hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Félmilliárd embert taszíthat szegénységbe a koronavírus-járvány, főleg a fejlődő országokban

Egyes régiókban olyan káros hatással lehet a járvány a gazdaságra, hogy akár a 30 évvel ezelőtti állapotra visszaeshet a szegénység mértéke.
Címkép: illusztráció (PickPik) - szmo.hu
2020. április 11.

hirdetés

Félmilliárd ember élhet szegénységben a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt - figyelmeztet az az ENSZ Egyetem Világgazdaság-fejlesztési Intézete egy friss jelentésben. A dokumentum szerint a járvány miatt annyira visszaesik a gazdaság, hogy 8 százalékkal nőhet a szegénység mértéke a világon. Ha ez valóban így lesz,

1990 óta először nőhet a szegénység globálisan, ráadásul ez egy nagyjából egy évtizedes visszaesést jelenthet a szegénység visszaszorításában. Egyes régiókban olyan káros hatással lehet a koronavírus-járvány a gazdaságra, hogy akár a 30 évvel ezelőtti állapotra visszaeshet a szegénység mértéke.

A legszélsőségesebb forgatókönyv szerint a jövedelem vagy a fogyasztás 20 százalékos csökkenése esetén a szegénységben élők száma 420-580 millióval ugorhat meg - olvasható a dokumentumban.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem is hasonlóan baljós következményekkel számol.

"A globális válság valószínűleg súlyosabb lesz, mint az egészségügyi válság. A koronavírus több tízmillió embert fog extrém szegénységbe taszítani, amikor már nem lesznek képesek kielégíteni az alapvető szükségleteiket"

hirdetés

- mondta el az egyetem jelentésének szerzője, Christopher Hoy.

A leginkább érintett területek a fejlődő országok és a kiszolgáltatott közösségek lesznek. A kutatás szerint

az úgynevezett "új szegények" mintegy 40 százaléka Kelet-Ázsiában és a Csendes-óceán partvidékén koncentrálódhat, míg az egyharmada Afrika Szaharától délre eső részén és Dél-Ázsiában. A fennmaradó 10 százalék a Közel-Keleten, Észak-Afrikában, Latin-Amerikában és a Karib-térségben lehet majd.

Egyre inkább úgy tűnik tehát, hogy nem kerülhetjük el az újabb gazdasági világválságot, aminek megfékezéséhez merész politikai intézkedésekre lehet szükség.

Az Oxfam segélyszervezet éppen ezért felszólította a világ vezetőit, hogy a fejlődő országok védelme érdekében hozzanak létre egy gazdasági mentőcsomagot. Azt javasolják, hogy pénzügyi segélyekkel, a szegény országok tartozásainak felfüggesztésével és a kisvállalkozások támogatásával kezeljék a gazdasági nehézségeket. A szervezet szerint emellett az IMF-nek egy ezermilliárd dolláros pénzügyi ösztönzővel kellene hozzájárulnia a problémák megoldásához.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Orbán: Csupa rossz hírem van! Az egész eddigi járvány legnehezebb két hete előtt állunk!

Ezt jelentette be a miniszterelnök egy videóban, miután járványmatematikusokkal egyeztetett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 25.

hirdetés

Vészjósló kijelentéseket tett Orbán Viktor egy Facebook-videóban. A miniszterelnök a Karmelita Kolostorból jelentkezett be, miután "egy nagyon különleges tudást birtokló orvos-tudóscsoporttal", járványmatematikusokkal egyeztetett.

"Csupa rossz hírem van. A helyzet úgy fest, hogy az egész eddig tapasztalt járvány legnehezebb két hete előtt állunk. Az újfajta mutációk megjelenése miatt a fertőzések száma erősen nő és nőni fog. Olyan terhelés lesz a kórházainkon, amilyen még nem volt. Minden orvosra, minden ápolónőre, minden lélegeztetőgépre szükségünk lesz"

- mondta a kormányfő.

Arra kért mindenkit, hogy a lehető legfegyelmezettebben próbálja betartani a járványügyi szabályokat.

Úgy fogalmazott, "versenyt futunk az idővel", de ha sokan regisztrálnak és sokan oltják be magukat, akkor ez a nehéz időszak lerövidül.

Ha viszont kevesen jelentkeznek és kevesen kapják meg a vakcinát, a nagyon nagy nyomást

hirdetés

jelentő időszak hosszabb lesz. Ezért arra kéri mindenkit, hogy oltassa be magát.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Puccsot emleget a miniszterelnök, az ellenzék és ő is utcai tüntetéseket szervez Örményországban

A hadsereg vezetése lemondásra szólította fel Pasenján miniszterelnököt, mire ő leváltotta a vezérkari főnököt.
Fotó: MTI/AP/Photolure/Vahram Baghdasaryan - szmo.hu
2021. február 25.

hirdetés

Súlyos politikai válságban van Örményország. A hadsereg vezetése lemondásra szólította fel Nikol Pasinján miniszterelnököt, mire ő leváltotta a vezérkari főnököt - írja a 444.

Közben az ellenzék és a miniszterelnök is tüntetéseket szervez.

Az örmény válság tavaly szeptemberben kezdődött, amikor kitört a háború Azerbajdzsánnal.

Az azeriek hat hét alatt elfoglalták az addig örmények ellenőrizte Nagorono-Karabah tartomány jelentős részét.

A háborút lezáró fegyverszünet értelmében az örmények lényegében csak a tartomány fővárosát, és egy hozzá vezető utat tarthattak meg, és azt is orosz békefenntartók ellenőrzik.

A vereség után tüntetések kezdődtek Nikol Pasenján miniszterelnök ellen, mert az ellenzék árulónak tartja a fegyverszüneti feltételek elfogadásáért.

Pasenján szerint reménytelen volt a háború folytatása, ami így is több ezer ember életét követelte.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Új mutáns koronavírus terjed New Yorkban, ami ellenállóbb lehet a vakcinákkal szemben

Sőt, a vizsgálatok alapján az antitestek is hatástalanok lehetnek ellene, vagyis olyanok is elkaphatják, akik már be vannak oltva, vagy már átestek a fertőzésen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 25.

hirdetés

Új mutáns koronavírus kezdett el terjedni New Yorkban, amelyet azok is elkaphatják, akiket már beoltottak vagy átestek a fertőzésen - írja a New York Times.

Az új, B.1.526 névre keresztelt variánst még tavaly novemberben fedezték fel, február közepén pedig már a fertőzöttek bő negyedénél mutatták ki.

A Caltech Egyetem kutatócsapata a mutáció két változatát is azonosította, az eltérést a tüskefehérje mutációjában találták meg. Az egyik változat az az E484K mutáció, ami a dél-afrikai és a brazíliai variánsban is megvan, a másik pedig egy olyan mutáció, amivel a vírus szorosabban kapcsolódhat a gazdatest sejtjeihez. A Columbia Egyetem kutatói szerint az E484K mutáció a februárban levett minták 27 százalékában volt jelen. Azoknak az átlagéletkora, akik ezzel fertőződtek meg, 6 évvel több volt az összes fertőzöttnél és nagyobb eséllyel szorultak kórházi kezelésre. Azt is megállapították, hogy kórházak közelében kapták el a legtöbben ezt a változatot.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Peking tagadja, hogy végbélnyílásból vett mintavételre köteleztek amerikai diplomatákat

Bár az országban használják az állítólag megbízhatóbb eljárást, de állításuk szerint külügyi szolgálatot teljesítőkkel nem történt ilyesmi.
MTI / Fotó: Darko Djurin / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2021. február 25.

hirdetés

A kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön tagadta, hogy Peking végbélnyílásból vett mintavételre kötelezett amerikai diplomatákat a koronavírus-fertőzöttség kiszűrésére.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő a csütörtöki sajtótájékoztatóján az amerikai sajtóban megjelent jelentések kapcsán elmondta:

tudomása szerint Kína sosem kötelezte az országban akkreditált amerikai diplomatákat ilyen, végbélnyíláson át történő történő mintavételre.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: