
A Rovatból

Felvették Magyar Péter pártját az Európai Néppártba

14 új képviselőt fogadtak a soraikba, köztük a TISZA Párt politikusait is. Mindössze négyen szavaztak ellenük. Magyar Péter szerint ez egy különleges pillanat Magyarország és a Néppárt számára is.


Az Európai Néppárt Képviselőcsoportja ma 14 új, európai parlamenti képviselőt fogad a soraiban, köztük a Tisza Párt tagjait is – derült ki az EPP honlapján kedden délután közzétett közleményből.

Ebben egészen konkrétan felsorolják, kiket vettek fel a tagjaik közé:

 • Tisza Párt: Magyar Péter, Dávid Dóra, Tarr Zoltán, Kulja András Tivadar, Lakos Eszter, Gerzsenyi Gabriella, Kollár Kinga.
 • BoerBurgerBeweging (Hollandia): Sander Smit, Jessika van Leeuwen
 • Familien-Partei Deutschlands (Németország): Niels Geuking
 • Liberális Szövetség (Dánia): Henrik Dahl
 • Nieuw Sociaal Contract (Hollandia): Dirk Gotink
 • STAN (Csehország): Danuše Nerudová, Jan Farský

  A közleményben azonban azt is hangsúlyozzák, hogy

  a keddi döntéssel ezek a képviselők csatlakoztak a néppárti képviselőcsoporthoz, de pártjaik nem csatlakoztak a néppárti frakcióhoz.

  A frakciótagsággal és a párttagsággal kapcsolatos döntések ugyanis függetlenek egymástól.

  A HVG kérdésére Magyar Péter azt mondta, hogy négyen szavaztak ellene, de ezt nem akarta kommentálni, és arra sem válaszolt, hogy beül-e az Európai Parlamentbe. Az EPP közleménye alapján mindenesetre úgy tűnik, hogy felveszi a mandátumát.

  Magyar később a Facebook-oldalán is megerősítette hírt.

  „A néppárti frakció 97 %-os támogatással felvette a TISZA Párt képviselőit Európa legerősebb politikai csoportjába. Ahogy a felszólalásomban elmondtam, ez egy különleges pillanat hazánk és a Néppárt számára is.

  Külön örülök annak, hogy a döntésre az Európai Parlamentnek abban az épületében került sor, amelyet Antall József magyar miniszterelnökről neveztek el.”

  Az Európai Néppárt képviselőcsoportja az Európai Parlament legnagyobb politikai frakciója, amelynek 176 képviselője van a testületben. A helyzet pikantériája, hogy az EPP-ben ott ül egy KDNP-s képviselő, Hölvényi György is. Amikor az EPP elnöke, Manfred Webber múlt hét pénteken Budapestre látogatott, akkor Magyar Péter mellett Semjén Zsolttal, a KDNP vezetőjével is tárgyalt.

  Semjén akkor azt mondta, hogy

  a KDNP számára erkölcsi és politikai okokból is elfogadhatatlan Magyar Péter személye az EPP-frakcióban, a Tisza Párt pedig a Néppártban.

  A KDNP ezért távozik az Európai Néppártból, ha felveszik a Tisza Pártot.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Népszerű
  Ajánljuk
  Címlapról ajánljuk


  HÍREK
  A Rovatból
  A Bethesda kórház klímájára nem jutott pénz, pedig a reformátusok 2,5 milliárdot kaptak az egyszázalékos felajánlásokból
  A Népszava próbálta kideríteni, hogy a református egyház mikor értesült a történtekről, de erre a református zsinat kommunikációs osztálya nem adott konkrét választ.


  Több mint két és fél milliárd forintot kaptak tavaly a reformátusok egyszázalékos felajánlásokból, de a Bethesda Gyermekkórház klímaberendezésének javítására és bővítésére mégsem jutott pénz – írta meg a Népszava.

  Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a Bethesda Gyermekkórház a közösségi médiában kért segítséget. Azt írták, hogy

  a műtétek tervezhetősége bizonytalan lett, mert elromlott egy klíma, és a szakrendelőkbe is sürgősen szükség lenne klímaberendezésekre.
  Emiatt tízmillió forint adományt kértek a követőiktől. Az elmúlt napokban országszerte több kórházban is meghibásodtak a klímaberendezések, ami miatt műtétek és sürgős kezelések maradtak el. A gyerekkórház klímaberendezésének javítására és a szakrendelők klimatizálására fél nap alatt összegyűlt a szükséges pénz.

  A Népszava azt írja:

  megkérdezték a kórházat, miért nem magától értetődő, hogy a fenntartó egyház fizeti ki a javítást, de erre nem kaptak választ.

  A portál a református zsinat kommunikációs osztályától azt próbálta megtudni, hogy az egyház mikor értesült a történtekről: a kórház felhívása előtt vagy után. Az egyház válaszképpen a közleményüket ajánlották tájékozódási pontnak, amely azonban ezzel a kérdéssel nem foglalkozott.

  A közleményből viszont kiderült, hogy a Ferencváros Torna Club sportolóinak és dolgozóinak 10 millió forintos támogatásával gyorsan megoldódott azon helyiségek klimatizálásának finanszírozása, ahol erre sürgősen szükség volt. Sőt,

  „egy névtelenségét kérő kiemelt nagy összegű adományozónknak; az összefogásban részt vevő számtalan támogatónknak és a cégek felajánlásának köszönhetően még nagyobbat álmodhatunk, és azon helyiségek is sorra kerülnek a klimatizálásban, amelyeket nem is remélhettünk”.

  Ugyanakkor arról is írtunk, hogy Magyar Péter félmillió forintot utalt a Bethesda Gyermekkórháznak, erről a Tisza párt alelnöke és EP-képviselője pénteken számolt be Facebook-oldalán. Hozzátette, mindenkit arra biztat, hogy aki teheti, segítsen a környezetében lévő egészségügyi intézményeknek.

  Az RTL Híradó arról számolt be, hogy Miskolcon leállt a daganatos betegek sugárkezelése, mert elromlott a klíma, a Debreceni Gyermekklinikára pedig szülők vittek be ventilátorokat és léghűtőket.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  HÍREK
  A Rovatból
  Káosz a reptereken: magyar utasokat is cserben hagyott a Wizz Air, akik Szicíliában és Mallorcán tartózkodtak
  Világszerte 30 697 repülő késett, és 3 477 járatot töröltek, melyek közül a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren eddig összesen 133 késés és 16 járattörlés történt.


  Korábban lapunk is beszámolt róla, hogy több bank, médiacég és légitársaság számítógépes rendszere is leállt világszerte pénteken egy windowsos gépeket sújtó hiba miatt. Több repülőjáratot töröltek, tévécsatornák nem tudtak élőben közvetíteni, és gondok vannak a londoni értéktőzsde oldalával is.

  Szicíliában és Mallorcán is a reptereken rekedtek magyarok a Wizz Air járatainak törlései miatt – írja a Telex.

  Cataniában már az oda tartó járatot is törölték az informatikai problémák miatt, Mallorcán pedig a 20:40-kor érkező gép csak hajnali 03:20-kor landolt, majd üresen indult vissza Budapestre.

  A Telex egyik kollégája Baselben ragadt, miután a Wizz Air két egymást követő napon is törölte a járatát. Csütörtökön még úgy tűnt, hogy egy pénteki pótjárattal hazajuthat, de péntek este 9-kor, többszöri halasztás után derült ki, hogy aznap sem érkezik gép. A portál több olvasója is jelezte, hogy több mint tíz órás késésekkel sikerült csak elindulniuk.

  A Wizz Air este fél 11-kor közölte, hogy az informatikai szolgáltatói probléma megoldódott, és az online felületeik újra működnek.

  Eleinte úgy tűnt, hogy a Microsoftnál van a hiba, mert csütörtök éjjel több amerikai légitársaságnál jelentkeztek problémák a Microsoft Azure felhőszolgáltatásában tapasztalt hiba miatt, de azt néhány órával később javították. A péntek reggeli globális kimaradásoknál is jelezte a Microsoft, hogy vizsgálja az esetet. Végül kiderült, hogy a probléma a CrowdStrike nevű kiberbiztonsági cégnél történt.

  A CrowdStrike hibás frissítést adott ki, amely

  több ezer windowsos pécét és szervert bénított meg.

  A vállalat Falcon Sensor nevű termékével kapcsolatos hiba miatt az érintett gépek lefagynak, és a „kék halál” után nem tudnak megfelelően újraindulni. Az American Airlines, a világ legnagyobb utasszámával rendelkező légitársasága is megerősítette, hogy a CrowdStrike hibája miatt álltak le a járatai. Később maga a CrowdStrike is közleményt adott ki erről.

  Este fél hétig világszerte 30 697 repülő késett, és 3 477 járatot töröltek az informatikai leállások miatt.

  A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren eddig összesen 133 késés és 16 járattörlés történt.
  A tengerentúlon okozta a legnagyobb fennakadást a kiterjedt informatikai hiba, csak az Egyesült Államokban 5 944 késést és 2 162 járattörlést jelentettek fél hétig, miután az ország teljes légiforgalmát érintette és több repülőterén is ideiglenes zárlatot okozott.

  A Budapest Airport pénteken délelőtt közölte, hogy a hiba az Eurowings, a Ryanair, a Turkish Airlines és a Wizz Air járatait érinti.

  „A Budapest Airport a földi kiszolgáló vállalatoktól kapott információk alapján hangosbemondás útján tájékoztatja az utasokat, és a helyszínen várakozóknak vizet biztosít”

  – írták.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk

  HÍREK
  A Rovatból
  Önkormányzati bérlakáshoz jutott az alpolgármester titkárnője és a volt fideszes képviselőjelölt az V. kerületben
  A városrész az ilyesféle bérbeadások esetén 1000 forintos négyzetméteráron határozza meg a havi lakbért, ami közel sem annyi, mint a piacon lévő kiadó lakásoké.


  Az V. kerületi önkormányzat fideszes többségű illetékes bizottsága két önkormányzati lakás piaci ár alatti bérbeadását szavazta meg. Az egyik lakást az előterjesztő alpolgármester titkárnője, a másikat a júniusi választáson a kerületben induló fideszes képviselőjelölt kapta meg – írja a Telex.

  A Telex birtokába jutott dokumentumok szerint mindkét esetben Balla Valéria alpolgármester volt az előterjesztő. Az önkormányzat nem cáfolta a döntéseket, amelyek nem nyílt pályázaton, hanem „egyedi méltányosság alapján” születtek.

  Az összeférhetetlenségre vonatkozó kérdésre azt válaszolták, hogy „a döntéseknél nem szokták nézni a bérlők politikai hovatartozását”.

  A lap információi szerint az V. kerületi önkormányzat az ilyen bérbeadásoknál négyzetméterenként 1000 forintot határoz meg havi lakbérként, ami töredéke annak, amennyiért piaci alapon kiadó lakást lehet találni a környéken.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  A Rovatból
  Petícióban kérték a szülők, hogy ne nevezzék újra ki az iskolaigazgatót, mégis megválasztották a nagycenki iskolában
  A legdurvább eset az volt, amikor az igazgatónő egy Facebook-poszt miatt letöltendő börtönbüntetést kért egy posztoló anyukára. Az anyukát felmentették.


  Hiába kért több mint 300 szülő petícióban, hogy ne az eddigi igazgatót nevezzék ki újra a nagycenki általános iskola élére, a tankerület ezt figyelmen kívül hagyta. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár újabb öt évre bízta meg H. Gabriellát a Széchenyi István Általános Iskola vezetésével – számolt be róla az Eduline.

  A lap szerint

  H. Gabriella 2009 óta vezeti az iskolát Nagycenken, de diktatórikus stílusa miatt egyre több szülő iratja át máshová a gyerekét. Idén nyáron 17 család döntött így, és az iskolát szeptemberben kezdő 33 nagycenki elsős közül csak 13-an jelentkeztek a helyi iskolába, a többiek inkább a környező településeket választották.

  A helyi önkormányzat már korábban is elutasította az igazgató pályázatát, de az iskolát fenntartó tankerület mindig megfelelőnek ítélte azt. Idén júniusban is így történt, annak ellenére, hogy a 3000 fős Nagycenken 304-en írták alá a petíciót.

  A konfliktusok miatt bírósági perek is zajlottak. Az egyik legdurvább eset a covid idején történt: miután többen kifogásolták, hogy

  az iskolai beengedés kötelező lázmérésénél a gyerekeknek sokáig kint kellett sorban állniuk az esőben, egy erről szóló Facebook-poszt miatt az igazgatónő letöltendő börtönbüntetést kért a posztoló háromgyerekes anyukára.

  Bár az igazgató személyét a poszt nem sértette meg, és az anyukát a bíróság felmentette, több kommentelő több százezer forintos pénzbírságot kapott.

  A szülők a panaszaikat és a petíciót Maruzsa Zoltánnak is elküldték, de az eddigi igazgatót június 29-én ismét kinevezték. Válaszlevelében Maruzsa elismerte, hogy a döntés nem mindenki tetszését nyeri el, de hangsúlyozta, hogy „a legfontosabb szempont a tanulók érdeke volt”.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk