NULL
hirdetés

HÍREK

Fejüknél összenőtt török sziámi ikreket választottak szét Londonban

„Könnyekre fakadtam, amikor megláttam őket a műtét után. Mintha újra megszülettek volna” - mondta az édesapjuk.
Fotó: Northfoto/ZUMA Press, Inc - szmo.hu
2020. június 11.

hirdetés

Megható történetről és orvosi bravúrról számoltak be a brit lapok. A londoni Great Ormond Street-i Kórházban (korábban Beteg Gyermekek Kórháza) még 2020. január 28-án választottak szét végleg egy, a fejüknél összenőtt török ikerpárt.

Yigit és Derman Evrensel 2018. június 21-én született, ritka rendellenességgel. A fejüknél összenőtt, de más szerveikben különálló babák még a sziámi ikreknél is ritkán fordul elő, különösen, ha az agyszövetük is összekapcsolódik. Az úgynevezett craniopagus-ikrekből évente 50 születik a világon, és sajnos gyakran előfordul, hogy még csecsemőkorukban meghalnak.

A műtét kockázatokkal jár, bár a Great Ormond Street-i kórházban már választottak szét craniopagus-ikreket.

Yigit és Derman Evrensel a törökországi Antalyából származik. Miután orvosaik felvették a kapcsolatot a londoni kórház orvosaival, a gyerekeket fogadták a kórházban, három műtétet végeztek el rajtuk.

hirdetés

Az utolsó operációt követően megfigyelés alatt álltak, további kezeléseket kaptak, és az állapotuk már azt is lehetővé tette, hogy speciális gépen hazarepüljenek Törökországba.

Az ikrek édesapja azt mondta:

"Amikor megláttam őket a műtét után, könnyekre fakadtam".

Azt is elárulta: olyan, "mintha újra megszülettek volna" a gyerekei.

Felesége, Fatma is elmondta, boldog, hogy véget ért a gyerekek szenvedése.

A két fiú a szülők beszámolója szerint jól van, rendesen esznek és isznak. Azt is elmondták, hogy a gyerekek, amíg össze voltak nőve, állandóan mászni akartak, az anyjuk egy percre sem hagyhatta őket magára, nehogy baj legyen.

Az ikrek most végre olyan életet élhetnek, úgy játszhatnak, mint más gyerek. Valóra vált a szülők álma.

Via: Yahoo News, Daily Mail


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
HÍREK

Népszava: nem egyezik a Szputnyik V klinikai tesztjén vizsgált vakcina a forgalomba került oltóanyaggal

A felkért külső szakértők nem javasolták a vakcina engedélyét, mert fontos adatok hiányoztak vagy ellentmondásosak voltak.
Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov - szmo.hu
2021. január 27.

hirdetés

A Népszava megírta, hogy az orosz Szputnyik V-nél nem teljesen egyezik a kisebb adagokban és a tömegtermelésben használt vakcina.

Ez azt jelenti, hogy amikor bevizsgálták a vakcinát, akkor nem ugyanolyan összetételű készítménnyel dolgoztak, mint ami most forgalomba kerül majd.

A Népszava szerint ez is szerepelt a szakértők kifogásai közt, amikor az orosz oltóanyagot engedélyezés céljából klinikai vizsgálatoknak vetették alá.

A lap szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői alig néhány órát kaptak arra, hogy ellenőrizzék a gyártást.

A szakértők végül arra jutottak, hogy nem javasolják a vakcina engedélyét, mert fontos adatok hiányoztak vagy ellentmondásosak voltak a rendelkezésükre álló dokumentumban.

Rusvai Miklós víruskutató az RTL Híradónak azt mondta, ő is úgy értesült, hogy a felkért szakértők nem javasolják a Szputnyik V alkalmazását, de nem azért, mert ártalmas lenne, hanem mert a hatékonyságával kapcsolatban vannak kételyek.

hirdetés

A lap szerint külső szakértők még az OGYÉI engedélye előtt kifogásolták az orosz dokumentáció ellentmondásait, és szerintük bizonytalan lehet, hogy a Magyarországra érkező vakcina használható-e az egyes célcsoportokban, illetve nem tudni azt sem biztosan, hogy milyen egészségügyi kockázatokkal járna az alkalmazása.

A tanácsadók meglepődve hallották, hogy még mielőtt a kérdéseikre megnyugtató választ kaptak volna, az OGYÉI főigazgatója kijelentette, hogy az orosz vakcina dokumentációja megfelel az előírásoknak.

A Népszava azt is megemlíti, hogy volt olyan professzor, aki ki is lépett a vakcina értékelését végző testületből, mivel feleslegesnek érezte a munkáját. A lap megkérdezte őt és z OGYÉI-t is, de kérdéseikre egyikük sem válaszolt.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

5 republikánus is Trump felelősségre vonására szavazott a szenátusban

Folytatódik az impeachment eljárás, azonban az elnök elítélésére 17 republikánus szenátor szavazatára lesz szükség.
MTI, fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo - szmo.hu
2021. január 27.

hirdetés

A republikánus szenátorok elsöprő többsége ellenzi, hogy folytassák a Donald Trump volt amerikai elnök elleni alkotmányos vádeljárást (impeachment). Ezt bizonyítja az a keddi szavazás, amelynek során az 50 felsőházi republikánus képviselőből 45-en arra szavaztak, hogy a felelősségre vonási eljárás alkotmányellenes.

A szenátusi szavazás során 55-en voksoltak arra, hogy helyezzék hatályon kívül Rand Paul kentuckyi szenátor kifogását, amely alkotmányellenesnek nyilvánította volna az impeachment-eljárást. Ez azt jelenti, hogy Donald Trump első tárgyalása február 8-án - az eredeti ütemterv szerint - elkezdődik a szenátusban.

Az impeachent-eljárás nagyban hasonlít egy bírósági tárgyalásra, melyben a képviselőház vádat emel, a felsőház, a szenátus pedig lefolytatja a tárgyalást, és dönt arról, hogy megalapozott-e a vád, felelősségre kell-e vonni az elnököt.

Patrick Leahy vermonti független szenátor (képünkön) fogja várhatóan vezetni a felelősségre vonási eljárást.

Donald Trump ellen lázadás szítása miatt emeltek vádat, a Capitolium január eleji megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt, amely után hívei megrohamozták a törvényhozás épületét. A Capitolium elleni támadásban többen életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

hirdetés

Amennyiben a felsőház elítélné a volt elnököt, elveszítheti a neki járó juttatásokat, és soha többet nem indulhat újra elnökválasztáson. A szenátusban azonban legalább 17 republikánus politikusnak is támogatnia kellene az elnök elítélését, mert a demokratáknak nincs meg ehhez a kellő többségük.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
HÍREK

Koronavírus: 1000 felett a fertőzöttek száma, 85 ember meghalt

3809 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán - szmo.hu
2021. január 27.

hirdetés

1004 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 361 881 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - olvasható a koronavirus.gov.hu kormányzati oldalon.

Elhunyt 85 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 198 főre emelkedett.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 246 596 fő, az aktív fertőzöttek száma 103 087 főre csökkent.

3809 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 152 704 fő kapott oltást, közülük 17 772 fő már a második oltását is megkapta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Csak egy százalék az előnye a Fidesznek az ellenzék előtt a Nézőpont mérésében

A biztos szavazók közt viszont még 52-45 az állás a kormányközeli kutatóintézet szerint. A Fidesz szavazói ezek szerint egyelőre aktívabbak.
Fotó: MTI/Sóki Tamás - szmo.hu
2021. január 27.

hirdetés

A biztos választók közt a szavazóik aktivitása miatt még 7 százalékkal vezet a Fidesz az ellenzék közös listája előtt, ha most vasárnap lennének a választások, de a teljes népesség körében már csak egy százalék az előnye a kormányközeli Nézőpont Intézet felmérése szerint.

A biztos szavazók közt 52-45 az állás, a teljes népességen belül 41-40-re vezet a Fidesz–KDNP a hatpárti ellenzéki szövetséggel szemben - írta meg a Magyar Nemzet.

A Fidesz-közeli közvélemény-kutató szerint a teljes népességen belül nőtt az ismeretlen preferenciával rendelkezők aránya 14-ről 17 százalékra, nem változott viszont a baloldali közös lista, illetve a Fidesz–KDNP szimpatizánsainak aránya csupán jóval a hibahatáron belül módosult.

A Nézőpont mérése szerint nem jutna be a parlamentbe sem a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, sem a Mi Hazánk Mozgalom sem, mind a két párt egy százalék alatt áll. A Szanyi Tibor-féle ISZOMM-ot szintén egy százalék alá mérték.

Korábban mi is megírtuk, hogy más kutatások szerint már át is vette az ellenzéki lista a vezetést.

hirdetés

A Medián szerint a Szájer-botrány után az ellenzék 2 százalékot erősödött, míg a Fidesz 6 százalékot gyengült. A választani nem tudók aránya 17-ről 24 százalékra nőtt.

A Medián a közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltként felmerült politikusokat is mérte decemberben. Az akkori sorrend: Karácsony Gergely, Dobrev Klára és Márki-Zay Péter.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: