HÍREK
A Rovatból

Félmilliárdos állami támogatásból nyílt argentin pékség a Nyugatinál, fél évig húzta

Az argentin töltött tésztabatyura, az empanadára szakosodott Empanada Story kapta meg a legnagyobb egyösszegű befektetést a Hiventures állami befektetéskezelőtől. A befektetés idején a cég a Heves megyei Kerecsend községre volt bejegyezve.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2023. november 20.


Link másolása

A magyar állam az elmúlt években – főleg uniós forrásból – százmilliárdos nagyságrendben támogatott innovatívnak gondolt induló vállalkozásokat. Az egyik támogatási körben a Hiventures állami befektetéskezelő 35 milliárd forintot osztott szét több mint háromszáz vállalkozás között a honlapjukon nehezen megtalálható szerződéslista alapján. A kutatás-fejlesztés erősítését célzó program egyik legnagyobb nyertese egy argentin pékség lett - írja a G7.

Az argentin töltött tésztabatyura, az empanadára szakosodott Empanada Story kapta meg a legnagyobb egyösszegű befektetést, 500 millió forintot.

Az uniós program értelmében ez volt a legmagasabb lehetséges összeg, amelyért cserébe az állam 40 százalékos részesedést szerzett az Empanada Storyban.

A vállalkozás ötletgazdája Nagy Miklós volt, aki Argentínában nőtt fel, 15 évesen költözött családjával Budapestre. Nagy egy 2019-es interjúban arról beszélt, hogy 1-2 éven belül Ausztriában is árulni szeretnének, majd a német piacot is célba vennék. Az Empanada Storyt azonban érzékenyen érintette a Covid, 2021 nyarán így jól jött, amikor beszállt a vállalkozásba a Hiventures.

A G7 szerint az ügylet látszólag több ponton ütközik a támogatási program előírásával és szellemiségével. Az uniós támogatás értelmében ugyanis a kevésbé fejlett régiókban (Közép-Magyarországon kívül) megvalósuló projektekbe fektethet be a Hiventures. A befektetés idején ennek megfelelően a cég a Heves megyei Kerecsendre volt bejegyezve. Ezen kívül azonban semmi nem utalt arra nyilvánosan, hogy ne Budapesten működnének. A befektetés további feltétele volt ráadásul, hogy a felkarolt vállalkozások kutatás-fejlesztéssel is foglalkozzanak.

A befektetés egyetlen látványos következménye az lett, hogy az időközben bezárt Nagymező utcai üzlet helyett nyitottak egy új pékséget a budapesti Nyugati téri aluljáróban. A tavaly nyáron átadott üzlet azonban nagyjából fél év működés után, 2023 elején bezárt.

A pékség arculata továbbra is látható az aluljáróban, az üzlethelyiség jelenleg kiadó.

A cégnek 2022-ben 182 millió forintos árbevétele volt, viszont 170 millió forintos veszteséget termelt. A portál a Magyar Fejlesztési Bankot, az alá tartozó Hiventurest, illetve az Emapanada Storyt is megkereste az üggyel kapcsolatban, azonban egyik helyről sem érkezett válasz.

A Hiventures Zrt. és Empanada Europe Kft. közleménye

Az Empanada Europe Kft. 2021 nyarán részesült tőkebefektetésben a Hiventures Zrt. által kezelt Nemzeti Technológiai és Szellemi Tulajdon kockázati tőkeprogramból. A befektetést számos egyeztetés és üzleti átvilágítás előzte meg, amely kiterjedt a piaci megfelelőségre és potenciálra, a hazai és nemzetközi terjeszkedési lehetőségek vizsgálatára, az addig elért validált eredményekre és az eredménytermelési képességre egyaránt.

Az Empanada Europe Kft. a befektetés időpontjában jól működő online és offline értékesítési csatornákkal rendelkezett, amelyeken keresztül jelentős árbevételt realizált. Folyamatban lévő ígéretes tárgyalásai, valamint saját befektetett pénzeszközei tovább erősítették üzleti pozícióját.

A Nemzeti Technológiai és Szellemi Tulajdon kockázati tőkeprogram elvárásának megfelelően egy független, külső szakértő által lebonyolított innovációstartalom-vizsgálat megállapította, hogy az Empanada Europe Kft. fejlesztése eljárási innovációs tartalommal bír, mind a receptúra, mind az általa alkalmazott gyártási, előkészítési és sütési technológiák kombinációja révén.

Cikkükben - a tőkebevonás céljának és az Empanada Europe Kft. egyéb tevékenységének összemosásával - azt sugallják, hogy a kapott befektetés felhasználása nem felel meg az európai uniós előírásoknak. A kapott forrás felhasználásának célja a cég

gyártókapacitásának fejlesztése, a kerecsendi gyártói tevékenységének elindítása volt. Ennek megfelelően a forrást a céltársaság a kerecsendi beruházás, az automatizált gyártási technológia és a kapcsolódó költségek (például termelő gépek beszerzése, ipari eszközök beszerzése, üzemhez kapcsolódó engedélyek beszerzése, személyi jellegű ráfordítások, alapanyagok, készletezési és rezsiköltségek) finanszírozására fordította.

A forrásfelhasználás hazai és uniós jogszabályoknak való megfelelését az Empanada Europe Kft. szerződésben vállalta, ezt a Hiventures folyamatosan ellenőrzi. A beruházásnak köszönhetően az Empanada Europe Kft. saját árbevételt generált, amit fejlődésre, így országos szintű lefedettség elérésére, nemzetközi terjeszkedésre, franchise rendszer kialakítására fordított. Budapesti egységeit minden esetben saját árbevételből nyitotta, így semmiképpen sem helytálló a cikk azon állítása, amely szerint azok bármelyikét az alap befektetéséből finanszírozta. Miután a céltársaságot is súlyosan érintette a 2022-ben teret nyerő energiaválság, alapanyagár-emelkedés és infláció, a cikkükben konkrétan is megemlített Nyugati téri egység, akárcsak a KSH által 4500-ra becsült további kiskereskedelmi egység az országban, a racionalizálás jegyében bezárásra került.

Az Empanada Europe Kft. stratégiai váltáson megy keresztül, és minden erejével azon dolgozik, hogy értékesítési csatornáit felfuttatva tovább tudjon működni. Jelenleg együttműködés kialakítására törekszik hazai továbbértékesítő partnerekkel, élelmiszerláncokkal, és számos nemzetközi, többek között Ausztriát, Németországot, Franciaországot érintő tárgyalása is zajlik, hogy az empanada termékek neves külföldi üzletek polcain is megjelenhessenek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
„Amikor befejezték, nevettek, és az utolsó fejbe lőtte” – újabb borzalmas történetek láttak napvilágot a Hamász izraeli támadásairól
Egy „gyönyörű angyalarcú nőt” erőszakoltak meg csoportosan a terroristák, aki azt kiabálta, hogy öljék meg.

Link másolása

Yoni Saadon, egy 39 éves, négygyermekes apa a brit Sunday Times-nak elmondta, hogy még mindig kísértik azok a szörnyű jelenetek, amelyeknek tanúja volt a Nova Music fesztiválon, amikor a palesztin terroristák legalább 364 fesztiválozót mészároltak le, köztük egy csoportosan megerőszakolt nőt, aki könyörgött nekik, hogy öljék meg.

„Láttam ezt a gyönyörű nőt angyali arccal, és nyolc vagy tíz harcost, akik verték és megerőszakolták” – emlékezett vissza Saadon, egy öntödei műszakvezető. „Azt üvöltötte: »Hagyd már abba! Úgyis meg fogok halni attól, amit csinálsz, csak ölj meg!«”

„Amikor befejezték, nevettek, és az utolsó fejbe lőtte” – mondta.

Saadon elmondta, hogy szemtanúja volt a szörnyű tettnek, miután áthúzta rajta egy megölt nő holttestét, akit szintén fejbe lőttek – és a vérét magára kente, így úgy tűnt, hogy ő is meghalt.

"Soha nem fogom elfelejteni az arcát" – mondta. "Minden este erre ébredek, és bocsánatot kérek tőle, mondván. Sajnálom.« "

Saadon elmondta, hogy végül csatlakozott másokhoz, akik elmenekültek a helyszínről, és fák és bokrok között rejtőztek el. Ekkor szemtanúja volt annak, hogy két másik Hamász fegyveres megtámad egy másik fiatal nőt, aki a vetkőztetés ellen küzdött, mondta.

„A földre dobták, az egyik terrorista pedig fogott egy lapátot, és lefejezte” – mondta Saadon a brit hírportálnak.

„És a feje végiggördült a földön. Még mindig látom azt a fejet.”

Saadon története egy újabb tanúvallomás a Hamász ellen, amely azzal vádolja a terrorista csoportot, hogy tömeges nemi erőszakot szervezett az október 7-i támadás során, amely több mint 1,200 halottat hagyott maga után Izraelben. A Hamász tagadta a szexuális erőszakkal kapcsolatos vádakat, bár az Izraeli Védelmi Erők forrásai azt állítják, hogy az elfogott terroristák azt mondták, hogy

parancsot kaptak a nők „megbecstelenítésére”

Míg az állítólagos szexuális támadások kivizsgálását kezdetben akadályozta a fizikai bizonyítékok hiánya, mivel a túlélők ellen nem követtek el nemi erőszakot, a hatóságok az elmúlt hetekben kezdtek tisztább képet kapni a borzalmakról, beleértve a nemi erőszakot is.

Az izraeli törvényszéki csoportok, akik megvizsgálták a halottak testét, azt mondták, hogy több jelét találták az áldozatok által elszenvedett nemi erőszaknak, kínzásnak és más atrocitásoknak. Több mint 1,500 szívszorító jelentés is született.

„Sok nőt láttunk véres fehérneművel, törött csontokkal, törött lábakkal, törött medencével”

- mondta Shari nevű önkéntes munkás a sura katonai hullaházban a Washington Postnak. Shari, egy 60 éves jeruzsálemi építész azt mondta, hogy a mészárlás helyszínéről származó hullazsákok kinyitása túl traumatikus volt. „Mindannyian fiatal nők voltak. A legtöbben kis ruhában vagy szétszaggatott ruhában, testük véres volt, különösen a fehérneműjük körül, és néhány nőt sokszor arcon lőttek, mintha meg akarták volna csonkítani őket” - mondta. „Arcuk elgyötört volt, és gyakran ökölbe szorították a kezüket, amikor meghaltak.

A tisztviselők megjegyezték, hogy a surába érkezett holttestek némelyike olyan súlyosan meg volt csonkítva, hogy lehetetlen volt bizonyítékokat gyűjteni szexuális zaklatásról.

A ZAKA mentőszolgálat magas rangú tagja, Haim Outmezgine, azt mondta, hogy a Hamász bűncselekményei nyilvánvalóak az elhunyt izraeliek maradványai alapján.

„Egyértelmű volt, hogy annyi borzalmat próbáltak elkövetni, amennyit csak tudtak, hogy öljenek, élve égessenek, megerőszakoljanak mindenkit, akit csak érnek”

– mondta Outmezgine a terroristákról.

Az izraeli rendőrség jelenleg az október 7-én szexuális támadásokat elkövető Hamász terroristák elleni ügyeket vizsgálja, azzal a céllal, hogy bíróság elé állítsa a fegyvereseket nemi erőszak miatt. A nemi erőszakkal kapcsolatos állítások izraeli kivizsgálásával párhuzamosan az ENSZ, közel nyolc hét hallgatás után, saját vizsgálatot is indított a Hamász által elkövetett szexuális erőszak ügyében.

„Számos beszámoló szól a Hamász október 7-i szörnyű terrorcselekményei során elkövetett szexuális erőszakról, amelyeket szigorúan ki kell vizsgálni és büntetőeljárás alá kell vonni” – nyilatkozta Antonio Guterres ENSZ-főtitkár. „A nemi alapú erőszakot el kell ítélni. Bármikor. Bárhol” – mondta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Felháborítónak tartja Márki-Zay Péter, hogy bejelentkezett Hódmezővásárhely belvárosának egy részéért a református egyház
A város önkormányzata a novemberi ülésén tárgyalt erről. A Fidesz képviselői támogatták, Márki-Zay Péter polgármester és az ő oldalán állók pedig elutasították az egyház követeléseit.

Link másolása

Hódmezővásárhely belvárosának egy részét a saját tulajdonába akarja venni a református egyház - írta meg a Telex szegedi tudósítója.

Az Ótemplomi Református Egyházközség a város főteréből, illetve az ahhoz csatlakozó utcából mintegy 1600 négyzetméteres részt akar a saját tulajdonába venni.

Az egyház a Magtár nevű, egykor az egyházi gabona tárolására használt, mintegy 150 éves műemléképületet is visszavenné, sőt az 1879-81 között árvízvédelmi céllal épített téglafalnak egyik részére is igényt tart.

A város önkormányzata a novemberi ülésén megtárgyalta volna mindezt, de az egyház újabb iratokat nyújtott be a követelései alátámasztására, és az iratok elemzésére már nem volt elég idő, ezért az aljegyző javaslatára levették a témát a napirendről.

Kiderült, hogy az ülésen a Fidesz képviselői támogatták, Márki-Zay Péter polgármester és az ő oldalán állók pedig elutasították az egyház követeléseit.

A polgármester szerint felháborító, hogy a Kossuth térnek olyan részére adták be az igényt a reformátusok, amely egy épülő parkolóház könnyű megközelítéséhez és kétoldali megkerüléséhez is fontos lenne.

"A jogvitát mindenesetre lefolytatjuk, és bízunk benne, hogy a jogállamnak még van annyi maradványa Magyarországon, hogy ezeket a pereket meg is fogjuk nyerni"

– jelentette ki Márki-Zay Péter.

(via 24.hu)

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Hullahegyek az oroszoknál: már a 70 ezret is elérte az ukrajnai hadszíntéren elesett orosz katonák száma
A brit katonai hírszerzés szerint ugyanakkor orosz hivatalos személyiségek körében se tudják a pontos adatokat, mert nem tájékoztatják őket se rendesen.

Link másolása

Valószínűleg elérte a 70 ezret az ukrajnai hadszíntéren elesett orosz katonák száma a háború tavaly februári kezdete óta - áll a brit katonai hírszerzés hétfőn ismertetett helyzetértékelésében.

A londoni védelmi minisztérium által közzétett hírszerzési összefoglaló szerint az orosz reguláris haderő háborús halottainak száma 50 ezerre, a sebesülteké 180-240 ezer közé tehető a vizsgált időszakban.

A brit hírszerzési értesülés szerint a Wagner zsoldoshadsereg Ukrajnában harcoló tagjai közül hozzávetőleg húszezer meghalt, 40 ezer megsebesült tavaly február és idén november között.

Mindezek alapján 220-240 ezer lehet a háborús sebesültek és 70 ezer a halottak száma az orosz oldalon, így ezek a becslések azt valószínűsítik, hogy 290-350 ezer között jár az ukrán hadszíntéren megsebesült és elesett oroszok együttes száma a háború eddigi időszakában

- áll a brit katonai hírszerzés hétfői elemzésében.

A brit védelmi tárca tájékoztatása szerint ebből a becslési sávból az következik, hogy mediánszinten számolva 320 ezer a 2022. február 24-én indított orosz hadműveletek kezdete óta Ukrajnában megsérült és elesett orosz katonák száma.

A brit katonai hírszerzés szerint ugyanakkor orosz hivatalos személyiségek körében is valószínűleg "sekélyes a tájékozottság" a teljes körű veszteségadatokról, tekintettel arra, hogy az orosz fegyveres erőkön belül "régre visszanyúló kultúrája van a megbízhatatlan tájékoztatásnak".


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Figyelem! Változhat az MVM számlázási gyakorlata
Már dolgoznak az MVM számlázásának átalakításán. Korábban nem mindig sikerült összehangolni az MVM számlázásifolyamatait például a jelleggörbés elszámolásnál, amibe a fogyasztási szokások megváltozása, illetve az egyes hónapok átlaghőmérsékletének alakulása is bekavart.

Link másolása

Az energiaügyi miniszter, Lantos Csaba a héten az Országgyűlésben a gazdasági bizottsági meghallgatásán. Lantos Csaba azért tért ki erre, mert kérdést kapott a képviselőktől az állami energiaszolgáltató számlázási gyakorlatáról.

A Világgazdaság emlékeztetett rá, hogy a rezsicsökkentés csökkentésekor, tavaly nyáron új, és igen bonyolult rendszer lépett életbe az MVM számlázási gyakorlatába, amikor a kedvezményes tarifa mellé bevezették a lakossági piaci árat és az ügyfélév innentől kezdve eltért a kedvezmény igénybevételének időszakától.

A cikk szerint nem mindig sikerült összehangolni az MVM számlázásifolyamatait például a jelleggörbés elszámolásnál, amibe a fogyasztási szokások megváltozása, illetve az egyes hónapok átlaghőmérsékletének alakulása is bekavart.

Így fordulhat elő, hogy az aktuális, valós fogyasztás nem követi a jelleggörbe szerinti mennyiséget.

Arra is kitérnek, hogy a számlák nagyobb arányban tartalmazhattak versenypiaci árakat a kedvezményes helyett.

Ezért aztán sokan magasabb gázszámlát kaptak, amit akkor is be kell fizetniük, hogy egyébként alacsonyabb volt a tényleges fogyasztásuk.

Így aztán előáll az a helyzet, hogy a fogyasztó pénze bent áll a szolgáltatónál.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET: