HÍREK
A Rovatból

Elnézést kért a kerti partik miatt Boris Johnson, de nem készül lemondani

A Scotland Yard megbírságolta őt és feleségét, Carrie Johnsont, valamint Rishi Sunak pénzügyminisztert. Boris Johnson a modern brit politikatörténet első hivatalban lévő miniszterelnöke, akit ilyen szankcióval sújtottak.

Link másolása

Elnézést kért kedden Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus-járvány megfékezésére saját kormánya által elrendelt korlátozások megsértéséért, amely miatt a rendőrség pénzbírsággal sújtotta. Johnson ugyanakkor egyenes utalást tett arra, hogy nem készül lemondani tisztségéről.

A londoni miniszterelnöki hivatal egy hete jelentette be, hogy a Scotland Yard megbírságolta Boris Johnsont és feleségét, Carrie Johnsont, valamint Rishi Sunak pénzügyminisztert.

Ennek előzményeként a múlt év végén és az idei év elején egymás után kerültek nyilvánosságra értesülések arról, hogy Johnson hivatalában a szigorú járványügyi korlátozások idején több kerti partit, társasági összejövetelt is tartottak.

Boris Johnson a modern brit politikatörténet első hivatalban lévő miniszterelnöke, akit törvénysértés miatt hatósági szankcióval sújtottak.

Az ügy Johnson 2019-ben kezdődött miniszterelnöki időszakának eddigi legnagyobb belpolitikai botrányává fajult.

A brit kormányfő a londoni alsóház keddi - a húsvéti szünet utáni első - ülésnapján elmondta: április 12-én kapta meg a pénzbüntetésről szóló értesítést, és haladéktalanul befizette a bírságot.

Johnson nem fedte fel, hogy mennyit kellett fizetnie. Felidézte ugyanakkor, hogy már a bírság bejelentése után elnézést kért, és kijelentette, hogy a mostani, első ülésnapon megköveti a parlamentet is.

Megismételte azt a korábban is hangoztatott álláspontját, hogy amikor a Downing Streeten 2020. június 19-én összejövetelt tartottak - amelyet a koronavírus-járvány kezelésének stratégiájáról szóló kormányülés követett -, nem gondolt arra, hogy az esemény szabálysértésnek minősülhet. "Ezzel hibát követtem el, amiért maradéktalanul elnézést kérek" - mondta keddi alsóházi nyilatkozatában a brit miniszterelnök.

Az akkoriban érvényben volt, Boris Johnson kormánya által elrendelt angliai járványellenes intézkedések értelmében kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember szabadtéren sem tartózkodhatott egymás társaságában, és a nem együtt élő családtagok, ismerősök otthonukban sem látogathatták egymást.

A rendőrség közleményéből nem derült ki, hogy Johnson és felesége, illetve Sunak melyik összejövetel miatt kapott bírságot. Az azonban már korábban ismertté vált, hogy 2020. június 19-én születésnapi ünnepséget tartottak Johnson tiszteletére a Downing Streeten, és ezen a rendezvényen mindhárman jelen voltak, a miniszterelnöki hivatal hozzávetőleg harminc munkatársával együtt.

Keddi parlamenti felszólalásában Johnson hivatalosan megerősítette, hogy a bírságot e születésnapi rendezvényért szabta ki rá a rendőrség.

Az ellenzék az ügy kipattanása óta folyamatosan Johnson lemondását követeli, keddi nyilatkozatában a kormányfő azonban egyenes utalást tett arra, hogy nem készül távozni tisztségéből. Úgy fogalmazott: tudja, hogy nagyon sokan dühösek és csalódottak a történtek miatt, de pontosan ezért érzi az eddigieknél is erőteljesebben azt, hogy kötelessége a brit nép számára elsődleges fontosságú feladatok további ellátása, beleértve az Ukrajna elleni barbár orosz támadásra adandó válaszintézkedéseket.

Felszólalása után azonban nemcsak az ellenzék, hanem a kormányzó Konzervatív Párt padsoraiból is elhangzottak a kormányfő távozását követelő felszólítások.

Ezek között is a legnagyobb horderejű megnyilatkozást Mark Harper egykori Chief Whip, vagyis a konzervatív frakció szavazási fegyelméért felelős volt kabinettag tette, aki közölte: az elmúlt időszak történései és Johnson korábbi nyilatkozatai alapján nehéz lenne nem arra a következtetésre jutni, hogy a kormányfő szándékosan félrevezette a parlamentet, márpedig ilyen esetekben a miniszteri magatartási szabályok egyértelműen a lemondást várják el az érintett kormánytagtól.

Harper a Twitteren közzétett bejegyzésében közölte azt is, hogy levélben csatlakozott a Johnson ellen bizalmatlansági indítványt kezdeményező tory képviselőkhöz.

Médiaértesülések szerint a botrány kirobbanása óta gyűlnek azok a levelek, amelyekben az alsóházi konzervatív frakció tagjai bizalmi szavazást kérnek Boris Johnson ellen.

A Johnson vezette Konzervatív Párt szabályzata szerint a frakciótagság minimum 15 százalékának - a jelenlegi létszám alapján 54 képviselőnek - kell kezdeményeznie a miniszterelnökkel szembeni bizalmi szavazást ahhoz, hogy a tory frakció illetékes bizottsága elrendelje a voksolást. A folyamat azonban titkos, és a kezdeményezők teljes száma csak akkor derül ki, ha összegyűlik a szavazás elrendeléséhez minimálisan szükséges számú levél.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Képeken a jeges mesevilággá változott Balaton
Ma is hideg éjszakára kell készülni, akár -15 fokra is lehűlhet a levegő.

Link másolása

Ahogy azt mi is megírtuk, a tegnapi szélvihar a levegő lehűlését is magával hozta. Az éjszakai fagynak köszönhetően pedig a Balaton felszíne is bejegesedett.

Vasárnap

a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet zömmel -10, -5 fok között alakul, de a szélcsendes, derült tájakon a -15 fok sem kizárt.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn -3, +2 fok között valószínű. Hétfőn már csak a keleti és nyugati megyékben élénkül meg a szél, kevésbé lesz felhős az ég, sok napsütés várható.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Fejbe lőtték a halott ukrán katona koponyájával a kezében szónokló orosz zsoldost
Mangusev kapcsolatban állt Jevgenyij Prigozsinnal, az orosz Wagner-csoport vezetőjével. Lehet, hogy az akcióval neki akartak üzenni.

Link másolása

Ivor Mangusev tavaly augusztusban hívta harcba az orosz katonákat egy ukrán katona koponyájával a kezében.

Szombat hajnalban egy támadás során fejbelőtték a 36 éves Ivor Mangusevet, aki a Daily Mail cikke szerint a rettegett orosz Wagner-csoport vezetőjével is kapcsolatban állt.

A zsoldost fejlövéssel szállították kórházba szombaton Oroszország keleti régiójában, Luhanszk tartományban.

Az Oroszország-szakértő Mark Galeotti szerint Mangusev kapcsolatban állt Jevgenyij Prigozsinnal, az orosz Wagner-csoport vezetőjével. Galeotti szerint ez a fejlövés figyelmeztetés lehetett Prigozsin számára.

A Putyin-hívő Mangusev 2022 augusztusában arról híresült el, hogy a kezében egy Mariupolban lelőtt ukrán katona koponyájával a kezében szónokolt, és így uszította az oroszokat Ukrajna ellen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Leválthatja a védelmi minisztert, akár már a jövő héten cserélhet a poszton Zelenszkij
Már azt is lehet tudni, hogy ki lesz az utód. Olekszij Reznyikov helyére Kirill Budanov, a hírszerzés vezetője léphet az ukrán kormányban.

Link másolása

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij egy vasárnapi sajtótájékoztatón reagált az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov a távozásáról szóló hírekre.

Az Ukrainskaja Pravda vasárnap megjelent cikkében már arról is írnak, hogy Reznyikov helyére Kirill Budanov, a hírszerzés vezetője léphet. Bár Reznyikov azt állítja, hogy ő nem tud arról, hogy távoznia kell, a Pravda úgy tudja, hogy már

jövő héten megtörténhet a védelmi miniszter leváltása.

A lap kormányközeli forrásai szerint abban egyetértés van, hogy Reznyikovnak a jövőben is a felsővezetésben kell maradnia, és felmerült az is, hogy az igazságügyi minisztérium élére kerülhet.

A miniszter távozásában szerepet játszhat az ukrán kormányban januárban kirobbant korrupciós botrány, erről itt írtunk részletesen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Lassan azt is fölélem, amit a temetésemre félreraktam” – sokaknak csak átmenetileg nyújt megoldást a februárban érkező dupla nyugdíj
A nyugdíjas szervezetek szerint az emelés ellenére még mindig legalább 300 ezren vannak, akiknek a nyugdíja nem éri el a százezer forintot sem.

Link másolása

Három nappal korábban csenget a postás a februári nyugdíjjal. A 15 százalékkal megemelt összegnek a dupláját kapják az érintettek, most fizetik a 13. havi nyugdíjat is. A bankszámlákra pénteken érkezik az utalás. A nyugdíjas szervezetek szerint az emelés ellenére még mindig legalább 300 ezren vannak, akiknek a nyugdíja nem éri el a százezer forintot sem - hangzott el az RTL híradójában.


Link másolása
KÖVESS MINKET: