News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Elvették Szijjártó Pétertől az Eximbankot

Az állami tulajdonú bank az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszterhez kerül.

Link másolása

hirdetés

Az újonnan felálló kormányban Szijjártó Péter hatásköre is változik. Eddig már kiderült, hogy a külföldi hírszerzésért felelős Információs Hivatal mellett a külkereskedelmi cégek finanszírozását ellátó Eximbak is elkerül a külügyminisztertől.

A törvénytervezet szerint

a Magyar Export-Import Bank Zrt.-ben és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.-ben a tulajdonjoga átkerül az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszterhez

- írja a 444.hu

A lap megjegyzi, hogy az állami tulajdonú Eximbanknak éveken át fontos szerepe volt a Fidesz hátországának feltőkésítésében.

De innen kapott hitelt Andy Vajna is a TV2 megvásárlásához, vagy Garancsi István a kopaszi-gáti ingatlanfejlesztéséhez.

hirdetés



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Megtiltotta az Alkotmánybíróság a népszavazást a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról
Indoklásuk szerint a két népszavazásra feltenni kívánt kérdés tiltott tárgykörbe tartozik, így a Kúria döntése mindkét esetben alaptörvény-ellenes, ezeket az Ab megsemmisítette.

Link másolása

hirdetés

Az Alkotmánybíróság honlapján szerdán délelőtt közzétett közlemény szerint a testület alaptörvény-ellenesnek minősítette és megsemmisítette a Kúria népszavazási kérdés hitelesítése tárgyában hozott két végzését:

a Fudan egyetem ügyében nemzetközi szerződés, az álláskeresési járadék ügyében pedig a költségvetés érintettsége miatt nem lehet országos népszavazást tartani.

A Nemzeti Választási Bizottság tavaly augusztusban két ügyben hitelesítette a magánszemély által benyújtott kérdéseket, amelyeket a Kúria tavaly decemberben jóváhagyott. A két kérdés:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

A Kúria döntései ellen az Alkotmánybírósághoz fordultak alkotmányjogi panasszal.

A Fudan egyetem ügyében az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a népszavazási kérdéssel hatályon kívül helyezni kért törvény a Kínai Népköztársasággal kötött nemzetközi szerződés végrehajtását célozza. A nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítését végrehajtó, azzal közvetlen összefüggésben álló törvény megváltoztatása vagy hatályon kívül helyezése azonban az alaptörvény alapján nem tartozik népszavazási útra.

Az Alkotmánybíróság ezért megállapította, hogy a népszavazásra feltenni kívánt kérdés az alaptörvény tiltott tárgykörébe tartozik, így a Kúria döntése alaptörvény-ellenes, ezért azt az Alkotmánybíróság megsemmisítette.

Az álláskeresési járadék ügyében szintén alkotmányjogi panaszt nyújtottak be az Alkotmánybírósághoz, amely azt állapította meg, hogy a népszavazásra feltenni kívánt kérdés tiltott tárgykörbe ütközik, mivel érdemben és számszakilag változtatna a központi költségvetésen, illetve annak végrehajtásán, így közvetlenül és jelentősen érintené az ország éves költségvetéséről szóló törvényt.

hirdetés
A Kúria döntése ez alapján alaptörvény-ellenes, ezért azt az Alkotmánybíróság megsemmisítette.

Karácsony Gergely főpolgármester tavaly júliusban jelentette be, hogy öt kérdésben népszavazást kezdeményez. Ezek közül hitelesített kettőt augusztus végén a Nemzeti Választási Bizottság, a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szólót.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Nagy Márton: Meg kell erősíteni a CBA-t és a Coopot, 50% feletti tulajdon kell a kiskereskedelemben
A gazdaságfejlesztési miniszter-jelölt az árszabályozásról úgy fogalmazott, ez „egy nagyon durva módja a piac szabályozásának. De a helyzet is nagyon durva”.

Link másolása

hirdetés

A jelenlegi körülmények között nemcsak önálló gazdaságpolitikára, hanem önellátó gazdaságra is szüksége van az országnak, ez a fenntartható felzárkózás alapja - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter-jelölt az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén szerdán Budapesten.

Hangsúlyozta: viharos évtizedben élünk, ahol egyszerre fenyeget minket egy háború, folyamatos járványhullámok, és ezt kísérő energia- valamint élelmiszerválság.

Nagy a Telex tudósítása szerint többek között arról is beszélt, hogy

az önálló és önellátó gazdaság nevében el kellene érni az 50 százalék feletti magyar tulajdonarányt a hazai kiskereskedelemben is.

Később aztán egy újságírói kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy

szerinte meg kell erősíteni a vállalkozásokat, példaként pedig a magyar tulajdonú Coopot és CBA-t említette.

Ugyanakkor jelezte: a megerősítés pontos módszeréről nem beszélt, csupán a stratégiai célról.

hirdetés

Nagy emellett az árszabályozásra is kitért.

"Az árszabályozás nagyon durva módja a piac szabályozásának. De a helyzet is nagyon durva"

- fogalmazott a gazdaságfejlesztési miniszter-jelölt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Plusz pénzt kell fizetni a kettétálalásért egy balatoni étteremben
Egy pár külön tálalásban kért egy adag desszertet, ez háromszáz forintjukba került. Az étterem vezetője szerint ez jelképes összeg.

Link másolása

hirdetés

A balatonfüredi Halászkert étteremben nagy adagokat adnak, így a Blikk olvasója a párjával külön tálalásban kértek egy desszertet.

Csak utólag vették észre a blokkon, hogy a tálalásért így 300 forintot számoltak fel.

- derült ki a Blikk cikkéből.

Az is kiderült, hogy a sztori beküldője azért tette el a számlát, mert olvasta, hogy több balatoni étteremben is pénzt kérnek a csapvízért. Otthon nézte meg a blokkot, és látta, hogy ingyen ivott, a tálalásért viszont fizettek.

"Azt egyébként nem tudom, de legközelebb, ha arra járok megkérdem: ha nem kettétálalást kértünk volna, csak egy üres tányért, azért is fizetni kellett volna-e" - mondta.

hirdetés

A Blikk munkatársai maguk is elmentek az étterembe, ahol halászlevet ettek, desszertre pedig egy adag palacsintát, külön tálalva. Náluk is felszámolták a 300 forintot, meg is kérdezték, miért kell ezért külön fizetni.

"Két éve vezettük be, egy másik étteremtől vettük az ötletet. Viszonylag sok vendég kérte korábban is, hogy szedjük ketté az adagokat"

- kezdte a magyarázatot az étterem vezetője.

"Ez nem két féladag, hanem annál több, az önök palacsintájára is több csokoládémártás és díszítés került így, valamint ezzel a tálaló személyzetnek is kétszer annyi munkája van. Jelképes összeg ez a 300 forint. Az alapanyag árak miatt készülünk egy 10 százalékos áremelésre, de a kettétálalás díján nem változtatunk" - mondta.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke is megszólalt az ügyben. Ő elmondta, hogy "valahol terítékdíjat számolnak fel ilyen esetben, hiszen két villa és két tányér kell, de nem ennek a díja a 300 forint, hanem addig ülhetne olyan vendég is az asztalnál, aki nem fél adag palacsintát eszik". Hozzátette, hogy megérti az ilyen megoldásokat, elvégre nagyon felmentek az alapanyagárak, minden forintra szükségük van a vendéglátósoknak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Több mint egymilliárd forinttal tartozik a beszállítóknak a gödi Samsung-építkezés egyik alvállalkozója
A vállalkozások szerint a koreai cég leányvállalata csak a tartozása felét fizetné ki.

Link másolása

hirdetés

Fizetési problémák merültek fel Magyarország egyik legnagyobb beruházásán, a dél-koreai Samsung gödi akkumulátorgyárának építkezésén - értesült a 24.hu.

A lap úgy tudja:

a nagyberuházáson bedolgozó magyar vállalkozások 2-3 hónapja hiába várnak a fizetségre.

Több forrásból származó értesüléseik szerint

az egyik dél-koreai alvállalkozó csődközeli helyzetbe került, összesen mintegy 3 millió euró, vagyis több mint egymilliárd forint kifizetésével maradt el a beszállítóinak.

A fizetési gondokkal küzdő alvállalkozó a Hallimprecision Hungary Kft., amely a koreai Hallimprecision Co. Ltd leányvállalata. A székhelyét Undrán, egy cseppnyi Győr-Moson-Sopron megyei, osztrák határ menti településre jegyezték be, ahol nem kell iparűzési adót fizetni és a polgármesteri hivatal mellett biztosít irodát egy bodonhelyi székhelyszolgáltató. Az ilyen cégek arra valók, hogy megoldják a szükséges adminisztrációt, beleértve a posta kezelését - jegyzi meg a lap.

A 24.hu-nak név nélkül beszélő források azt mondták, kisebb csúszások voltak korábban is, de ekkora késedelmet eddig nem tapasztaltak. Úgy tudják,

hirdetés
mintegy 3 millió euró, azaz több mint egymilliárd forint az összes tartozás, amit rendeznie kellene a Hallimprecisionnak.

Az egyik beszállító arról számolt be, hogy hiába küldött fizetési felszólítást és hiába próbálkozott fizetési meghagyással is, állítása szerint a Hallimprecision címén át sem vették a küldeményeit.

A lap megkereste a kivitelező Samsung Engineering Magyarország Építőipari Kft.-t is, hogy mit tudnak az alvállalkozó tartozásáról. A cég ügyvezetője, Youngil Song azzal hárította a feltételezést, miszerint esetleg a legfelső szinten adódtak problémák, és a kivitelező nem fizette volna ki a Hallimprecisiont, hogy ők szerződésnek megfelelően fizetnek.

A 24.hu kérdéseire válaszolva azt is hozzátette:

nem tudja, mi okozza a fizetési problémát, és azt sem, van-e, illetve mennyi az adósság a beszállítókkal szemben.

Arra a kérdésre, hogyan tervezik a beszállítók kifizetését, pedig úgy válaszolt: "Fogalmunk sincs". Az ügyvezető azt is hozzátette, hogy nem tudnak érdemi megoldást javasolni, mert a Hallimprecision beszállítói nem az ő szerződéses partnereik.

A beszállítók szerint ugyanakkor szokatlan egyezkedés kezdődött az adósságról, amibe a fővállalkozó Samsung Engineering is belefolyt, és volt olyan egyeztetés, ahol a tárgyaláson megjelent egyik személy állítólag a Samsung Engineering vezető munkatársaként mutatkozott be. A nagyberuházáson bedolgozó magyar vállalkozások a lap szerint azt az ajánlatot kapták, hogy vagy megkapják a követelésük 50 százalékát, vagy felszámolásba dől az adós cég, ebben az esetben pedig lehet, hogy semmit sem kapnak. Mindennek viszont írásos nyoma sincs, így a beszállítók azt sem tudják biztosan megmondani, kitől is kapták ezt az ajánlatot.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: