News here
hirdetés

HÍREK

Fekete nap az amerikai tőzsdén: gazdasági visszaeséstől tartanak a piacok

Egyetlen nap alatt 800 pontot zuhant az amerikai tőzsdeindex, a német és a kínai adatok egyformán aggasztóak.

Link másolása

hirdetés

Miközben a magyar pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a magyar növekedési adatok a legjobbak az unióban, a német adatokról ezt már egyáltalán nem lehet elmondani. A német gazdaság a júniussal záruló negyedévben visszaesett. Márpedig Németország Európa motorja, és a német visszaesés hosszabb távon a magyar gazdaságnak is nagyon rossz hír.

De ez csak egy azon dolgok közül, amelyek aggasztják a világ befektetőit.

A német növekedési kilátásokat erősen befolyásolja az amerikai-kínai vámháború alakulása, ami még ennél is jobban kihat magára Kínára. Szerdán onnan is nyugtalanító adatok érkeztek, a kínai ipari termelés a vártnál is jobban lassult, júliusra 4,8%-ra csökkent, ami 2002 óta a legalacsonyabb szint.

A New York Times szerint egyre több jel utal arra, hogy a világ két legnagyobb gazdasága, az amerikai és a kínai közti konfliktus máris súlyos károkat okozott a világgazdaságnak. Donald Trump kedden hiába hátrált ki a korábban szeptember elsejére ígért újabb vámtarifák bevezetéséből, ami például a laptopokat és a mobilokat drágította volna meg, épp a karácsonyi csúcsszezon előtt. A visszakozás csak egyetlen napra nyugtatta meg a piacokat. Míg kedden 1,5%-os emelkedéssel reagált az amerikai tőzsde, szerdán minden a visszájára fordult.

Az összes részvény mélyrepülésbe kezdett.

hirdetés

Estek az energiaipari részvények, és a kereskedelmi háborúnak különösen kitett technológiai részvények is. Az Amazon több mint 3%-ot, az Apple és a Microsoft több mint 2,5%-ot zuhant. Az S&P 500 2,93%-os, a Nasdaq pedig 3,02%-os mínuszban zárta a napot.

A befektetők ilyenkor rendszerint biztonságosabb megoldások felé fordulnak, és például államkötvényeket vásárolnak. A kötvények árai most el is indultak felfelé, miközben a hozamok csökkeni kezdtek.

A piac ennél is riasztóbbnak értékelt egy 2007/2008 óta nem látott jelenséget: a 10 éves államkötvények hozama a 2 éves államkövényhozamok alá került az Egyesült Államokban. Vagyis több pénzt kap, aki rövidebb időre fekteti be a pénzét. Ezt fordított vagy inverz hozamgörbének hívják, és rendszerint recessziót, vagyis gazdasági visszaesést jelez előre.

Legutóbb nem is csak visszaesés, hanem gazdasági világválság jött.

Most azonban az amerikai jegybank, a Fed korábbi elnöke, Janet Yellen igyekezett megnyugtatni a piacokat. Szerinte az inverz hozamgörbe ezúttal nem jelzi egyértelműen a helyzetet, és az amerikai gazdaság még mindig elég erős ahhoz, hogy elkerülje a recessziót.

A helyzeten mindenesetre nem sokat segítenek Trump kirohanásai a Fed jelenlegi vezetője ellen. Szerda este ugyanis a tőzsdei zuhanást látva az amerikai elnök arról tweetelt, hogy a Fed az USA igazi problémája, és túl sokat késlekednek a kamatvágásokkal. Szerinte az inverz hozamgörbe is a jegybankelnök hibája, de úgy zárta posztját, "győzni fogunk!"

Az biztos, hogy egyre több jel utal a világgazdaság lassulására, miközben a jegybanki alapkamatok szinte mindenhol túl alacsony szinten vannak ahhoz, hogy a jegybankok kamatcsökkentésekkel érdemben segíteni tudják a gazdaságok újabb felfűtését. Mindeközben rengeteg a politikai bizonytalanság, ott van például az amerikai-kínai viszony, a Brexit, Irán vagy épp Hong Kong.

A befektetők, cégvezetők egyre kevésbé hisznek abban, hogy a világ politikusai képesek lesznek hatékonyan kezelni ezeket a konfliktusokat, vagyis egyre inkább eltűnik a bizalom, ami pedig nélkülözhetetlen lenne a növekedéshez.

Egy gazdasági visszaesés nagyon rosszul jönne az épp újraválasztási kampányára készülő Trumpnak, olyan problémákat okozva, amiket aligha lehet néhány tweettel megoldani, de keresztülhúzhatná a magyar kormány növekedési elképzeléseit is, olyan kihívások elé állítva az Orbán-kabinetet, amilyenekkel eddig még nem kellett szembenéznie.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Jövő tavaszra halasztják a napelemes pályázatok második fordulóját
Több tízezer családot érinthet ez, akik így is spórolhattak volna a rezsiköltségek emelkedése közben.

Link másolása

hirdetés

Elhalasztotta a lakossági napelemes EU-pályázat második fordulóját a kormányzat – írja a Portfolio.

A második fordulót jövő tavaszra halasztották, tovább kell tehát várniuk azoknak, akik a napelemes pályázat segítségével akartak faragni a rezsiszámlájukon.

Eredetileg idén szeptember-októberben tartották volna a második pályázati fordulót. A változtatás több tízezer családot is érinthet.

Ezt a Technológiai és Ipari Minisztérium múlt heti közleményében jelentették be, indoklást azonban nem fűztek a döntéshez.

A Portfolio szerint azért nehezen érthető a halasztás, mert őszig kiderül, hogy az első fordulóban kik nyertek, és mekkora támogatási keretet kötnek le a 201 milliárdos teljes keretből, így elvileg rögtön lenne lehetőség újra kinyitni a pályázatot.

A második pályázati forduló várhatóan ismét nagy érdeklődést generálna tekintettel arra, hogy augusztustól már elindult a rezsicsökkentés új korszaka, amelyben az átlagfogyasztás feletti részre az áram esetén kétszeres, a gáz esetén hét és félszeres árat fog kiszámlázni a szolgáltató a következő hónapokban.

Most tehát azzal, hogy a második fordulót ismeretlen okból elhalasztotta jövőre a tárca, későbbre tolta annak a kezdetét is, amikortól a rezsiszámlát tényleg érdemben tudnák faragni a családok az állami programmal – írja a Portfolio.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Kocsis Máté: ha nem lenne elég baj, hogy háború és energiaválság van, még „Gyurcsány is készül”
A fideszes politikus szerint Gyurcsány alatt akkor is megszorítás volt, amikor nem volt háború és válság.

Link másolása

hirdetés

Ha esetleg nem lenne elég baj, hogy háború és energiaválság van, még Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is "készül" - írta a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a Facebook-oldalán.

Kocsis Máté arra reagált, hogy a DK vezetője szintén Facebook-oldalán azt fejtegette, hogy "rendetlenség lett". Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: "Ti tettétek. Mi meg készülünk".

A Fidesz frakcióvezetője szerint Gyurcsány Ferenc megint kormányozni szeretne. "Úgy érzi, most pont rá van szükség. A műsorát azonban már láttuk, nem felejtjük" - jegyezte meg.

Kocsis Máté azt írta: Gyurcsány Ferenc "amikor tehette", elvett egy havi nyugdíjat, és egy havi bért a közigazgatásban dolgozóktól, a tanárokról, és "úgy emelte az adókat, mintha nem lenne holnap". Elvette az otthonteremtési és a családtámogatásokat, az adókedvezmény, s akkor is tizenötször emelte a rezsiárakat, amikor nem volt energiaválság Európában - sorolta a fideszes politikus.

A kormánypárti politikus szerint Gyurcsány Ferenc "egyszer már tönkretett mindent, de ő most is készül". "Mindenkinek jobb, ha nem teszi" - írta bejegyzésében Kocsis Máté.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Nem mentek el a fideszesek, határozatképtelen lett az ellenzék rendkívüli ülése a katáról és a válságról
A kormány szerint hiteltelen az ellenzék, az ellenzék szerint pedig a kormány nem veszi komolyan a magyar emberek problémáit.

Link másolása

hirdetés

Határozatképtelen lett, és mindössze negyven percig tartott az ellenzéki pártok által a katatörvény és a megélhetési válság miatt összehívott rendkívüli ülés.

A kormány már délelőtt közölte, hogy képviselői nem vesznek részt az ülésnek, mert hiteltelennek tartják az ellenzék kezdeményezését.

Úgy fogalmaztak, az ellenzéki pártok a bevezetésétől kezdve támadták a rezsicsökkentést és a kampány alatt azt is egyértelművé tették, hogy eltörölnék, a kata-adónem bevezetését pedig meg sem szavazták korábban.

Az LMP társelnöke, Kanász-Nagy Máté úgy kommentálta, hogy a Fidesz-KDNP-s képviselők távol maradtak: „Ennyire veszik komolyan a Fidesz képviselői a magyar társadalom problémáit.” Hozzátette: szerinte a Fidesz az egyetlen kormány, amely az aszály és a klímaválság közepén erdőirtásba kezd.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke azt mondta: „Szégyellheti magát minden kormánypárti képviselő, aki távolmaradásával magára hagyta a magyarokat a szociális válság közepén.”

A Momentum tüntetést is szervezett hétfő délután fél kettőre a Parlament elé. A tüntetésen egy molinóra írhatták fel a résztvevők, hogy mit üzennek a miniszterelnöknek. A molinót a Momentum elviszi az éppen Adrián nyaraló Orbán Viktor hivatala elé, a Karmelitához.

Az ellenzék a rendkívüli üléssel azt szerette volna elérni, hogy az Országgyűlés még a hatályba lépése előtt törölje el a katatörvényt.

hirdetés

Az ülésen több ellenzéki előterjesztést is megtárgyaltak volna: köztük a rezsiemelés megszüntetéséről, a lakóépületek szigeteléséről, az élelmiszerválság leküzdéséről, a klímabérlet bevezetéséről, valamint az egyes termékek áfamenetességéről szóló javaslatokat terjesztett a Ház elé az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik.

Mivel azonban a kormánypárti képviselők nem jelentek meg, a felszólalásokat követően berekesztették az ülést.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Már körülbelül száz olyan benzinkút lehet, ahol teljesen kifogytak az üzemanyagból
Van olyan kút is, ahol az erre a hónapra szánt mennyiség fele már elfogyott, és még csak nyolcadika van.

Link másolása

hirdetés

Már száz körül van azoknak a benzinkutaknak a száma, ahol nem lehet tankolni – írja az atv.hu.

Az egyik balassagyarami benzinkút üzemeltetői elmondták, hogy utoljára péntek este kaptak üzemanyagot, ami azonban pillanatok alatt elfogyott, így hétfőn már ki sem nyitottak.

Tóth András, a Xhénia Kft. ügyvezetője az ATV Híradónak azt mondta, náluk az erre a hónapra szánt mennyiség fele már elfogyott, és még csak nyolcadika van. „Nem tudjuk, hogy ha most megint rendelünk üzemanyagot, akkor fogunk-e kapni, illetve ha kapunk, akkor mennyit kapunk” – tette hozzá.

Emellett sok helyen korlátozásokat vezettek be. Az OMV-nél legfeljebb 50 litert lehet tankolni, a Shellnél pedig 80 ezer forintért lehet üzemanyagot vásárolni.

Az ATV által megkérdezett szakértő szerint az érdekes kérdés, hogy ezeket a korlátozásokat a fogyasztók a fogyasztóvédelemnél vagy bíróság előtt megtámadhatják-e, de ő ilyenről még nem tud. Balogh József energiapiaci szakértő hozzátette, hallott olyan szabolcsi faluról is, ahol naponta csak 8 ezer forintig lehet tankolni.

Balogh egy fotót is küldött az ATV Híradónak egy váci benzinkútról, ahol 12 óra után nem sokkal már nem lehetett tankolni.

És országszerte egyre több üzemeltető kerül hasonló helyzetbe. Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője már száz körülire becsüli azoknak a kutaknak a számát, amelyek nem üzemelnek, mert nem kapnak üzemanyagot.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: