HÍREK
A Rovatból

„Elmehettek a faszba” – ezt gondolta Karácsony, amikor a Covid alatt korlátozták a jogköreit

A főpolgármester Puzsér Róberttel beszélgetett szombat este. Szóba került a kapcsolata a DK-val, Vitézy Dávid indulása és a Momentum fővárosi listája is.


„A fél Városháza előzetesben lesz” – mondta Vitézy Dávid és Ungár Péter Karácsony Gergelynek. Mindezt a főpolgármester idézte fel a Vasas székházában Puzsér Róbertnek a Hard Talk legutóbbi eseményén, amiről a Telex írt beszámolót. Karácsony elnézést kért Puzsértól, amiért öt évvel ezelőtt a Fidesz bábjaként ábrázolták. „Lehet, hogy öt év múlva Vitézytől kérnek bocsánatot?” – kérdezte Puzsér, hozzátéve, hogy Karácsony éppúgy program nélkül kampányol, mint a Fidesz.

Karácsony visszautasította a vádat, mondván, hogy soha nem keltett társadalmi gyűlöletet. Puzsér erre emlékeztette a Tiborcz-adóra, amelyet csak a Margitszigeten vezettek be. Karácsony szerint azóta több kerület is megváltoztatta az építési szabályokat, növelve az építési adókat. „Az a dolgom, hogy igazságot tegyek” – mondta Karácsony, hozzátéve: a gazdagoknak kell fizetniük, különösen azoknak, akik a NER-nek köszönhetően lettek vagyonosok. „Magyarország végtelenül igazságtalan hely egy végtelenül igazságtalan adórendszerrel” – jelentette ki.

„Rohadtul nem ugyanaz a NER-en belül meggazdagodott emberek számonkérése, mint a migránsok és szexuális kisebbségek elleni uszítás” – mondta Karácsony, kifejtve, hogy ők soha nem uszítottak egyes társadalmi csoportok ellen.

Puzsér arra is rákérdezett, hogy miért indult el Karácsony 2021-ben ellenzéki miniszterelnök-jelöltként, ha 2019-ben még nem akart az lenni. „Teljes joggal kérik számon” – mondta Karácsony, hozzátéve, hogy helyi szinten tudott csapatot építeni és egy jó modellt megvalósítani. Elmérte, miért kellett ebbe belemenni, de úgy gondolta, hogy nála mindenki rosszabbul csinálná.

Karácsony keményen bírálta a kormányzati döntéseket a koronavírus-járvány idején: „Azt gondoltam, hogy elmehettek a faszba.” Kritikus pontként említette, hogy egy fővárosi hajléktalankórházat kellett bezárni akkor.

Puzsér az előválasztás idején Dobrev ellen kampányoló Karácsonyon számon kérte, hogy most mégis a DK-s politikus mellett kampányol. Karácsony szerint a lista nem a DK-é, és ő állította össze a fővárosi listát. Szerinte semmi nem változott 2021-hez képest. Puzsér szerint viszont Gyurcsány és Dobrev hatalmon tartják a NER-t, ezért bárki alkalmasabb lenne miniszterelnök-jelöltnek. Karácsony szerint a mai magyar ellenzék kormányzóképtelensége tartja hatalmon Orbánt, és baloldali alternatívát kell nyújtani, amit most Dobrev tud biztosítani.

Puzsér emlékeztette Karácsonyt korábbi kijelentésére, miszerint csak az unikummal tudja elfogadni Gyurcsányt. Az unikumos kijelentése arról szólt, hogy pragmatikus döntést akart hozni, és szerinte a magyarok érdekében ezt kell meghozni. A Momentumról szólva Karácsony úgy véli, rossz döntést hoztak az önálló fővárosi lista állításával, de nincs olyan joga, hogy ezt felülvizsgálja.

„Én biztos nem szavaznék rá” – mondta Karácsony a Tisza Pártról. Bár szerinte pozitív, hogy vidéken sok embert visznek az utcára, úgy véli, Magyaréknak nincs budapesti programja, ezért nem tudja értelmezni az indulásukat. Felidézte, hogy a Tisza Párt listáján olyanok szerepelnek, akik ma Budapest érdekei ellen és a hajózási társaságok jogai érdekében lobbiznak.

Puzsér Karácsonyt a hajléktalanokhoz hasonlította, akiknek bűnözők a nevükre íratják a cégeiket. Karácsony szerint ez súlyos vád, amit alá kellene támasztani. Felidézte, hogy mindig felszólalt, amikor Tóth Csaba rossz döntéseket akart hozni, és ezt bizonyítja, hogy 2014 és 2019 között hányszor vétózott a zuglói közgyűlésben.

Puzsér egy 2019-es kampánykiadványra hivatkozva azt kérdezte, hogy mi a különbség Karácsony és a Fidesz kommunikációja között. Karácsony elismerte, hogy a kiadvány egy borzalom volt, és bocsánatot kért érte. „Vitézy indulása mögött Orbán Viktort látom, az indulásához szükséges volt a Karmelita hozzájárulása” – mondta, hozzátéve, hogy az ellenzéki szavazók megosztása a cél. Szerinte az is egyértelmű, hogy Puzsér Vitézyt támogatja.

Puzsér felvetette, hogy hogyan kampányolhat Karácsony a DK-val, ha szerinte sem volt jó a 2010 előtti rendszer. Karácsony szerint ő azokkal működik együtt, akiknek hasonló elképzelései vannak, és a DK-sok jól dolgoztak. „Draskovics Tiborék kiváló szakemberek” – mondta.

Puzsér most, a 2024-es választás előtt azt mondta: elképzelhető lett volna, hogy ismét elindul Karácsony ellen, de végül Vitézy Dávid miatt nem tette. Hozzátette: „Én nem fogok ráindulni egy olyan jelöltre, aki az én 2019-es programomhoz valami nagyon hasonló ajánlatot tesz a budapestieknek”.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
„Karsai Dániel kapja be” – üzente az egyik megafonos a halálos betegségben szenvedő alkotmányjogásznak
Szakács István szerint az életről csak Istennek van joga dönteni, és ha hasonló helyzetbe kerülne, bevenne két levél Xanaxot. Később elnézést kért a kijelentése miatt.


„Karsai Dániel kapja be... Azért, mert az életről egyedül a jóistennek van joga rendelkezni. A Karsai Dániel annyira izél. Tehát ha annyira olyan állapotban érzi magát, vegyen be két doboz Xanaxot, oszt viszon' látásra” – mondta el véleményét Szakács István, a Megafon győri influenszere, amikor arról kérdezték a TikTokon, hogy Sulyok Tamás elutasította Karsai kérését.

Az ALS-betegséggel diagnosztizált alkotmányjogász azt kérte a köztársasági elnöktől, amikor az május közepén meglátogatta, hogy nyilvánosan nyilatkozzon arról: elnöki kegyelemben részesíti az embertelen szenvedésnek kitett halálos betegek életvégi döntéseinek végrehajtásában segédkezőket.

Pénteken Szakács elnézést kért a videó miatt, azt mondta a kijelentése helytelen volt. A történteket azzal magyarázta, hogy az élőjébe bejövő baloldaliak fél órán keresztül provokálták:

„Folyamatosan próbáltak hergelni a témában. És volt egy pont, én is emberből vagyok, amikor nyersen fogalmaztam, de utána ezt az állításomat visszavontam, és ott, még az élő adásban még elnézést is kértem érte.”

Újra elmondta, hogy az életről csak Istennek van joga dönteni, majd arról beszélt, hogy ha hasonló helyzetbe kerülne, bevenne két levél Xanaxot.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
László Róbert: Ha Fidesz úgy érzi, veszélyben a hatalma, vagy az ellenzék szerezne kétharmadot, azonnal arányossá teszik a választási rendszert
A szakértő szerint a választásnak az is nagy tanulsága, hogy az ideológia egyre kevésbé fontos. A választók már azt nézik, hol látnak erőt, és kiről gondolják, hogy őket képviseli majd.
Fotó: RTL - szmo.hu
2024. június 15.A június 9-i választás egyik legfontosabb tanulsága, hogy minden szavazat számít – mondta László Róbert, a Political Capital választási szakértője a Lakmusz konferenciáján.

A beszélgetést még azelőtt tartották, hogy a Nemzeti Választási Bizottság kihirdette volna a Karácsony Gergely – Vitézy Dávid összecsapás végeredményét, de azóta még inkább igaz lett, amit László mondott. Karácsony mindössze 41 szavazattal nyerte meg a főpolgármester-választást. Az újraszámolás során Vitézy 395 plusz szavazatot kapott, míg Karácsony 112-t, így tartotta meg eredeti, 324 szavazatos előnyét.

Vitézy kérte az újraszámolást, mert azt gondolta, sok helyen érvénytelennek számolták a rá leadott szavazatokat. Jogorvoslati körök még jöhetnek, Karácsony is belengette, hogy új választás kiírását fogja kérni, de valószínűleg ebből nem lesz semmi.

László Róbert a konferencián arról beszélt, hogy ez a szoros választás a következő 10 évben hivatkozási alap lesz. Az emberek úgy gondolhatják, hogy ha Budapesten is tud dönteni 1-2 szavazat, akkor miért ne lehetne így egy országos választáson is? Ennek így lehet egy „népművelő” hatása.

Az EP- és megyei listás adatok összevetéséből látszik, hogy a Tisza Párt szavazóinak másodlagos preferenciája a Mi Hazánk. Utóbbi pont a Tisza miatt nem lett nagy párt – mondta László Róbert.

„A liberális értelmiségnek nagyon szimpatikus a Tisza nyomulása, de a szavazótáborban sok olyan ember van, akivel korábban nehezen képzelték el, hogy egy irányba szavazzanak, de most ez történt. A Mi Hazánk törekedett egy harmadik utas pozíció megszerzésére, Magyar ezt elvitte, de nagy az átjárás a kettő között” – tette hozzá László Róbert.

A szakértő szerint a választásnak az is nagy tanulsága, hogy az ideológia egyre kevésbé fontos. A választók már azt nézik, hol látnak erőt, és kiről gondolják, hogy őket képviseli majd. Magyar pedig pont ezt kommunikálja, és alkudozás helyett felszántja az ellenzéket.

„Az emberek fluid módon közlekednek a politikai erők között. A Tisza most a legkülönbözőbb társadalmi csoportokban vonzónak számított, de ez nem biztos, hogy így marad, a one-man show nem lesz elég. Jelenleg viszont Magyar bármit mond, csak gyarapszik a tábora, és olyasmiket néznek el neki a választók, ami korábban elképzelhetetlen volt.” Például azt, amit Európáról vagy Ukrajnáról mond, ami több kérdésben nagyban hasonlít a Fidesz álláspontjára, vagy azt, hogy június 4-én kiposztolta: „magyar az, akinek fáj Trianon.”

László arról is beszélt, hogy 10 éve ezt a szélsőjobboldali Jobbik tette volna csak meg, „és elképzelhetetlen lett volna, hogy egy baloldali érzelmű ember szemet hunyjon efölött.”

(via 444.hu)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Kiadták a figyelmeztetést: felhőszakadással, jégesővel érkeznek délután a zivatarok
Főként északnyugaton alakulhatnak ki zivatarok, öt megyére adtak ki figyelmeztetést.


Szombaton késő délutántól, estétől északnyugaton alakulhatnak ki zivatarok, holnap pedig az északkeleti, keleti megyékben helyenként fordulhat elő zivatar – írja a HungarMet.

A zivatarokat felhőszakadás-szerű csapadék, viharos, akár 60-70 km/h széllökések és apróbb szemű jég kísérheti.

A zivatarok miatt szombatra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Zala és Veszprém megyékre.

Vasárnap az északi tájakon már csökken a felhőzet és az ország keleti felén erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, míg délnyugat felé haladva sok napsütés várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett.

Az északkeleti, keleti megyékben helyenként előfordulhat zápor, zivatar.

A Dunántúlon az északnyugati, keletebbre haladva a nyugati, délnyugati szél élénkül meg, zivatar környezetében viszont erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Fideszes önkormányzati képviselőt rázott halálra az áram Ráckevén, a munkatársa is meghalt
A rendőrség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt nyomoz az ügyben. Mindenkit sokkolt a halálhír.


Fideszes önkormányzati képviselő volt az a gazda, akit tegnap munkatársaival együtt megrázott az áram Ráckevén.

Meggyet szedtek egy rázógéppel, és a gép hozzáért a magasfeszültségű vezetékhez. Az RTL úgy tudja, hogy a gazda azonnal meghalt. A munkatársa, aki a traktort vezette pedig akkor, amikor ki akart szállni a járműből. Rajtuk kívül még ketten sérültek meg a balesetben, a rendőrség egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoz.

A város polgármestere azt mondta az RTL Híradónak: a képviselőt az önkormányzat saját halottjának tekinti.

A balesetben meghalt gazda Bécsi Balázs, Ráckeve egyik fideszes önkormányzati képviselője volt. A város Facebook-oldalán már korábban hírt adtak haláláról.

Az elhunyt képviselőtársa, Mester Csaba szerint Balázs mindig segítette a munkájukat.

"Mindenkit sokkolt a hír, hiszen egy fiatalember váratlan halála az mindenképpen megráz mindenkit. Mi a Balázzsal a bizottságból ismertük egymást, az önkormányzati bizottságban dolgoztunk együtt és valóban egy lelkiismeretes fiatalemberkét ismerhettük meg."

- mondta Mester Csaba az RTL Híradónak.

A rendőrség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt nyomoz az ügyben.


Link másolása
KÖVESS MINKET: