hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Elrettentő feliratokat raknának minden szál cigarettára a britek

Erről már egy törvényjavaslat is készült. Eszerint a cigikre olyan feliratok kerülnének, minthogy „A dohányzás öl” vagy „Nincs szükséged rám”.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. június 14.


Link másolása

hirdetés

Nem csak a cigisdobozokra tennének elrettentő képeket és feliratokat, hanem az összes szál cigarettára is nyomtatnának ilyeneket a britek - írja a Ladbible. Erről már törvényjavaslat is készült, amit a lap szerint George Young konzervatív politikus nyújt be hétfőn.

A politikus szerint a cigikre nyomtatás semmibe nem kerül, viszont sokkal hatásosabb, mint csak dobozra nyomtatni. Young abban bízik, hogy átmegy az ötlete, és minél hamarabb el tudják fogadtatni a törvényt.

A tervek szerint

a cigikre olyan feliratok kerülnének, minthogy "A dohányzás öl" vagy "Nincs szükséged rám".

George Young ötletet több civil szervezet is jónak tartja.

hirdetés

A törvénytervezet részleteit egyébként nem sokkal azután hozták nyilvánosságra, hogy több párt egyszerre felszólította a kormányt: szigorítsanak a dohánytermékek árusításának feltételein, és 18 helyett a jövőben csak 21 éves kortól lehessen dohányárut vásárolni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

475 szakma átlagbérét nézték meg, kiderült az is, melyik fizet legrosszabbul

A KSH összesítése szerint a legkevesebbet szakképesítés nélkül lehet keresni, de nem állnak jól a mezőgazdaságban dolgozók sem.

Link másolása

hirdetés

Pár hónapja frissítette foglalkozás szintű keresetstatisztikáját a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A bruttó átlagkereset a vezető beosztásban dolgozók körében a legmagasabb – közel 800 ezer forint –, ide 33 foglalkozást soroltak – írja a 24.hu.

A legmagasabb bérkategóriába tartozók a vezető beosztásban dolgozók: átlagkeresetük közel 800 ezer forint. De még itt is

kimagaslik a mezőnyből a miniszterek, képviselők és államtitkárok bére, akik áltagosan havi bruttó másfél millió forintot is hazavisznek.

A következő kategóriába azok kerültek, akik felsőfokú képzettséget és önálló tevékenységet feltételező munkát végeznek – ők áltagosan 573 ezer forintot keresnek. A lap azonban megjegyzi, hogy vannak, akik egymillió feletti bruttó bért kapnak, például a bírók, vagy az alternatív gyógymódot alkalmazók.

Ebben a kategóriában szerepelnek a tanárok is, akiknek bérezése sokszor téma a közéletben. a KSH szerint

az egyetemen, főiskolán oktatók keresete tavaly átlagosan 567 481 , míg a középiskolai tanároké 415 396 forint volt.

A 24.hu cikke megjegyzi azt is, hogy egy középiskolai tanárnál a vasúti váltókezelők átlagosan négyezerrel, a műtrágyakeverők 52 ezer forinttal többet keresnek havonta.

hirdetés

Az egyéb felsőfokú vagy középfokú képzettséget igénylő foglalkozások alkotják a harmadik kategóriát, az ő átlagbérük 462 ezer forint, ugyanakkor a szórás nem kicsi. Itt találhatjuk a légiforgalmi irányítókat, akiknek átlagos bére kétmillió forint, de nem keresnek rosszul az 1,3 milliót hazavivő sportolók és az 1,17 milliót kapó tőzsde- és pénzügyi ügynökök, illetve brókerek sem.

Az irodai és ügyviteli, ügyfélkapcsolati foglalkozásúak átlagos keresete 350 ezer forint. Közülük a könyvelő 450 ezer forintot, a titkár(nő) 361 ezret, a recepciós pedig 280 ezret kap egy hónapban.

Az 5-ös főcsoportban bő 300 ezer forint a bruttó átlagkereset, legjobban a rendőrök, börtönőrök és tűzoltók keresnek ebben a kategóriában (sorrendben 545 ezer, 475 ezer, 459 ezer forintot), a legkevesebbet pedig a pultosok, manikűrösök és utcai árusok (nagyjából 215 és 220 ezer forint között).

A következő kategóriába a mezőgazdasági dolgozók kerülnek: a szarvasmarha-, ló-, sertés-, juhtartó és -tenyésztők 301 ezres, illetve az erdészeti foglalkozásúak 163 ezres keresete lényegesen alacsonyabb, mint az előző csoportokban szereplőké.

Átlagosan kevesebbet keresnek az ipari és építőipari foglalkozásokban, de itt például 813 ezer forintot tehet el egy ipari alpinista. Igaz, egy nád- és fűzfeldolgozó, seprű-, kefegyártó csak 119 ezret. Ez utóbbi foglalkozás egyébként a lista 475 szakmája közül a legrosszabbul fizető.

A lista nyolcadik csoportjában vannak a gépkezelők, összeszerelők, és járművezetők:

a legjobban a sugármentesítő gép kezelői keresnek (685 ezer forint havonta), a mozdonyvezetők 667 ezer forint bruttót kapnak átlagosan, a kőolaj- és földgáz-feldolgozó gépek kezelői pedig kicsivel 600 ezer forint alatt keresnek.

A KSH táblázata ugyanakkor nem csak az átlagbéreket fedte fel, hanem megmutatta az egyes szakmán belüli eltéréseket életkor szerint is.

Leginkább a légiforgalmi irányítók körében van nagy különbség a korcsoportok bérezése között: míg fiatalon 680 ezres átlagkereset társul a feladataikhoz, addig ötven év felett már 3 millió forintot is lehet keresni ebben a munkakörben.

Kevésbé, mindössze tíz-húsz százalékkal változik az eltelt évtizedekkel az ápolók bére:

egy felsőfokú végzettségű, 30 alatti ápoló bruttó 478 ezer forintot kap, egy ötven feletti 621 ezret, egy (3-as főcsoportba tartozó) ápoló, szakápoló 404, illetve 465 ezer forintot, egy segédápoló pedig 331, illetve 351 ezer forintot keres.

A fizetések táblázatát EZEN A LINKEN lehet nézegetni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Tóth Csaba visszalépett Zuglóban, Hadházy Ákos lesz a közös ellenzéki jelölt

Az MSZP-s politikus szerint lejáratókampány zajlik ellene, és erre a „politikai mocsárra” nincsen semmi szüksége.

Link másolása

hirdetés

Az MSZP jelöltje arra hivatkozott, hogy az őt ért támadásokkal szemben nem tudott védekezni, és a támogatói is kihátráltak mögüle.

Nekem erre a politikai mocsárra nincs semmi szükségem. Úgy döntöttem, hogy visszalépek a jelöltségtől

- mondta Tóth, aki szerint nem hoztak fel ellene rendes bizonyítékokat, ennek ellenére hiába indítana helyreigazítási pereket, néhány hónap múlva azok már mit sem számítanának. Nehezményezte, hogy az ellenzéki pártok továbbra is támogatnak más, kétes ügyekkel gyanúsított jelölteket, mögüle viszont kiállt az összes párt(Jobbik, Párbeszéd, DK) ami addig támogatta az MSZP-s jelöltet. Külön kiemelte, hogy a saját miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely is kihátrált mögüle, aki az RTL Klub által szervezett vitán azt mondta, hogy ő zuglóiként biztosan nem Tóthra szavazna.

Így most Hadházy Ákos lesz az ellenzék közös jelöltje Zuglóban, más nem is szállt harcba arról a térfélről.

A Telex információi szerint az is állhat a háttérben, hogy nem hivatalos adatok alapján Hadházy állhat nyerésre az előválasztáson, ahol az egyik legmagasabb a részvétel.

Nem reprezentatív utcai felmérésünkben mi is arra jutottunk másfél héttel ezelőtt, hogy a Momentum jelöltjének jóval nagyobb lehet a támogatottsága.

hirdetés

Tóth Csabát az elmúlt hónapokban tényleg rengeteg támadás érte: az egész akkor kezdődött, amikor a Momentum bejelentette Hadházy Ákos indulását Zuglóban, akit a korrupció elleni küzdelem élharcosának is neveznek.

Az utolsó löketet az adta a kihátráló pártoknak, hogy Hadházy olyan dokumentumokat mutatott, amelyek szerint Tóth kihagyott a vagyonnyilatkozatából egy XXII. kerületi gyárépületet, ami papíron nem az övé, de ő rendelkezik felette.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Karácsony reagált Tóth Csaba visszalépésére: „Nem védünk valakit csak azért, mert a mi kutyánk kölyke”

Hadházy Ákos szerint fontos hogy legyen jogi következménye a „nyíltszíni lopásnak, de az új kormány ugyanolyan szigorral lépjen fel akkor is, ha azon az oldalon esne valaki kísértésbe”.

Link másolása

hirdetés

Mi is megírtuk, hogy visszalépett Tóth Csaba a zuglói előválasztási jelöltségétől. Az MSZP jelöltje arra hivatkozott, hogy az őt ért támadásokkal szemben nem tudott védekezni, és a támogatói is kihátráltak mögüle. Így most Hadházy Ákos lesz az ellenzék közös jelöltje Zuglóban, más nem is szállt harcba arról a térfélről.

Tóth Csabát az elmúlt hónapokban tényleg rengeteg támadás érte: az egész akkor kezdődött, amikor a Momentum bejelentette Hadházy Ákos indulását Zuglóban, akit a korrupció elleni küzdelem élharcosának is neveznek.

Az utolsó löketet az adta a kihátráló pártoknak, hogy Hadházy olyan dokumentumokat mutatott, amelyek szerint Tóth kihagyott a vagyonnyilatkozatából egy XXII. kerületi gyárépületet, ami papíron nem az övé, de ő rendelkezik felette.

A bejelentésre Karácsony Gergely is reagált, a miniszterlnök-jelölt korábban már kihátrált az mszp-s politikus mögül.

hirdetés

A közösségi oldalán legújabb posztjában azt írja:

"A saját etikai normáim világossá tétele Tóth Csaba esetében már hozzájárult a helyes döntés meghozatalához. Hátha más esetben is segít, ezért megismétlem: számomra nem elfogadható az offshore-ozás, és nincs mentség a náci karlendítésre. Nincs kettős mérce, nem védünk valakit csak azért, mert a mi kutyánk kölyke".

Tóth Csaba visszalépésre más politikus is reagáltak. Hadházy Ákos szintén a közösségi oldalán üzent:

"A mai napon Tóth Csaba visszalépett a jelöltségtől. A zuglói előválasztásnak azonban már az elmúlt napokban volt egy nagyon fontos eredménye.

Amikor elindultam itt, azt szerettem volna megüzenni, hogy az ellenzék nem csak beszél arról, hogy kormányváltás esetén következménye lesz a lopásoknak. Azzal, hogy a pártok többsége – ha nem is azonnal, de – megvonta a támogatást Tóth Csabától, ezt az üzenetet megküldték. Ez egy lényeges és szimbolikus jelzés.

A zuglóiaknak azonban most lehetőségük van egy még erősebb üzenet elküldésére. Megüzenhetik, hogy gyökeres változást akarnak: végre legyen jogi következménye az eddigi nyíltszíni lopásnak, de az új kormány ugyanolyan szigorral lépjen fel akkor is ha azon az oldalon esne valaki kísértésbe"

- írja a független képviselő.

Fekete-Győr András is megszólalt: Tóth Csaba visszalépésével

"a korrupcióellenes harc ikonikus figurája, a Momentum Mozgalom által indított Hadházy Ákos szállhat szembe a Fidesszel Zuglóban. Ezzel egy komoly lépést tettünk az ellenzék megtisztítása érdekében, és így nemcsak a kormányváltás, de a korszakváltás is közelebb került!"

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Akár százezrekkel is többet fizethet vissza, aki továbbra is él a hitelmoratóriummal

A kormány többször hosszabbította a határidőt, a végső dátum október 31., de vannak, akik még tovább húzhatják.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. szeptember 27.


Link másolása

hirdetés

A Portfolio számolt utána, hogy aki október 31. helyett 2022. június 30-ig húzza a 8 milliós lakáshitel visszafizetését, annak a végére 300-500 ezer forinttal nőhet a tartozása, és a futamideje is megnőhet egy-másfél évvel.

Indokoltan jövő júniusig lehet élni a moratóriummal
A legutóbbi döntés szerint október 31-ig tart a hitelmoratórium, viszont a gyerekesek, a nyugdíjasok, a közmunkások, a munkanélküliek, és azok, akiknek jelentősen csökkent a jövedelme, kérvényezhetik, hogy csak júliustól kelljen törleszteniük. A Portfolio részletesen kiszámolta és táblázatban szemléltette, hogy egy 8 milliós hitel esetében, aminél 5 százalék a kamat, 40 hónappal nő a futamidő, ha valaki jövő nyárig marad a moratóriumban. Ez a 40 hónap akkor áll fenn, ha valaki a tavaly tavasztól jövő nyárig tartó 27 hónapban egyáltalán nem törleszt.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: