News here

HÍREK

„Félünk, hogy mi is célpontok leszünk” – Rettegnek az emberek Kárpátalján az orosz rakétatámadás után

Arról is beszélnek, hogy legalább nyár elejéig folyamatos rakétacsapásokra számítanak.

Link másolása

Mint arról kedden mi is beszámoltunk, az orosz-ukrán háború február 24-i kezdete óta először csapódott be orosz rakéta Ukrajna kárpátaljai részébe.

Többé sehol sem érzik magukat biztonságban – ezt nyilatkozták a Blikknek a Kárpátalján élő magyarok.

„Ledőlt Kárpátalja sérthetetlenségi mítosza. Érezzük, hogy az oroszok emelik a tétet, nagyobb távolságról lőnek erősebb rakétákat. A vasúti infrastruktúra elektronikus állomását érte most találat. A három fő kárpátaljai vonalunk egyikét. Tűz ütött ki, eloltották, az ablakok a becsapódás helyszínétől fél kilométerre is betörtek”

– mondta el a lapnak Zubánics László, Beregszászon élő egyetemi tanár, akinek otthonától alig 50 méterre történt a támadás. „Nyár elejéig folyamatos háborúra, újabb rakétacsapásokra számítunk. Nem lesz egyhamar vége” – tette hozzá.

Az Ukrajna nyugati csücskében fekvő Volócot érte csapás, a település nagyjából 100 kilométerre fekszik a magyar határtól. „Megtörtént, amitől legbelül mindenki tartott. Előző nap még fagyizást terveztünk a gyerekekkel, ma már minden gondolatomat az tölti ki, hogy nem vagyunk biztonságban. Félünk, hogy mi is célpontok leszünk” – mondta el egy édesanya. Egy másik anyuka pedig úgy fogalmazott: „Egész nap csak sírni volna kedvem. A szobában bújunk el a gyerekekkel, ha megszólalnak a légvédelmi szirénák, amelyeknek a hangját képtelenek vagyunk megszokni. De nem is lehet... Volt olyan nap, hogy ötször is megszólaltak, de a gyerekek most már legalább nem sírnak, mint eleinte. Mi maradunk, amíg csak lehet”.

Egy munkácsi fiatalember szerint nyomasztó, egyenesen ijesztő, ami Kárpátaljával történt, „még ha sokan nem is merik kimondani.”

A lap egy szakértőt is megszólaltatott Kis-Benedek József nyugalmazott ezredes személyében.

Véleménye szerint „egész biztosan állíthatjuk, hogy nem egy eltéved rakétáról, hanem egy tudatos, előre tervezett orosz támadásról van szó. A rakéta éppen azt az objektumot találta el, amelyet célként programozták”.

Hozzátette: „Az eddigi adatok alapján kijelenthető, hogy a Kaszpi-tenger térségéből, egy hadászati repülőgépről tizennyolc rakétát indítottak az oroszok, mégpedig hat település ellen, ezek egyike volt a Kárpátalján becsapódó lövedék is”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbánék hatvanpusztai „palotájáról”, mint a korrupció szimbólumáról cikkezik egy vezető spanyol lap
Az El País szerint „az ingatlan körüli gyanúsítások és milliós kapcsolatok egy olyan rendszert illusztrálnak, amely példátlan büntetést kapott az EU-ban”.
Fotó: elpais.com - szmo.hu
2022. december 04.


Link másolása

Az Orbán család „palotája” a korrupció szimbóluma Magyarországon

- ezzel a címmel jelentetett meg cikket az El País spanyol napilap a magyar miniszterelnök családi tulajdonában álló hatvanpusztai majorságról, amit a Telex szúrt ki.

A lap úgy véli, hogy „az ingatlan körüli gyanúsítások és milliós kapcsolatok egy olyan rendszert illusztrálnak, amely példátlan büntetést kapott az EU-ban”.

A legnagyobb példányszámban eladott spanyol napilap újságíróinak Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő mutatta meg a birtokot.

Az El País a megjelent írásban úgy fogalmaz, hogy a Budapesttől 40 kilométtere fekvő 13 hektáros hatvanpusztai birtok Orbán Győző, Orbán Viktor édesapjának tulajdonában áll, a környező földek pedig a miniszterelnök „gyerekkori barátjáé.”

Szerintük a majorság annak a korrupcióra épülő rendszernek az allegóriája, amelyet az uniós pénzek megvonásával büntetett nemrég az Európai Unió.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Már a Putyin védelmét ellátó szerv is arra jutott, hogy egyre jobban ellenzik a háborút az oroszok
A brit hírszerzés számolt be egy belső használatra készült felmérés sokatmondó eredményeiről.

Link másolása

Drasztikusan csökken ukrajnai "különleges katonai műveletet" támogató oroszok száma egy friss felmérés szerint - derült ki a brit védelmi minisztérium legújabb jelentéséből.

Ebben azt írták, hogy egy független orosz médium állítása szerint hozzáfértek azokhoz az adatokhoz, amelyeket az orosz Szövetségi Védelmi Szolgálat belső használatra gyűjtött. Ezek azt mutatják, hogy

az oroszok 55 százaléka szerint el kellene kezdeni a béketárgyalást Ukrajnával, és csupán 25 százalék támogatja a háború folytatását.

Ezek az eredmények hasonlóak egy ettől független, októberi felmérés eredményeihez, amelyben arra jutottak, hogy a megkérdezettek 57 százaléka áll a békekötés pártján.

Áprilisban még az oroszok 80 százaléka támogatta a háborút, ehhez képest ezek az eredmények drasztikus csökkenést mutatnak.

A brit hírszerzés szerint annak ellenére, hogy az orosz hatóságok igyekeznek irányításuk alatt tartani az információs környezetet, a háború a szeptemberi részleges mozgósítás óta sok orosz számára egyre kézzelfoghatóbbá vált. Mivel nem valószínű, hogy Oroszország a következő hónapokban jelentős harctéri sikereket fog elérni, a Kremlnek egyre nehezebb lesz fenntartani még a hallgatólagos támogatást is a lakosság körében - véli a brit védelmi minisztérium.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Durván megdrágulnak a lakáshitelek 2023-ban, ha beválik a Magyar Nemzeti Bank jóslata
A jelenleginél is sokkal nehezebb lesz hozzájutni saját ingatlanhoz.

Link másolása

Ha valósággá válik a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése, akkor 2023-ra jelentősen megdrágulhatnak a lakáshitelek – írja a Bankmonitor. A Pénzügyi Stabilitási Jelentése szerint a jegybank azzal számol, hogy 2022. végére a lakáshitelek átlagos THM-értéke (teljes hiteldíj-mutató) 12 százalék fölé emelkedhet.

Ha beválik a jegybank jóslata, akkor egy 20 millió forintos, 20 évre felvett lakáshitelre havi 31 ezer forinttal kell majd többet törleszteni. Ez pedig 7,5 millió forint plusz költséget ró azokra, akik saját ingatlant vásárolnak.

Az esetleges drágulást viszont a hitelfelvevők nem egyformán érzékelnék a drágulást. Az egyes bankok hitelköltségei ugyanis nagyon különbözőek. Míg az egyik banknál többet, egy másiknál kevesebbet fizethet a tartozás miatt az ugyan olyan mértékű hitelösszegre.

Egy ilyen mértékű drágulás azt jelentené, hogy az átlagos havi törlesztő összege a december eleji 189 ezer forintról 220 ezer forint fölé nőne 2023. januárra, ami a teljes futamidő alatt csaknem 7,5 millió forint plusz kiadás lenne.

– írja a portál.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Tantermet biztosítanak a kirúgott tanároknak Iványi Gáborék, hogy a végzős diákjaikat felkészíthessék
Eszközöket, de minden más feltételt is biztosítanak annak érdekében, hogy a végzősök sikeresen készülhessenek az érettségire.

Link másolása

A Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tantermeket ajánlott fel a kirúgott pedagógusoknak, hogy a végzős osztályokat oktatók fel tudják készíteni a diákjaikat az érettségire. A felhívást azután tették közzé, hogy a Belügyminisztérium elbocsátott a fővárosban nyolc olyan tanárt, akik polgári engedetlenséggel hívták fel a figyelmet az oktatás helyzetére.

Az intézmény vezetője, Pizarro-Iványi Júlia a Facebookon osztotta meg, hogy az Iványi Gábor egyháza, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott intézmény hogyan segítené a kirúgott, de végzőst osztályt oktató tanároknak.

A hét bizonyos napjain 8 tantermet, 2 interaktív táblát, számítógépeket és minden más feltételt is biztosítanak.


Link másolása
KÖVESS MINKET: